Vicepreședintele Judecătoriei Botanica nu divulgă prețul mașinilor sale. „Poate să vă spun și ce am mâncat aseară?”

Arhiva 12 septembrie 2016 823
Radu Țurcanu este vicepreședinte al Judecătoriei Botanica din luna martie 2014

Vicepreședintele Judecătoriei sectorului Botanica din municipiul Chișinău, Radu Țurcanu, refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul spune că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, afirmă că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.



În declarațiile sale de avere publicate pe site-urile Comisiei Naționale de Integritate și al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru anii 2012-2015, Radu Țurcanu indică faptul că deține două autoturisme: un Mercedes Benz și o Toyota Corola. Deși legea îi obligă pe subiecții declarării să indice valoarea bunurilor pe care le dețin, iar formularul declarației conține un câmp special pentru asta, magistratul nu a indicat prețurile mașinilor sale. Solicitat de Moldova Curată, Țurcanu a insistat că a indicat prețul lor în anul în care le-a cumpărat: „Nu am declarat prețul mașinilor pentru că le-am declarat o dată. Eu nu le-am schimbat, sunt aceleași mașini, valoarea fiind deja indicată o dată”. 

„Păi este și secret comercial, nu? Deschideți site-ul 999.md și vedeți cât valorează o astfel de mașină pe piață”

I-am explicat magistratului că totuși în declarația sa pe 2014 - anul cumpărării celei de-a doua mașini - nu găsim valoarea autoturismului, de aceea l-am solicitat să ne spună cât a costat Mercedesul. „Păi este și secret comercial, nu? Sunt unele chestii pe care eu le fac publice și mă obligă legea să le fac, dar poate vreți să mă întrebați ce am mâncat aseară sau…? Tot ce este obligat judecătorul să indice în declarația de avere tot absolut am indicat, de-a fir-a-păr. Și puteți verifica absolut totul. Declarația este publică, este pe site-ul CSM. Noi suntem în 2016. Deschideți site-ul 999 și o să vedeți cât valorează astăzi așa o mașină pe piață”, a fost răspunsul.  

Mașină care valorează mai mult decât două salarii anuale ale judecătorului

Pe portalul de anunțuri la care s-a referit judecătorul, 999.md, un Mercedes E Class, fabricat în anul 2010, este scos în vânzare în prezent la prețul de 18 499 de euro, adică aproximativ 388 479 de lei, sumă ce depășește salariul pentru doi ani al vicepreședintelui Judecătoriei Botanica. Radu Țurcanu nu a precizat în declarația de avere modelul automobilului său.

Potrivit Legii cu privire la declararea veniturilor și proprietăților, în vigoare la data la care judecătorul a depus declarația de avere, funcționarii sunt obligați să indice valoarea bunurilor deținute. Art 4. al. 3 prevede: „Evaluarea proprietăţii se efectuează, conform legislaţiei, prin indicarea valorii (costului) menţionate în documentul care certifică provenienţa proprietăţii (înstrăinare, schimb, donaţie, moştenire, privatizare etc.)”.

Al doilea apartament, în condiții avantajoase

Radu Țurcanu locuiește împreună cu familia, soția și doi copii, într-un apartament cu 3 camere, pe care Primăria Chișinău i l-a repartizat în anul 2010, după ce magistratul a dat municipalitatea în judecată pentru că refuza să îi ofere spațiu locativ. Ulterior, în anul 2013, judecătorul a fost inclus pe lista beneficiarilor de apartamente la preț preferențial, în baza unui acord al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu o firmă de construcții. Asta chiar dacă Regulamentul stabilit tot de CSM prevede că astfel de locuințe pot solicita doar magistrații care nu dispun de spațiu locativ în municipiul Chișinău. Astfel, potrivit declarației de avere pentru anul 2015, Radu Țurcanu a achitat deja costul unui apartament de 87 de metri pătrați, care urmează să fie dat în exploatare pe strada Vasile Alecsandri din Chișinău. Locuința a costat 302 866 de lei. „Nu le-aș spune condiții preferențiale, ci avantajoase, condiții în care au depus toți judecătorii. Eu vreau să vă spun că am doi copii și mă gândesc și la viitorul lor. Iar acum suprafața apartamentului meu chiar este sub limită, 60 de metri pătrați. Am explicat de atâtea ori”, ne-a declarat Radu Țurcanu. 

El afirmă că, deși în anii 2014 și 2015 a fost, practic singurul finanțator al familiei, întrucât soția sa a făcut studii de masterat și nu a muncit, cheltuielile pentru mașină și noul apartament, care, aparent, depășesc veniturile sale, au fost acoperite din surse legale: „Fiți atenți, vă rog frumos, și la alte resurse pe care le am eu, sunt lector de 10 ani de zile și conferențiar universitar la Academia de Studii Economice. De asemenea, soția mea a lucrat anterior la o firmă privată”.

Salariul pentru anul trecut al magistratului a constituit 173 217 lei, adică aproximativ 10 mii de lei lunar. La acestea se adaugă peste 40 de mii de lei din activitatea de profesor la ASEM și alte 1 232 de lei câștigați de la Institutul Național al Justiției. Radu Țurcanu a indicat, de asemenea, faptul că soția sa deține jumătate din capitalul social al unei firme de consultanță, însă ne-a declarat că firma nu activează de 7 ani. „Activitatea firmei este suspendată. Deja a perfectat toate actele la Camera Înregistrării de Stat privind înstrăinarea cotei-părți, fiindcă firma nu activează. Nu activează și nu are niciun venit, mai mult ca atât, i s-a stabilit și o amendă în legătură cu neprezentarea dărilor de seamă…”, a precizat magistratul. 

Potrivit portalului magistrat.md, Radu Țurcanu a devenit judecător în anul 2007. În anul 2012, prin decret prezidențial, a fost confirmat în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, iar în luna martie 2014 a fost numit vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Botanica, pe un termen de 4 ani. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentr...

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.

19 octombrie 2019
1058
Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
1177
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1185
Arhiva

Кандидаты в депутаты Народного Собрания Гагаузии обещаю...

На сегодняшний день Постоянная центральная избирательная комиссия АТО Гагаузия зарегистрировала пять кандидатов в депутаты Народного Собрания Гагаузии (НСГ) от избирательного округа Кириет-Лунга (№25). Выборы в законодательный орган Гагаузской автономии состоятся 20 ноября с.г. От территориального округа Кириет-Лунга на депутатские места претендуют: Иван Бургуджи, Екатерина Новачлы, Георгий Кюрчику, Дмитрий Друми и Михаил Железогло. Все они являются уроженцами Кириет-Лунга, и все обещают своим избирателям решить проблему водоснабжения родного села.

20 octombrie 2016
1356
Arhiva

Un primar certat cu legea atacă presa

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, care este cercetat penal pentru huliganism şi şantaj, a ajuns să intimideze jurnaliștii care-i critică comportamentul. Alesul local era cât pe ce să provoace, zilele trecute, un accident rutier cu implicarea unei mașini de serviciu a postului de televiziune Jurnal TV.

30 august 2013
1342
Arhiva

Profil candidat: Igor Munteanu

Integritatea în activitatea politică

18 ianuarie 2019
945