Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut în ultima declarație de avere
Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.
În luna noiembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în privința lui Tudor Tulbure, întrucât au apărut suspiciuni că acesta nu şi-a declarat toate bunurile. Potrivit declaraţiei de avere, în anul 2012, singurul venit al ofițerului a fost din salariu, peste 64 de mii de lei. Tudor Tulbure nu a indicat în declaraţie niciun bun mobil sau vreo proprietate, deşi CNI a descoperit, în timpul cercetării, că el deține un autoturism de marca HUMMER H3, înregistrat în anul 2010.
Tudor Tulbure a declarat pentru Moldova Curată că a inclus autoturismul în declaraţia de avere pentru anul 2010, de aceea nu l-a mai trecut și în cele depuse în anii următori. „Eu am cumpărat maşina în anul 2010 şi atunci am declarat-o. Nu e o maşină scumpă, este un HUMMER înecat. Eu nici nu utilizez acest autoturism. Aşa le-am spus şi celor din Comisie”, susţine poliţistul. Tudor Tulbure spune însă că nu are declaraţia de avere din 2010 ca să demonstreze acest lucru.
Menţionăm că această marcă de autoturism este una dintre cele mai puternice maşini de teren, iar în anul 2010, un asemenea model valora cel puţin 30 de mii de euro.
HUMMER-ul este examinat de Procuratura Generală
Membrii Comisiei Naţionale de Integritate au decis suspendarea controlului pe numele lui Tudor Tulbure, cazul fiind trimis la Procuratura Generală (PG). „CNI verifică declaraţiile de avere din anul 2012 şi nu este de competenţa ei să examineze declaraţiile de avere din anii trecuţi. De aceea, cazul a fost trimis la PG, pentru ca procurorii să cerceteze şi să confrunte datele din declaraţiile de avere anterioare ale lui Tudor Tulbure”, spune Cristina Dumbrăvan, consultantă în cadrul Serviciului informare şi relaţii cu publicul al CNI.
La rândul său, şefa Serviciului de presă al PG, Maria Vieru, spune că acest caz este examinat în prezent de procurorii Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne şi a Serviciului Vamal.
Precizăm că în cazul în care constată că există o diferenţă vădită între veniturile unei persoane, realizate pe parcursul exercitării funcţiei şi proprietatea dobândită în aceeaşi perioadă, CNI suspendă controlul şi sesizează organele de urmărire penală.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...
Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel.
CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...
Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.
Judecători cu case „fără preţ” şi pământuri „fără valoa...
Câţiva magistraţi de la Curţile de Apel (CA) Chişinău, Comrat şi Bălţi menţionează în declaraţiile lor de avere pentru anul 2012, publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, că bunurile imobile şi terenurile care le aparţin nu au valoare cadastrală. Specialiştii afirmă, însă, că un imobil sau un teren nu are valoare doar în cazul când proprietarul nu le-a înregistrat intenţionat la oficiul cadastral, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.
Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele aleger...
Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.
Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...
Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.
Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...
Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme.
Aici așteptăm comentariul tău!