Și-a concediat soțul ca să soluționeze un conflict de interese

Arhiva 27 iulie 2016 243
Elena Hreașcă a soluționat conflictul de interese în timpul controlului CNI

Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. CNI a pornit controlul în privința Elenei Hreașcă în luna mai 2016, după ce a recepționat două sesizări: de la portalul mold-street.com și de la Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat. În timpul controlului s-a stabilit că primara, după ce a câștigat alegerile din 14 iunie 2015, l-a angajat pe soțul său, Anatolie Hreașcă, în funcția de șofer. Acesta conducea mașina de serviciu a Primăriei. În astfel de cazuri, Legea cu privire la conflictul de interese prevede că funcționarul public sau alesul local trebuie să declare la CNI, în termen de 3 zile, despre interesul său personal la luarea deciziei din poziția de persoană cu funcție de răspundere. Elena Hreașcă nu a depus o astfel de declarație la Comisia Națională de Integritate atunci când avea de semnat ordinul de angajare. 

„L-am angajat nu cu rea intenție, ci ca să mă ajute în activitate”

Soțul ei a muncit în această funcție aproape un an. Anterior, ea a declarat că nu comite nici o ilegalitate, deoarece soțul său nu este funcționar public, de aceea nu ar exista conflict de interese. În ședința CNI din 7 iulie, primara a declarat însă că a primit o notificare din partea Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, după care a decis să-l elibereze din funcție pe soțul său.  „Soțul meu nu mai lucrează la primărie din data de 15 iunie. Atunci când l-am angajat, nu l-am angajat din rea-credință, ci ca să mă ajute în activitate”, a spus Elena Hreașcă. Membrii CNI au solicitat ca primara să prezinte o dovadă - ordinul de eliberare din funcție - privind concedierea șoferului primăriei, de aceea au amânat luarea deciziei pe acest caz pentru ședința următoare. 

Pe 14 iulie, Elena Hreașcă a participat din nou la ședința CNI. De această dată, membrii Comisiei au adoptat un act prin care au constatat că primara satului Năvârneț a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, dar au clasat cauza, considerând conflictul soluționat prin eliberarea din funcție a persoanei apropiate. Astfel, primara nu va fi sancționată cu amendă de către CNA, așa cum prevede procedura în cazurile în care se constată conflict de interese.  

Incompatibilitate nedovedită

Comisia Națională de Integritate a efectuat în privința Elenei Hreașcă și un control în ce privește incompatibilitatea de funcții. Inspectorii au verificat dacă ea, fiind în funcția de primar, este angajată în calitate de contabilă la gospodăria agricolă din localitate, „Agrogârla” SRL, acolo unde a muncit înainte să obțină mandatul de primar.  Controlul a arătat însă că Elena Hreașcă nu muncește acolo, cel puțin oficial. În consecință, CNI a clasat cauza din motivul neconfirmării strării de incompatibilitate de funcții. Menționăm că persoanele cu funcții publice, inclusiv primarii, nu au dreptul să presteze alte activități remunerate, cu excepția activităților didactice.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Inga Grigoriu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
264
Arhiva

Profil candidat:Ludmila Guzun

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
516
Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
308
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
258