Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

2013-2018 12 septembrie 2013 2399
Igor Bodorin, şeful SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.În declaraţia de avere pentru anul 2012 a şefului SPPS, document plasat pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) la rubrica „Cota-parte în capitalul social al Societăţilor Comerciale” este ascunsă informaţia privind denumirile şi locaţiile întreprinderilor ce aparţin familiei acestuia. În document este menţionat doar faptul că familia Bodorin deţine 50 la sută din acţiuni în două societăţi comerciale şi 25 la sută - într-o altă societate comercială, fără a fi specificat cine sunt titularii acestor acţiuni. În declaraţie este indicat doar tipul de activitate al firmelor.

Igor Bodorin a declarat pentru Moldova Curată că el a completat declaraţia conform legii, fără a ascunde careva informaţii. Acesta a specificat faptul că soţia lui, Liliana Bodorin, este asociată în firmele care, potrivit declaraţiei de avere, se ocupă de comercializarea cu amănuntul, cu publicitatea şi cu jocurile de noroc.

Declaraţia haşurată de CNI?

Potrivit lui Nicolae Lungu, jurist în cadrul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), informaţia privind denumirile şi adresele juridice ale societăţilor comerciale nu reprezintă date cu caracter personal. „Dacă vorbim de adresa casei de locuit a persoanei, atunci această informaţie este confidenţială, însă adresele şi numele companiilor sunt informaţii publice”, explică juristul CNPDCP. La rândul său, Adela Griciuc, şefă de direcţie la CNI, a menţionat că declaraţia lui Igor Bodorin a fost recepţionată fără a fi ascunse denumirile firmelor, însă presupune că greşeala a fost comisă de compania care se ocupă de haşurarea şi scanarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. „De regulă, sunt ascunse datele cu caracter personal, bănuiesc că a fost o eroare atunci când au fost haşurate denumirile firmelor indicate în declaraţie”, afirma reprezentanta CNI.

De ce „BTS PRO” haşurează averile lui Bodorin?

La 19 aprilie curent, CNI a desfăşurat licitaţia publică privind achiziţionarea sistemului informaţional de management integrat al declaraţiilor de venituri şi proprietăţi şi al celor de interese personale. La concurs au participat doi agenţi economici: „BTS PRO” SRL. şi Î.S. „Fiscservinform”. Oferta primei firme a fost de 492 de mii de lei pentru acest sistem, iar a întreprinderii de stat - de 650 de mii de lei. La sfârşitul lunii aprilie, CNI a decis ca firma câştigătoare să fie cea care a oferit cel mai mic preţ, adică „BTS PRO” SRL. Solicitat de Moldova Curată să explice cine și de ce a haşurat denumirile afacerilor familiei Bodorin, Dorin Griţcan, manager de proiect la „BTS PRO”, a declarat că, potrivit contractului confidenţial semnat cu CNI, nu este în drept să facă declarații. „În calitate de cine mă sunaţi dumneavoastră şi îmi cereţi o informaţie pe care nu am dreptul să o divulg? Voi discuta cu CNI, dar nu cu dumneavoastră”, a răspuns deranjat Dorin Griţcan. Menţionăm că acest sistem informaţional a fost achiziţionat cu jumătate de milion de lei, bani publici din bugetul CNI. Pentru anul 2013, bugetul acestei instituţii constituie peste cinci milioane de lei.

Afacerile din familia Bodorin

De fapt, Liliana Bodorin deţine cote-părţi în trei societăţi comerciale, iar fiul lor, Andrei Igor Bodorin, - în două societăţi comerciale. Astfel, potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Liliana Bodorin deţine 50 la sută în Întreprinderea Mixtă „Tandem Select” SRL, fiind şi administratorul societăţii. Această întreprindere se ocupă de comercializarea textilelor, îmbrăcămintei, încălţămintei, a combustibililor solizi, lichizi, gazoşi şi a produselor derivate.

O altă întreprindere în care Liliana Bodorin deţine 50 % din acţiuni este Întreprinderea Mixtă „GALISA-LUX”, asociaţii acesteia fiind oamenii de afaceri români Marian Budai, Paul Ţârdea şi moldoveanul Victor Pasecinic. Domeniul de activitate al acestei întreprinderi este cel al jocurilor de noroc: organizarea şi desfăşurarea loteriilor, întreţinerea cazinourilor, exploatarea automatelor de joc cu câştiguri băneşti şi stabilirea mizelor la competiţiile sportive.

În firma de producţie şi comerţ „Astropolis” SRL, Liliana Bodorin deţine, de asemenea, 50 la sută din acţiuni. Cealaltă jumătate aparţine lui Gheorghe Bodorin. Şeful SPPS a menţionat că cel din urmă este fratele său. Precizăm că, potrivit documentului de la CÎS, această firmă este în proces de dizolvare.

Se pare că flerul afacerilor a fost dobândit şi de feciorul şefului SPPS-ului. Potrivit CÎS, acesta este fondatorul şi administratorul firmei „Micra-Rosna” SRL. Firma îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului. Şeful SPPS ne-a declarat că feciorul său, Andrei Igor Bodorin, are acum 23 de ani, de aceea nu a menţionat în declaraţia sa de avere această firmă. Specificăm faptul că firma respectivă a fost înregistrată în anul 1998 şi, potrivit calculelor, fiul său, care acum este administrator, avea pe atunci opt ani.

Fiul şefului SPPS mai are o firmă. Este vorba de Întreprinderea mixtă „Allover Distribution” SRL. El este aici asociat cu un cetăţean din România. Genul de activitate al acestei firme este în domeniul publicităţii.

Afacerile  familiei Bodorin incluse în declaraţia de avere pentru anul 2012, înainte şi după plasarea  pe site-ul CNI.

Şef la SPPS din 2007

Amintim că Igor Bodorin este directorul SPPS din 2007. Atunci a fost numit în funcţie de președintele Vladimir Voronin. Mai înainte, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat este o autoritate administrativă centrală din sistemul organelor de drept cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, a membrilor lor de familie, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Formarea ANI întârzie. Foștii membri sunt în funcții și...

Comisia Națională de Integritate (CNI) nu mai există din luna august anul trecut, însă membrii ei continuă să ridice salarii, deși, practic, nu au nicio activitate. Majoritatea din cei 5 membri cu care am discutat au răspuns evaziv la întrebarea cu ce s-au ocupat în aceste luni în care au fost remunerați ca și pe vremea când examinau cazuri și participau la ședințele săptămânale. Pe de altă parte, legea prevede că ei rămân în funcții până la crearea noii Autorități Naționale de Integritate. 

28 mai 2017
1047
2013-2018

Achiziţii publice şi subvenţii pentru firmele familiei...

Firma familiei deputatului Ion Balan a câştigat recent un concurs public prin care va livra produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării, contractul având valoarea totală de 110 mii de lei. Firma activează în domeniul agriculturii, iar doi ani în urmă, asociată cu alte câteva întreprinderi din localitate, inclusiv ale rudelor sale, a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 350 de mii de dolari, bani care au fost investiţi în construirea unui depozit frigorific în satul Lingura din raionul Cantemir, localitatea de baştină a deputatului. Ion Balan spune că nu a influențat în nici un fel aceste tranzacții și s-a arătat revoltat că l-am întrebat despre ele.

22 mai 2017
2255
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1582
2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
1257
2013-2018

Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor...

Doi dintre cei 19 membri ai Guvernului Filip care au semnat declarații de integritate la învestire se află acum în arest, bănuiți de fapte de corupție. Totuși, în acele declarații pe propria răspundere ei au afirmat că nu au comis nimic ilegal, nu s-au aflat în conflicte de interese și nu vor accepta nici un fel de sugestii sau influențe în activitatea lor. Moldova Curată a analizat situația actuala a fiecărui semnatar ale acelor declarații (care au doar valoare morală, nicidecum juridică), la mai mult de un an de la depunere. 

09 mai 2017
1106
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
1141