După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos salvate 4 hectare de teren forestier

2013-2018 5 martie 2015 1410

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.



Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care a arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. Funcţionarul a încheiat în luna septembrie 2010 un contract de arendă pe un termen de 49 de ani a unui teren de jumătate de hectar. Dumitru Galupa a declarat pentru Moldova Curată că nu mai arendează acest teren, contractul fiind reziliat în luna septembrie 2013, înainte de publicarea investigaţiei. Acest lucru însă Dumitru Galupa nu l-a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013, în prezent dosarul fiind la Procuratura Generală, funcţionarul fiind bănuit de comiterea falsului în declaraţii.

Patru hectare de teren întoarse în folosinţa statului

Un alt contract reziliat, însă de această dată după publicarea investigaţiei, a fost al lui Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”. Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza articolulul de pe MC şi 10 zile mai târziu a iniţiat un control pe numele lui Ion Haralampov. În timpul controlului, funcţionarul a reziliat contractul de arendă, fiind astfel salvate patru ha de teren forestier. Chiar dacă, potrivit CNI, funcţionarul a admis un conflict de interese, acesta continuă şi în prezent să conducă Întreprinderea de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Ion Haralampov a declarat pentru Moldova Curată că nu a fost sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie.

Eugeniu Nazaria, concediat

Spre deosebire de Haralampov care este în funcţie, fostul său coleg, Eugeniu Nazaria, care a deţinut funcţia de director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, a fost concediat după publicarea investigaţiei. Acesta a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La scurt timp de la mediatizarea cazului, CNI s-a autosesizat şi a început să documenteze eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Două luni mai târziu, Eugeniu Nazaria a fost concediat. El susţine că a fost scos din funcţie din motive politice. Contractul de arendă a acestui teren nu a fost reziliat. „Cum să-l reziliez în condiţiile în care casa mea este construită pe acest teren? Voi jurnaliştii, nu aveţi cu ce vă ocupa?”, întreabă Eugeniu Nazaria supărat. Chiar dacă a fost concediat, acesta nu a fost sancţionat contravenţional, invocându-se acelaşi motiv: expirarea termenului de prescripţie.

Directorul adjunct al Agenţiei “Moldsilva” este deranjat

Directorul adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a avut şi el parte de o bucată de teren din fondul forestier. Printr-un document semnat în anul 2011, soţia sa a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Potrivit unui act eliberat de „Moldsilva”, funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie care a atribuit acest teren, deşi acum Ion Platon neagă acest lucru. În prezent funcţionarul refuză să spună dacă contractul de arendă semnat de soţia sa şi Agenţia „Moldsilva” a fost sau nu reziliat, invocând faptul că îl deranjăm. În declaraţia de avere depusă acum un an de Platon, acest teren însă era indicat.

 Un membru al grupului de lucru – concediat, altul - transferat

Doi dintre funcţionarii care au făcut parte din grupul de lucru în cadrul mai multor concursuri în urma cărora terenuri forestiere au fost date în arendă colegilor, au fost sancţionaţi. În vara anului 2014, Tatiana Cojocaru, care deţinea funcţia de consultant superior în cadrul Agenţiei a fost concediată. Ea a calificat atunci demiterea ca fiind ilegală. Un alt membru al Comisiei de licitaţie, Petru Rabii, care până în luna ianuarie 2014 deţinea funcţia de şef al Direcţiei Garda Forestieră din cadrul Agenţiei, a fost transferat la începutul lunii februarie trecut la Gospodăria silvică Străşeni, în funcţia de inginer. Transferul a fost efectuat la trei luni după ce auditorii Curţii de Conturi au constatat nereguli în procesul de dare în arendă a terenurilor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.

22 septembrie 2015
1467
2013-2018

Investigație: la Primăria Chișinău funcționează o schem...

Zeci de terenuri pentru construcții au ajuns în ultimii ani din proprietate publică în proprietate privată prin intermediul unor scheme frauduloase sprijinite de funcționari din Primăria Chișinău, arată o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice.

29 iulie 2014
1276
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1635
2013-2018

Cine măsoară, acela are

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.

19 iunie 2013
1497
2013-2018

De la Leova la Primorsk

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.

08 noiembrie 2013
1206
2013-2018

Reparația unui drum din Ialoveni a eșuat din cauza uno...

Primul segment al şoselei de centură a oraşului Chişinău, Drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitații suspectate de trucaj și a unui management defectuos al Administrației de Stat a Drumurilor. Compania bulgară selectată pentru reparația acestui drum, deși a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicați în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente.   

08 februarie 2018
1598