Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în instituție unii angajați sunt rude între ei, dar susține că nu există conflicte de interese

Interese la vedere 23 august 2018 930
Directorul General al Administratiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 



La sfârșitul lunii iulie 2018 Jurnal de Chișinău a publicat un articol în care se arăta că directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care a fost reangajat fără concurs în funcția publică la începutul acestui an, ar da preferință rudelor și prietenilor la angajarea în structurile ASD. Astfel, publicația a scris că Diana Lupu, șefa Serviciului juridic al ASD, ar fi verișoara lui Gheorghe Curmei. Potrivit organigramei instituției, Serviciul juridic, încadrat în Direcția administrativă, se află în subordonarea directă a directorului general, iar asta înseamnă că el îi acordă concedii, premii, propune și acceptă avansările în funcții etc. Cu toate acestea, Gheorghe Curmei spune că, deși la ASD lucrează rude, nu poate fi vorba despre situații de conflict de interese, deoarece între aceste persoane nu există relații de subordonare. 

Drept răspuns la solicitarea de informații a portalului Moldova Curată, Gheorghe Curmei a scris: „Circumstanțele invocate de către Dvs. nu generează o situație de conflict de interese, întrucât nici un angajat al ASD nu se află în subordinea nemijlocită a unei rude directe”. Directorul general al ASD ne-a informat, de asemenea, că el și adjuncții săi depun declarații de interese personale în fiecare an. În ultima declarație a sa depusă la ANI nu există însă nici o mențiune referitoare la verișoara Diana Lupu.  L-am contactat pe Gheorghe Curmei pentru a preciza acest detaliu, însă nu ne-a răspuns la telefon. Diana Lupu a refuzat să facă vreo precizare și să ne spună dacă se subordonează direct rudei sale. Ea ne-a spus că, dacă avem întrebări suplimentare referitoare la răspunsul oficial oferit de ASD, să depunem o nouă cerere de acces la informații, în care ni se va răspunde în maxim 15 zile lucrătoare. 

Gheorghe Curmei: „Peste tot în lume relațiile de rudenie din cadrul unui sistem sunt o normalitate, dacă se înscriu în afara conflictului de interes”

Un alt caz semnalat de Jurnal de Chișinău este al șefei Serviciului resurse umane și secretariat,  Carolina Anțalovschi. Soțul acesteia este angajat în calitate de consultant în serviciul operativ. Și în acest caz directorul general a declarat că nu ar exista un conflict de interese, adăugând că „angajații întreprinderilor de stat nu sunt funcționari publici, cărora li se aplică restricții în ierarhia funcției pe care o exercită”. Drept apreciere generală, Gheorghe Curmei afirmă că „peste tot în lume relațiile de rudenie din cadrul unui sistem sunt o normalitate, dacă se încriu în afara conflictului de interes”. 

Potrivit Legii cu privire la declararea averii și a intereselor personale, „conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sînt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică”. Astfel, o situație de conflict de interese a putut apărea în momentul când Diana Lupu a fost angajată, cererea de angajate fiind aprobată de verișorul-directorul general, dar și de fiecare dată când i-au fost acordate premii sau concedii.

Portalul Moldova Curată va depune o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate pentru a verifica eventualele situații de conflicte de interese din cadrul Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor”. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
893
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
712
Interese la vedere

Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...

Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.   

20 iulie 2015
643
Interese la vedere

CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...

Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA

29 aprilie 2013
876
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
946
Interese la vedere

Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de a...

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

12 august 2014
970