O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotineanu câștigă tendere în valoare de 10 milioane de lei la nouă luni de la fondare

2013-2018 6 februarie 2018 1263

Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.Firma Dreamgreen SRL a fost fondată la sfârșitul lunii martie 2017 de către Cristina Mudrea, care este și administratoarea afacerii. La fel ca și Cristal Clean SRL, Dreamgreen SRL este specializată în spălarea și închirierea lenjeriei specifice instituțiilor medicale.

La nouă luni de la fondare – patru contracte de achiziție

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, primele două contracte de achiziție au fost adjudecate de compania Dreamgreen SRL la mai puțin de un an de la înființare. Astfel, la 29 decembrie 2017, aceasta a câștigat două contracte în valoare de 7.576.200, respectiv 518.910 lei, încheiate cu Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Cardiologie. Peste mai puțin de o săptămână, pe 3 ianuarie curent, firma a mai încheiat un contract în valoare de 677.400 de lei cu Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Încă un tender a fost câștigat peste alte două zile. Astfel, compania fondată de Cristina Mudrea a mai beneficiat de un contract în valoare de 987.480 de lei de la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. La toate aceste concursuri a fost înregistrat un singur participant – compania Dreamgreen SRL.

Vladimir Hotineanu: „Nu am nicio legătură”

Datele companiei Dreamgreen SRL nu apar în bazele de date deschise, astfel că am contactat-o pe Cristina Mudrea la numărul de telefon conectat cu firma Cristal Clean SRL. Când a aflat subiectul discuției, aceasta a declarat că se află peste hotare și nu poate vorbi la telefon. Ulterior nu a mai răspuns la mesajele și la apelurile noastre. De partea cealaltă, contactat de reporterii Moldova Curată, Vladimir Hotineanu a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Dreamgreen SRL și despre afacerile acesteia cu statul. „Nu cunosc, nu am nicio legătură”, ne-a tăiat-o scurt deputatul. Ulterior, Hotineanu a revenit cu un apel telefonic și a declarat: „Nu am nicio relație cu doamna Mudrea și eu nu trebuie să vă spun ce relație am. Ea are dreptul să deschidă firme câte vrea ea. Lăsați informațiile pe care vi le dictează nu știu cine. Nu am nimic comun cu chestia asta. M-am săturat de ce faceți, atâtea murdării. Nu am nicio relație cu ea, domnișoară, și nu ești dumneata anchetator să-mi spui așa ceva”, ne-a spus Vladimir Hotineanu, după care a închis telefonul.

Cristal Clean SRL – 5 milioane de lei de la stat în 2017-2018

Și compania Cristal Clean SRL, administrată de Cristina Mudrea, specializată de asemenea în spălarea și închirierea lenjeriei specifice instituțiilor medicale, a dus-o bine anul trecut. Astfel, aceasta a câștigat nouă contracte de achiziție în valoare totală de circa cinci milioane de lei, încheiate cu mai multe instituții medicale din Capitală și din afara acesteia. Cel mai mare contract, în valoare de peste două milioane de lei, a fost încheiat pe 19 decembrie cu Spitalul Clinic Republican. Anterior Ziarul de Gardă scria că firma Cristal Clean dispune de un contract pentru arendarea unor încăperi ale Spitalului Clinic Republican cu suprafaţa de aproape 621,6 metri pătraţi până în anul 2060, semnat de Andrei Usatîi, fostul director al spitalului și ex-ministru al Sănătății. Atunci Procuratura Generală s-a autosesizat pe acest caz, însă dosarul a fost clasat.

La mijlocul lunii decembrie 2017, reprezentanții Cristal Clean SRL au depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, prin care contestau selectarea unui alt agent economic pentru spălarea lenjeriei de la Institutul Oncologic și cereau reexaminarea ofertelor. Agenția a admis contestația și a obligat instituția medicală să reexamineze rezultatele procedurii de achiziție. În consecință, Întreprinderea Cristal Clean SRL a fost desemnată câștigătoare și a încheiat un contract de aproape un milion de lei la începutul anului curent.

Conexiunea cu fiica deputatului Hotineanu

Compania Cristal Clean SRL a fost fondată în 2010 de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu (Scobioală după căsătorie, n. r.), de Cristina Mudrea, fina de cununie a Iuliei și de alți doi parteneri Mihail Enachi și Francesco Puddu. În 2012 Ziarul de Gardă scria că firma Cristal Clean SRL câștiga practic toate licitaţiile organizate de spitalele din Chişinău pentru spălarea rufelor. Întrebat de jurnaliștii de la ZdG Vladimir Hotineanu declara atunci că nu are vreo legătură cu această firmă și nicio atribuţie la câştigarea de către ea a licitaţiilor organizate de spitalele din Chişinău.

După acel articol, Iulia Scobioală a dispărut din lista fondatorilor, însă faptul că firma continua să fie apropiată de Vladimir Hotineanu, pe atunci membru al PLDM, o confirmă și donația de un milion de lei pe care a făcut-o unul dintre angajații companiei, Rodion Coșciug, pentru scrutinul parlamentar din 2014, arăta o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. În prezent, potrivit datelor publice, Mudrea deține 80% din companie, în timp ce italianul Francesco Puddu are o cotă de participare de 20%.

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Cel mai mare contract de achiziție obținut de firma Dreamgreen SRL, în valoare de peste 7,5 milioane de lei, a fost încheiat cu IMSP Institutul Mamei și CopiluluiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1440
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Un al treilea funcţionar din conducerea Agenţiei de Stat „Moldsilva”, după Dumitru Galupa şi Eugeniu Nazaria, care au participat la o licitaţie şi au obţinut ilegal dreptul de arendă a unui teren forestier, este Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În timp ce Comisia efectua controlul, Ion Haralampov a reziliat contractul de arendă.

29 septembrie 2014
2003
2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
1051
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
1067
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2400
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2258