Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primăriei

2013-2018 14 august 2014 1599
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. Astăzi primarul Ambros susţine că relaţia trainică dintre firma soţiei sale, „Aledex-Info”, şi bugetul primăriei pe care îl administrează a devenit o povară din cauză că banii ajung târziu în conturile familiei. Mai mult, primarul susţine că în unele cazuri i-a interzis soţiei să mai participe la licitaţiile Primăriei Ungheni: „Vă spun sincer, este ca o povară pentru mine, deoarece au fost şi cazuri când Primăria a achiziţionat rechizite într-un an, dar banii au fost plătiţi firmei peste un an şi jumătate. Şi nu cred că mulţi agenţi economici ar face acest pas. Au fost cazuri când am interzis acestei firme să mai participe la concursuri publice organizate de Primărie”, spune primarul.

Sediul firmei

De partea cealaltă, consilierii locali îl acuză pe primar că a ales, după propriul interes, oamenii din grupul de lucru care se ocupă de achiziţiile publice din Primărie.

Casa din oraşul Ungheni a cărei proprietară este soacra primarului.

Ilie Ciocanu, consilier orăşenesc, ne-a spus: „Se întâmplă asta pentru că membrii grupului de lucru nu sunt consilieri locali, ci oameni ai primarului”.

Ion Adam, alt consilier orăşenesc, acuză lipsa transparenţei în Primărie: „La şedinţele locale niciodată nu se discută despre concursurile de achiziţii publice. Noi nu ştim ce cumpără primăria şi de la cine. Ar fi bine să avem şi noi o astfel de informaţie pentru ca tot procesul să fie transparent. În aşa fel vom vedea că în cazul în care un agent economic a obţinut contracte de mai multe ori, să avem şi explicaţia de ce se întâmplă acest lucru”.

În replică, primarul Ambros susţine că pe site-ul instituţiei pe care o conduce este publicată informaţia referitoare la licitaţiile publice, iar persoanelor care solicită mai multe detalii li se oferă informaţia: „Primăria are o colaborare cu această firmă nu de când sunt eu primar, ci de mai înainte”, afirmă Ambros.

Pe site-ul Primăriei însă nu sunt publicate contactele şi nici procesele verbale cu câştigătorii desemnaţi.

Cum s-au dat contractele?

Firma Svetlanei Ambros a câştigat opt concursuri publice pentru articole de birotică în mandatul de primar al soţului său. Şi a încasat aproape 690.000 de lei de la Primărie.

2009. „Aledex-Info” a câştigat concursul, la care au mai participat două firme, cu o ofertă de peste 119 mii de lei.

2010. Primăria a organizat un alt concurs, câştigat tot de firma „Aledex-Info”, care a oferit, din nou, cel mai mic preţ – puţin peste 98 de mii de lei cu TVA.

2011.  Alte trei contracte publice pentru birotică şi tehnică de calcul. Firma familiei Ambros a încasat aproape 300.000 de lei.

2012. La fel:  trei contracte, tot pentru birotică, în cuantum de peste 170.000 de lei.

Societatea pe Acţiuni „Megaron” a concurat pentru una din licitaţiile derulate în 2012. Iaroslav Cojocaru, reprezentantul acestei firme, susţine că acel concurs a fost foarte transparent, iar „Megaron” nu a câştigat deoarece a oferit un preţ mai mare faţă de alte firme participante. Iaroslav Cojocaru este consilier orăşenesc, membru al Partidului Liberal-Democrat din Moldova, din care face parte şi Alexandru Ambros. În acelaşi an, firma „Oficiu-Service” Chişinău a participat de asemenea la o licitaţie câştigată în final de firma Svetlanei Ambros. Ruslan Didenco, administratorul acestei firme spune că nu îşi mai aminteşte cum au decurs atunci lucrurile: „Nu pot să vă spun exact de ce nu am câştigat, fiindcă au trecut deja doi ani, însă dacă nu am contestat rezultatele, înseamnă că a fost o procedură corectă”.

Vedeţi în prezentarea grafică de mai jos concursurile publice organizate de primăria Ungheni şi câştigate de firma "Aledex-Info".

Ce spun experții?

Consultantul Serghei Merjan de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” afirmă că în procesul de achiziţii publice, una din schemele cu risc înalt de aplicare în Republica Moldova este divulgarea informaţiei înainte de licitaţia publică de către reprezentanţii autorităţii contractante. “Este vorba de bugetul existent, soluţii dorite sau oferte competitive deja prezentate, sau prezentate anterior. O dată ce aceste informaţii sunt divulgate, agentul economic poate să-şi pregătească oferta, iar divulgarea informaţiei de tender, de obicei, indică existenţa relaţiilor de corupţie între părţi”, a declarat expertul în cadrul prezentării Studiului Achiziţiile Publice în Republica Moldova. Probleme şi Soluţii.

Şefa Direcţiei control interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Adela Griciuc, susţine că în cazul în care în contractul de achiziţii publice sunt semnăturile primarului de Ungheni, ca autoritate contractantă, şi a soţiei acestuia, în calitate de director al firmei câştigătoare, situaţia ar putea fi calificată drept conflict de interese, cu toate că primarul nu a făcut parte din grupurile de lucru care au ales agentul economic câştigător. „CNI a mai examinat astfel de cazuri, unde rudele primarilor au câştigat concursurile de achiziţii publice, iar primarul a semnat contractele de achiziţii. În aceste cazuri, CNI a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictelor de interese”, precizează reprezentanta CNI.

Afacere nedeclarată

Firma „Aledex-Info” a fost fondată în anul 2000, având doi asociaţi: Alexandru Ambros, cu o cotă de participare de 80 la sută, şi soţia sa. În anul 2003 s-a asociat o a treia persoană. Lui Alexandru Ambros, care deţinea funcţia de administrator, i-au revenit deja 40 la sută din acţiuni. În anul 2012, această firmă indică un venit din vânzări de circa trei milioane de lei.

Firma familiei „Aledex-Info” nu este indicată în declaraţia de avere şi de interese pentru anul 2012 ale lui Alexandru Ambros. Adela Griciuc susţine că demnitarul trebuia să declare care e cota parte din capitalul social al acestei firme: ”Subiectul declarării trebuie să indice venitul obţinut de el, de soţie sau de alte persoane aflate la întreţinere, în calitate de acţionar în cadrul societăţilor comerciale”.

De asemenea, în declaraţia de avere nu este nici o menţiune despre SRL „Acces-Unteh”, deţinută tot de soţia primarului, care, la fel, are un capital social de 5400 de lei. Această firmă, explică Alexandru Ambros, nu mai activează de mult timp, fapt confirmat şi de Camera Înregistrării de Stat, în al cărei registru se arată că în anul 2012 nu au fost înregistrate venituri. Adela Griciuc susţine că, deşi firma nu are venituri, alesul trebuia să declare cota parte în cadrul acestei societăţi comerciale.

În declaraţia de avere pentru anul 2012, primarul indică un venit din salariu de circa 66 de mii de lei, iar soţia sa - peste 42 de mii de lei din funcţia de director al firmei „Aledex-Info”. Circa 28 de mii de lei a constituit venitul obţinut din pensia primarului în anul 2012. Acesta mai declară că deţine trei apartamente, toate fiind procurate până în anul 2000. De asemenea, Ambros a indicat că deţine două automobile de marca Opel şi Hyundai, primul fiind procurat în anul 1999, celălalt în anul 2007, maşina având acelaşi an de fabricaţie. În declaraţie se spune că automobilul este procurat în leasing.

Aceleaşi bunuri sunt indicate de Alexandru Ambros şi în declaraţia de avere pentru anul 2013. În acest an, familia primarului a obţinut un venit mai mare. Astfel că salariul cumulat al lui Alexandru Ambros şi al soţiei sale a constituit circa 142 de mii de lei, venitul obţinut din pensie a fost de peste 29 de mii de lei, iar din dividende, în calitate de fondator al firmei „Aledex-Info”, primarul a obţinut în anul trecut 170 de mii de lei.

În prezent primarul Alexandru Ambros construieşte în oraşul Ungheni o casă, despre care spune că este a soacrei sale. „Mama-soacră locuieşte de mai mult timp la noi, iar eu şi cumnatul o ajutăm cu bani să construiască casa”, susţine primarul.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
867
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
2190
2013-2018

Fonduri regeşti pentru firma „casei”

Într-un raport recent al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este menţionat faptul că primarul comunei Regina Maria din raionul Soroca a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de peste un milion de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri. Primarul Oleg Nastas neagă că ar fi fost în conflict de interese în acest caz, afirmând că lucrările au fost tergiversate din motive întemeiate.

18 iulie 2013
2102
2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
1044
2013-2018

Primarul din Ignăţei, revocat din funcţie şi numit prim...

Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.

20 martie 2015
1138
2013-2018

Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.

22 septembrie 2015
1192