Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a sectorului Buiucani: școală de șoferie într-un liceu

2013-2018 20 ianuarie 2016 224
Ion Vrânceanu susține, prin avocatul său, că este nevinovat

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.Potrivit procurorului de caz, Dorin Compan, și juristei Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău, Veronica Solomițchi, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, în Liceul "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, a activat neautorizat o școală auto. Acuzarea susține că Ion Vrânceanu i-ar fi cerut directoriului instituției, Vera Bălănel, să pună la dispoziția agentului economic un spațiu pentru orele de șoferie, fără să fi fost perfectate actele legale. "Conform procedurii, un agent economic dacă intenționează sa arendeze un spațiu în incinta instituțiilor de învățământ sau în incinta clădirilor care sunt proprietate municipală, se adresează Primăriei municipiului Chișinău cu o cerere. Ulterior, cererea este avizată de către directorul instituției, de către direcția de sector și de către directorul general al Directiei generale învățământ. Apoi, cu toate semnăturile și ștampilele, cererea se depune la Cancelaria Primăriei municipiului Chișinău. Dar, concomitent, punem accent pe faptul că doar în urma unei decizii a Consiliului municipal Chișinău și în urma unei încheieri a contractului de locațiune se permite desfășurarea procesului pe care îl intenționează agentul economic", ne-a explicat Veronica Solomițchi.

Ore de șoferie fără acte în regulă 

Potrivit ei, la fel s-a întâmplat, în aceeași perioadă, și în cazul Centrului de educație estetică "Lăstărel". Astfel, bugetul municipal ar fi fost prejudiciat prin faptul că nu a fost stabilit un coeficient real al plății de arendă, lucru care se face doar prin decizia Consiliului Municipal și nu a fost achitată nicio plată pentru închirierea spațiilor, înturcât nu au fost găsite ordine de plată sau alte documente contabile care ar arăta acest lucru. Atât pentru Centrul "Lăstărel", cât și pentru Liceul "Vasile Vasilache" prejudiciul adus ar fi de câte 17 mii 500 de lei. "Indiferent de sumă, că e mare sau e mică, noi ne axăm pe faptul că s-a admis o ilegalitate din partea persoanei care este autoritate pe sector", susține reprezentanta Direcției Generale de Învățământ, Veronica Solomițchi. 

Ion Vrânceanu a refuzat în repetate rânduri să discute cu reporterul de la Moldova Curată, însă avocatul său a declarat în instanță, în ședința din 11 ianuarie, că inculpatul respinge toate acuzațiile ca fiind nefondate și a cerut achitarea. "Inculpatul Vrânceanu a negat comiterea actelor ilegale imputate, poziția acestuia fiind confirmată atât prin probele legale acumulate în cadrul urmăririi penale, cât și în cadrul cercetării judecătorești", a spus avocatul, care a adăugat că martorii acuzării, directorii celor două instituții, ar fi persoane interesate să evite ele însele tragerea la răspundere pentru darea în locațiune a încăperilor în lipsa unui contract. De asemenea, apărarea a insistat pe faptul că Ion Vrânceanu a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), care nu a găsit nimic fals în declarația de avere și a clasat cazul. Menționăm că în actul său a notat că pe durata unui an pe conturile lui Ion Vrânceanu au existat milioane de lei, care însă la momentul controlului fuseseră retrase. Balanța zero a conturilor i-ar fi făcut pe inspectorii CNI să propună clasarea cauzei.  

«M-am gândit în primul rând la copii»

Directorul Liceului "Vasile Vasilache", Vera Bălănel, a declarat pentru Moldova Curată că a permis desfășurarea orelor de șoferie în liceu deoarece a existat o scrisoare din partea unui funcționar de la Primăria Chișinău, al cărui nume nu și l-a amintit pe moment. În scrisoare se spunea, potrivit ei, că actele sunt în curs de perfectare. "Neregula a fost că nu au fost achitat banii, iar asta s-a întâmplat pentru că nu erau actele în ordine. Ei făceau lecții de două ori pe săptămână, dar banii pentru chirie nu au fost plătiți. În perioada aceea nu se putea întruni Consiliul Municipal. La o ședință, directorii au întrebat ce să facem, că nu numai noi aveam permisiunea de la Primărie, aveau și alte licee. Și dl șef de la Buiucani ne-a explicat că fie nu era un consilier disponibil, fie alt motiv și că durează această oformare juridică, dar lecțiile auto trebuie să înceapă pentru că oricum în baza acestei scrisori avem garanția că totul va fi perfectat legal", ne-a spus Vera Bălănel. Lecțiile auto făcute în liceu au fost frecventate de unii elevi și profesori. "M-am gândit în primul rând la copii. Elevii din clasele a 11-a sau a 12-a merg și fac cursuri auto în altă parte. Dacă este posibilitate să învețe o limbă străină, să facă ore de informatică sau cursuri auto, e pentru dezvoltarea lor și atunci când mi-au adus scrisoarea m-am gândit că nu facem niciun rău, oricum, copiii se vor dezvolta", a adăugat diretorul Liceului "Vasile Vasilache". 

În prezent, Ion Vrânceanu, care s-a aflat în funcția de șef al Direcției educație a sectorului buiucani din anul 1997, este suspendat din funcție, din cauza anchetei penale. Direcția are un director interimar.

Potrivit acuzării, Ion Vrânceanu a comis infracțiunile prevăzute de art. 352 prim și 328 al. 1 din Codul Penal, prin faptul că a indicat date false în declarația cu privire la venituri și proprietăție pentru anul 2012 și 2013 și și-a depășit atribuțiile de serviciu prin faptul că a dat indicații verbale ilegale celor doi directori. Următoareq ședință în acest dosar urmează să aibă loc în luna februarie. 

Moldova Curată a scris anterior despre averile lui Ion Vrânceanu și cele ale rudelor sale în investigația "Șeful Direcției Educație Buiucani: milioane pe conturi neobservate de CNI și averi pe numele rudelor"

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.

14 mai 2015
236
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
223
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
309
2013-2018

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a I...

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

29 octombrie 2014
207
2013-2018

Pro-ruși, dar cu cetățenie română. Deputații socialiști...

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

08 august 2017
207
2013-2018

Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...

Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de  lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.

05 august 2018
272