După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos salvate 4 hectare de teren forestier

2013-2018 5 martie 2015 1279

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care a arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. Funcţionarul a încheiat în luna septembrie 2010 un contract de arendă pe un termen de 49 de ani a unui teren de jumătate de hectar. Dumitru Galupa a declarat pentru Moldova Curată că nu mai arendează acest teren, contractul fiind reziliat în luna septembrie 2013, înainte de publicarea investigaţiei. Acest lucru însă Dumitru Galupa nu l-a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013, în prezent dosarul fiind la Procuratura Generală, funcţionarul fiind bănuit de comiterea falsului în declaraţii.

Patru hectare de teren întoarse în folosinţa statului

Un alt contract reziliat, însă de această dată după publicarea investigaţiei, a fost al lui Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza articolulul de pe MC şi 10 zile mai târziu a iniţiat un control pe numele lui Ion Haralampov. În timpul controlului, funcţionarul a reziliat contractul de arendă, fiind astfel salvate patru ha de teren forestier. Chiar dacă, potrivit CNI, funcţionarul a admis un conflict de interese, acesta continuă şi în prezent să conducă Întreprinderea de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Ion Haralampov a declarat pentru Moldova Curată că nu a fost sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie.

Eugeniu Nazaria, concediat

Spre deosebire de Haralampov care este în funcţie, fostul său coleg, Eugeniu Nazaria, care a deţinut funcţia de director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, a fost concediat după publicarea investigaţiei. Acesta a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La scurt timp de la mediatizarea cazului, CNI s-a autosesizat şi a început să documenteze eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Două luni mai târziu, Eugeniu Nazaria a fost concediat. El susţine că a fost scos din funcţie din motive politice. Contractul de arendă a acestui teren nu a fost reziliat. „Cum să-l reziliez în condiţiile în care casa mea este construită pe acest teren? Voi jurnaliştii, nu aveţi cu ce vă ocupa?”, întreabă Eugeniu Nazaria supărat. Chiar dacă a fost concediat, acesta nu a fost sancţionat contravenţional, invocându-se acelaşi motiv: expirarea termenului de prescripţie.

Directorul adjunct al Agenţiei “Moldsilva” este deranjat

Directorul adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a avut şi el parte de o bucată de teren din fondul forestier. Printr-un document semnat în anul 2011, soţia sa a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Potrivit unui act eliberat de „Moldsilva”, funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie care a atribuit acest teren, deşi acum Ion Platon neagă acest lucru. În prezent funcţionarul refuză să spună dacă contractul de arendă semnat de soţia sa şi Agenţia „Moldsilva” a fost sau nu reziliat, invocând faptul că îl deranjăm. În declaraţia de avere depusă acum un an de Platon, acest teren însă era indicat.

 Un membru al grupului de lucru – concediat, altul - transferat

Doi dintre funcţionarii care au făcut parte din grupul de lucru în cadrul mai multor concursuri în urma cărora terenuri forestiere au fost date în arendă colegilor, au fost sancţionaţi. În vara anului 2014, Tatiana Cojocaru, care deţinea funcţia de consultant superior în cadrul Agenţiei a fost concediată. Ea a calificat atunci demiterea ca fiind ilegală. Un alt membru al Comisiei de licitaţie, Petru Rabii, care până în luna ianuarie 2014 deţinea funcţia de şef al Direcţiei Garda Forestieră din cadrul Agenţiei, a fost transferat la începutul lunii februarie trecut la Gospodăria silvică Străşeni, în funcţia de inginer. Transferul a fost efectuat la trei luni după ce auditorii Curţii de Conturi au constatat nereguli în procesul de dare în arendă a terenurilor.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
1373
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1330
2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
1033
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1526
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1528
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
1264