Viorel Chetraru: în prezent la CNA se află sechestrate peste 20 de mașini, a căror valoare depășește 1 milion de euro

Arhiva 31 mai 2016 937
În raportul lansat astăzi un expert al Institutului Basel recomandă autorităților Republicii Moldova să creeze un oficiu de recuperare a activelor

În Republica Moldova nu există o politică integrată de gestionare și recuperare a activelor, ceea ce face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea și recuperarea veniturilor. De asemenea, instituțiile de la Chișinău nu au experiență în identificarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor peste hotare. Acestea sunt concluzii formulate de un expert  al Institutului Basel de la Geneva, care a realizat un studiu referitor la situația pe domeniu în Republica Moldova. 



În raportul întocmit la solicitarea PNUD Moldova și prezentat marți, 31 mai, la o confernță desfășurată la Chișinău, expertul Pedro Gomes Pereira a recomandat Guvernului să creeze un Oficiu de Recuperare a Activelor. Această structură ar urma să fie una multidisciplinară, care să cuprindă expertiză ale autorităților din domeniul judiciar, fiscal, de protecție socială etc. și să dispună de o echipă de anchetatori financiari. Oficiul ar urma să dispună de resurse „adecvate” pentru o bună funcționare și să reprezinte un punct central pentru toate cererile de asistență care vin din alte țări. Expertul a mai recomandat crearea și plasarea acestui oficiu în subordinea Centrului Național Anticorupție (CNA), care este în prezent responsabil de investigarea spălării banilor și are acces la informații financiare și baze de date electronice.   

Recuperarea prejudiciului în urma fraudării celor trei bănci: o sarcină în premieră  pentru instituțiile de drept

Directorul CNA, Viorel Chetraru, susține, la rândul său, că instituția pe care o conduce are suficiente capacități de investigare operativă și stabilire a traseului banilor, recuperarea însă ar fi mai dificilă. „Transformarea informațiilor operative în probe presupune cooperare internațională la nivelul anchetatorilor, procurorilor, instanțelor de judecată. CNA și Procuratura Anticorupție au transmis mai multe solicitări de comisii rogatorii statelor despre care cunoaștem că au fost implicate în acest traseu. De aceste răspunsuri depinde conferirea valorii juridice de probe informației operative”, a declarat Viorel Chestraru. 

Expertul de la Geneva a notat, de asemenea, în raportul său, că a discutat cu reprezentanți ai diferitelor autorități din Republica Moldova și a ajuns la concluzia că nu există o bază temeinică de cunoștințe privind desfășurarea investigațiilor financiare. „Organele de anchetă ale Republicii Moldova nu par să aibă în acest moment o echipă specializată dedicată desfășurării anchetelor financiare în paralel cu investigațiile penale. Astfel de investigații financiare ar permite efectuarea analizei surselor de venit ale bănuiților, determinarea averilor ilegale și a persoanelor asociate bănuiților în comiterea infracțiunilor. În prezent, totuși, organele de urmărire au capacități limitate pentru efectuarea analizei financiare aprofundate a informațiilor dobândite și, prin urmare, nu se poate conchide cu privire la legalitatea unor anumite bunuri sau de a le conecta cu presupusul făptuitor și faptele infracțiunii”, se spune în raport. Expertul a mai notat că uneori nu este necesară sechestrarea unor bunuri, din cauza „complexității și costurilor suportate în timpul gestionării activelor”. 

Mașinile sechestrare de CNA ar putea valora mai puțin în cazul în care vor fi confiscate

În context, Viorel Chetraru a declarat că în prezent la CNA se află sub sechestru o serie de bunuri, a căror valoare, din cauza duratei proceselor de judecată, nu va mai fi aceeași în cazul în care vor fi confiscate.

Chiar acum în incinta CNA avem peste 20 de mașini a căror valoare depășește 1 milion de euro. Procedura penală a Republicii Moldova ne obligă să asigurăm integritatea acestor bunuri. Instanța urmează să dispună confiscarea sau să se expună în general asupra cazului. Până la pronunțarea sentinței de condamnare poate trece timp, iar în acest timp valoarea acestor bunuri scade, de multe ori nu este cea din momentul inițial. Cum asugurăm păstrarea valorii acestor bunuri în așa fel ca prejudiciul pe care noi urmărim să îl recuperăm să fie la valoare cea pe care am stabilit-o noi inițial?”, a declarat directorul CNA. 

În studiu nu au fost estimate costurile pe care le-ar implica crearea unui oficiu de recuperare a activelor. În baza studiuluim CNA și partenerii de dezvoltare vor formula propuneri și recomandări către Guvern. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Pavel Tamaciuc

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1658
Arhiva

Profil candidat: Constantin Tutu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1801
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
1123
Arhiva

Lacăt codificat la primăria din Bălţi

Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor. 

12 noiembrie 2013
1168
Arhiva

Demnitar atenționat pentru că a urcat băut la volanul m...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin înainte de a urca  la volanul maşinii de serviciu, a fost... atenționat. Măsura a fost luată la două zile după ce Moldova Curată a relatat despre acest caz.

26 martie 2015
1444
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
1228