Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în instituție unii angajați sunt rude între ei, dar susține că nu există conflicte de interese

Interese la vedere 23 august 2018 1185
Directorul General al Administratiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 



La sfârșitul lunii iulie 2018 Jurnal de Chișinău a publicat un articol în care se arăta că directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care a fost reangajat fără concurs în funcția publică la începutul acestui an, ar da preferință rudelor și prietenilor la angajarea în structurile ASD. Astfel, publicația a scris că Diana Lupu, șefa Serviciului juridic al ASD, ar fi verișoara lui Gheorghe Curmei. Potrivit organigramei instituției, Serviciul juridic, încadrat în Direcția administrativă, se află în subordonarea directă a directorului general, iar asta înseamnă că el îi acordă concedii, premii, propune și acceptă avansările în funcții etc. Cu toate acestea, Gheorghe Curmei spune că, deși la ASD lucrează rude, nu poate fi vorba despre situații de conflict de interese, deoarece între aceste persoane nu există relații de subordonare. 

Drept răspuns la solicitarea de informații a portalului Moldova Curată, Gheorghe Curmei a scris: „Circumstanțele invocate de către Dvs. nu generează o situație de conflict de interese, întrucât nici un angajat al ASD nu se află în subordinea nemijlocită a unei rude directe”. Directorul general al ASD ne-a informat, de asemenea, că el și adjuncții săi depun declarații de interese personale în fiecare an. În ultima declarație a sa depusă la ANI nu există însă nici o mențiune referitoare la verișoara Diana Lupu.  L-am contactat pe Gheorghe Curmei pentru a preciza acest detaliu, însă nu ne-a răspuns la telefon. Diana Lupu a refuzat să facă vreo precizare și să ne spună dacă se subordonează direct rudei sale. Ea ne-a spus că, dacă avem întrebări suplimentare referitoare la răspunsul oficial oferit de ASD, să depunem o nouă cerere de acces la informații, în care ni se va răspunde în maxim 15 zile lucrătoare. 

Gheorghe Curmei: „Peste tot în lume relațiile de rudenie din cadrul unui sistem sunt o normalitate, dacă se înscriu în afara conflictului de interes”

Un alt caz semnalat de Jurnal de Chișinău este al șefei Serviciului resurse umane și secretariat,  Carolina Anțalovschi. Soțul acesteia este angajat în calitate de consultant în serviciul operativ. Și în acest caz directorul general a declarat că nu ar exista un conflict de interese, adăugând că „angajații întreprinderilor de stat nu sunt funcționari publici, cărora li se aplică restricții în ierarhia funcției pe care o exercită”. Drept apreciere generală, Gheorghe Curmei afirmă că „peste tot în lume relațiile de rudenie din cadrul unui sistem sunt o normalitate, dacă se încriu în afara conflictului de interes”. 

Potrivit Legii cu privire la declararea averii și a intereselor personale, „conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sînt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică”. Astfel, o situație de conflict de interese a putut apărea în momentul când Diana Lupu a fost angajată, cererea de angajate fiind aprobată de verișorul-directorul general, dar și de fiecare dată când i-au fost acordate premii sau concedii.

Portalul Moldova Curată va depune o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate pentru a verifica eventualele situații de conflicte de interese din cadrul Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor”. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
1143
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
930
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
1126
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
1229
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
915
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
907