(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate nu se va mai putea sesiza din presă

Arhiva 12 august 2016 837
Vladimir Cebotari: Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate nu se va mai putea sesiza din presă

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.



Potrivit ministrului Justiției, în ultimul timp, presa s-a divizat în funcție de preferințele politice și ar fi fost implicată în cele mai grave probleme pe care le-a avut Republica Moldova în ultima perioadă, precum fraudele bancare. ”Este cunoscut și indiscutabil că apar articole la comandă și o spune asta lumea din toate taberele, o spune clasa jurnaliștilor, o spun cei care consumă articolele. Nu se respectă, din păcate, paritatea de opinii sau echidistanța. Nu mă refer la toți, bineînțeles, dar, din păcate, presa se de-credibilizează împreună cu clasa politică. Din acest punct de vedere, nu mai poate deveni o sursă veridică de informare. Și acest lucru l-a evidențiat Comisia Națională de Integritate, care a avut atâtea autosesizări din articolele din presă, care nu au fost suficient de bine documentate, care doar le-a creat volum de muncă, care nu s-a soldat cu niciun rezultat, dar au consumat resurse importante”, a spus Vladimir Cebotari într-un interviu acordat portalului Moldova Curată.

Ministrul a mai declarat că ANI ar urma să devină funcțională cel târziu în ianuarie 2017 și va avea un buget considerabil mai mare decât Comisia Națională de Integritate. De asemenea, noua Autoritate va avea și un nou sediu.

Aici e interviul video.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

„Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă  „Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”, care va avea loc miercuri, 25 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, la Hotelul Codru (mun. Chişinău, str. str. 31 August 1989, 127).

25 februarie 2015
1064
Arhiva

Iniţiative de contracarare a spălării banilor publici

Documentele naţionale şi internaţionale în domeniu atestă o îngrijorare vădită în legătură cu extinderea fenomenului de spălare a banilor şi cel al finanţării terorismului. Circulaţia capitalului, inclusiv fluxurile băneşti de origine suspectă, ia amploare. Sunt pe larg utilizate tehnologiile informaţionale alternative pentru transfer, care, în majoritatea cazurilor, privează de informaţie organele de supraveghere. O parte substanţială a capitalurilor provenite din activităţi ilicite ajung în sectorul economic legal. Activitatea criminală transnaţională profită uşor, pe de o parte, de nivelul sporit de organizare, iar pe de altă parte, de suportul informaţional şi financiar. Odată cu integrarea sistemului financiar şi celui nefinanciar naţional în economia mondială, aceste riscuri devin proprii şi Republicii Moldova.

17 ianuarie 2015
1007
Arhiva

Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...

Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

19 decembrie 2016
940
Arhiva

Profil candidat: Zinainda Greceanîi

Integritatea în activitatea politică

18 februarie 2019
1675
Arhiva

O instituție publică a fost obligată de instanță să pre...

Asociaţia Presei Independente (API) a câștigat în primă instanță procesul cu Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol (UCIMPRSVV), care a refuzat să ofere declarațiile de avere ale directorului Iurie Brumărel.  API a solicitat declarațiile depuse de Brumărel pentru anii 2012-2013, însă instituția nu a răspuns solicitării. Acum, Unitatea este obligată prin decizia Judecătoriei Buiucani din municipiul Chișinău să ofere acces la aceste declarații.

02 octombrie 2016
1130
Arhiva

Şeful Agenţiei Achiziţii Publice a găsit soluţia pentru...

Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, se laudă că subalternii îi raportează de fiecare dată când cineva încearcă să-i „mulţumească” fie cu o cutie de bomboane, fie cu o sticlă de şampanie. Şi asta pentru că, afirmă şeful instituţiei, fiecare şedinţă începe cu lecţii de moralitate, iar de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere. 

27 octombrie 2014
985