Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. Oponent - un medic veterinar

Alegeri în Adunarea UTAG 14 noiembrie 2016 213
Alexandru Tarnavschi

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Tarnavschi, are 39 de ani. Candidează independent pentru un nou mandat. Potrivit informației de pe pagina oficială a APG, Tarnavschi este absolvent al Universității ”T. Șevcenko” din Tiraspol, după care a absolvit Academia de Administrație Publică  din Chișinău. Timp de mai mulți ani a lucrat la Primăria or. Comrat, unde a deținut funcțiile de contabil adjunct, de specialist în atragerea investițiilor, iar mai apoi de viceprimar pe probleme financiar-bugetare. Acesta a ocupat și funcția de șef al Direcției Finanțe a raionului Comrat. 

Vasile Vornicov

Susţinut de PDM

Este membru al mișcării ”Găgăuzia Nouă”, reprezentată de Nicolae Dudoglu, care în noiembrie 2012 a decis să adere la PDM. Tot cu susținerea democraților a fost ales în funcția de vicepreședinte al APG. 

Vocea lui Alexandru Tarnavschi s-a făcut auzită în perioada desfăşurării controversatului referendum consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a autonomiei, din 2 februarie 2014, anulat ulterior de instanţa de judecată din Comrat. Tarnavschi a ţinut un discurs în faţa mulţimii la mitingul organizat în Comrat, în susţinerea referendumului, alături de fostul başcan, Mihail Formuzal, Irina Vlah şi alţii.

În ianuarie 2014, Tarnavschi s-a arătat îngrijorat şi de faptul că în autonomie nu ajung mijloacele financiare alocate Republicii Moldova din fondurile europene. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Ambasadei Franței în Moldova.

Potrivit portalului noi.md, Tarnavschi a solicitat diplomaților francezi să contribuie la implementarea proiectului privind îmbunătățirea nivelului de viață. Oficialul de la Comrat a informat reprezentanții Ambasadei Franței despre promisiunea făcută anterior de șeful de atunci al Delegației UE în Moldova, Dirck Schuebel, privind acordarea asistenței autonomiei în valoare de 5 milioane de euro. „Însă, în legătură cu faptul că mandatul lui Dirck Schuebel s-a încheiat, această problemă a rămas deocamdată suspendată”, a menționat Tarnavschi. În cadrul discuțiilor el a spus că fondurile europene „sunt repartizate selectiv și în Găgăuzia banii nu ajung”. 

Au venituri doar din salarii

În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală din Comrat, Tarnavschi declară 261 mii de lei (circa 11 mii de lei lunar), venituri obţinute la locul de muncă de bază pe parcursul a doi ani. Totodată, el anunță că deține un apartament, cu o suprafață de 53 m. p., situat în or. Comrat și un automobil, fără a specifica modelul și anul când a fost procurat. Solicitat de Moldova Curată, Tarnavschi a precizat că e vorba de un automobil de model „Volswagen”, produs în 2005.

Acesta a mai precizat că atât el, cât şi soţia, Marina Tarnavschi, nu deţin nicio afacere privată. Totuşi, potrivit informaţiei de la Camera de Înregistrări de Stat, firma SRL „Delivma”, specializată în vânzarea produselor şi băuturilor alcoolice şi din tutun, o are printre fondatori pe Maria Deli, acesta fiind numele soţiei lui Tarnavschi până la casătorie. Tarnavschi a precizat că firma nu îi aparţine soţiei, ci soacrei sale, care e şi administratoare a acesteia.

Vrea să finalizeze proiectele iniţiate anterior

Actualul vicepreşedinte al APG a mai precizat că pe parcursul carierei sale nu a făcut parte din niciun partid, nici chiar din PDM, deşi a fost susţinut de reprezentanţii acestuia la funcţia de vicepreşedinte al APG. „Nu împărtăşesc multe dintre viziunile acestui partid, de aceea am decis să fiu independent”, a spus el.

La întrebarea de ce a decis să candideze pentru cel al doilea mandat, Tarnavschi a precizat că vrea să finalizeze trei proiecte iniţiate anterior. Printre acestea, proiectul de termoizolare a Centrului de sănătate din Comrat, în valoare de 10 milioane de lei, finanţat prin intermediul FISM, şi proiectul de deschidere a unui Centru de creaţie pentru copii în Comrat, realizat prin intermediul Agenţiei Turceşti pentru Cooperare şi Coordonare (TICA), în valoare de 20 de milioane de lei.

Se va ghida de programul partidului

Un alt candidat care aspiră la funcția de deputat, Vasile Vornicov (56 de ani) lucrează lector la Universitatea de Stat din Comrat. Este medic veterinar de profesie.

În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală din Comrat declară venituri modeste,obținute pe parcursul anilor 2014-2015, în sumă de 32 640 de lei (un salariu de circa 1300 de lei). Totodată acesta mai indică o casă de locuit cu suprafața de 200 m. p., situată în or. Comrat. Solicitat de Moldova Curată să comenteze inclusiv de ce a decis să candideze la funcţia de deputat, Vornicov a declarat că are nevoie de timp pentru a ne da un răspuns. Ulterior ne-a spus că e la spital: „sunt sub perfuzii, un lucru e cert, voi activa reieşind din obiectivele partidului din care fac parte” ne-a spus socialistul, după care a închis telefonul.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
209
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.

08 noiembrie 2016
218
Alegeri în Adunarea UTAG

Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: tre...

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.

26 octombrie 2016
219
Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
272
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe...

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.

21 octombrie 2016
558
Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.

31 octombrie 2016
214