Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba scrisă a concursului pentru șefia ANI: ”Nu dau declarații”
Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.
Din cele maxim 25 de puncte posibile, Teodor Cîrnaț a obținut 16,1, iar contracandidatul său, Victor Strătilă, – 12,1. Ambii candidați sunt juriști de profesie. Teodor Cîrnaţ este în prezent unul dintre cei mai bogați dintre membrii CSM, fiind profesor universitar, dar și cel mai înstărit pretendent la funcția de președinte al ANI.
El a declarat pentru Moldova Curată că întrebările incluse în acest test ar fi fost bine gândite și reflectau „situații ipotetice” în ceea ce privește eventualele incompatibilități de funcții, conflicte de interese, dar și aspecte ce țin de declararea averilor. ”Primul aspect inclus a fost legat de declarația averii și intereselor personale. Al doilea subiect viza o hotărâre a colegiului disciplinar în cadrul ANI, iar al treilea subiect era o analiză ipotetică a unui raport care trebuia să fie prezentat în cadrul Parlamentului, de îmbunătățire a managementului instituțional al ANI. A fost o probă bine gândită, cu diagrame, date statistice etc”.
Răspunsul unui candidat la funcție de președinte al unei instituții anticorupție: ”Nu dau declarații”
Solicitat de Moldova Curată pentru a spune cum i s-a părut proba, Victor Strătilă a refuzat să vorbească: ”Eu nu dau declarații”.
Ambii candidați vor fi admiși la etapa următoare, cea a interviului, doar după ce expiră perioada de depunere a contestațiilor.
Viorel Rusu, președintele Comisiei pentru proba scrisă din cadrul Consiliului de Integritate, a precizat pentru Moldova Curată că acești candidați vor susține proba interviului.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primarul care a vândut un teren public nepotului său a...
Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții.
Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...
Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?
Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Şt...
Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în acte, în realitate această firmă nu activează.
Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...
Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș.
Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu n...
Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”.
Aici așteptăm comentariul tău!