O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotineanu câștigă tendere în valoare de 10 milioane de lei la nouă luni de la fondare
Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.
Firma Dreamgreen SRL a fost fondată la sfârșitul lunii martie 2017 de către Cristina Mudrea, care este și administratoarea afacerii. La fel ca și Cristal Clean SRL, Dreamgreen SRL este specializată în spălarea și închirierea lenjeriei specifice instituțiilor medicale.
La nouă luni de la fondare – patru contracte de achiziție
Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, primele două contracte de achiziție au fost adjudecate de compania Dreamgreen SRL la mai puțin de un an de la înființare. Astfel, la 29 decembrie 2017, aceasta a câștigat două contracte în valoare de 7.576.200, respectiv 518.910 lei, încheiate cu Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Cardiologie. Peste mai puțin de o săptămână, pe 3 ianuarie curent, firma a mai încheiat un contract în valoare de 677.400 de lei cu Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Încă un tender a fost câștigat peste alte două zile. Astfel, compania fondată de Cristina Mudrea a mai beneficiat de un contract în valoare de 987.480 de lei de la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. La toate aceste concursuri a fost înregistrat un singur participant – compania Dreamgreen SRL.
Vladimir Hotineanu: „Nu am nicio legătură”
Datele companiei Dreamgreen SRL nu apar în bazele de date deschise, astfel că am contactat-o pe Cristina Mudrea la numărul de telefon conectat cu firma Cristal Clean SRL. Când a aflat subiectul discuției, aceasta a declarat că se află peste hotare și nu poate vorbi la telefon. Ulterior nu a mai răspuns la mesajele și la apelurile noastre. De partea cealaltă, contactat de reporterii Moldova Curată, Vladimir Hotineanu a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Dreamgreen SRL și despre afacerile acesteia cu statul. „Nu cunosc, nu am nicio legătură”, ne-a tăiat-o scurt deputatul. Ulterior, Hotineanu a revenit cu un apel telefonic și a declarat: „Nu am nicio relație cu doamna Mudrea și eu nu trebuie să vă spun ce relație am. Ea are dreptul să deschidă firme câte vrea ea. Lăsați informațiile pe care vi le dictează nu știu cine. Nu am nimic comun cu chestia asta. M-am săturat de ce faceți, atâtea murdării. Nu am nicio relație cu ea, domnișoară, și nu ești dumneata anchetator să-mi spui așa ceva”, ne-a spus Vladimir Hotineanu, după care a închis telefonul.
Cristal Clean SRL – 5 milioane de lei de la stat în 2017-2018
Și compania Cristal Clean SRL, administrată de Cristina Mudrea, specializată de asemenea în spălarea și închirierea lenjeriei specifice instituțiilor medicale, a dus-o bine anul trecut. Astfel, aceasta a câștigat nouă contracte de achiziție în valoare totală de circa cinci milioane de lei, încheiate cu mai multe instituții medicale din Capitală și din afara acesteia. Cel mai mare contract, în valoare de peste două milioane de lei, a fost încheiat pe 19 decembrie cu Spitalul Clinic Republican. Anterior Ziarul de Gardă scria că firma Cristal Clean dispune de un contract pentru arendarea unor încăperi ale Spitalului Clinic Republican cu suprafaţa de aproape 621,6 metri pătraţi până în anul 2060, semnat de Andrei Usatîi, fostul director al spitalului și ex-ministru al Sănătății. Atunci Procuratura Generală s-a autosesizat pe acest caz, însă dosarul a fost clasat.
La mijlocul lunii decembrie 2017, reprezentanții Cristal Clean SRL au depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, prin care contestau selectarea unui alt agent economic pentru spălarea lenjeriei de la Institutul Oncologic și cereau reexaminarea ofertelor. Agenția a admis contestația și a obligat instituția medicală să reexamineze rezultatele procedurii de achiziție. În consecință, Întreprinderea Cristal Clean SRL a fost desemnată câștigătoare și a încheiat un contract de aproape un milion de lei la începutul anului curent.
Conexiunea cu fiica deputatului Hotineanu
Compania Cristal Clean SRL a fost fondată în 2010 de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu (Scobioală după căsătorie, n. r.), de Cristina Mudrea, fina de cununie a Iuliei și de alți doi parteneri Mihail Enachi și Francesco Puddu. În 2012 Ziarul de Gardă scria că firma Cristal Clean SRL câștiga practic toate licitaţiile organizate de spitalele din Chişinău pentru spălarea rufelor. Întrebat de jurnaliștii de la ZdG Vladimir Hotineanu declara atunci că nu are vreo legătură cu această firmă și nicio atribuţie la câştigarea de către ea a licitaţiilor organizate de spitalele din Chişinău.
După acel articol, Iulia Scobioală a dispărut din lista fondatorilor, însă faptul că firma continua să fie apropiată de Vladimir Hotineanu, pe atunci membru al PLDM, o confirmă și donația de un milion de lei pe care a făcut-o unul dintre angajații companiei, Rodion Coșciug, pentru scrutinul parlamentar din 2014, arăta o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. În prezent, potrivit datelor publice, Mudrea deține 80% din companie, în timp ce italianul Francesco Puddu are o cotă de participare de 20%.
Mariana Colun
Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
Cel mai mare contract de achiziție obținut de firma Dreamgreen SRL, în valoare de peste 7,5 milioane de lei, a fost încheiat cu IMSP Institutul Mamei și Copilului
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...
Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.
Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții...
Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.
Primăria Chișinău, acuzată că a plătit salariu unui fun...
Primăria Chișinău este acuzată că ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 350 de mii de lei, pe care i-a plătit drept salariu și cheltuieli de deplasare unei angajate care nu se afla în țară. Este vorba despre Gabriela Ciumac, șefa Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primăriei. Aceasta își ridica salariul chiar dacă de facto, nu era la serviciu și activa în calitate de ofițer de credite la Banca Europeană de Investiții (BEI) din Luxembourg. Acum Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor cere municipalității returnarea banilor în visteria publică.
Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...
Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi.
Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...
Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei.
ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...
Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.
Aici așteptăm comentariul tău!