CNI a iertat încă un primar

Avere la vedere 20 aprilie 2016 590
Feodosia Bunescu

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.În anul 2013, la Primăria Băhrineşti a fost angajată  Tatiana Lungu, nepoata primarei, în calitate de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral).  Aşadar, timp de aproape trei ani nepoata (fiica fratelui primarei) s-a aflat în subordinea nemijlocită a mătuşii.

Conflict declarat după trei ani

În anul 2015 însă CNI i-a instruit pe funcţionarii publici din raionul Floreşti şi i-au anunţat care este termenul legal în care aceştia pot declara un eventual conflict de interese sau o incompatibilitate de funcţii. După acel seminar, primara din Băhrineşti s-a adresat la CNI şi a informat că  ar admite, fără să ştie, un conflict de interese.

În şedinţa din 7 aprilie a CNI, Feodosia Bunescu a menţionat că nu a ştiut că, în toată această perioadă, ar fi comis o ilegalitate şi că după participarea la acel seminar nepoata a depus cerere de demisie. „Îmi pare rău, am aflat că nu sunt integră şi regret acest lucru. Nu am ştiut că eu admit o astfel de situaţie. Am angajat contabila, fiindcă în acel moment nu găseam alţi specialişti calificaţi. Noi avem multe proiecte în localitate şi sunt necesare persoane instruite în domeniu”, a declarat primara în şedinţa CNI.

La rândul său, Leonid Morari, membru al Comisiei, a întrebat-o de ce a declarat atât de târziu acest conflict de interese, adică după trei ani de la angajarea nepoatei, argumentând că CNI a fost şi în alţi ani la Floreşti cu asemenea instruiri. Feodosia Bunescu a răspuns că la acele instruiri au participat alţi angajaţi ai primăriei.

CNI a iertat-o pe primara din Băhrineşti, constatând conflictul de interese, dar clasând cazul, deoarece conflictul a fost soluţionat. În luna martie curent, Tatiana Lungu a depus cerere de demisie din funcţie.

Indulgenţă la CNI

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, explică această iertare prin faptul că declararea benevolă de către alesul local a eventualei abateri de la lege ar trebui salutată.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, îl contrazice însă pe preşedintele CNI şi spune că aceste „iertări” nu pot fi justificate, deoarece în acest caz, conflictul de interese a durat aproape trei ani şi el a fost declarat doar după ce angajaţii CNI au fost în teritoriu cu instruiri tematice. „Să spunem că sunt primari la început de mandat şi care nu cunosc aceste nuanţe, însă în situaţia în care aleşi locali care se află la al treilea sau la al patrulea mandat şi invocă faptul că nu au ştiut despre norme care trebuiau să le cunoască în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică, este de neiertat acest lucru”, afirmă experta. Mariana Kalughin mai menţionează că CNI ar trebui să acţioneze strict după lege.„Punctul 52 din Regulamentul Comisiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Legea nr. 180 din 19.12.2011, prevede expres obligaţia CNI de a emite un act de constatare, dacă, în urma controlului, se constată că persoana supusă controlului a emis/adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese”, conchide Mariana Kalughin.

Feodosia Bunescu este primar al comunei Băhrineşti din anul 2007, fiind acum la al treilea mandat. Ea este cunoscută ca un ales local foarte activ, care implică cetăţenii din sat în actul guvernării locale. La alegerile locale din anul 2015, Feodosia Bunescu a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă din primul tur, cu circa 59 la sută din voturi.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.

29 aprilie 2013
794
Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
661
Avere la vedere

CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.

12 august 2013
676
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
533