Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în chirie de la soţie

Avere la vedere 25 martie 2014 1113
Imagine simbol

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.
În luna septembrie 2012, Petru Tomuz, în calitate de director al SA „Drumuri Râşcani” a încheiat cu soţia sa un contract de închiriere pentru un an a autocamionului de marca Iveco Stralis As 44. Potrivit CNI, soția funcționarului a primit astfel circa 190 de mii de lei.

A încheiat contract cu el însuși

CNI a mai constatat că Petru Tomuz ar fi încheiat alte două contracte de locaţiune în interes personal. Este vorba de un contract prin care acesta a dat în chirie propriul automobil, de marca Opel Zafira, întreprinderii conduse de el, semnând atât în calitate de locator, cât şi de locatar. Al doilea contract ar fi fost încheiat între SA „Drumuri Râşcani” şi Întreprinderea Individuală „Tomuz Adela”. Aceasta aparţine soţiei lui Petru Tomuz și a luat astfel în arendă o încăpere nelocativă cu suprafaţa de 35 metri pătraţi din clădirea administrativă a SA „Drumuri Râşcani”. Potrivit actului CNI, încăperea este utilizată în scopuri comerciale, iar plata pentru arenda ei este de peste 92 lei pentru un metru pătrat, perioada de valabilitate a contractului de locaţiune fiind de trei ani - din luna mai 2012 până în aprilie 2015.

CNI a constatat în luna februarie 2014 că Petru Tomuz ”a admis conflicte de interese repetate între exercitarea atribuţiilor funcţionale de serviciu şi interesul personal, care rezultă din relaţiile cu soţia şi anume favorizarea acesteia în obţinerea anumitor avantaje materiale prin semnarea contractelor vizate”.

La rândul său, Petru Tomuz a declarat pentru Moldova Curată că s-a condus nu de interesul personal, dar de cel profesional, întrucât soția sa a propus cel mai mic preț. „Când am anunţat concurs de arendă a unui camion şi a unei maşini pentru necesităţile instituţiei, au participat mai mulţi candidaţi. A câştigat oferta propusă de noi, deoarece am oferit un leu şi 11 bani pentru un kilometru parcurs, însă ceilalţi participanţi propuneau oferte de peste doi lei”, susţine fostul director.

Interpretarea legii l-a scăpat de sancţiune

Actul emis de CNI nu a fost contestat de fostul funcţionar, aşa că decizia a fost expediată Centrului Naţional Antocorupţie (CNA) pentru aplicarea sancţiunii. Acesta risca o amendă de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese. Șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, susţine însă că Petru Tomuz nu va putea fi sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie, care, potrivit Codului Cotravenţional, este de trei luni.

De cealaltă parte, președintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că termenul de prescripţie trebuie calculat din clipa în care a fost constatată încălcarea, și nu de când aceasta a fost comisă. „Au mai fost cazuri când CNA a interpretat că termenul de prescripţie se consumă în 90 de zile de la comiterea încălcării. Noi însă considerăm că acest termen începe să fie contabilizat de atunci când membrii Comisiei constată existenţa confictului de interese”, afirmă Anatolie Donciu.

Experta anticorupţie Galina Bostan susţine că lacuna legislativă din Codul Contravenţional (CC) ar trebui de urgenţă lichidată, ca să nu lase loc de interpretări. „De vreme ce s-au confruntat de mai multe ori cu această problemă legislativă, CNA şi CNI ar trebui să propună câteva amendamente la CC, care să prevadă clar când expiră termenul de prescripţie”, afirmă experta.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Octavian Armașu a câștigat într-o lună, de la vechiul l...

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a câștigat anul trecut de la vechiul loc de muncă, o companie cu capital străin, o sumă de două ori mai mare decât salariul anual de ministru. Consiliera sa ne-a explicat că acesta ar fi salariul pentru 20 de zile din ianuarie, la care s-a adăugat „prima anuală și concediul nefolosit”. Octavian Armașu a încasat o sumă de bani și de la un alt SRL, unde ar fi deținut o funcție cumulativ. 

24 august 2017
1065
Avere la vedere

Ghimpu, cercetat de CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.

20 iunie 2013
976
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
951
Avere la vedere

Oleg Melniciuc a fost reținut. Este cercetat penal pent...

UPDATE: Ora 12.57 

27 iunie 2017
891
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1200
Avere la vedere

Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.

30 ianuarie 2015
1161