CNI a iertat încă un primar
Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.
În anul 2013, la Primăria Băhrineşti a fost angajată Tatiana Lungu, nepoata primarei, în calitate de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Aşadar, timp de aproape trei ani nepoata (fiica fratelui primarei) s-a aflat în subordinea nemijlocită a mătuşii.
Conflict declarat după trei ani
În anul 2015 însă CNI i-a instruit pe funcţionarii publici din raionul Floreşti şi i-au anunţat care este termenul legal în care aceştia pot declara un eventual conflict de interese sau o incompatibilitate de funcţii. După acel seminar, primara din Băhrineşti s-a adresat la CNI şi a informat că ar admite, fără să ştie, un conflict de interese.
În şedinţa din 7 aprilie a CNI, Feodosia Bunescu a menţionat că nu a ştiut că, în toată această perioadă, ar fi comis o ilegalitate şi că după participarea la acel seminar nepoata a depus cerere de demisie. „Îmi pare rău, am aflat că nu sunt integră şi regret acest lucru. Nu am ştiut că eu admit o astfel de situaţie. Am angajat contabila, fiindcă în acel moment nu găseam alţi specialişti calificaţi. Noi avem multe proiecte în localitate şi sunt necesare persoane instruite în domeniu”, a declarat primara în şedinţa CNI.
La rândul său, Leonid Morari, membru al Comisiei, a întrebat-o de ce a declarat atât de târziu acest conflict de interese, adică după trei ani de la angajarea nepoatei, argumentând că CNI a fost şi în alţi ani la Floreşti cu asemenea instruiri. Feodosia Bunescu a răspuns că la acele instruiri au participat alţi angajaţi ai primăriei.
CNI a iertat-o pe primara din Băhrineşti, constatând conflictul de interese, dar clasând cazul, deoarece conflictul a fost soluţionat. În luna martie curent, Tatiana Lungu a depus cerere de demisie din funcţie.
Indulgenţă la CNI
Anatolie Donciu, preşedintele CNI, explică această iertare prin faptul că declararea benevolă de către alesul local a eventualei abateri de la lege ar trebui salutată.
Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, îl contrazice însă pe preşedintele CNI şi spune că aceste „iertări” nu pot fi justificate, deoarece în acest caz, conflictul de interese a durat aproape trei ani şi el a fost declarat doar după ce angajaţii CNI au fost în teritoriu cu instruiri tematice. „Să spunem că sunt primari la început de mandat şi care nu cunosc aceste nuanţe, însă în situaţia în care aleşi locali care se află la al treilea sau la al patrulea mandat şi invocă faptul că nu au ştiut despre norme care trebuiau să le cunoască în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică, este de neiertat acest lucru”, afirmă experta. Mariana Kalughin mai menţionează că CNI ar trebui să acţioneze strict după lege.„Punctul 52 din Regulamentul Comisiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Legea nr. 180 din 19.12.2011, prevede expres obligaţia CNI de a emite un act de constatare, dacă, în urma controlului, se constată că persoana supusă controlului a emis/adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese”, conchide Mariana Kalughin.
Feodosia Bunescu este primar al comunei Băhrineşti din anul 2007, fiind acum la al treilea mandat. Ea este cunoscută ca un ales local foarte activ, care implică cetăţenii din sat în actul guvernării locale. La alegerile locale din anul 2015, Feodosia Bunescu a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă din primul tur, cu circa 59 la sută din voturi.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ziarul Naţional: Bogdan Zumbreanu a primit un cadou de...
Șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, indică în declarația sa de avere, făcută publică pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, că a primit în dar, cu ocazia căsătoriei care a avut loc în 2011, 292 de mii de lei.
ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovan...
Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.
Declarații-rebut pe site-ul CNI
Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.
Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...
Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific.
CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...
Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.
Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat
Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.
Aici așteptăm comentariul tău!