Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat candidează din nou. Contracandidat: un om de afaceri în domeniul agricol

Alegeri in AP din UTAG 12 noiembrie 2016 784
Serghei Zaharia

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.Un fost deputat în APG mai vrea un mandat

Nicolai Comur

Serghei Zaharia este decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din Comrat din anul 2005 și până în prezent, cu o scurtă pauză de mai puțin de un an, în 2009, când a fost rector interimar. Candidatul este născut în 1971 și participă independent în cursa electorală.

El a mai deținut două mandate în Adunarea Populară a Găgăuziei, fiind ales consecutiv în 2003 și 2008. La alegerile din 2012 a mai avut o tentativă de a accede în parlamentul local al Găgăuziei, de data aceasta, în calitate de candidat din partea Partidului Liberal Democrat, dar nu a reușit. Serghei Zaharia nu a fost atunci de acord cu rezultatele alegerilor s-a adresat în instanță, dar aceasta nu i-a dat dreptate. El l-a acuzat atunci pe contracandidatul său că ar fi mituit alegătorii. Presa a mai scris că Serghei Zaharia era apropiat de bașcanul de atunci, Mihail Formuzal, iar contracandidatul său, Zahar Mitul, ar fi fost un aliat al lui Dmitri Constantinov. El a vizitat împreună cu bașcanul Formuzal satul Congazcic, unde candidează în prezent, în 2011, când era deputat. Înainte de asta, prin 2009, a fost rector interimar.

Scandal legat de studierea limbilor în Autonomia Găgăuză

În perioada cât a deținut funcția de deputat, Serghei Zaharia, deși a fost ales în 2008 în calitate de deputat independent, a fost acuzat că s-ar fi aliat cu grupul comuniștilor

De asemenea, în ultimul său an de mandat de deputat, mai exact în ianuarie 2012, Serghei Zaharia a fost în centrul unui scandal. El a declarat că în Găgăuzia, studierea limbilor ucraineană și bulgară ar trebui să fie achitată de părinții elevilor, nu din bugetul autonomiei. Ulterior, deputatul a comentat că nu a avut intenția să provoace ură interetnică. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a declarat că declarațiile sale de atunci au fost scoase din context și interpretate greșit și exagerat, având scopuri politice.

Serghei Zaharia declară un venit din salariu în valoare de 270 518 lei, pentru anii 2014-2015, la care se adaugă 57 175 lei obținuți din colaborarea cu Centrul de cercetare al Găgăuziei.  Pentru soția sa declară un venit salarial de 109 219 lei pentru anul 2015, dar și un venit de 15 551 lei din pensia de invaliditate a copilului său.

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat deține două apartamente în Comrat, unul privatizat în 2004, cu suprafața de 75 m. p., cu o valoare cadastrală de 163 846 lei, iar al doilea, cu o suprafață de 35 m. p., a fost cumpărat  în 2012 și are o valoare cadastrală de 77 884 lei. Serghei Zaharia mai declară și un automobil de tip Mazda 6, cumpărat în 2009 cu 40 de mii de lei.

”Experiența și cunoștințele pe care le o am îmi permit să îndeplinesc și funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei”, a declarat candidatul pentru Moldova Curată.

Om de afaceri cu salariu mic, administratorul unei firme cu venituri de milioane

Cel de-al doilea candidat de la Congazcic este omul de afaceri Nicolai Comur (născut în 1958), care conduce întreprinderea agricolă ”Congazcic” SA. El candidează din partea Partidului Socialiștilor și este zoo-inginer de meserie. Din funcția de administrator al firmei, candidatul declară un venit de 75 006 lei, pentru anii 2014-2015. Nicolai Comur deține o casă în localitatea Congazcic și un automobil Hyundai Tucson. Nicolai Comur a fost ales în 2015, la alegerile locale, și în calitate de consilier local

Întreprinderea ”Congazcic” SA a fost înregistrată în 1994 și a fost privatizată în 1998, în cadrul reformei agrare. Compania se ocupă cu agricultura, având sute de hectare de teren pe care le arendează de la oamenii din sat, pe care crește grâu, orz, porumb și floarea soarelui. În iulie 2015, într-un interviu, Nicolai Comur spunea că întreprinderea avea peste 1000 de hectare de tren pe care cultivă cereale, dintre care peste 470 ha de grâu, peste 100 ha de orz, pest 300 ha de floarea soarelui și 180 ha de porumb. Anul acesta întreprinderea prelucrează mai puține loturi de teren, după cum a declarat candidatul pentru Moldova Curată. Firma se ocupă și de creşterea animalelor și pregătirea nutreţurilor pentru necesităţi proprii. Deține malaxoare, potrivit unui document al ANSA din 2015. ”Congazcic” SA a exportat fructe și legume în Turcia, potrivit unui document al Ambasadei Republicii Moldova la Istanbul. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că genul principal de activitate al firmei era în 2012 (ultimele date pe care le prezintă CÎS) cultura plantelor oleaginoase si a semintelor. În același an, a obținut un venit din vânzări în sumă de 7 395 600 lei.

La înregistrarea în cursă, Nicolai Comur a declarat că lupta va fi aprigă la Congazcic, pentru că localitatea ar fi una foarte politizată. Nicolai Comur este rudă cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Ivan Comur. Candidatul a declarat că tații lor sunt verișori, dar că acest lucru nu are nicio relevanță și nu influențează cu nimic campania sa electorală sau rezultatul votării.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Deputatul care a amenințat Chișinăul cu armele mai cand...

În circumscripția 33 din satul Chioselia Rusă, cei în jur de 300 de alegători - atât s-au prezentat duminică, la alegerile prezidențiale - au de ales între doi candidați: actualul deputat Ilia Uzun și socialistul Alexandru Bairactar. Primul, candidat independent, a militat până acum pentru ca autoritățile centrale să asculte doleanțele Comratului și chiar a amenințat că "vom lua armele" dacă va fi altfel. Al doilea își încearcă norocul pentru prima dată în politică și merge cu socialiștii.

16 noiembrie 2016
944
Alegeri in AP din UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
629
Alegeri in AP din UTAG

La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar...

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.

25 octombrie 2016
763
Alegeri in AP din UTAG

La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.

28 octombrie 2016
714