Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

2013-2018 12 septembrie 2013 2134
Igor Bodorin, şeful SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.În declaraţia de avere pentru anul 2012 a şefului SPPS, document plasat pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) la rubrica „Cota-parte în capitalul social al Societăţilor Comerciale” este ascunsă informaţia privind denumirile şi locaţiile întreprinderilor ce aparţin familiei acestuia. În document este menţionat doar faptul că familia Bodorin deţine 50 la sută din acţiuni în două societăţi comerciale şi 25 la sută - într-o altă societate comercială, fără a fi specificat cine sunt titularii acestor acţiuni. În declaraţie este indicat doar tipul de activitate al firmelor.

Igor Bodorin a declarat pentru Moldova Curată că el a completat declaraţia conform legii, fără a ascunde careva informaţii. Acesta a specificat faptul că soţia lui, Liliana Bodorin, este asociată în firmele care, potrivit declaraţiei de avere, se ocupă de comercializarea cu amănuntul, cu publicitatea şi cu jocurile de noroc.

Declaraţia haşurată de CNI?

Potrivit lui Nicolae Lungu, jurist în cadrul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), informaţia privind denumirile şi adresele juridice ale societăţilor comerciale nu reprezintă date cu caracter personal. „Dacă vorbim de adresa casei de locuit a persoanei, atunci această informaţie este confidenţială, însă adresele şi numele companiilor sunt informaţii publice”, explică juristul CNPDCP. La rândul său, Adela Griciuc, şefă de direcţie la CNI, a menţionat că declaraţia lui Igor Bodorin a fost recepţionată fără a fi ascunse denumirile firmelor, însă presupune că greşeala a fost comisă de compania care se ocupă de haşurarea şi scanarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. „De regulă, sunt ascunse datele cu caracter personal, bănuiesc că a fost o eroare atunci când au fost haşurate denumirile firmelor indicate în declaraţie”, afirma reprezentanta CNI.

De ce „BTS PRO” haşurează averile lui Bodorin?

La 19 aprilie curent, CNI a desfăşurat licitaţia publică privind achiziţionarea sistemului informaţional de management integrat al declaraţiilor de venituri şi proprietăţi şi al celor de interese personale. La concurs au participat doi agenţi economici: „BTS PRO” SRL. şi Î.S. „Fiscservinform”. Oferta primei firme a fost de 492 de mii de lei pentru acest sistem, iar a întreprinderii de stat - de 650 de mii de lei. La sfârşitul lunii aprilie, CNI a decis ca firma câştigătoare să fie cea care a oferit cel mai mic preţ, adică „BTS PRO” SRL. Solicitat de Moldova Curată să explice cine și de ce a haşurat denumirile afacerilor familiei Bodorin, Dorin Griţcan, manager de proiect la „BTS PRO”, a declarat că, potrivit contractului confidenţial semnat cu CNI, nu este în drept să facă declarații. „În calitate de cine mă sunaţi dumneavoastră şi îmi cereţi o informaţie pe care nu am dreptul să o divulg? Voi discuta cu CNI, dar nu cu dumneavoastră”, a răspuns deranjat Dorin Griţcan. Menţionăm că acest sistem informaţional a fost achiziţionat cu jumătate de milion de lei, bani publici din bugetul CNI. Pentru anul 2013, bugetul acestei instituţii constituie peste cinci milioane de lei.

Afacerile din familia Bodorin

De fapt, Liliana Bodorin deţine cote-părţi în trei societăţi comerciale, iar fiul lor, Andrei Igor Bodorin, - în două societăţi comerciale. Astfel, potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Liliana Bodorin deţine 50 la sută în Întreprinderea Mixtă „Tandem Select” SRL, fiind şi administratorul societăţii. Această întreprindere se ocupă de comercializarea textilelor, îmbrăcămintei, încălţămintei, a combustibililor solizi, lichizi, gazoşi şi a produselor derivate.

O altă întreprindere în care Liliana Bodorin deţine 50 % din acţiuni este Întreprinderea Mixtă „GALISA-LUX”, asociaţii acesteia fiind oamenii de afaceri români Marian Budai, Paul Ţârdea şi moldoveanul Victor Pasecinic. Domeniul de activitate al acestei întreprinderi este cel al jocurilor de noroc: organizarea şi desfăşurarea loteriilor, întreţinerea cazinourilor, exploatarea automatelor de joc cu câştiguri băneşti şi stabilirea mizelor la competiţiile sportive.

În firma de producţie şi comerţ „Astropolis” SRL, Liliana Bodorin deţine, de asemenea, 50 la sută din acţiuni. Cealaltă jumătate aparţine lui Gheorghe Bodorin. Şeful SPPS a menţionat că cel din urmă este fratele său. Precizăm că, potrivit documentului de la CÎS, această firmă este în proces de dizolvare.

Se pare că flerul afacerilor a fost dobândit şi de feciorul şefului SPPS-ului. Potrivit CÎS, acesta este fondatorul şi administratorul firmei „Micra-Rosna” SRL. Firma îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului. Şeful SPPS ne-a declarat că feciorul său, Andrei Igor Bodorin, are acum 23 de ani, de aceea nu a menţionat în declaraţia sa de avere această firmă. Specificăm faptul că firma respectivă a fost înregistrată în anul 1998 şi, potrivit calculelor, fiul său, care acum este administrator, avea pe atunci opt ani.

Fiul şefului SPPS mai are o firmă. Este vorba de Întreprinderea mixtă „Allover Distribution” SRL. El este aici asociat cu un cetăţean din România. Genul de activitate al acestei firme este în domeniul publicităţii.

Afacerile  familiei Bodorin incluse în declaraţia de avere pentru anul 2012, înainte şi după plasarea  pe site-ul CNI.

Şef la SPPS din 2007

Amintim că Igor Bodorin este directorul SPPS din 2007. Atunci a fost numit în funcţie de președintele Vladimir Voronin. Mai înainte, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat este o autoritate administrativă centrală din sistemul organelor de drept cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, a membrilor lor de familie, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
994
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1079
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
2299
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2041
2013-2018

Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.

20 ianuarie 2016
938
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
899