Ajutor material cu ocazia zilei de naștere pentru primar și contabilul-șef

Arhiva 18 octombrie 2013 895

Primarul orașului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, și contabilul-șef al primăriei, Galina Caracuian,  vor beneficia de ajutoare materiale unice în valoare totală de peste zece mii de lei. Banii au fost acordați prin decizia consiliului orășănesc, cu prilejul jubileelor celor doi. Experții afirmă că decizia consiliului este ilegală.



Cu ocazia jubileului de 65 de ani, primarul orașului Ialoveni, Grigore Caracuian, va primi un ajutor material unic în valoare 

de 6 200 de lei. De un suport material mai modest, în valoare de 4 600 de lei, va beneficia contabila-șefă a primăriei, Galina Caracuian. Menționăm că cei doi funcționari nu sunt rude, chiar dacă au aceleași nume.
Decizia de acordare a acestor prime a fost luată în cadrul ședinței de joia trecută a consiliului orășenesc, la propunerea secretarului consiliului, Vasile Covaș. Banii vor fi acordați din supraveniturile acumulate la bugetul orașului, în sumă de aproape 170 de mii de lei.


O listă mai lungă


„Da, eu am venit cu această propunere, în calitatea mea de președinte al sindicatelor din oraș. Cred că, după atâția ani de muncă în administrația publică, acești oameni merită câte un premiu pentru activitatea lor”, a recunoscut secretarul consiliului, precizând că și el a beneficiat în luna trecută de un ajutor material cu ocazia jubileului de 60 de ani.
„Noi am acordat astfel de ajutoare mai multor persoane. Iată și un șef de serviciu de la noi din oraș a primit un ajutor material pentru că i-a născut soția gemeni. Lista e mult mai lungă”, ne-a spus el, evitând să răspundă la întrebarea dacă au primit astfel de ajutoare și persoane nevoiașe din oraș.


O primă neimpozitată


Potrivit lui Covaș, decizia de acordare a ajutorului material pentru primar și contabilă a fost luată cu vot unanium, dar primarul a fost împotrivă.
„Domnul primar nu a fost de acord cu acordarea acestui ajutor. A simțit el că o să-și aprindă paie în cap”, ne comunică și viceprimarul orașului, Veaceslav Cernat.
Întrebat cum a fost stabilită valoarea celor două ajutoare, secretarul consiliului ne-a declarat că ajutorul este egal cu valoarea unui salariu lunar al beneficiarilor.
„Am optat pentru acordarea ajutoarelor materiale și nu a primelor, pentru că ultimele se impozitează”, a mai explicat funcționarul primăriei pentru portalul Moldova Curată. 


„Bani pentru ajutoare sunt”


Covaș ne-a dat asigurări că primăria orașului dispune de surse financiare pentru a face astfel de  „cadouri” angajaților săi și conducerii locale.
Cu toate acestea, în cadrul aceleiași ședințe a consiliului local, s-a decis redistribuirea a 160 de mii lei, alocați anterior pentru procurarea scenei pentru organizarea măsurilor culturale în oraş, spre reparaţia capitală a unei străzi din localitate.
În lipsa banilor pentru investiții capitale, consiliul a găsit o sută de mii de lei din supravenituri pentru organizarea activităților culturale cu ocazia Hramului oraşului Ialoveni, pe 27 octombrie 2013.


„Ajutoarele materiale se acordă săracilor”


Contactată de Moldova Curată pentru a comenta decizia consiliului local, contabila primăriei Galina Caracuian a refuzat să vorbească. „Știu despre ce vreți să mă întrebați și nu am nicio dorință să vorbesc cu dvs. Întrebați consiliul orășenesc. Consilierii au luat decizia, nu eu”, ne-a spus funcționara și a închis telefonul.
Solicitat să comenteze cazul, primarul orașului ne-a declarat că s-a opus din start acestei decizii și nu are de gând să accepte banii. „Această decizie nu va fi executată. Nu este pentru prima dată când nu se execută o decizie a consiliului  pentru că nu există acoperire financiară. Așa va fi și cu acest caz. Nu am nevoie eu de acest premiu. Ce mare lucru e că am împlinit 65 de ani”, ne-a spus Gheorghe Caracuian.
Directorul Fondului republican de susținere socială a populației din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Nadejda Boboc, susține că ajutoarele materiale unice se acordă doar în situații de sărăcie extremă și în sumă care să nu depășească 1 605 lei.
„Astfel de ajutoare se acordă, de obicei, persoanelor foarte sărace, invalizilor, persoanelor cu dezabilități. Nu cred că domnul primar sau contabila din Ialoveni se aflau în această situație”, ne-a explicat Boboc.


Ajutoare unice sau premii?


Galina Colun, şefa Direcţiei Generale Finanţe din Orhei, susţine că banii alocaţi atât primarului, cât şi contabilei trebuiau calificaţi ca şi premii, nu ca ajutoare unice. „Ajutoarele sunt date pentru persoanele defavorizate, iar în aceste cazuri înţeleg că persoanele respective vor primi banii cu prilejul împlinirii unor vârste”, zice Colun. Funcționara susţine că, în cazul în care erau prevăzuţi ca şi premii, aceste mijloace trebuiau planificate la început de an, respectiv, trebuiau impozitate. În schimb, ajutoarele materiale nu se impozitează.
Potrivit Legii cu privire la salarizarea în sistemul bugetar, mărimea maximă a premiilor pentru conducători nu poate depăşi jumătate din salariul de bază lunar.
Totuși, conducătorilor unităţilor bugetare şi locţiitorilor acestora li se poate acorda anual un ajutor material în mărime de până la un salariu lunar de bază, doar dacă acest spor este planificat la început de an.


Mariana Rață
Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedinte judecătoriei Buiucani şi-a cumpărat apartame...

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani din municipiul Chişinău, a solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie alocat spaţiu locativ, chiar dacă deține un apartament în Chişinău. Acum magistratul are două apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de peste 87 metri patraţi. L-a cumpărat la un preţ preferenţial, de peste 31 de mii de euro.

28 iunie 2016
1778
Arhiva

A cărat ciment cu maşina de serviciu, dar a scăpat de a...

Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment, a scăpat de amendă. Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) invocă expirarea termenului de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii. Experţii constată că ofiţerii CNA aduc acest argument în favoarea lor aproape în toate cazurile de acest fel şi sunt de părerea că angajaţii acestei structuri nu au voinţa să meargă până la capăt.

20 februarie 2015
922
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
758
Arhiva

Profil candidat: Octavian Țîcu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1046
Arhiva

От села Чишмикиой на место депутата НСГ баллотируются о...

Все кандидаты от избирательного округа № 16 с. Чишмикиой – мужчины. Предприниматель Леонид Киося выдвигается от «Нашей Партии», а Партия Социалистов поддерживает Михаила Бербера. Третий конкурент, Виталий Карагиорги, выступает как независимый кандидат, хотя на последних предыдущих выборах в Народное Собрание Гагаузии (НСГ) в 2012 г. представлял либерал-демократов.

25 octombrie 2016
2109
Arhiva

DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Se...

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).

17 iunie 2015
762