Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară cadourile de nuntă

Avere la vedere 22 iulie 2013 996
Eduard Bănăruc

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.
Ziarul „Adevărul” scrie că în documentul publicat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), Eduard Bănăruc declară că a obţinut în anul 2012 un venit de 123 411 lei de la locul de muncă şi circa 71 000 de lei în calitate de reprezentant al statului în întreprinderile „Casa Presei”, Palatul Republicii şi editura „Universul”.

Soţia sa în schimb a avut venituri salariale de 71 000 de lei la „Moldovagaz” şi aproape 6 200 de lei în calitate de membru al Consiliului de Administrare al companiei „Klassika Asigurări”, controlată de milionarul Ilan Shor.

Potrivit declaraţiei pe venit, familia Bănăruc a mai obţinut în anul 2012 un venit de 10 000 de lei de la vânzarea unui automobil, iar în prezent deţine alte două, inclusiv un „Honda CRV” cumpărat în 2012 la preţul de 150 000 de lei. Secretarul adjunct al Guvernului mai declară două apartamente în valoare totală de circa 600 000 de lei, peste 14 600 de dolari în conturi bancare, dar şi împrumuturi de 72 000 de dolari contractate în anul 2010, fără însă a fi specificat cât mai are de achitat şi care e termenul de scadenţă.

Surpriza declaraţiei este includerea celor 30 600 de dolari, care ar fi fost primiţi drept cadou de soţii Bănăruc la „nunta personală”. Până acum, nu au existat situații în care un funcţionar să includă în declaraţie şi cadourile de nuntă.

Amintim că, la mijlocul lunii februarie curent, Centrul Naţional Anticorupţie anunţa că, în urma unei percheziţii în biroul de serviciu al Secretarului general adjunct al Executivului, au fost depistați şi ridicați 40 700 de dolari, 1 580 de euro şi 24 540 de lei.

„Suma de bani despre care CNA a anunţat că a fost depistată în biroul meu de serviciu îmi aparţine şi provine din două evenimente pe care le-am avut în ultima perioadă (nunta şi cumetria fiicei mele). Totodată, o parte din aceşti bani reprezintă un cadou din partea părinţilor şi rudelor, lucru care poate fi uşor verificat”, susţinea atunci funcţionarul.

Bănăruc mai declară şi afacerea pe care o are cu şeful Vămii, Tudor Baliţchi - un schimb valutar în care deţine 30%.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.

15 mai 2014
904
Avere la vedere

CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.

30 iulie 2013
957
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
984
Avere la vedere

Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.

02 mai 2013
991
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1232
Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
1783