Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Cu ochii pe ANI 22 august 2019 993

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.



În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu, unde este situată casa lui Ghenadie Buza, a fost betonată o lună mai devreme cu bani din bugetul raionului, în total 604 861 de lei. Mai mult de jumătate din acești bani – 385 500 de lei fuseseră alocați inițial pentru întreținerea unor drumuri care duc spre localitățile raionului Hâncești. Însă, prin autorizarea consilierilor raionali, ei au fost redirecționați pentu construcția drumului către casa lui Ghenadie Buza. Solicitați de Moldova Curată, o parte dintre consilieri au spus că au votat pentru această decizie fără să știe că pe strada respectivă locuiește președintele raionului.

Pe o parte din actele privind construcția drumului stă semnătura lui Ghenadie Buza, ca președinte al raionului. Tot în această calitate, el a semnat contractul cu agentul economic care a executat lucrările, ales în urma unui concurs de achiziții publice, organizat de Consiliul Raional. Ghenadie Buza nu a făcut comentarii la acest subiect, deși a fost solicitat în repetate rânduri.

Având în vedere că reparația și construcția străzii pe care locuiește este o acțiune care coincidea cu un interes persoal al președintelui raionului Hâncești, Moldova Curată a sesizat Autoritatea Națională de Integritate pentru a verifica dacă Ghenadie Buza a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese. ”Urmare a verificării prealabile a sesizării vizate, în temeiul prevederilor art. 19 lit b), art. 28 al. (1) și art. 31 al. (1), art. 37 din Legea nr. 132/2016 cu privie la Autoritatea Națională de Integritate, în privința dlui Ghenadie Buza, ex-președinte al raionului Hâncești, a fost inițiată procedura de control privind respectarea regimului juridic al conflictului de interese”, ne-a informat ANI.   

Ghenadie Buza a devenit președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015. Potrivit datelor biografice publicate pe pagina web a PDM, el a lucrat în jur de 30 de ani la Spitalului Raional, fiind de meserie medic-chirurg și, o vreme, exercitând funcția de ”șef al Secției Consultative a Policlinicii”. S-a implicat în politică inițial cu Partidul Comuniștilor, care s-a aflat la putere până în anul 2009. În anul 2010 a fost ales consilier pe lista democraților. În urma alegerilor parlamentare din februarie 2019 Ghenadie Buza a devenit parlamentar.

I-am solicitat un comentariu privind pornirea controlului de către ANI, însă deputatul nu ne-a răspuns.

Acum o săptămână, ANI a anunțat despre finalizarea controlului în privința unui alt deputat democrat, fost primar al orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, în privința căruia s-a constatat încălcarea regimului conflictului de interese. Grigore Repeșciuc a încheiat contracte, pe când era primar, cu firma soției sale și a socrului său. El a declarat că va contesta în instanță actul ANI. 

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Câștig de cauză pentru un procuror împotriva ANI, în pr...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pierdut în prima instanță procesul de judecată cu un procuror în privința căruia a constatat existența unui conflict de interese. Instanța a obligat ANI să-i plătească acestuia 2000 de lei prejudiciu moral. Este vorba despre procurorul din raionul Cimișlia Valerian Botezatu, care a luat mai multe decizii referitoare la angajatorul soției sale.

21 noiembrie 2019
1130
2019

ANI continuă să califice solicitările de informații dre...

În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.

10 ianuarie 2019
1158
2019

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la...

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

18 aprilie 2019
789
2019

Niciun certificat de integritate nu a împiedicat înregi...

Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice.

02 martie 2019
704
2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
842
2019

Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai j...

Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.

17 februarie 2019
825