Curtea de Conturi: Administrația de Stat a Drumurilor a împărțit milioane de lei netransparent

2013-2018 21 mai 2014 1108

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administrația de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi câștigat licitații absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredințate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înțelegeri private și fără să verifice capacitatea companiilor de a-și onora obligațiile. De asemenea, au fost cumpărate cantități exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăștiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decât se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rândul lor, fostul și actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sunt tendențioase și insistă că toate tranzacțiile au fost transparente.



Auditul Curții de Conturi a arătat că în ultimii 3 ani cantitățile de sare tehnică procurate de ADS au crescut constant. Astfel, dacă în anul 2010 au fost cumpărate doar 5,8 mii de tone de sare, în anul 2013 cantitatea a crescut de aproape 6 ori și a ajuns la 29,9 mii tone, cheltuindu-se anul trecut 35,6 milioane de lei. Această cantitate este cu 49,5 % mai mult decât s-a planificat, iar inspectorii susțin că astfel ADS nu a ținut cont de statistica multianuala a precipitaţiilor.

Cel mai curios lucru este că, potrivit Curții de Conturi, sarea tehnică a fost procurată de la două firme care au aceeași adresă și care ar fi stabilit un adaos comercial de 158,6%, astfel că prețul sării a ajuns de la aproape 800 de lei/tona în anul 2010, la 1200lei/tona în anul trecut.

Adaos comercial de 158,6% la sare tehnică

Conform legislației, inspectorii Curții de Conturi nu au dreptul să divulge numele firmelor. O informație de pe site-ul Agenției Achiziții Publice arată că anul trecut licitațiile de livrare a sării tehnice pentru întreținerea drumurilor au fost câștigate de 5 firme, dintre care cea mai mare sumă a fost dată SRL ”Nuaza” - peste 20 de milioane de lei. Alte 4 firme, care au încheiat contracte de livrare a sării, în valoare de la 1 milion de lei și până la peste 6 milioane de lei, sunt ”UAB Baltcalis”, ”Policontract”, ”Salt Group” SRL și ”Tiera Group” SRL. Inspectorilor Curții de Conturi li s-a părut dubios faptul că două dintre aceste firme au aceeași adresă juridică. Nu am reușit găsim adresa acestor firme în niciun document făcut public și nici informația despre conducerea lor. Firma ”Nuaza” a fost selectată și în anii precedenți să livreze statului sare tehnică pentru drumuri.

Vitalie Panurco: ”Nu am protejat nicio firmă. Am demisionat din proprie inițiativă”

Vitalie Panurco, fostul șef al Administrației de Stat a Drumurilor, pe durata mandatului căruia au fost încheiate tranzacțiile criticate de Curtea de Conturi, spune că toate contractele semnate de el sunt legale și au fost încheiate în urma licitațiilor organizate de Agenția de Achiziții Publice. ”Nu am protejat nicio firmă. Cât privește creșterea cantității de sare, există recomandări internaționale care arată că în materialul antiderapant trebuie să predomine sarea și nu nisipul, de aceea am mărit cantitatea”, a declarat Vitalie Panurco pentru Moldova Curată. El a condus Administrația de Stat a Drumurilor chiar de la fondarea acesteia, adică în anul 2011 și până în luna noiembrie 2013. ”Am plecat din proprie inițiativă, încă în anul 2011 îi spuneam ministrului Anatol Șalaru că vreau să demisionez. Nu am făcut nicio încălcare de lege, nu mai lucram atâția ani dacă făceam prostii”, a adăugat Vitalie Panurco.

La rândul său, actualul director al ADS, Gheorghe Curmei, susține și el că toate achizițiile au fost făcute transparent. El are același răspuns pentru surplusul de sare tehnică - recomandările internaționale, dar confirmă că o parte din lotul cumpărat a rămas nefolosit. Explicația - iarna trecută au căzut mai puține precipitații. Cât privește adaosul comercial și firmele care ar avea același sediu, Gheorghe Curmei spune că nu este de competența ADS să verifice acest lucru. ”Probabil inspectorii Curții de Conturi au mai multe pârghii să verifice adresele, modul de impozitare, taxele vamale etc. și adaosul comercial, deși parcă am fost și noi atenți la aceste lucruri”, a spus directorul ADS spentru Moldova Curată.

Actualul șef al ADS: ”Multe concluzii ale CC sunt tendențioase”

O altă constatare a Curții de Conturi este lipsa de transparență în organizarea licitațiilor de achiziții publice. ”Entitatea, încălcând prevederile legale, a organizat licitații publice privind achiziționarea lucrărilor de reparație a drumurilor publice și a încheiat 27 de contracte în valoare de 455,0 mil. lei, neasigurând publicitatea și transparența procedurilor de achiziții”, se spune în raport. Gheorghe Curmei comentează că licitațiile pentru desemnarea firmelor care să execute lucrări au fost organizate de către Agenția de Achiziții Publice, cu publicarea informației la fiecare etapă. ”Noi am prezentat în ședință comentariile noastre. Unele au fost acceptate, însă cele mai multe – nu. Acum pregătim un raport pe marginea concluziilor inspectorilor Curții de Conturi și îl vom face public. Noi considerăm că cele mai multe afirmații ale lor sunt tendențioase”, a mai spus Gheorghe Curmei pentru Moldova Curată. El a preluat funcția de șef al ADS după demisia lui Vitalie Panurco, însă anterior a muncit tot în această întreprindere de stat.

Notăm că inspectorii Curții de Conturi au constatat și în anii precedenți nereguli la folosirea banilor de către Administrația de Stat a Drumurilor, concluziile lor fiind remise instituțiilor anticorupție. Deocamdată nu se știe dacă raportul din acest an va fi remis și el Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție, pentru a fi verificate eventuale suspecții de fraudă.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1451
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
3148
2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
1253
2013-2018

Primăria Chișinău, acuzată că a plătit salariu unui fun...

Primăria Chișinău este acuzată că ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 350 de mii de lei, pe care i-a plătit drept salariu și cheltuieli de deplasare unei angajate care nu se afla în țară. Este vorba despre Gabriela Ciumac, șefa Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primăriei. Aceasta își ridica salariul chiar dacă de facto, nu era la serviciu și activa în calitate de ofițer de credite la Banca Europeană de Investiții (BEI) din Luxembourg. Acum Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor cere municipalității returnarea banilor în visteria publică.

07 februarie 2016
1250
2013-2018

Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.

22 septembrie 2015
1521
2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1927