Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Cu ochii pe ANI 22 august 2019 1266

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.



În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu, unde este situată casa lui Ghenadie Buza, a fost betonată o lună mai devreme cu bani din bugetul raionului, în total 604 861 de lei. Mai mult de jumătate din acești bani – 385 500 de lei fuseseră alocați inițial pentru întreținerea unor drumuri care duc spre localitățile raionului Hâncești. Însă, prin autorizarea consilierilor raionali, ei au fost redirecționați pentu construcția drumului către casa lui Ghenadie Buza. Solicitați de Moldova Curată, o parte dintre consilieri au spus că au votat pentru această decizie fără să știe că pe strada respectivă locuiește președintele raionului.

Pe o parte din actele privind construcția drumului stă semnătura lui Ghenadie Buza, ca președinte al raionului. Tot în această calitate, el a semnat contractul cu agentul economic care a executat lucrările, ales în urma unui concurs de achiziții publice, organizat de Consiliul Raional. Ghenadie Buza nu a făcut comentarii la acest subiect, deși a fost solicitat în repetate rânduri.

Având în vedere că reparația și construcția străzii pe care locuiește este o acțiune care coincidea cu un interes persoal al președintelui raionului Hâncești, Moldova Curată a sesizat Autoritatea Națională de Integritate pentru a verifica dacă Ghenadie Buza a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese. ”Urmare a verificării prealabile a sesizării vizate, în temeiul prevederilor art. 19 lit b), art. 28 al. (1) și art. 31 al. (1), art. 37 din Legea nr. 132/2016 cu privie la Autoritatea Națională de Integritate, în privința dlui Ghenadie Buza, ex-președinte al raionului Hâncești, a fost inițiată procedura de control privind respectarea regimului juridic al conflictului de interese”, ne-a informat ANI.   

Ghenadie Buza a devenit președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015. Potrivit datelor biografice publicate pe pagina web a PDM, el a lucrat în jur de 30 de ani la Spitalului Raional, fiind de meserie medic-chirurg și, o vreme, exercitând funcția de ”șef al Secției Consultative a Policlinicii”. S-a implicat în politică inițial cu Partidul Comuniștilor, care s-a aflat la putere până în anul 2009. În anul 2010 a fost ales consilier pe lista democraților. În urma alegerilor parlamentare din februarie 2019 Ghenadie Buza a devenit parlamentar.

I-am solicitat un comentariu privind pornirea controlului de către ANI, însă deputatul nu ne-a răspuns.

Acum o săptămână, ANI a anunțat despre finalizarea controlului în privința unui alt deputat democrat, fost primar al orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, în privința căruia s-a constatat încălcarea regimului conflictului de interese. Grigore Repeșciuc a încheiat contracte, pe când era primar, cu firma soției sale și a socrului său. El a declarat că va contesta în instanță actul ANI. 

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Poate Oleg Efrim să-l apere pe Plahotniuc și să fie mem...

Avocatul Oleg Efrim, a cărui Casă de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, deputatul Vladimir Plahotniuc, este și membru al Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI). El a fost desemnat din partea Guvernului, pentru un mandat  de cinci ani, la 23 iulie 2017.

23 iulie 2019
1307
2019

Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiș...

Mai mulți candidați la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați în cursă, deși Autoritatea Națională de Integritate a constatat că anterior ei au fost implicați în conflicte de interese, semnând acte în privința rudelor. ANI a recomandat să le fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice și de demnitate publică.

18 octombrie 2019
1123
2019

Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de...

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.

21 mai 2019
1038
2019

Niciun certificat de integritate nu a împiedicat înregi...

Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice.

02 martie 2019
886
2019

Cum funcționează legislația cu privire la ANI: ”Inspect...

Legislația ce reglementează activitatea ANI are nevoie de ajustări și mai există lacune care creează confuzii și coliziuni de drept, dar inspectorii de integritate au, în mare parte, suficiente instrumente legale pentru a-și îndeplini sarcinile, arată rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), prezentat de Asociația Presei Independente (API), miercuri, 23 octombrie.

23 octombrie 2019
1506
2019

Concurs fără interviu pentru reprezentantul societății...

Ministerul Justiției a anunțat recent un concurs pentru selectarea unui membru în Consiliul de Integritate, reprezentant al societății civile, după ce Tatiana Pașcovschi și-a dat demisia din această funcție, încă la începutul lunii iunie 2019. Concursul se desfășoară în conformitate cu un nou regulament, elaborat de Ministerul Justiției și adoptat prin hotărâre de Guvern, prin care a fost eliminată proba interviului, astfel încât noul membru al Consiliului de Integritate ar urma să fie selectat numai în baza dosarului depus.

10 octombrie 2019
1002