Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba scrisă a concursului pentru șefia ANI: ”Nu dau declarații”

Arhiva 22 septembrie 2017 1218
Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț candidează pentru funcția de președinte al ANI.

Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost  vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.



Din cele maxim 25 de puncte posibile, Teodor Cîrnaț a obținut 16,1, iar contracandidatul său, Victor Strătilă, – 12,1. Ambii candidați sunt juriști de profesie. Teodor Cîrnaţ este în prezent unul dintre cei mai bogați dintre membrii CSM, fiind profesor universitar, dar și cel mai înstărit pretendent la funcția de președinte al ANI.

El a declarat pentru Moldova Curată că întrebările incluse în acest test ar fi fost bine gândite și reflectau „situații ipotetice” în ceea ce privește eventualele incompatibilități de funcții, conflicte de interese, dar și aspecte ce țin de declararea averilor. ”Primul aspect inclus a fost legat de declarația averii și intereselor personale. Al doilea subiect viza o hotărâre a colegiului disciplinar în cadrul ANI, iar al treilea subiect era o analiză ipotetică a unui raport care trebuia să fie prezentat în cadrul Parlamentului, de îmbunătățire a managementului instituțional al ANI. A fost o probă bine gândită, cu diagrame, date statistice etc”.

Răspunsul unui candidat la funcție de președinte al unei instituții anticorupție: ”Nu dau declarații”

Solicitat de Moldova Curată pentru a spune cum i s-a părut proba, Victor Strătilă a refuzat să vorbească: ”Eu nu dau declarații”.

Ambii candidați vor fi admiși la etapa următoare, cea a interviului, doar după ce expiră perioada de depunere a contestațiilor.

Viorel Rusu, președintele Comisiei pentru proba scrisă din cadrul Consiliului de Integritate, a precizat pentru Moldova Curată că acești candidați vor susține proba interviului.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.

23 februarie 2016
1096
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
1068
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
1137
Arhiva

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.

01 noiembrie 2019
1876
Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1281
Arhiva

Acțiunea de regres împotriva judecătorilor Domnica Mano...

Trei judecători ai Curții de Apel Chișinău - Domnica Manole, Sergiu Arnăut și Gheorghe Crețu (ultimul - deja trecut în avocatură) - ar putea fi obligați de către instanță să achite statului suma de 787 886 de lei, care reprezintă valoarea prejudiciului pe care statul l-a plătit unei companii într-o cazuă judecată inclusiv de către Curtea de Apel Chișinău. Împotriva acestor magistrați Procuratura Anticorupție a pornit o procedură de regres la începutul anului 2016. 

14 decembrie 2016
1314