Curtea de Conturi: Administrația de Stat a Drumurilor a împărțit milioane de lei netransparent

2013-2018 21 mai 2014 1040

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administrația de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi câștigat licitații absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredințate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înțelegeri private și fără să verifice capacitatea companiilor de a-și onora obligațiile. De asemenea, au fost cumpărate cantități exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăștiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decât se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rândul lor, fostul și actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sunt tendențioase și insistă că toate tranzacțiile au fost transparente.



Auditul Curții de Conturi a arătat că în ultimii 3 ani cantitățile de sare tehnică procurate de ADS au crescut constant. Astfel, dacă în anul 2010 au fost cumpărate doar 5,8 mii de tone de sare, în anul 2013 cantitatea a crescut de aproape 6 ori și a ajuns la 29,9 mii tone, cheltuindu-se anul trecut 35,6 milioane de lei. Această cantitate este cu 49,5 % mai mult decât s-a planificat, iar inspectorii susțin că astfel ADS nu a ținut cont de statistica multianuala a precipitaţiilor.

Cel mai curios lucru este că, potrivit Curții de Conturi, sarea tehnică a fost procurată de la două firme care au aceeași adresă și care ar fi stabilit un adaos comercial de 158,6%, astfel că prețul sării a ajuns de la aproape 800 de lei/tona în anul 2010, la 1200lei/tona în anul trecut.

Adaos comercial de 158,6% la sare tehnică

Conform legislației, inspectorii Curții de Conturi nu au dreptul să divulge numele firmelor. O informație de pe site-ul Agenției Achiziții Publice arată că anul trecut licitațiile de livrare a sării tehnice pentru întreținerea drumurilor au fost câștigate de 5 firme, dintre care cea mai mare sumă a fost dată SRL ”Nuaza” - peste 20 de milioane de lei. Alte 4 firme, care au încheiat contracte de livrare a sării, în valoare de la 1 milion de lei și până la peste 6 milioane de lei, sunt ”UAB Baltcalis”, ”Policontract”, ”Salt Group” SRL și ”Tiera Group” SRL. Inspectorilor Curții de Conturi li s-a părut dubios faptul că două dintre aceste firme au aceeași adresă juridică. Nu am reușit găsim adresa acestor firme în niciun document făcut public și nici informația despre conducerea lor. Firma ”Nuaza” a fost selectată și în anii precedenți să livreze statului sare tehnică pentru drumuri.

Vitalie Panurco: ”Nu am protejat nicio firmă. Am demisionat din proprie inițiativă”

Vitalie Panurco, fostul șef al Administrației de Stat a Drumurilor, pe durata mandatului căruia au fost încheiate tranzacțiile criticate de Curtea de Conturi, spune că toate contractele semnate de el sunt legale și au fost încheiate în urma licitațiilor organizate de Agenția de Achiziții Publice. ”Nu am protejat nicio firmă. Cât privește creșterea cantității de sare, există recomandări internaționale care arată că în materialul antiderapant trebuie să predomine sarea și nu nisipul, de aceea am mărit cantitatea”, a declarat Vitalie Panurco pentru Moldova Curată. El a condus Administrația de Stat a Drumurilor chiar de la fondarea acesteia, adică în anul 2011 și până în luna noiembrie 2013. ”Am plecat din proprie inițiativă, încă în anul 2011 îi spuneam ministrului Anatol Șalaru că vreau să demisionez. Nu am făcut nicio încălcare de lege, nu mai lucram atâția ani dacă făceam prostii”, a adăugat Vitalie Panurco.

La rândul său, actualul director al ADS, Gheorghe Curmei, susține și el că toate achizițiile au fost făcute transparent. El are același răspuns pentru surplusul de sare tehnică - recomandările internaționale, dar confirmă că o parte din lotul cumpărat a rămas nefolosit. Explicația - iarna trecută au căzut mai puține precipitații. Cât privește adaosul comercial și firmele care ar avea același sediu, Gheorghe Curmei spune că nu este de competența ADS să verifice acest lucru. ”Probabil inspectorii Curții de Conturi au mai multe pârghii să verifice adresele, modul de impozitare, taxele vamale etc. și adaosul comercial, deși parcă am fost și noi atenți la aceste lucruri”, a spus directorul ADS spentru Moldova Curată.

Actualul șef al ADS: ”Multe concluzii ale CC sunt tendențioase”

O altă constatare a Curții de Conturi este lipsa de transparență în organizarea licitațiilor de achiziții publice. ”Entitatea, încălcând prevederile legale, a organizat licitații publice privind achiziționarea lucrărilor de reparație a drumurilor publice și a încheiat 27 de contracte în valoare de 455,0 mil. lei, neasigurând publicitatea și transparența procedurilor de achiziții”, se spune în raport. Gheorghe Curmei comentează că licitațiile pentru desemnarea firmelor care să execute lucrări au fost organizate de către Agenția de Achiziții Publice, cu publicarea informației la fiecare etapă. ”Noi am prezentat în ședință comentariile noastre. Unele au fost acceptate, însă cele mai multe – nu. Acum pregătim un raport pe marginea concluziilor inspectorilor Curții de Conturi și îl vom face public. Noi considerăm că cele mai multe afirmații ale lor sunt tendențioase”, a mai spus Gheorghe Curmei pentru Moldova Curată. El a preluat funcția de șef al ADS după demisia lui Vitalie Panurco, însă anterior a muncit tot în această întreprindere de stat.

Notăm că inspectorii Curții de Conturi au constatat și în anii precedenți nereguli la folosirea banilor de către Administrația de Stat a Drumurilor, concluziile lor fiind remise instituțiilor anticorupție. Deocamdată nu se știe dacă raportul din acest an va fi remis și el Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție, pentru a fi verificate eventuale suspecții de fraudă.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
1294
2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
1539
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
1165
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
1154
2013-2018

Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

20 februarie 2015
1189
2013-2018

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...

Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei. 

26 octombrie 2017
1792