Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară cadourile de nuntă

Avere la vedere 22 iulie 2013 23
Eduard Bănăruc

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.
Ziarul „Adevărul” scrie că în documentul publicat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), Eduard Bănăruc declară că a obţinut în anul 2012 un venit de 123 411 lei de la locul de muncă şi circa 71 000 de lei în calitate de reprezentant al statului în întreprinderile „Casa Presei”, Palatul Republicii şi editura „Universul”.

Soţia sa în schimb a avut venituri salariale de 71 000 de lei la „Moldovagaz” şi aproape 6 200 de lei în calitate de membru al Consiliului de Administrare al companiei „Klassika Asigurări”, controlată de milionarul Ilan Shor.

Potrivit declaraţiei pe venit, familia Bănăruc a mai obţinut în anul 2012 un venit de 10 000 de lei de la vânzarea unui automobil, iar în prezent deţine alte două, inclusiv un „Honda CRV” cumpărat în 2012 la preţul de 150 000 de lei. Secretarul adjunct al Guvernului mai declară două apartamente în valoare totală de circa 600 000 de lei, peste 14 600 de dolari în conturi bancare, dar şi împrumuturi de 72 000 de dolari contractate în anul 2010, fără însă a fi specificat cât mai are de achitat şi care e termenul de scadenţă.

Surpriza declaraţiei este includerea celor 30 600 de dolari, care ar fi fost primiţi drept cadou de soţii Bănăruc la „nunta personală”. Până acum, nu au existat situații în care un funcţionar să includă în declaraţie şi cadourile de nuntă.

Amintim că, la mijlocul lunii februarie curent, Centrul Naţional Anticorupţie anunţa că, în urma unei percheziţii în biroul de serviciu al Secretarului general adjunct al Executivului, au fost depistați şi ridicați 40 700 de dolari, 1 580 de euro şi 24 540 de lei.

„Suma de bani despre care CNA a anunţat că a fost depistată în biroul meu de serviciu îmi aparţine şi provine din două evenimente pe care le-am avut în ultima perioadă (nunta şi cumetria fiicei mele). Totodată, o parte din aceşti bani reprezintă un cadou din partea părinţilor şi rudelor, lucru care poate fi uşor verificat”, susţinea atunci funcţionarul.

Bănăruc mai declară şi afacerea pe care o are cu şeful Vămii, Tudor Baliţchi - un schimb valutar în care deţine 30%.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.

27 mai 2014
17
Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
24
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
21
Avere la vedere

Ion Ceban, zeci de mii de lei pe conturi și casă donată...

Consilierul prezidențial Ion Ceban a primit anul trecut drept donație de la părinții săi o locuință cu o suprafață de 230 de metri pătrați, care valorează peste 900 de mii de lei. Oficialul indică acest lucru în declarația de avere pentru anul trecut, făcută publică de Autoritatea Națională de Integritate. 

17 august 2017
38
Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
57
Avere la vedere

Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.

02 august 2017
50