Cazul Nistor Grozavu: Curtea de Apel a constatat lipsa conflictului de interese, dar procurorii investighează un posibil exces de putere

Arhiva 22 iunie 2016 320
Nistor Grozavu a atacat în judecată ambele acte referitoare la constatarea conflictelor de interese, emise de CNI în privința sa

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat  la 1 octombrie 2015 existența unui conflict de interese, nu va fi sancționat, deoarece Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al CNI. Comisia a stabilit că funcționarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal atunci când a semnat un certificat de urbanism obținut de un agent economic din Chișinău, bazat pe un plan semnat și de soția sa, care este specialist în cadrul secției arhitectură. CNI a început controlul în privința lui Nistor Grozavu la solicitarea deputatului socialist Grigore Novac, care susținea atunci că Maria și Nistor Grozavu au avut un anumit interes când au semnat actele care permiteau întreprinderii „47th Parallel” să obțină un certificat de urbanism pentru construcția unui magazin în sectorul Râșcani al capitalei. Novac argumenta că Maria Grozavu activează în cadrul secției responsabile de clădiri necomerciale, adică locative, de aceea și-ar fi depășit atribuțiile atunci când a semnat acel plan. Deputatul mai afirma că certificatul de urbanism nr. 578i/14 din 21.11.2014, în baza căruia a fost emisă autorizația de construcție nr. nr. 269C/14 din 22.12.2014, ar fi fost emis cu abateri de la legislație, de aceea specialiștii din secţia clădiri comerciale nu ar fi vrut să-l semneze.

Pierdere în prima instanță, câștig la Apel

La rândul său, Nistor Grozavu a declarat că aceste acuzații ar fi o „răfuială politică” din partea socialiștilor și că niciun act legislativ sau normativ nu prevede că angajații din Secția clădiri necomerciale nu ar avea dreptul să semneze documente tehnice care se referă la clădiri comerciale. Constatarea că Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese a fost argumentată de CNI prin faptul că relațiile de rudenie dintre Nistor Grozavu și Maria Grozavu ar fi „prejudiciare slujirii interesului public cu imparțialitate și obiectivitate”. 

Viceprimarul nu a fost de acord cu această constatare și a atacat actul în instanță. La 15 februarie 2016 Judecătoria Râșcani a respins acțiunea, dând câștig de cauză CNI. Grozavu a atacat hotărârea la Curtea de Apel, care, la 17 mai 2016, a anulat actul.

În hotărârea sa, Curtea de Apel Chișinău a notat că „acțiunea semnării Certificatului de urbanism din 21 noiembrie 2014 și a Autorizației de construire din 22 decembrie 2014, de către apelant, în contextul în care Planul de organizare a șantierului, elaborat de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare și contrasemnat de șefa Secției autorizări construcții individuale, Maria Grozavu, soția apelantului, este una lipsită de interes personal în sensul Legii nr. 16 din 15 februarie 2008”. De asemenea, instanța a notat: „Maria Grozavu, prin semnarea Planului de organizare a șantierului, identificat drept act tehnic, nu a putut influența nicidecum îndeplinirea obiectivă și imparțială a obligațiilor și responsabilităților ce îi revin lui Nistor Grozavu. Mai mult ca atât, pentru a se reține conflictul de interese este necesară legătura directă sau indirectă între Nistor Grozavu și Maria Grozavu cu ÎM „47th Parallel” SRL, pentru care a fost eliberat certificatul de urbanism și autorizația de construire”.

Acte, a căror legalitate este examinată în cadrul unei cauze penale

Hotărârea Curții de Apel Chișinău este definitivă, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de două luni. În baza demersurilor făcute de același deputat socialist, organul de urmărire penală al CNA a pornit o cauză penală  pe fapt, la 24 martie 2015, conform articolului 328 al.1 Cod Penal, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Chiar dacă a trecut mai mult de un an de la inițiere, deocamdată nu a fost adoptată o decizie în privința acestei cauze penale, ne-a informat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Un alt conflict de interese constatat de CNI, anulat de instanță

Această situație nu este prima în care viceprimarul Nistor Grozavu este verificat de CNI sub bănuiala existenței unui conflict de interese nedeclarat. În luna decembrie 2015 Comisia a adoptat încă un act prin care a constatat că Grozavu s-a aflat în conflict de interese și la 30 iulie 2015. Atunci el a semnat o autorizație de construire (nr. 207), elaborată în baza documentației de proiect, întocmită de SRL ”Vigro Proiect”, al cărei fondator unic și administrator este fiul său, Victor Grozavu.

De această dată, Judecătoria sectorului Râșcani al municipiului Chișinău, în persoana președintelui Oleg Melniciuc, a anulat actul, în ședința din 6 mai 2016. Solicitat anterior de Moldova Curată, Grozavu a spus că nu a favorizat firma fiului său sau alte firme din simplul motiv că nu are cum. „Dosarele sunt pregătite de către diferite servicii. Dacă proiectul este făcut, el este verificat de 2 verificatori independenţi. După asta se duce la arhitectul-şef, care trebuie să îl coordoneze. Apoi ajunge la direcţia autorizare şi disciplină în construcţii, care pregăteşte dosarul. Apoi contrasemnează arhitectul-şef, secretarul Consiliului şi eu, iar eu nu mă uit niciodată cine e proiectantul”, a explicat Nistor Grozavu. Despre cazul concret examinat de CNI, Grozavu a spus: „Nu i-am coordonat eu, nu i-am verificat eu proiectul, nu eu i-am dat proiectul să-l execute. Este o răzbunare”.

Nistor Grozavu deține funcția de viceprimar al municipiului Chișinău din anul 2007, iar firma fiului său a fost fondată în anul 2012. Datele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor arată că această firmă a realizat în anul 2014 peste 20 de proiecte în capitală.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.

24 iulie 2014
325
Arhiva

Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.

05 iulie 2013
358
Arhiva

Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.

21 martie 2016
368
Arhiva

API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...

Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.

19 octombrie 2019
453