CNI a iertat încă un primar

Avere la vedere 20 aprilie 2016 350
Feodosia Bunescu

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.În anul 2013, la Primăria Băhrineşti a fost angajată  Tatiana Lungu, nepoata primarei, în calitate de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral).  Aşadar, timp de aproape trei ani nepoata (fiica fratelui primarei) s-a aflat în subordinea nemijlocită a mătuşii.

Conflict declarat după trei ani

În anul 2015 însă CNI i-a instruit pe funcţionarii publici din raionul Floreşti şi i-au anunţat care este termenul legal în care aceştia pot declara un eventual conflict de interese sau o incompatibilitate de funcţii. După acel seminar, primara din Băhrineşti s-a adresat la CNI şi a informat că  ar admite, fără să ştie, un conflict de interese.

În şedinţa din 7 aprilie a CNI, Feodosia Bunescu a menţionat că nu a ştiut că, în toată această perioadă, ar fi comis o ilegalitate şi că după participarea la acel seminar nepoata a depus cerere de demisie. „Îmi pare rău, am aflat că nu sunt integră şi regret acest lucru. Nu am ştiut că eu admit o astfel de situaţie. Am angajat contabila, fiindcă în acel moment nu găseam alţi specialişti calificaţi. Noi avem multe proiecte în localitate şi sunt necesare persoane instruite în domeniu”, a declarat primara în şedinţa CNI.

La rândul său, Leonid Morari, membru al Comisiei, a întrebat-o de ce a declarat atât de târziu acest conflict de interese, adică după trei ani de la angajarea nepoatei, argumentând că CNI a fost şi în alţi ani la Floreşti cu asemenea instruiri. Feodosia Bunescu a răspuns că la acele instruiri au participat alţi angajaţi ai primăriei.

CNI a iertat-o pe primara din Băhrineşti, constatând conflictul de interese, dar clasând cazul, deoarece conflictul a fost soluţionat. În luna martie curent, Tatiana Lungu a depus cerere de demisie din funcţie.

Indulgenţă la CNI

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, explică această iertare prin faptul că declararea benevolă de către alesul local a eventualei abateri de la lege ar trebui salutată.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, îl contrazice însă pe preşedintele CNI şi spune că aceste „iertări” nu pot fi justificate, deoarece în acest caz, conflictul de interese a durat aproape trei ani şi el a fost declarat doar după ce angajaţii CNI au fost în teritoriu cu instruiri tematice. „Să spunem că sunt primari la început de mandat şi care nu cunosc aceste nuanţe, însă în situaţia în care aleşi locali care se află la al treilea sau la al patrulea mandat şi invocă faptul că nu au ştiut despre norme care trebuiau să le cunoască în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică, este de neiertat acest lucru”, afirmă experta. Mariana Kalughin mai menţionează că CNI ar trebui să acţioneze strict după lege.„Punctul 52 din Regulamentul Comisiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Legea nr. 180 din 19.12.2011, prevede expres obligaţia CNI de a emite un act de constatare, dacă, în urma controlului, se constată că persoana supusă controlului a emis/adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese”, conchide Mariana Kalughin.

Feodosia Bunescu este primar al comunei Băhrineşti din anul 2007, fiind acum la al treilea mandat. Ea este cunoscută ca un ales local foarte activ, care implică cetăţenii din sat în actul guvernării locale. La alegerile locale din anul 2015, Feodosia Bunescu a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă din primul tur, cu circa 59 la sută din voturi.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
381
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
419
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
376
Avere la vedere

Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.

20 iunie 2017
557