După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos salvate 4 hectare de teren forestier

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.
Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care a arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. Funcţionarul a încheiat în luna septembrie 2010 un contract de arendă pe un termen de 49 de ani a unui teren de jumătate de hectar. Dumitru Galupa a declarat pentru Moldova Curată că nu mai arendează acest teren, contractul fiind reziliat în luna septembrie 2013, înainte de publicarea investigaţiei. Acest lucru însă Dumitru Galupa nu l-a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013, în prezent dosarul fiind la Procuratura Generală, funcţionarul fiind bănuit de comiterea falsului în declaraţii.
Patru hectare de teren întoarse în folosinţa statului
Un alt contract reziliat, însă de această dată după publicarea investigaţiei, a fost al lui Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza articolulul de pe MC şi 10 zile mai târziu a iniţiat un control pe numele lui Ion Haralampov. În timpul controlului, funcţionarul a reziliat contractul de arendă, fiind astfel salvate patru ha de teren forestier. Chiar dacă, potrivit CNI, funcţionarul a admis un conflict de interese, acesta continuă şi în prezent să conducă Întreprinderea de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Ion Haralampov a declarat pentru Moldova Curată că nu a fost sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie.
Eugeniu Nazaria, concediat
Spre deosebire de Haralampov care este în funcţie, fostul său coleg, Eugeniu Nazaria, care a deţinut funcţia de director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, a fost concediat după publicarea investigaţiei. Acesta a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La scurt timp de la mediatizarea cazului, CNI s-a autosesizat şi a început să documenteze eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Două luni mai târziu, Eugeniu Nazaria a fost concediat. El susţine că a fost scos din funcţie din motive politice. Contractul de arendă a acestui teren nu a fost reziliat. „Cum să-l reziliez în condiţiile în care casa mea este construită pe acest teren? Voi jurnaliştii, nu aveţi cu ce vă ocupa?”, întreabă Eugeniu Nazaria supărat. Chiar dacă a fost concediat, acesta nu a fost sancţionat contravenţional, invocându-se acelaşi motiv: expirarea termenului de prescripţie.
Directorul adjunct al Agenţiei “Moldsilva” este deranjat
Directorul adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a avut şi el parte de o bucată de teren din fondul forestier. Printr-un document semnat în anul 2011, soţia sa a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Potrivit unui act eliberat de „Moldsilva”, funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie care a atribuit acest teren, deşi acum Ion Platon neagă acest lucru. În prezent funcţionarul refuză să spună dacă contractul de arendă semnat de soţia sa şi Agenţia „Moldsilva” a fost sau nu reziliat, invocând faptul că îl deranjăm. În declaraţia de avere depusă acum un an de Platon, acest teren însă era indicat.
Un membru al grupului de lucru – concediat, altul - transferat
Doi dintre funcţionarii care au făcut parte din grupul de lucru în cadrul mai multor concursuri în urma cărora terenuri forestiere au fost date în arendă colegilor, au fost sancţionaţi. În vara anului 2014, Tatiana Cojocaru, care deţinea funcţia de consultant superior în cadrul Agenţiei a fost concediată. Ea a calificat atunci demiterea ca fiind ilegală. Un alt membru al Comisiei de licitaţie, Petru Rabii, care până în luna ianuarie 2014 deţinea funcţia de şef al Direcţiei Garda Forestieră din cadrul Agenţiei, a fost transferat la începutul lunii februarie trecut la Gospodăria silvică Străşeni, în funcţia de inginer. Transferul a fost efectuat la trei luni după ce auditorii Curţii de Conturi au constatat nereguli în procesul de dare în arendă a terenurilor.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...
Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.
Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...
Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.
Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.
Posibil conflict de interese la Căușeni: primăria orașu...
Primăria orașului Căușeni a încheiat în ultimii doi ani cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia contracte în valoare de aproape un milion de lei. Una dintre firme distrează copiii orașului, oferindu-le acces la tobogane, iar alta – prestează servicii pentru asigurarea iluminatului stradal. Achizițiile s-au făcut prin concursuri publice. Primarul susține că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice și că astfel, tranzacțiile au fost calificate legale, însă a refuzat să ne ofere copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice.
Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a...
După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.
Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator...
Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.
Aici așteptăm comentariul tău!