Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară cadourile de nuntă

Avere la vedere 22 iulie 2013 334
Eduard Bănăruc

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.
Ziarul „Adevărul” scrie că în documentul publicat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), Eduard Bănăruc declară că a obţinut în anul 2012 un venit de 123 411 lei de la locul de muncă şi circa 71 000 de lei în calitate de reprezentant al statului în întreprinderile „Casa Presei”, Palatul Republicii şi editura „Universul”.

Soţia sa în schimb a avut venituri salariale de 71 000 de lei la „Moldovagaz” şi aproape 6 200 de lei în calitate de membru al Consiliului de Administrare al companiei „Klassika Asigurări”, controlată de milionarul Ilan Shor.

Potrivit declaraţiei pe venit, familia Bănăruc a mai obţinut în anul 2012 un venit de 10 000 de lei de la vânzarea unui automobil, iar în prezent deţine alte două, inclusiv un „Honda CRV” cumpărat în 2012 la preţul de 150 000 de lei. Secretarul adjunct al Guvernului mai declară două apartamente în valoare totală de circa 600 000 de lei, peste 14 600 de dolari în conturi bancare, dar şi împrumuturi de 72 000 de dolari contractate în anul 2010, fără însă a fi specificat cât mai are de achitat şi care e termenul de scadenţă.

Surpriza declaraţiei este includerea celor 30 600 de dolari, care ar fi fost primiţi drept cadou de soţii Bănăruc la „nunta personală”. Până acum, nu au existat situații în care un funcţionar să includă în declaraţie şi cadourile de nuntă.

Amintim că, la mijlocul lunii februarie curent, Centrul Naţional Anticorupţie anunţa că, în urma unei percheziţii în biroul de serviciu al Secretarului general adjunct al Executivului, au fost depistați şi ridicați 40 700 de dolari, 1 580 de euro şi 24 540 de lei.

„Suma de bani despre care CNA a anunţat că a fost depistată în biroul meu de serviciu îmi aparţine şi provine din două evenimente pe care le-am avut în ultima perioadă (nunta şi cumetria fiicei mele). Totodată, o parte din aceşti bani reprezintă un cadou din partea părinţilor şi rudelor, lucru care poate fi uşor verificat”, susţinea atunci funcţionarul.

Bănăruc mai declară şi afacerea pe care o are cu şeful Vămii, Tudor Baliţchi - un schimb valutar în care deţine 30%.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
432
Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
306
Avere la vedere

Averea judecătorului Micu este examinată de procurori

Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.

05 noiembrie 2013
331
Avere la vedere

Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.

20 iunie 2017
540