Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat candidează din nou. Contracandidat: un om de afaceri în domeniul agricol

Alegeri în Adunarea UTAG 12 noiembrie 2016 267
Serghei Zaharia

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.Un fost deputat în APG mai vrea un mandat

Nicolai Comur

Serghei Zaharia este decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din Comrat din anul 2005 și până în prezent, cu o scurtă pauză de mai puțin de un an, în 2009, când a fost rector interimar. Candidatul este născut în 1971 și participă independent în cursa electorală.

El a mai deținut două mandate în Adunarea Populară a Găgăuziei, fiind ales consecutiv în 2003 și 2008. La alegerile din 2012 a mai avut o tentativă de a accede în parlamentul local al Găgăuziei, de data aceasta, în calitate de candidat din partea Partidului Liberal Democrat, dar nu a reușit. Serghei Zaharia nu a fost atunci de acord cu rezultatele alegerilor s-a adresat în instanță, dar aceasta nu i-a dat dreptate. El l-a acuzat atunci pe contracandidatul său că ar fi mituit alegătorii. Presa a mai scris că Serghei Zaharia era apropiat de bașcanul de atunci, Mihail Formuzal, iar contracandidatul său, Zahar Mitul, ar fi fost un aliat al lui Dmitri Constantinov. El a vizitat împreună cu bașcanul Formuzal satul Congazcic, unde candidează în prezent, în 2011, când era deputat. Înainte de asta, prin 2009, a fost rector interimar.

Scandal legat de studierea limbilor în Autonomia Găgăuză

În perioada cât a deținut funcția de deputat, Serghei Zaharia, deși a fost ales în 2008 în calitate de deputat independent, a fost acuzat că s-ar fi aliat cu grupul comuniștilor

De asemenea, în ultimul său an de mandat de deputat, mai exact în ianuarie 2012, Serghei Zaharia a fost în centrul unui scandal. El a declarat că în Găgăuzia, studierea limbilor ucraineană și bulgară ar trebui să fie achitată de părinții elevilor, nu din bugetul autonomiei. Ulterior, deputatul a comentat că nu a avut intenția să provoace ură interetnică. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a declarat că declarațiile sale de atunci au fost scoase din context și interpretate greșit și exagerat, având scopuri politice.

Serghei Zaharia declară un venit din salariu în valoare de 270 518 lei, pentru anii 2014-2015, la care se adaugă 57 175 lei obținuți din colaborarea cu Centrul de cercetare al Găgăuziei.  Pentru soția sa declară un venit salarial de 109 219 lei pentru anul 2015, dar și un venit de 15 551 lei din pensia de invaliditate a copilului său.

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat deține două apartamente în Comrat, unul privatizat în 2004, cu suprafața de 75 m. p., cu o valoare cadastrală de 163 846 lei, iar al doilea, cu o suprafață de 35 m. p., a fost cumpărat  în 2012 și are o valoare cadastrală de 77 884 lei. Serghei Zaharia mai declară și un automobil de tip Mazda 6, cumpărat în 2009 cu 40 de mii de lei.

”Experiența și cunoștințele pe care le o am îmi permit să îndeplinesc și funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei”, a declarat candidatul pentru Moldova Curată.

Om de afaceri cu salariu mic, administratorul unei firme cu venituri de milioane

Cel de-al doilea candidat de la Congazcic este omul de afaceri Nicolai Comur (născut în 1958), care conduce întreprinderea agricolă ”Congazcic” SA. El candidează din partea Partidului Socialiștilor și este zoo-inginer de meserie. Din funcția de administrator al firmei, candidatul declară un venit de 75 006 lei, pentru anii 2014-2015. Nicolai Comur deține o casă în localitatea Congazcic și un automobil Hyundai Tucson. Nicolai Comur a fost ales în 2015, la alegerile locale, și în calitate de consilier local

Întreprinderea ”Congazcic” SA a fost înregistrată în 1994 și a fost privatizată în 1998, în cadrul reformei agrare. Compania se ocupă cu agricultura, având sute de hectare de teren pe care le arendează de la oamenii din sat, pe care crește grâu, orz, porumb și floarea soarelui. În iulie 2015, într-un interviu, Nicolai Comur spunea că întreprinderea avea peste 1000 de hectare de tren pe care cultivă cereale, dintre care peste 470 ha de grâu, peste 100 ha de orz, pest 300 ha de floarea soarelui și 180 ha de porumb. Anul acesta întreprinderea prelucrează mai puține loturi de teren, după cum a declarat candidatul pentru Moldova Curată. Firma se ocupă și de creşterea animalelor și pregătirea nutreţurilor pentru necesităţi proprii. Deține malaxoare, potrivit unui document al ANSA din 2015. ”Congazcic” SA a exportat fructe și legume în Turcia, potrivit unui document al Ambasadei Republicii Moldova la Istanbul. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că genul principal de activitate al firmei era în 2012 (ultimele date pe care le prezintă CÎS) cultura plantelor oleaginoase si a semintelor. În același an, a obținut un venit din vânzări în sumă de 7 395 600 lei.

La înregistrarea în cursă, Nicolai Comur a declarat că lupta va fi aprigă la Congazcic, pentru că localitatea ar fi una foarte politizată. Nicolai Comur este rudă cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Ivan Comur. Candidatul a declarat că tații lor sunt verișori, dar că acest lucru nu are nicio relevanță și nu influențează cu nimic campania sa electorală sau rezultatul votării.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
305
Alegeri în Adunarea UTAG

La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.

28 octombrie 2016
247
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidații în Adunarea Populară de la Comrat promit loc...

Până în prezent, la Comisia Electorală Centrală Permanentă de la Comrat, din circumscripția Chiriet-Lunga (nr. 25) s-au înregistrat cinci candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Alegerile în autonomie vor avea loc la 20 noiembrie curent. Pretendenții la poziția de deputat sunt: Ivan Burgudji, Ecaterina Novalicî, Gheorghii Chiurcicu, Dmitrii Drumi și Mihail Jelezoglo. Toți sunt originari din această localitate și le promit alegătorilor că vor rezolva problema aprovizionării cu apă.

17 octombrie 2016
288
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
284