Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a sectorului Buiucani: școală de șoferie într-un liceu

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.
Potrivit procurorului de caz, Dorin Compan, și juristei Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău, Veronica Solomițchi, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, în Liceul "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, a activat neautorizat o școală auto. Acuzarea susține că Ion Vrânceanu i-ar fi cerut directoriului instituției, Vera Bălănel, să pună la dispoziția agentului economic un spațiu pentru orele de șoferie, fără să fi fost perfectate actele legale. "Conform procedurii, un agent economic dacă intenționează sa arendeze un spațiu în incinta instituțiilor de învățământ sau în incinta clădirilor care sunt proprietate municipală, se adresează Primăriei municipiului Chișinău cu o cerere. Ulterior, cererea este avizată de către directorul instituției, de către direcția de sector și de către directorul general al Directiei generale învățământ. Apoi, cu toate semnăturile și ștampilele, cererea se depune la Cancelaria Primăriei municipiului Chișinău. Dar, concomitent, punem accent pe faptul că doar în urma unei decizii a Consiliului municipal Chișinău și în urma unei încheieri a contractului de locațiune se permite desfășurarea procesului pe care îl intenționează agentul economic", ne-a explicat Veronica Solomițchi.
Ore de șoferie fără acte în regulă
Potrivit ei, la fel s-a întâmplat, în aceeași perioadă, și în cazul Centrului de educație estetică "Lăstărel". Astfel, bugetul municipal ar fi fost prejudiciat prin faptul că nu a fost stabilit un coeficient real al plății de arendă, lucru care se face doar prin decizia Consiliului Municipal și nu a fost achitată nicio plată pentru închirierea spațiilor, înturcât nu au fost găsite ordine de plată sau alte documente contabile care ar arăta acest lucru. Atât pentru Centrul "Lăstărel", cât și pentru Liceul "Vasile Vasilache" prejudiciul adus ar fi de câte 17 mii 500 de lei. "Indiferent de sumă, că e mare sau e mică, noi ne axăm pe faptul că s-a admis o ilegalitate din partea persoanei care este autoritate pe sector", susține reprezentanta Direcției Generale de Învățământ, Veronica Solomițchi.
Ion Vrânceanu a refuzat în repetate rânduri să discute cu reporterul de la Moldova Curată, însă avocatul său a declarat în instanță, în ședința din 11 ianuarie, că inculpatul respinge toate acuzațiile ca fiind nefondate și a cerut achitarea. "Inculpatul Vrânceanu a negat comiterea actelor ilegale imputate, poziția acestuia fiind confirmată atât prin probele legale acumulate în cadrul urmăririi penale, cât și în cadrul cercetării judecătorești", a spus avocatul, care a adăugat că martorii acuzării, directorii celor două instituții, ar fi persoane interesate să evite ele însele tragerea la răspundere pentru darea în locațiune a încăperilor în lipsa unui contract. De asemenea, apărarea a insistat pe faptul că Ion Vrânceanu a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), care nu a găsit nimic fals în declarația de avere și a clasat cazul. Menționăm că în actul său a notat că pe durata unui an pe conturile lui Ion Vrânceanu au existat milioane de lei, care însă la momentul controlului fuseseră retrase. Balanța zero a conturilor i-ar fi făcut pe inspectorii CNI să propună clasarea cauzei.
«M-am gândit în primul rând la copii»
Directorul Liceului "Vasile Vasilache", Vera Bălănel, a declarat pentru Moldova Curată că a permis desfășurarea orelor de șoferie în liceu deoarece a existat o scrisoare din partea unui funcționar de la Primăria Chișinău, al cărui nume nu și l-a amintit pe moment. În scrisoare se spunea, potrivit ei, că actele sunt în curs de perfectare. "Neregula a fost că nu au fost achitat banii, iar asta s-a întâmplat pentru că nu erau actele în ordine. Ei făceau lecții de două ori pe săptămână, dar banii pentru chirie nu au fost plătiți. În perioada aceea nu se putea întruni Consiliul Municipal. La o ședință, directorii au întrebat ce să facem, că nu numai noi aveam permisiunea de la Primărie, aveau și alte licee. Și dl șef de la Buiucani ne-a explicat că fie nu era un consilier disponibil, fie alt motiv și că durează această oformare juridică, dar lecțiile auto trebuie să înceapă pentru că oricum în baza acestei scrisori avem garanția că totul va fi perfectat legal", ne-a spus Vera Bălănel. Lecțiile auto făcute în liceu au fost frecventate de unii elevi și profesori. "M-am gândit în primul rând la copii. Elevii din clasele a 11-a sau a 12-a merg și fac cursuri auto în altă parte. Dacă este posibilitate să învețe o limbă străină, să facă ore de informatică sau cursuri auto, e pentru dezvoltarea lor și atunci când mi-au adus scrisoarea m-am gândit că nu facem niciun rău, oricum, copiii se vor dezvolta", a adăugat diretorul Liceului "Vasile Vasilache".
În prezent, Ion Vrânceanu, care s-a aflat în funcția de șef al Direcției educație a sectorului buiucani din anul 1997, este suspendat din funcție, din cauza anchetei penale. Direcția are un director interimar.
Potrivit acuzării, Ion Vrânceanu a comis infracțiunile prevăzute de art. 352 prim și 328 al. 1 din Codul Penal, prin faptul că a indicat date false în declarația cu privire la venituri și proprietăție pentru anul 2012 și 2013 și și-a depășit atribuțiile de serviciu prin faptul că a dat indicații verbale ilegale celor doi directori. Următoareq ședință în acest dosar urmează să aibă loc în luna februarie.
Moldova Curată a scris anterior despre averile lui Ion Vrânceanu și cele ale rudelor sale în investigația "Șeful Direcției Educație Buiucani: milioane pe conturi neobservate de CNI și averi pe numele rudelor".
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...
Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.
Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...
Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.
Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...
Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.
Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...
Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.
Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firm...
Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.
Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...
Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.
Aici așteptăm comentariul tău!