Viorel Chetraru: în prezent la CNA se află sechestrate peste 20 de mașini, a căror valoare depășește 1 milion de euro

Arhiva 31 mai 2016 863
În raportul lansat astăzi un expert al Institutului Basel recomandă autorităților Republicii Moldova să creeze un oficiu de recuperare a activelor

În Republica Moldova nu există o politică integrată de gestionare și recuperare a activelor, ceea ce face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea și recuperarea veniturilor. De asemenea, instituțiile de la Chișinău nu au experiență în identificarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor peste hotare. Acestea sunt concluzii formulate de un expert  al Institutului Basel de la Geneva, care a realizat un studiu referitor la situația pe domeniu în Republica Moldova. 



În raportul întocmit la solicitarea PNUD Moldova și prezentat marți, 31 mai, la o confernță desfășurată la Chișinău, expertul Pedro Gomes Pereira a recomandat Guvernului să creeze un Oficiu de Recuperare a Activelor. Această structură ar urma să fie una multidisciplinară, care să cuprindă expertiză ale autorităților din domeniul judiciar, fiscal, de protecție socială etc. și să dispună de o echipă de anchetatori financiari. Oficiul ar urma să dispună de resurse „adecvate” pentru o bună funcționare și să reprezinte un punct central pentru toate cererile de asistență care vin din alte țări. Expertul a mai recomandat crearea și plasarea acestui oficiu în subordinea Centrului Național Anticorupție (CNA), care este în prezent responsabil de investigarea spălării banilor și are acces la informații financiare și baze de date electronice.   

Recuperarea prejudiciului în urma fraudării celor trei bănci: o sarcină în premieră  pentru instituțiile de drept

Directorul CNA, Viorel Chetraru, susține, la rândul său, că instituția pe care o conduce are suficiente capacități de investigare operativă și stabilire a traseului banilor, recuperarea însă ar fi mai dificilă. „Transformarea informațiilor operative în probe presupune cooperare internațională la nivelul anchetatorilor, procurorilor, instanțelor de judecată. CNA și Procuratura Anticorupție au transmis mai multe solicitări de comisii rogatorii statelor despre care cunoaștem că au fost implicate în acest traseu. De aceste răspunsuri depinde conferirea valorii juridice de probe informației operative”, a declarat Viorel Chestraru. 

Expertul de la Geneva a notat, de asemenea, în raportul său, că a discutat cu reprezentanți ai diferitelor autorități din Republica Moldova și a ajuns la concluzia că nu există o bază temeinică de cunoștințe privind desfășurarea investigațiilor financiare. „Organele de anchetă ale Republicii Moldova nu par să aibă în acest moment o echipă specializată dedicată desfășurării anchetelor financiare în paralel cu investigațiile penale. Astfel de investigații financiare ar permite efectuarea analizei surselor de venit ale bănuiților, determinarea averilor ilegale și a persoanelor asociate bănuiților în comiterea infracțiunilor. În prezent, totuși, organele de urmărire au capacități limitate pentru efectuarea analizei financiare aprofundate a informațiilor dobândite și, prin urmare, nu se poate conchide cu privire la legalitatea unor anumite bunuri sau de a le conecta cu presupusul făptuitor și faptele infracțiunii”, se spune în raport. Expertul a mai notat că uneori nu este necesară sechestrarea unor bunuri, din cauza „complexității și costurilor suportate în timpul gestionării activelor”. 

Mașinile sechestrare de CNA ar putea valora mai puțin în cazul în care vor fi confiscate

În context, Viorel Chetraru a declarat că în prezent la CNA se află sub sechestru o serie de bunuri, a căror valoare, din cauza duratei proceselor de judecată, nu va mai fi aceeași în cazul în care vor fi confiscate.

Chiar acum în incinta CNA avem peste 20 de mașini a căror valoare depășește 1 milion de euro. Procedura penală a Republicii Moldova ne obligă să asigurăm integritatea acestor bunuri. Instanța urmează să dispună confiscarea sau să se expună în general asupra cazului. Până la pronunțarea sentinței de condamnare poate trece timp, iar în acest timp valoarea acestor bunuri scade, de multe ori nu este cea din momentul inițial. Cum asugurăm păstrarea valorii acestor bunuri în așa fel ca prejudiciul pe care noi urmărim să îl recuperăm să fie la valoare cea pe care am stabilit-o noi inițial?”, a declarat directorul CNA. 

În studiu nu au fost estimate costurile pe care le-ar implica crearea unui oficiu de recuperare a activelor. În baza studiuluim CNA și partenerii de dezvoltare vor formula propuneri și recomandări către Guvern. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Secretariatul Parlamentului refuză în mod repetat să p...

Motivul invocat şi de această dată de către angajaţii Legislativului e că informaţia solicitată conţine date cu caracter personal şi că oferirea acesteia ar însemna „imixtiune în viaţa privată”. Experţii în finanţe publice, dar şi unii jurnalişti condamnă această atitudine a funcţionarilor şi spun că prin asemenea răspunsuri este sfidată legea.

03 aprilie 2017
920
Arhiva

Un primar şi-a retrogradat soţia: a concediat-o din fun...

Pantelei Mîţa, primarul satului Alexeevca din raionul Floreşti, şi-a concediat soţia care deţinea funcţia de contabil-şef în cadrul primăriei pentru a soluţiona un eventual conflict de interese, însă a reangajat-o în funcţiile de paznic şi arhivar. Alesul local declară însă că nu avea altă soluţie, deoarece soţia sa rămânea fără serviciu şi ar fi fost păcat de experienţa ei de treizeci de ani de muncă în calitate de contabil-şef în colhoz.

04 noiembrie 2015
1267
Arhiva

Se caută un judecător la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.  

07 martie 2015
1310
Arhiva

Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...

Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”. 

25 decembrie 2017
1121
Arhiva

Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşt...

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.

30 ianuarie 2014
1491
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1770