825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” câștigă în continuare contracte la stat
La șase ani de la finalizarea urmăririi penale, „dosarului licitațiilor trucate în medicină”, în care figurează 30 de inculpați, printre ei și ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, încă se află în prima instanță. Cele mai multe ședințe sunt amânate din diferite motive. Întrucât nu există o sentință definitivă, companiile omului de afaceri Tudor Ceaicovschi, GBG-MLD și Intermed SRL, vizate în dosar, pot în continuare să participe la concursuri de achiziții, or, nu ar exista temei pentru introducerea lor în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice. În aceste condiții, în ultimii șase ani, aceste firme au câștigat contracte de peste 825 de milioane de lei. În unele cazuri, licitațiile au fost organizate chiar de „partenerii” lui Ceaicovschi de pe banca acuzaților. Despre dosarul penal, omul de afaceri ne-a spus că ar fi fost pornit la comandă, însă nu a precizat la comanda cui.
8 aprilie 2015. Centrul Național Anticorupție anunță că fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, a fost reţinut pentru 72 de ore, într-un dosar privind trucarea licitaţiilor pentru procurarea echipamentelor medicale. Faptele ar fi avut loc în 2014. Atunci, la câteva concursuri de achiziții, caietele de sarcini şi parametrii tehnici ar fi fost aranjate astfel ca să corespundă cu marfa vândută de agenți economici concreți. Era vorba despre companiile GBG-MLD SRL și Intermed SRL, ale omului de afaceri Tudor Ceaicovschi, reținut în cadrul aceleiași cauze penale. De asemenea, au fost reținuți șefii mai multor instituții medicale, bănuiți de depăşirea atribuţiilor de serviciu, luare şi dare de mită. Printre ei - şefii Spitalului de Urgenţă, Spitalului Raional Taraclia, Centrului de Sănătate Cahul, Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutului de Cardiologie, Institutului Oncologic, Centrului Republican de Diagnostică Medicală, Serviciului medical al MAI, Departamentului Instituțiilor Penitenciare (actuala Agenție Națională a Penitenciarelor, n.r.).
În aceeași zi, 8 aprilie 2015, compania GBG-MLD SRL semna un contract de achiziție cu Spitalul raional Florești, în valoare de 50 100 de lei, pentru livrarea peliculei radiografice și reactivelor pentru radiologie. În pofida anchetei penale, din momentul reținerii lui Tudor Ceaicovschi și până în prezent, companiile GBG-MLD SRL și Intermed SRL au câștigat peste 1.400 de contracte cu autoritățile publice din țară. O bună parte din licitațiile cu noroc au fost organizate de instituțiile conduse anterior sau în prezent de alți inculpați în dosarul în care figurează și Ceaicovschi.
30 de inculpați și un prejudiciu cauzat statului estimat la 150 de milioane de lei
„Dosarul licitațiilor trucate în medicină” a fost deschis la 6 noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Centrului Național Anticorupție s-au autosesizat în cazul unor presupuse ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice.
Anchetatorii au stabilit că trucarea licitațiilor a avut loc prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale, identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de Tudor Ceaicovschi.
Inițial, au fost reținute 16 persoane, după percheziţii la domiciliile, în automobilele şi birourile celor vizaţi, la Departamentul Instituții Penitenciare, la Agenția Achiziții Publice, la Ministerul de Interne, precum și la alte instituții de stat. Ulterior, o parte din reținuți a primit mandate de arestare în izolatorul CNA, iar o parte a fost trimisă în arest la domiciliu. Tudor Ceaicovschi este singurul care a stat după gratii până în octombrie 2015, când a fost plasat în arest la domiciliu.
Ofițerii CNA au făcut percheziții la mai multe bănci din Capitală și au depistat, în total, în casetele de depozit ale unor persoane reținute, sume de 190.800 de euro, 51.200 de dolari, 60.000 de lei, toate în numerar. Banii au fost anexați la dosar. Oamenii legii au estimat un prejudiciu cauzat statului de 150.000.000 de lei. Pentru recuperarea acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturile bancare, automobilele, terenurile şi casele acestora.
În total, în cadrul dosarului au statut de inculpat 30 de persoane. 29 dintre ele nu își recunosc vina. Inculpații sunt învinuiți de comiterea escrocheriei, coruperea activă, fals în declarații, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.
588 de milioane de lei pentru GBG-MLD SRL în șase ani
În ultimii șase ani, compania GBG-MLD SRL a fost desemnată câștigătoarea a 1 333 de concursuri de achiziție, organizate de instituțiile statului. Dacă în 2015, după reținerea lui Tudor Ceaicovschi, firma a câștigat doar 75 de licitații, în urma cărora și-a completat conturile cu 12 5 milioane de lei, atunci în 2016 omul de afaceri a încasat de opt ori mai mult – 88,1 milioane de lei. În 2017 suma respectivă este dublată, ajungând la 116,8 milioane de lei. În 2018 GBG-MLD SRL a semnat contracte în valoare de 117,5 milioane de lei cu instituțiile statului, în 2019 – de aproape 47 milioane de lei, iar în 2020 valoarea s-a triplat, ajungând la 147,7 milioane de lei.
Compania lui Ceaicovschi a fost cea care a livrat unor instituții medicale din țară aparate de ventilare artificială a plămânilor, la începutul pandemiei de coronavirus. Astfel, prin negocierea fără publicare prealabilă, Consiliul Raional Hâncești, Consiliul Raional Cahul, Consiliul Raional Sângerei și Primăria Soroca au încheiat cu GBG-MLD SRL contracte în valoare totală de 3,2 milioane de lei. În 2021, până la ora actuală, compania GBG-MLD SRL a câștigat licitații în valoare de 58 de milioane de lei.
Cea mai importantă licitație publică câștigată de GBG-MDL SRL în ultimii șase ani a avut loc în decembrie 2020. Atunci compania a livrat dispozitive medicale conform necesităților Centrului Republican de Diagnosticare Medicală. Contractul în valoare de 58,8 milioane de lei a fost semnat cu Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.
Alte 6,4 milioane de lei au intrat pe conturile companiei în martie 2018, după ce a câștigat licitația anunțată de Centrul Republican de Diagnostică Medicală (CRDM) pentru achiziția reactivelor, calibratoarelor și consumabilelor medicale. Instituția respectivă este condusă de Andrei Testemițanu, reținut alături de Tudor Ceaicovschi în aprilie 2015 în cadrul „dosarului licitațiilor trucate în medicină”. În ultimii șase ani, CRDM a semnat contracte de achiziții în valoare totală de 50,4 milioane de lei cu firma GBG-MLD SRL pentru livrarea reactivelor, reagenților și consumabilelor medicale. După valoarea totală a contractelor, CRDM este întrecut doar de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, care în ultimii patru ani a desemnat GBG-MLD SRL câștigătoare la licitații de 223,9 milioane de lei.
Alte două instituții, conduse și în prezent de inculpați în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” au virat în conturile GBG-MLD SRL 11,2 milioane de lei, respectiv 5,3 milioane de lei, pentru echipamente medicale, consumabile și reactive. Este vorba despre Institutul de Cardiologie, condus de Vitalie Moscalu, și Centrul de Sănătate Cahul, al cărui șef este Alexandru Hagioglo.
237 de milioane a obținut de la stat și Intermed SRL
În ultimii șase ani, Intermed SRL, cealaltă firmă a lui Tudor Ceaicovschi care figurează în dosar, a câștigat 147 de licitații publice în sumă totală de peste 237 de milioane de lei.
Dacă în 2015, după reținerea lui Ceaicovschi, firma a câștigat doar opt licitații, în urma cărora și-a completat conturile cu 342 de mii de lei, atunci în 2016, aceasta a încasat de 35 de ori mai mulți bani – 12 milioane de lei. În 2017 și 2018, valoarea contractelor semnate de Intermed SRL cu statul a oscilat în jurul cifrei de 10 milioane de lei. Din 2019 până în prezent, sumele au crescut constant, ajungând la 26, 80 de milioane de lei și respectiv 98 de milioane în 2021.
Ca și în cazul companiei GBG-MLD SRL, Intermed SRL a fost desemnată câștigătoare în cadrul unor concursuri de achiziție organizate de instituțiile conduse până în prezent de „vecinii” lui Ceaicovschi de pe banca acuzaților. Este vorba din nou de Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, care în ultimii șase ani a transferat în conturile firmei aproape 28 de milioane de lei, Centrul de Sănătate Cahul și Institutul de Cardiologie, care au semnat contracte mai modeste, în valoare totală de 1,3, respectiv 1,9 milioane de lei, pentru livrarea reactivilor, pieselor de schimb, consumabilelor de laborator, veselei, filmelor radiologice pentru aparatul digital şi articolelor parafarmaceutice.
Firmele lui Ceaicovschi, desemnate câștigătoare ale concursurilor cu un singur participant
Datele de pe tender.gov.md arată că, în ultimii șase ani, atât Intermed SRL, cât și GBG-MLD SRL, au fost desemnate câștigătoare ale unor licitații la care a fost înregistrat un singur participant în competiție, ceea ce reprezintă un factor de risc și poate indica că licitațiile au fost aranjate, spun experții. Printre instituțiile care au încălcat principiul concurenței la desemnarea câștigătorilor licitațiilor publice se numără și cele conduse anterior sau în prezent de actuali și foști inculpați în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” – Institutul de Medicină Urgentă, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Institutul Oncologic, Centrul de Sănătate Cahul și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
CEDO a obligat Guvernul să îi achite un prejudiciu de 10 mii de euro lui Tudor Ceaicovschi
În iunie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că autoritățile Republicii Moldova au încălcat drepturile lui Tudor Ceaicovschi, atunci când administraţia izolatorului unde a fost deținut a refuzat o perioadă îndelungată să urmeze prescripţia medicilor privind spitalizarea. De asemenea, magistrații de la Strasbourg au constatat că instanţele naţionale nu au indicat motive suficiente şi relevante pentru dispunerea şi prelungirea arestului preventiv în cazul omului de afaceri.
Procesul nu are finalitate la șase ani de la expedierea dosarului în instanță
Dosarul a ajuns pe masa magistraților în noiembrie 2015, la un an de la demararea urmăririi penale. La șase ani de la expedierea în judecată, acesta încă se află la etapa cercetărilor judecătorești în instanța de fond. Majoritatea ședințelor de judecată au fost fie amânate, fie întrerupte, din diferite motive, de la neprezentarea avocaților inculpaților din motive de sănătate, până la insuficiența spațiului din sălile Judecătoriei Buiucani, unde se desfășoară procesul.
Într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție se arată că examinarea îndelungată a dosarului se datorează în mare parte „situației pandemice instituite pe parcursul ultimilor ani în sfera sănătății publice, cererilor de amânare înaintate de către părțile în proces, dar și disjungerii în anul 2019 a cauzei penale într-o procedură separată în rezultatul pronunțării sentinței în privința inculpatei Ina Vorona, ultimul fapt generând efectiv reluarea de la început a cercetărilor judecătorești”.
Episodul Vorona: Inculpata și-a recunoscut pe deplin vina
La 5 iulie 2019, magistratul Victor Boico de la Judecătoria Buiucani, a pronunțat sentința în privința Inei Vorona, administratoarea companiei Intermed SRL, fondată de soția lui Tudor Ceaicovschi. Vorona a fost găsită vinovată de comiterea abuzului de serviciu soldat cu urmări grave în cinci episoade (Spitalul Raional Taraclia, Centrul de Sănătate Cahul, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie), fiindu-i stabilită pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 30.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de administrare a întreprinderilor sau de exercita o anumită activitate legată de administrarea întreprinderilor pe un termen de trei ani. Inculpata își recunoscuse pe deplin vina și cauza sa a fost disjungată din dosarul inițial.
Între altele, în sentința motivată se arată că fondatorul SRL Intermed, Tudor Ceaicovschi, știind că Institutul de Cardiologie are necesitatea de a procura utilaj medical „angeograf”, pe parcursul lunii octombrie 2014, l-a determinat pe ministrul Sănătăţii de la acel moment „să îi încredinţeze dânsului procurarea şi importul tehnicii respective în Republica Moldova”. „În aceeaşi perioadă, ministrul Sănătăţii a indicat persoanelor responsabile să organizeze o licitaţie pentru procurarea unui angeograf, precum şi să efectueze pregătirile necesare pentru instalarea acestuia. În perioada 12-21 octombrie 2014, reprezentanții autorităţii contractante au coordonat cu fondatorul SRL Intermed preţul care urma a fi inclus în oferta SRL Intermed la licitaţia care urma să aibă loc.
Chiar dacă licitaţia publică încă nu avusese loc, reprezentanții Institutului de Cardiologie au întreţinut la data de 19 noiembrie 2014 convorbiri telefonice cu fondatorul SRL Intermed, în cadrul cărora au discutat referitor la caracteristicile tehnice ale unor piese pe care urma să le conţină utilajul medical „angeograf”, care urma să fie livrat de SRL Intermed. Mai mult, știind despre desemnarea firmei pe care o gestiona în calitate de câştigător la licitaţia care abia urma să aibă loc, fondatorul SRL Intermed a organizat iniţierea amenajării încăperii, necesare pentru instalarea dispozitivului medical „angeograf’, cu circa 40 zile înainte de organizarea licitaţiei propriu-zise”, au notat judecătorii în sentința motivată.
„Corespunzător, Ina Vorona, cunoscând despre acţiunile complicilor săi […], a semnat documentele necesare pentru participarea la licitaţie şi le-a înaintat autorităţii responsabile - IMSP Institutul de Cardiologie. Astfel, la data de 1 decembrie 2014 a fost organizată licitaţia publică nr. 14/02207 în cadrul căreia obiectul achiziţiei a fost achiziţionarea echipamentului medical”, se menționează în sentință. Autoritatea contractantă a oferit caietul de sarcini la patru operatori economici, între care GBG - MLD SRL și SRL Intermed. Până la termenul limită, doar Intermed SRL a depus oferta. Din document mai aflăm că „specificaţiile tehnice ale echipamentului medical propus de SRL Intermed corespundea întocmai celor prevăzute de caietul de sarcini, membrii comisiei de licitaţie fiind induşi astfel în eroare cu privire la respectarea procedurii legale în ce priveşte corespunderea ofertei înaintate de către Intermed SRL cu parametrii incluşi de autoritatea contractantă în caietul de sarcini”. La data de 15 decembrie 2014 contractul de achiziţie respectiv a fost înregistrat la Agenţia Achiziţii Publice.
„În total, în rezultatul acţiunilor Inei Vorona şi a persoanelor publice, precum şi celor cu funcţii de demnitate publică, în circumstanţele expuse, s-au cauzat daune materiale instituţiilor publice care gestionează bugetul de stat în sumă totală de 63.484.775,8 lei, sumă ce constituie, potrivit art.126 din Codul penal, daune în proporţii deosebit de mari, calificate drept urmări grave”, se mai arată în sentința motivată. Procurorii au demonstrat vinovăția Inei Vorona în alte patru episoade similare.
Sechestrul aplicat pe bunurile lui Tudor Ceaicovschi, parțial ridicat
În momentul transmiterii cauzei penale în instanța de judecată, oamenii legii au aplicat mai multe măsuri asiguratorii sub formă de sechestru asupra bunurilor lui Andrei Usatîi, Serghei Țurcanu, Victor Cernat, Gheorghe Ciobanu, Victor Donea, Alexandru Spînu și Tudor Ceaicovschi și alții. La 18 ianuarie curent a avut loc o ședință de judecată, în cadrul căreia a fost parțial admisă cererea inculpatului Tudor Ceaicovschi și a părții interesate Zinovia Ceaicovschi privind scoaterea bunurilor de sub sechestru. Prin încheierea respectivă a fost dispusă ridicarea sechestrului de pe sumele de bani indisponibilizate, însă judecătorii au respins ca fiind nefondată solicitarea de ridicare a sechestrului de pe bunurile imobile. Surse din cadrul anchetei au comunicat că ar fi vorba despre ridicarea sechestrului de pe un milion de lei.
Până la ședința din 22 octombrie curent acuzarea de stat a fost reprezentată de către procurora Mirandolina Sușițcaia, ulterior cauza penală fiind transmisă unui grup de acuzatori de stat condus de procurora Eugenia Zubco. Întrucât pe portalul instanțelor nu am găsit informații despre contestarea încheierii privind ridicarea sechestrului de pe bunurile lui Ceaicovschi, am încercat să aflăm această informație de la Mirandolina Sușițcaia. „Care este problema? Despre ce încheiere este vorba, că ele au fost mai multe?”, ne-a întrebat. Când am precizat că este vorba despre sechestrul aplicat pe bunurile lui Tudor Ceaicovschi, ridicat prin încheierea pronunțată în cadrul singurei ședințe neamânate și neîntrerupte, Mirandolina Sușițcaia a evitat să ofere un răspuns și ne-a sugerat să ne adresăm la Procuratura Anticorupție.
De ce firmele lui Tudor Ceaicovschi nu sunt incluse în lista de interdicție
Chiar dacă administratoarea Intermed SRL a fost condamnată definitiv pentru abuz de serviciu soldat cu urmări grave, compania respectivă nu a fost inclusă în lista de interdicție a operatorilor economici. De vină ar fi lipsa unei sentințe de condamnare pe numele lui Tudor Ceaicovschi.
„Privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate conform prevederilor articolului 63 alineatul (1) litera b) Cod Penal este o pedeapsă aplicabilă persoanei juridice în urma examinării cauzei penale în fond și recunoașterea de către instanță a vinovăției acesteia, fapt care nu a avut loc în prezenta cauză penală”, se arată într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție.
Solicitată să explice de ce companiile lui Ceaicovschi continuă să participe la licitațiile publice, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor de asemenea a dat vina pe lege.
„Potrivit Legii privind achizițiile publice, orice operator economic are dreptul de a participa în condițiile legii la procedura de atribuire a contractului de achiziții publice. Prin urmare, orice ofertant care întrunește cerințele de eligibilitate poate participa la procedurile de achiziții publice, iar autoritatea contractantă îi poate atribui contracte. Totodată, aceeași lege prevede că autoritatea contractantă are obligația de a exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziții publice orice ofertant sau candidat despre care are cunoștință că, în ultimii cinci ani, a fost condamnat, prin hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești, pentru participare la activități ale unei organizații sau grupări criminale, pentru corupție, fraudă, spălare de bani, pentru infracțiuni de terorism sau legate de activități teroriste, finanțarea terorismului, exploatarea prin muncă a copiilor și alte forme de trafic persoane.
Astfel, în vederea excluderii unui ofertant din cadrul unei proceduri de achiziție publică, reieșind din prevederile normative menționate, inclusiv având în vedere principiul prezumției nevinovăției, trebuie să existe o hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești de condamnare. Suplimentar, ținem să menționăm că de aprecierea întrunirii condițiilor de eligibilitate, precum și de excluderea din procedură, competentă este autoritatea contractantă care inițiază și desfășoară procedurile de achiziții publice. În context, ținem să menționăm că în exercitarea activităților de soluționare a litigiilor pe marginea procedurilor de achiziție publică Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor nu a recepționat nicio contestație, al cărei obiect ar constitui neîntrunirea condițiilor de eligibilitate a companiilor SRL GBG-MLD, Intermed SRL și Intermed-Service SRL sau a factorilor de decizie din cadrul companiilor respective, reieșind din imperativele Legii privind achizițiile publice”, se menționează în răspunsul ANSC.
Șeful Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, scos de sub urmărire penală
Pentru că Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a achiziționat în ultimii șase ani dispozitive medicale și consumabile în valoare totală de peste 92 de milioane de lei de la companiile lui Tudor Ceaicovschi, iar șeful instituției respective, Andrei Testemițanu, de asemenea a fost reținut în aprilie 2015 în cadrul „dosarului licitațiilor trucate în medicină”, l-am sunat pentru a obține un comentariu. „Eu în 2015 am fost ponegrit de frații Dvs. jurnaliști, după asta eu nu am nicio plăcere să discut cu jurnaliștii. Au trecut mai mulți ani, dar cum a fost ponegrită familia care a adus beneficii medicinei Moldovei, eu nu o să uit niciodată. Dosarul meu a fost închis și scuzele cerute”, a punctat Andrei Testemițanu și a închis.
Surse din cadrul anchetei ne-au comunicat că dosarul în care figura șeful Centrului Republican de Diagnosticare Medicală într-adevăr a fost clasat. Din materialele anchetei reiese că procurorii au adunat probe care indică asupra faptului că a fost încălcată procedura de achiziție a tehnicii medicale de către Constantin Avasîloaie, Andrei Testemițanu, Anatolie Crețu, cu aportul lui Tudor Ceaicovschi și altor persoane. Cu toate acestea, organul de urmărire penală nu a putut demonstra că prin acțiunile lor au fost cauzate efectiv daune materiale persoanelor fizice sau juridice.
Șeful Centrului de Sănătate Cahul: „De mulți ani deja nu cumpărăm consumabile direct de la firmele dlui Ceaicovschi”
Am încercat să obținem reacții de la toți inculpații din dosar, care conduc instituții ce au desemnat în ultimii ani companiile GBG-MLD SRL și Intermed SRL câștigătoare la licitațiile publice. Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie, nu a fost de găsit pentru un comentariu. Colegii săi au precizat că Moscalu se află de mai multe zile într-o deplasare.
Alexandru Hagioglo, directorul Centrului de Sănătate Cahul, a precizat că instituția pe care o conduce demult nu mai cumpără consumabile direct de la firmele lui Ceaicovschi. „Noi acum nu mai procurăm direct, pentru noi Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și Platforma Achizițiilor Publice organizează licitații. Ceea ce ne dau, aceea luăm. Ne trimit prin poștă contractul, noi îl semnăm și îl trimitem înapoi. Eu nu sunt membru al grupului de achiziții”, a precizat Hagioglo.
Tudor Ceaicovschi: „Dosarul a fost făcut la comandă și nu are la baza fapte reale și pertinente”
Am încercat să obținem un comentariu și de la Tudor Ceaicovschi. După mai multe amânări, acesta ne-a redirecționat la o colegă de-a sa, motivând că pleacă într-o deplasare peste hotare. Comentariul lui Tudor Ceaicovschi, expediat de colega sa prin email: „Faptul că întreprinderile GBG-MLD și Intermed au câștigat mai multe licitații pe parcursul ultimilor ani confirmă că produsele comercializate de acestea sunt de calitate și de ultimă generație. Totodată, continuitatea activităților de succes ale companiilor date confirmă și faptul că dosarul așa-numitor licitații trucate a fost făcut la comandă și nu are la bază probe reale și pertinente. Menționăm că până în prezent nicio persoana vizată în dosar, în afară de Ina Vorona, nu si-a recunoscut vina. În acest context, recunoașterea vinei de către dna Ina Vorona este una dubioasă, care, probabil, a fost obținută sub presiune. Nu avem ce comenta aici. Nu înțelegem acțiunile ei”, a punctat Ceaicovschi, fără să precizeze la comanda cui ar fi fost instrumentat dosarul.
Nu am reușit să facem legătura cu Ina Vorona pentru a-i solicita un comentariu.
Expertă: „De multe ori, specificațiile tehnice ajustate sunt îndreptățite prin invocarea necesităților autorității contractante”
Maria Covalciuc, directoare la Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), consideră că favorizarea companiilor lui Ceaicovschi de către unele autorități contractante a descurajat alți operatori economici să participe la licitații publice.
„Includerea operatorilor economici în Lista de interdicție este o procedură anevoioasă, iar responsabilitatea pentru demararea acestei acțiuni îi revine fie Agenției Achiziții Publice, dacă se autosesizează, fie autorității contractante, fie ANSC. În ceea ce privește companiile enunțate și cazul trucării licitațiilor publice, conchidem că și reprezentanții autorității contractante, și AAP, au fost implicați și nu ar fi constatat vreo încălcare. Prin urmare, doar o hotărâre a instanței de judecată poate cauza includerea acestora în Listă, în lipsa acesteia, prezumția de nevinovăție face imposibilă excluderea lor sau impunerea unei interdicții de a participa, ulterior, la alte proceduri de achiziții.
În contextul actual, doar alți operatori economici, care intenționează să participe la astfel de achiziții și observă specificații tehnice ajustate sau «cu dedicație», cum le mai numim, pot depune o contestație la ANSC, însă trebuie să argumenteze foarte bine, altfel, contestația nu va fi admisă, iar concurența va fi doar mimată. Din păcate, de multe ori, specificațiile tehnice ajustate sunt îndreptățite prin invocarea «necesităților autorității contractante», tocmai de aceea este foarte dificil pentru alți operatori economici să demonstreze de ce caietul de sarcini a fost modificat astfel încât să câștige favoritul autorității contractante. Faptul că, pe parcursul ultimilor ani, la procedurile de achiziții desfășurate participa unul și același operator economic căruia autoritatea contractantă i-a atribuit contractul, nu doar că a prejudiciat bugetul public, dar a și descurajat alți operatori economici, care, pur și simplu, nu mai doresc să intervină în acest cerc vicios”, a precizat experta.
Mariana Colun
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!