Și-a concediat soțul ca să soluționeze un conflict de interese

Arhiva 27 iulie 2016 89
Elena Hreașcă a soluționat conflictul de interese în timpul controlului CNI

Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. CNI a pornit controlul în privința Elenei Hreașcă în luna mai 2016, după ce a recepționat două sesizări: de la portalul mold-street.com și de la Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat. În timpul controlului s-a stabilit că primara, după ce a câștigat alegerile din 14 iunie 2015, l-a angajat pe soțul său, Anatolie Hreașcă, în funcția de șofer. Acesta conducea mașina de serviciu a Primăriei. În astfel de cazuri, Legea cu privire la conflictul de interese prevede că funcționarul public sau alesul local trebuie să declare la CNI, în termen de 3 zile, despre interesul său personal la luarea deciziei din poziția de persoană cu funcție de răspundere. Elena Hreașcă nu a depus o astfel de declarație la Comisia Națională de Integritate atunci când avea de semnat ordinul de angajare. 

„L-am angajat nu cu rea intenție, ci ca să mă ajute în activitate”

Soțul ei a muncit în această funcție aproape un an. Anterior, ea a declarat că nu comite nici o ilegalitate, deoarece soțul său nu este funcționar public, de aceea nu ar exista conflict de interese. În ședința CNI din 7 iulie, primara a declarat însă că a primit o notificare din partea Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, după care a decis să-l elibereze din funcție pe soțul său.  „Soțul meu nu mai lucrează la primărie din data de 15 iunie. Atunci când l-am angajat, nu l-am angajat din rea-credință, ci ca să mă ajute în activitate”, a spus Elena Hreașcă. Membrii CNI au solicitat ca primara să prezinte o dovadă - ordinul de eliberare din funcție - privind concedierea șoferului primăriei, de aceea au amânat luarea deciziei pe acest caz pentru ședința următoare. 

Pe 14 iulie, Elena Hreașcă a participat din nou la ședința CNI. De această dată, membrii Comisiei au adoptat un act prin care au constatat că primara satului Năvârneț a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, dar au clasat cauza, considerând conflictul soluționat prin eliberarea din funcție a persoanei apropiate. Astfel, primara nu va fi sancționată cu amendă de către CNA, așa cum prevede procedura în cazurile în care se constată conflict de interese.  

Incompatibilitate nedovedită

Comisia Națională de Integritate a efectuat în privința Elenei Hreașcă și un control în ce privește incompatibilitatea de funcții. Inspectorii au verificat dacă ea, fiind în funcția de primar, este angajată în calitate de contabilă la gospodăria agricolă din localitate, „Agrogârla” SRL, acolo unde a muncit înainte să obțină mandatul de primar.  Controlul a arătat însă că Elena Hreașcă nu muncește acolo, cel puțin oficial. În consecință, CNI a clasat cauza din motivul neconfirmării strării de incompatibilitate de funcții. Menționăm că persoanele cu funcții publice, inclusiv primarii, nu au dreptul să presteze alte activități remunerate, cu excepția activităților didactice.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

După Pitic şi Brânzaniuc, directorul Poştei Moldovei, c...

Comisia Naţională de Integritate a clasat, în şedinţa din 28 iulie, dosarul lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. El era bănuit că nu şi-a declarat afacerile deţinute în Spania. Membrii CNI argumentează că Nastas ar fi comis abaterea fără intenţie.

28 iulie 2016
100
Arhiva

Profil candidat: Olga Coptu

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
126
Arhiva

CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...

La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul -  sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.

03 octombrie 2019
133
Arhiva

Profil candidat: Larisa Ungurean

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
106
Arhiva

Profil candidat: Mihai Stratulat

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
134
Arhiva

Primari cu interese şi averi ascunse

După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.

27 aprilie 2016
100