Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat candidează din nou. Contracandidat: un om de afaceri în domeniul agricol
La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.
Un fost deputat în APG mai vrea un mandat
Serghei Zaharia este decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din Comrat din anul 2005 și până în prezent, cu o scurtă pauză de mai puțin de un an, în 2009, când a fost rector interimar. Candidatul este născut în 1971 și participă independent în cursa electorală.
El a mai deținut două mandate în Adunarea Populară a Găgăuziei, fiind ales consecutiv în 2003 și 2008. La alegerile din 2012 a mai avut o tentativă de a accede în parlamentul local al Găgăuziei, de data aceasta, în calitate de candidat din partea Partidului Liberal Democrat, dar nu a reușit. Serghei Zaharia nu a fost atunci de acord cu rezultatele alegerilor s-a adresat în instanță, dar aceasta nu i-a dat dreptate. El l-a acuzat atunci pe contracandidatul său că ar fi mituit alegătorii. Presa a mai scris că Serghei Zaharia era apropiat de bașcanul de atunci, Mihail Formuzal, iar contracandidatul său, Zahar Mitul, ar fi fost un aliat al lui Dmitri Constantinov. El a vizitat împreună cu bașcanul Formuzal satul Congazcic, unde candidează în prezent, în 2011, când era deputat. Înainte de asta, prin 2009, a fost rector interimar.
Scandal legat de studierea limbilor în Autonomia Găgăuză
În perioada cât a deținut funcția de deputat, Serghei Zaharia, deși a fost ales în 2008 în calitate de deputat independent, a fost acuzat că s-ar fi aliat cu grupul comuniștilor.
De asemenea, în ultimul său an de mandat de deputat, mai exact în ianuarie 2012, Serghei Zaharia a fost în centrul unui scandal. El a declarat că în Găgăuzia, studierea limbilor ucraineană și bulgară ar trebui să fie achitată de părinții elevilor, nu din bugetul autonomiei. Ulterior, deputatul a comentat că nu a avut intenția să provoace ură interetnică. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a declarat că declarațiile sale de atunci au fost scoase din context și interpretate greșit și exagerat, având scopuri politice.
Serghei Zaharia declară un venit din salariu în valoare de 270 518 lei, pentru anii 2014-2015, la care se adaugă 57 175 lei obținuți din colaborarea cu Centrul de cercetare al Găgăuziei. Pentru soția sa declară un venit salarial de 109 219 lei pentru anul 2015, dar și un venit de 15 551 lei din pensia de invaliditate a copilului său.
Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat deține două apartamente în Comrat, unul privatizat în 2004, cu suprafața de 75 m. p., cu o valoare cadastrală de 163 846 lei, iar al doilea, cu o suprafață de 35 m. p., a fost cumpărat în 2012 și are o valoare cadastrală de 77 884 lei. Serghei Zaharia mai declară și un automobil de tip Mazda 6, cumpărat în 2009 cu 40 de mii de lei.
”Experiența și cunoștințele pe care le o am îmi permit să îndeplinesc și funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei”, a declarat candidatul pentru Moldova Curată.
Om de afaceri cu salariu mic, administratorul unei firme cu venituri de milioane
Cel de-al doilea candidat de la Congazcic este omul de afaceri Nicolai Comur (născut în 1958), care conduce întreprinderea agricolă ”Congazcic” SA. El candidează din partea Partidului Socialiștilor și este zoo-inginer de meserie. Din funcția de administrator al firmei, candidatul declară un venit de 75 006 lei, pentru anii 2014-2015. Nicolai Comur deține o casă în localitatea Congazcic și un automobil Hyundai Tucson. Nicolai Comur a fost ales în 2015, la alegerile locale, și în calitate de consilier local.
Întreprinderea ”Congazcic” SA a fost înregistrată în 1994 și a fost privatizată în 1998, în cadrul reformei agrare. Compania se ocupă cu agricultura, având sute de hectare de teren pe care le arendează de la oamenii din sat, pe care crește grâu, orz, porumb și floarea soarelui. În iulie 2015, într-un interviu, Nicolai Comur spunea că întreprinderea avea peste 1000 de hectare de tren pe care cultivă cereale, dintre care peste 470 ha de grâu, peste 100 ha de orz, pest 300 ha de floarea soarelui și 180 ha de porumb. Anul acesta întreprinderea prelucrează mai puține loturi de teren, după cum a declarat candidatul pentru Moldova Curată. Firma se ocupă și de creşterea animalelor și pregătirea nutreţurilor pentru necesităţi proprii. Deține malaxoare, potrivit unui document al ANSA din 2015. ”Congazcic” SA a exportat fructe și legume în Turcia, potrivit unui document al Ambasadei Republicii Moldova la Istanbul. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că genul principal de activitate al firmei era în 2012 (ultimele date pe care le prezintă CÎS) cultura plantelor oleaginoase si a semintelor. În același an, a obținut un venit din vânzări în sumă de 7 395 600 lei.
La înregistrarea în cursă, Nicolai Comur a declarat că lupta va fi aprigă la Congazcic, pentru că localitatea ar fi una foarte politizată. Nicolai Comur este rudă cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Ivan Comur. Candidatul a declarat că tații lor sunt verișori, dar că acest lucru nu are nicio relevanță și nu influențează cu nimic campania sa electorală sau rezultatul votării.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...
Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.
Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al tr...
Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.
Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...
Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.
Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...
În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.
Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...
În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane.
Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...
În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.
Aici așteptăm comentariul tău!