Cazul Nistor Grozavu: Curtea de Apel a constatat lipsa conflictului de interese, dar procurorii investighează un posibil exces de putere

Arhiva 22 iunie 2016 1159
Nistor Grozavu a atacat în judecată ambele acte referitoare la constatarea conflictelor de interese, emise de CNI în privința sa

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat  la 1 octombrie 2015 existența unui conflict de interese, nu va fi sancționat, deoarece Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al CNI. Comisia a stabilit că funcționarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal atunci când a semnat un certificat de urbanism obținut de un agent economic din Chișinău, bazat pe un plan semnat și de soția sa, care este specialist în cadrul secției arhitectură. 



CNI a început controlul în privința lui Nistor Grozavu la solicitarea deputatului socialist Grigore Novac, care susținea atunci că Maria și Nistor Grozavu au avut un anumit interes când au semnat actele care permiteau întreprinderii „47th Parallel” să obțină un certificat de urbanism pentru construcția unui magazin în sectorul Râșcani al capitalei. Novac argumenta că Maria Grozavu activează în cadrul secției responsabile de clădiri necomerciale, adică locative, de aceea și-ar fi depășit atribuțiile atunci când a semnat acel plan. Deputatul mai afirma că certificatul de urbanism nr. 578i/14 din 21.11.2014, în baza căruia a fost emisă autorizația de construcție nr. nr. 269C/14 din 22.12.2014, ar fi fost emis cu abateri de la legislație, de aceea specialiștii din secţia clădiri comerciale nu ar fi vrut să-l semneze.

Pierdere în prima instanță, câștig la Apel

La rândul său, Nistor Grozavu a declarat că aceste acuzații ar fi o „răfuială politică” din partea socialiștilor și că niciun act legislativ sau normativ nu prevede că angajații din Secția clădiri necomerciale nu ar avea dreptul să semneze documente tehnice care se referă la clădiri comerciale. Constatarea că Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese a fost argumentată de CNI prin faptul că relațiile de rudenie dintre Nistor Grozavu și Maria Grozavu ar fi „prejudiciare slujirii interesului public cu imparțialitate și obiectivitate”. 

Viceprimarul nu a fost de acord cu această constatare și a atacat actul în instanță. La 15 februarie 2016 Judecătoria Râșcani a respins acțiunea, dând câștig de cauză CNI. Grozavu a atacat hotărârea la Curtea de Apel, care, la 17 mai 2016, a anulat actul.

În hotărârea sa, Curtea de Apel Chișinău a notat că „acțiunea semnării Certificatului de urbanism din 21 noiembrie 2014 și a Autorizației de construire din 22 decembrie 2014, de către apelant, în contextul în care Planul de organizare a șantierului, elaborat de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare și contrasemnat de șefa Secției autorizări construcții individuale, Maria Grozavu, soția apelantului, este una lipsită de interes personal în sensul Legii nr. 16 din 15 februarie 2008”. De asemenea, instanța a notat: „Maria Grozavu, prin semnarea Planului de organizare a șantierului, identificat drept act tehnic, nu a putut influența nicidecum îndeplinirea obiectivă și imparțială a obligațiilor și responsabilităților ce îi revin lui Nistor Grozavu. Mai mult ca atât, pentru a se reține conflictul de interese este necesară legătura directă sau indirectă între Nistor Grozavu și Maria Grozavu cu ÎM „47th Parallel” SRL, pentru care a fost eliberat certificatul de urbanism și autorizația de construire”.

Acte, a căror legalitate este examinată în cadrul unei cauze penale

Hotărârea Curții de Apel Chișinău este definitivă, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de două luni. În baza demersurilor făcute de același deputat socialist, organul de urmărire penală al CNA a pornit o cauză penală  pe fapt, la 24 martie 2015, conform articolului 328 al.1 Cod Penal, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Chiar dacă a trecut mai mult de un an de la inițiere, deocamdată nu a fost adoptată o decizie în privința acestei cauze penale, ne-a informat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Un alt conflict de interese constatat de CNI, anulat de instanță

Această situație nu este prima în care viceprimarul Nistor Grozavu este verificat de CNI sub bănuiala existenței unui conflict de interese nedeclarat. În luna decembrie 2015 Comisia a adoptat încă un act prin care a constatat că Grozavu s-a aflat în conflict de interese și la 30 iulie 2015. Atunci el a semnat o autorizație de construire (nr. 207), elaborată în baza documentației de proiect, întocmită de SRL ”Vigro Proiect”, al cărei fondator unic și administrator este fiul său, Victor Grozavu.

De această dată, Judecătoria sectorului Râșcani al municipiului Chișinău, în persoana președintelui Oleg Melniciuc, a anulat actul, în ședința din 6 mai 2016. Solicitat anterior de Moldova Curată, Grozavu a spus că nu a favorizat firma fiului său sau alte firme din simplul motiv că nu are cum. „Dosarele sunt pregătite de către diferite servicii. Dacă proiectul este făcut, el este verificat de 2 verificatori independenţi. După asta se duce la arhitectul-şef, care trebuie să îl coordoneze. Apoi ajunge la direcţia autorizare şi disciplină în construcţii, care pregăteşte dosarul. Apoi contrasemnează arhitectul-şef, secretarul Consiliului şi eu, iar eu nu mă uit niciodată cine e proiectantul”, a explicat Nistor Grozavu. Despre cazul concret examinat de CNI, Grozavu a spus: „Nu i-am coordonat eu, nu i-am verificat eu proiectul, nu eu i-am dat proiectul să-l execute. Este o răzbunare”.

Nistor Grozavu deține funcția de viceprimar al municipiului Chișinău din anul 2007, iar firma fiului său a fost fondată în anul 2012. Datele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor arată că această firmă a realizat în anul 2014 peste 20 de proiecte în capitală.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost solu...

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

17 iulie 2016
1984
Arhiva

Candidaţi la funcţia de procuror şi judecător, fără ave...

În acest an Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire iniţială pentru funcţia de judecător şi procuror să nu mai fie obligate să prezinte declaraţia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.

30 iunie 2015
987
Arhiva

Teren vândut în conflict de interese, rămas în propriet...

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice. 

16 decembrie 2015
1301
Arhiva

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.

13 august 2014
1000
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jolnaci

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1415
Arhiva

Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 an...

Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.

03 septembrie 2015
1231