Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a sectorului Buiucani: școală de șoferie într-un liceu

2013-2018 20 ianuarie 2016 1032
Ion Vrânceanu susține, prin avocatul său, că este nevinovat

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.Potrivit procurorului de caz, Dorin Compan, și juristei Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău, Veronica Solomițchi, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, în Liceul "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, a activat neautorizat o școală auto. Acuzarea susține că Ion Vrânceanu i-ar fi cerut directoriului instituției, Vera Bălănel, să pună la dispoziția agentului economic un spațiu pentru orele de șoferie, fără să fi fost perfectate actele legale. "Conform procedurii, un agent economic dacă intenționează sa arendeze un spațiu în incinta instituțiilor de învățământ sau în incinta clădirilor care sunt proprietate municipală, se adresează Primăriei municipiului Chișinău cu o cerere. Ulterior, cererea este avizată de către directorul instituției, de către direcția de sector și de către directorul general al Directiei generale învățământ. Apoi, cu toate semnăturile și ștampilele, cererea se depune la Cancelaria Primăriei municipiului Chișinău. Dar, concomitent, punem accent pe faptul că doar în urma unei decizii a Consiliului municipal Chișinău și în urma unei încheieri a contractului de locațiune se permite desfășurarea procesului pe care îl intenționează agentul economic", ne-a explicat Veronica Solomițchi.

Ore de șoferie fără acte în regulă 

Potrivit ei, la fel s-a întâmplat, în aceeași perioadă, și în cazul Centrului de educație estetică "Lăstărel". Astfel, bugetul municipal ar fi fost prejudiciat prin faptul că nu a fost stabilit un coeficient real al plății de arendă, lucru care se face doar prin decizia Consiliului Municipal și nu a fost achitată nicio plată pentru închirierea spațiilor, înturcât nu au fost găsite ordine de plată sau alte documente contabile care ar arăta acest lucru. Atât pentru Centrul "Lăstărel", cât și pentru Liceul "Vasile Vasilache" prejudiciul adus ar fi de câte 17 mii 500 de lei. "Indiferent de sumă, că e mare sau e mică, noi ne axăm pe faptul că s-a admis o ilegalitate din partea persoanei care este autoritate pe sector", susține reprezentanta Direcției Generale de Învățământ, Veronica Solomițchi. 

Ion Vrânceanu a refuzat în repetate rânduri să discute cu reporterul de la Moldova Curată, însă avocatul său a declarat în instanță, în ședința din 11 ianuarie, că inculpatul respinge toate acuzațiile ca fiind nefondate și a cerut achitarea. "Inculpatul Vrânceanu a negat comiterea actelor ilegale imputate, poziția acestuia fiind confirmată atât prin probele legale acumulate în cadrul urmăririi penale, cât și în cadrul cercetării judecătorești", a spus avocatul, care a adăugat că martorii acuzării, directorii celor două instituții, ar fi persoane interesate să evite ele însele tragerea la răspundere pentru darea în locațiune a încăperilor în lipsa unui contract. De asemenea, apărarea a insistat pe faptul că Ion Vrânceanu a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), care nu a găsit nimic fals în declarația de avere și a clasat cazul. Menționăm că în actul său a notat că pe durata unui an pe conturile lui Ion Vrânceanu au existat milioane de lei, care însă la momentul controlului fuseseră retrase. Balanța zero a conturilor i-ar fi făcut pe inspectorii CNI să propună clasarea cauzei.  

«M-am gândit în primul rând la copii»

Directorul Liceului "Vasile Vasilache", Vera Bălănel, a declarat pentru Moldova Curată că a permis desfășurarea orelor de șoferie în liceu deoarece a existat o scrisoare din partea unui funcționar de la Primăria Chișinău, al cărui nume nu și l-a amintit pe moment. În scrisoare se spunea, potrivit ei, că actele sunt în curs de perfectare. "Neregula a fost că nu au fost achitat banii, iar asta s-a întâmplat pentru că nu erau actele în ordine. Ei făceau lecții de două ori pe săptămână, dar banii pentru chirie nu au fost plătiți. În perioada aceea nu se putea întruni Consiliul Municipal. La o ședință, directorii au întrebat ce să facem, că nu numai noi aveam permisiunea de la Primărie, aveau și alte licee. Și dl șef de la Buiucani ne-a explicat că fie nu era un consilier disponibil, fie alt motiv și că durează această oformare juridică, dar lecțiile auto trebuie să înceapă pentru că oricum în baza acestei scrisori avem garanția că totul va fi perfectat legal", ne-a spus Vera Bălănel. Lecțiile auto făcute în liceu au fost frecventate de unii elevi și profesori. "M-am gândit în primul rând la copii. Elevii din clasele a 11-a sau a 12-a merg și fac cursuri auto în altă parte. Dacă este posibilitate să învețe o limbă străină, să facă ore de informatică sau cursuri auto, e pentru dezvoltarea lor și atunci când mi-au adus scrisoarea m-am gândit că nu facem niciun rău, oricum, copiii se vor dezvolta", a adăugat diretorul Liceului "Vasile Vasilache". 

În prezent, Ion Vrânceanu, care s-a aflat în funcția de șef al Direcției educație a sectorului buiucani din anul 1997, este suspendat din funcție, din cauza anchetei penale. Direcția are un director interimar.

Potrivit acuzării, Ion Vrânceanu a comis infracțiunile prevăzute de art. 352 prim și 328 al. 1 din Codul Penal, prin faptul că a indicat date false în declarația cu privire la venituri și proprietăție pentru anul 2012 și 2013 și și-a depășit atribuțiile de serviciu prin faptul că a dat indicații verbale ilegale celor doi directori. Următoareq ședință în acest dosar urmează să aibă loc în luna februarie. 

Moldova Curată a scris anterior despre averile lui Ion Vrânceanu și cele ale rudelor sale în investigația "Șeful Direcției Educație Buiucani: milioane pe conturi neobservate de CNI și averi pe numele rudelor"

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
978
2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
1197
2013-2018

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

08 iunie 2017
1197
2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
1215
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2173
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1739