Ajutor material cu ocazia zilei de naștere pentru primar și contabilul-șef

Arhiva 18 octombrie 2013 396

Primarul orașului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, și contabilul-șef al primăriei, Galina Caracuian,  vor beneficia de ajutoare materiale unice în valoare totală de peste zece mii de lei. Banii au fost acordați prin decizia consiliului orășănesc, cu prilejul jubileelor celor doi. Experții afirmă că decizia consiliului este ilegală.Cu ocazia jubileului de 65 de ani, primarul orașului Ialoveni, Grigore Caracuian, va primi un ajutor material unic în valoare 

de 6 200 de lei. De un suport material mai modest, în valoare de 4 600 de lei, va beneficia contabila-șefă a primăriei, Galina Caracuian. Menționăm că cei doi funcționari nu sunt rude, chiar dacă au aceleași nume.
Decizia de acordare a acestor prime a fost luată în cadrul ședinței de joia trecută a consiliului orășenesc, la propunerea secretarului consiliului, Vasile Covaș. Banii vor fi acordați din supraveniturile acumulate la bugetul orașului, în sumă de aproape 170 de mii de lei.


O listă mai lungă


„Da, eu am venit cu această propunere, în calitatea mea de președinte al sindicatelor din oraș. Cred că, după atâția ani de muncă în administrația publică, acești oameni merită câte un premiu pentru activitatea lor”, a recunoscut secretarul consiliului, precizând că și el a beneficiat în luna trecută de un ajutor material cu ocazia jubileului de 60 de ani.
„Noi am acordat astfel de ajutoare mai multor persoane. Iată și un șef de serviciu de la noi din oraș a primit un ajutor material pentru că i-a născut soția gemeni. Lista e mult mai lungă”, ne-a spus el, evitând să răspundă la întrebarea dacă au primit astfel de ajutoare și persoane nevoiașe din oraș.


O primă neimpozitată


Potrivit lui Covaș, decizia de acordare a ajutorului material pentru primar și contabilă a fost luată cu vot unanium, dar primarul a fost împotrivă.
„Domnul primar nu a fost de acord cu acordarea acestui ajutor. A simțit el că o să-și aprindă paie în cap”, ne comunică și viceprimarul orașului, Veaceslav Cernat.
Întrebat cum a fost stabilită valoarea celor două ajutoare, secretarul consiliului ne-a declarat că ajutorul este egal cu valoarea unui salariu lunar al beneficiarilor.
„Am optat pentru acordarea ajutoarelor materiale și nu a primelor, pentru că ultimele se impozitează”, a mai explicat funcționarul primăriei pentru portalul Moldova Curată. 


„Bani pentru ajutoare sunt”


Covaș ne-a dat asigurări că primăria orașului dispune de surse financiare pentru a face astfel de  „cadouri” angajaților săi și conducerii locale.
Cu toate acestea, în cadrul aceleiași ședințe a consiliului local, s-a decis redistribuirea a 160 de mii lei, alocați anterior pentru procurarea scenei pentru organizarea măsurilor culturale în oraş, spre reparaţia capitală a unei străzi din localitate.
În lipsa banilor pentru investiții capitale, consiliul a găsit o sută de mii de lei din supravenituri pentru organizarea activităților culturale cu ocazia Hramului oraşului Ialoveni, pe 27 octombrie 2013.


„Ajutoarele materiale se acordă săracilor”


Contactată de Moldova Curată pentru a comenta decizia consiliului local, contabila primăriei Galina Caracuian a refuzat să vorbească. „Știu despre ce vreți să mă întrebați și nu am nicio dorință să vorbesc cu dvs. Întrebați consiliul orășenesc. Consilierii au luat decizia, nu eu”, ne-a spus funcționara și a închis telefonul.
Solicitat să comenteze cazul, primarul orașului ne-a declarat că s-a opus din start acestei decizii și nu are de gând să accepte banii. „Această decizie nu va fi executată. Nu este pentru prima dată când nu se execută o decizie a consiliului  pentru că nu există acoperire financiară. Așa va fi și cu acest caz. Nu am nevoie eu de acest premiu. Ce mare lucru e că am împlinit 65 de ani”, ne-a spus Gheorghe Caracuian.
Directorul Fondului republican de susținere socială a populației din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Nadejda Boboc, susține că ajutoarele materiale unice se acordă doar în situații de sărăcie extremă și în sumă care să nu depășească 1 605 lei.
„Astfel de ajutoare se acordă, de obicei, persoanelor foarte sărace, invalizilor, persoanelor cu dezabilități. Nu cred că domnul primar sau contabila din Ialoveni se aflau în această situație”, ne-a explicat Boboc.


Ajutoare unice sau premii?


Galina Colun, şefa Direcţiei Generale Finanţe din Orhei, susţine că banii alocaţi atât primarului, cât şi contabilei trebuiau calificaţi ca şi premii, nu ca ajutoare unice. „Ajutoarele sunt date pentru persoanele defavorizate, iar în aceste cazuri înţeleg că persoanele respective vor primi banii cu prilejul împlinirii unor vârste”, zice Colun. Funcționara susţine că, în cazul în care erau prevăzuţi ca şi premii, aceste mijloace trebuiau planificate la început de an, respectiv, trebuiau impozitate. În schimb, ajutoarele materiale nu se impozitează.
Potrivit Legii cu privire la salarizarea în sistemul bugetar, mărimea maximă a premiilor pentru conducători nu poate depăşi jumătate din salariul de bază lunar.
Totuși, conducătorilor unităţilor bugetare şi locţiitorilor acestora li se poate acorda anual un ajutor material în mărime de până la un salariu lunar de bază, doar dacă acest spor este planificat la început de an.


Mariana Rață
Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...

Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

01 iunie 2019
457
Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
396
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
359
Arhiva

După Pitic şi Brânzaniuc, directorul Poştei Moldovei, c...

Comisia Naţională de Integritate a clasat, în şedinţa din 28 iulie, dosarul lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. El era bănuit că nu şi-a declarat afacerile deţinute în Spania. Membrii CNI argumentează că Nastas ar fi comis abaterea fără intenţie.

28 iulie 2016
374