O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotineanu câștigă tendere în valoare de 10 milioane de lei la nouă luni de la fondare

2013-2018 6 februarie 2018 1104

Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.Firma Dreamgreen SRL a fost fondată la sfârșitul lunii martie 2017 de către Cristina Mudrea, care este și administratoarea afacerii. La fel ca și Cristal Clean SRL, Dreamgreen SRL este specializată în spălarea și închirierea lenjeriei specifice instituțiilor medicale.

La nouă luni de la fondare – patru contracte de achiziție

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, primele două contracte de achiziție au fost adjudecate de compania Dreamgreen SRL la mai puțin de un an de la înființare. Astfel, la 29 decembrie 2017, aceasta a câștigat două contracte în valoare de 7.576.200, respectiv 518.910 lei, încheiate cu Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Cardiologie. Peste mai puțin de o săptămână, pe 3 ianuarie curent, firma a mai încheiat un contract în valoare de 677.400 de lei cu Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Încă un tender a fost câștigat peste alte două zile. Astfel, compania fondată de Cristina Mudrea a mai beneficiat de un contract în valoare de 987.480 de lei de la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. La toate aceste concursuri a fost înregistrat un singur participant – compania Dreamgreen SRL.

Vladimir Hotineanu: „Nu am nicio legătură”

Datele companiei Dreamgreen SRL nu apar în bazele de date deschise, astfel că am contactat-o pe Cristina Mudrea la numărul de telefon conectat cu firma Cristal Clean SRL. Când a aflat subiectul discuției, aceasta a declarat că se află peste hotare și nu poate vorbi la telefon. Ulterior nu a mai răspuns la mesajele și la apelurile noastre. De partea cealaltă, contactat de reporterii Moldova Curată, Vladimir Hotineanu a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Dreamgreen SRL și despre afacerile acesteia cu statul. „Nu cunosc, nu am nicio legătură”, ne-a tăiat-o scurt deputatul. Ulterior, Hotineanu a revenit cu un apel telefonic și a declarat: „Nu am nicio relație cu doamna Mudrea și eu nu trebuie să vă spun ce relație am. Ea are dreptul să deschidă firme câte vrea ea. Lăsați informațiile pe care vi le dictează nu știu cine. Nu am nimic comun cu chestia asta. M-am săturat de ce faceți, atâtea murdării. Nu am nicio relație cu ea, domnișoară, și nu ești dumneata anchetator să-mi spui așa ceva”, ne-a spus Vladimir Hotineanu, după care a închis telefonul.

Cristal Clean SRL – 5 milioane de lei de la stat în 2017-2018

Și compania Cristal Clean SRL, administrată de Cristina Mudrea, specializată de asemenea în spălarea și închirierea lenjeriei specifice instituțiilor medicale, a dus-o bine anul trecut. Astfel, aceasta a câștigat nouă contracte de achiziție în valoare totală de circa cinci milioane de lei, încheiate cu mai multe instituții medicale din Capitală și din afara acesteia. Cel mai mare contract, în valoare de peste două milioane de lei, a fost încheiat pe 19 decembrie cu Spitalul Clinic Republican. Anterior Ziarul de Gardă scria că firma Cristal Clean dispune de un contract pentru arendarea unor încăperi ale Spitalului Clinic Republican cu suprafaţa de aproape 621,6 metri pătraţi până în anul 2060, semnat de Andrei Usatîi, fostul director al spitalului și ex-ministru al Sănătății. Atunci Procuratura Generală s-a autosesizat pe acest caz, însă dosarul a fost clasat.

La mijlocul lunii decembrie 2017, reprezentanții Cristal Clean SRL au depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, prin care contestau selectarea unui alt agent economic pentru spălarea lenjeriei de la Institutul Oncologic și cereau reexaminarea ofertelor. Agenția a admis contestația și a obligat instituția medicală să reexamineze rezultatele procedurii de achiziție. În consecință, Întreprinderea Cristal Clean SRL a fost desemnată câștigătoare și a încheiat un contract de aproape un milion de lei la începutul anului curent.

Conexiunea cu fiica deputatului Hotineanu

Compania Cristal Clean SRL a fost fondată în 2010 de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu (Scobioală după căsătorie, n. r.), de Cristina Mudrea, fina de cununie a Iuliei și de alți doi parteneri Mihail Enachi și Francesco Puddu. În 2012 Ziarul de Gardă scria că firma Cristal Clean SRL câștiga practic toate licitaţiile organizate de spitalele din Chişinău pentru spălarea rufelor. Întrebat de jurnaliștii de la ZdG Vladimir Hotineanu declara atunci că nu are vreo legătură cu această firmă și nicio atribuţie la câştigarea de către ea a licitaţiilor organizate de spitalele din Chişinău.

După acel articol, Iulia Scobioală a dispărut din lista fondatorilor, însă faptul că firma continua să fie apropiată de Vladimir Hotineanu, pe atunci membru al PLDM, o confirmă și donația de un milion de lei pe care a făcut-o unul dintre angajații companiei, Rodion Coșciug, pentru scrutinul parlamentar din 2014, arăta o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. În prezent, potrivit datelor publice, Mudrea deține 80% din companie, în timp ce italianul Francesco Puddu are o cotă de participare de 20%.

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Cel mai mare contract de achiziție obținut de firma Dreamgreen SRL, în valoare de peste 7,5 milioane de lei, a fost încheiat cu IMSP Institutul Mamei și CopiluluiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos...

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.

05 martie 2015
1108
2013-2018

Reparația unui drum din Ialoveni a eșuat din cauza uno...

Primul segment al şoselei de centură a oraşului Chişinău, Drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitații suspectate de trucaj și a unui management defectuos al Administrației de Stat a Drumurilor. Compania bulgară selectată pentru reparația acestui drum, deși a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicați în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente.   

08 februarie 2018
1372
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1649
2013-2018

De la Leova la Primorsk

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.

08 noiembrie 2013
1017
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1397
2013-2018

Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a...

După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.

19 aprilie 2017
1202