Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. Oponent - un medic veterinar

Alegeri in AP din UTAG 14 noiembrie 2016 964
Alexandru Tarnavschi

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Tarnavschi, are 39 de ani. Candidează independent pentru un nou mandat. Potrivit informației de pe pagina oficială a APG, Tarnavschi este absolvent al Universității ”T. Șevcenko” din Tiraspol, după care a absolvit Academia de Administrație Publică  din Chișinău. Timp de mai mulți ani a lucrat la Primăria or. Comrat, unde a deținut funcțiile de contabil adjunct, de specialist în atragerea investițiilor, iar mai apoi de viceprimar pe probleme financiar-bugetare. Acesta a ocupat și funcția de șef al Direcției Finanțe a raionului Comrat. 

Vasile Vornicov

Susţinut de PDM

Este membru al mișcării ”Găgăuzia Nouă”, reprezentată de Nicolae Dudoglu, care în noiembrie 2012 a decis să adere la PDM. Tot cu susținerea democraților a fost ales în funcția de vicepreședinte al APG. 

Vocea lui Alexandru Tarnavschi s-a făcut auzită în perioada desfăşurării controversatului referendum consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a autonomiei, din 2 februarie 2014, anulat ulterior de instanţa de judecată din Comrat. Tarnavschi a ţinut un discurs în faţa mulţimii la mitingul organizat în Comrat, în susţinerea referendumului, alături de fostul başcan, Mihail Formuzal, Irina Vlah şi alţii.

În ianuarie 2014, Tarnavschi s-a arătat îngrijorat şi de faptul că în autonomie nu ajung mijloacele financiare alocate Republicii Moldova din fondurile europene. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Ambasadei Franței în Moldova.

Potrivit portalului noi.md, Tarnavschi a solicitat diplomaților francezi să contribuie la implementarea proiectului privind îmbunătățirea nivelului de viață. Oficialul de la Comrat a informat reprezentanții Ambasadei Franței despre promisiunea făcută anterior de șeful de atunci al Delegației UE în Moldova, Dirck Schuebel, privind acordarea asistenței autonomiei în valoare de 5 milioane de euro. „Însă, în legătură cu faptul că mandatul lui Dirck Schuebel s-a încheiat, această problemă a rămas deocamdată suspendată”, a menționat Tarnavschi. În cadrul discuțiilor el a spus că fondurile europene „sunt repartizate selectiv și în Găgăuzia banii nu ajung”. 

Au venituri doar din salarii

În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală din Comrat, Tarnavschi declară 261 mii de lei (circa 11 mii de lei lunar), venituri obţinute la locul de muncă de bază pe parcursul a doi ani. Totodată, el anunță că deține un apartament, cu o suprafață de 53 m. p., situat în or. Comrat și un automobil, fără a specifica modelul și anul când a fost procurat. Solicitat de Moldova Curată, Tarnavschi a precizat că e vorba de un automobil de model „Volswagen”, produs în 2005.

Acesta a mai precizat că atât el, cât şi soţia, Marina Tarnavschi, nu deţin nicio afacere privată. Totuşi, potrivit informaţiei de la Camera de Înregistrări de Stat, firma SRL „Delivma”, specializată în vânzarea produselor şi băuturilor alcoolice şi din tutun, o are printre fondatori pe Maria Deli, acesta fiind numele soţiei lui Tarnavschi până la casătorie. Tarnavschi a precizat că firma nu îi aparţine soţiei, ci soacrei sale, care e şi administratoare a acesteia.

Vrea să finalizeze proiectele iniţiate anterior

Actualul vicepreşedinte al APG a mai precizat că pe parcursul carierei sale nu a făcut parte din niciun partid, nici chiar din PDM, deşi a fost susţinut de reprezentanţii acestuia la funcţia de vicepreşedinte al APG. „Nu împărtăşesc multe dintre viziunile acestui partid, de aceea am decis să fiu independent”, a spus el.

La întrebarea de ce a decis să candideze pentru cel al doilea mandat, Tarnavschi a precizat că vrea să finalizeze trei proiecte iniţiate anterior. Printre acestea, proiectul de termoizolare a Centrului de sănătate din Comrat, în valoare de 10 milioane de lei, finanţat prin intermediul FISM, şi proiectul de deschidere a unui Centru de creaţie pentru copii în Comrat, realizat prin intermediul Agenţiei Turceşti pentru Cooperare şi Coordonare (TICA), în valoare de 20 de milioane de lei.

Se va ghida de programul partidului

Un alt candidat care aspiră la funcția de deputat, Vasile Vornicov (56 de ani) lucrează lector la Universitatea de Stat din Comrat. Este medic veterinar de profesie.

În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală din Comrat declară venituri modeste,obținute pe parcursul anilor 2014-2015, în sumă de 32 640 de lei (un salariu de circa 1300 de lei). Totodată acesta mai indică o casă de locuit cu suprafața de 200 m. p., situată în or. Comrat. Solicitat de Moldova Curată să comenteze inclusiv de ce a decis să candideze la funcţia de deputat, Vornicov a declarat că are nevoie de timp pentru a ne da un răspuns. Ulterior ne-a spus că e la spital: „sunt sub perfuzii, un lucru e cert, voi activa reieşind din obiectivele partidului din care fac parte” ne-a spus socialistul, după care a închis telefonul.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1145
Alegeri in AP din UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
1722
Alegeri in AP din UTAG

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.

30 noiembrie 2016
1131
Alegeri in AP din UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
1213
Alegeri in AP din UTAG

Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-...

Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal,  dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.

26 octombrie 2016
1008
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
1014