Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în chirie de la soţie

Avere la vedere 25 martie 2014 1296
Imagine simbol

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.




În luna septembrie 2012, Petru Tomuz, în calitate de director al SA „Drumuri Râşcani” a încheiat cu soţia sa un contract de închiriere pentru un an a autocamionului de marca Iveco Stralis As 44. Potrivit CNI, soția funcționarului a primit astfel circa 190 de mii de lei.

A încheiat contract cu el însuși

CNI a mai constatat că Petru Tomuz ar fi încheiat alte două contracte de locaţiune în interes personal. Este vorba de un contract prin care acesta a dat în chirie propriul automobil, de marca Opel Zafira, întreprinderii conduse de el, semnând atât în calitate de locator, cât şi de locatar. Al doilea contract ar fi fost încheiat între SA „Drumuri Râşcani” şi Întreprinderea Individuală „Tomuz Adela”. Aceasta aparţine soţiei lui Petru Tomuz și a luat astfel în arendă o încăpere nelocativă cu suprafaţa de 35 metri pătraţi din clădirea administrativă a SA „Drumuri Râşcani”. Potrivit actului CNI, încăperea este utilizată în scopuri comerciale, iar plata pentru arenda ei este de peste 92 lei pentru un metru pătrat, perioada de valabilitate a contractului de locaţiune fiind de trei ani - din luna mai 2012 până în aprilie 2015.

CNI a constatat în luna februarie 2014 că Petru Tomuz ”a admis conflicte de interese repetate între exercitarea atribuţiilor funcţionale de serviciu şi interesul personal, care rezultă din relaţiile cu soţia şi anume favorizarea acesteia în obţinerea anumitor avantaje materiale prin semnarea contractelor vizate”.

La rândul său, Petru Tomuz a declarat pentru Moldova Curată că s-a condus nu de interesul personal, dar de cel profesional, întrucât soția sa a propus cel mai mic preț. „Când am anunţat concurs de arendă a unui camion şi a unei maşini pentru necesităţile instituţiei, au participat mai mulţi candidaţi. A câştigat oferta propusă de noi, deoarece am oferit un leu şi 11 bani pentru un kilometru parcurs, însă ceilalţi participanţi propuneau oferte de peste doi lei”, susţine fostul director.

Interpretarea legii l-a scăpat de sancţiune

Actul emis de CNI nu a fost contestat de fostul funcţionar, aşa că decizia a fost expediată Centrului Naţional Antocorupţie (CNA) pentru aplicarea sancţiunii. Acesta risca o amendă de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese. Șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, susţine însă că Petru Tomuz nu va putea fi sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie, care, potrivit Codului Cotravenţional, este de trei luni.

De cealaltă parte, președintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că termenul de prescripţie trebuie calculat din clipa în care a fost constatată încălcarea, și nu de când aceasta a fost comisă. „Au mai fost cazuri când CNA a interpretat că termenul de prescripţie se consumă în 90 de zile de la comiterea încălcării. Noi însă considerăm că acest termen începe să fie contabilizat de atunci când membrii Comisiei constată existenţa confictului de interese”, afirmă Anatolie Donciu.

Experta anticorupţie Galina Bostan susţine că lacuna legislativă din Codul Contravenţional (CC) ar trebui de urgenţă lichidată, ca să nu lase loc de interpretări. „De vreme ce s-au confruntat de mai multe ori cu această problemă legislativă, CNA şi CNI ar trebui să propună câteva amendamente la CC, care să prevadă clar când expiră termenul de prescripţie”, afirmă experta.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.

29 aprilie 2013
1169
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
1879
Avere la vedere

Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...

După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.

28 iunie 2013
1231
Avere la vedere

Octavian Armașu a câștigat într-o lună, de la vechiul l...

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a câștigat anul trecut de la vechiul loc de muncă, o companie cu capital străin, o sumă de două ori mai mare decât salariul anual de ministru. Consiliera sa ne-a explicat că acesta ar fi salariul pentru 20 de zile din ianuarie, la care s-a adăugat „prima anuală și concediul nefolosit”. Octavian Armașu a încasat o sumă de bani și de la un alt SRL, unde ar fi deținut o funcție cumulativ. 

24 august 2017
1203
Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
1226
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
1092