Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în chirie de la soţie
Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.
În luna septembrie 2012, Petru Tomuz, în calitate de director al SA „Drumuri Râşcani” a încheiat cu soţia sa un contract de închiriere pentru un an a autocamionului de marca Iveco Stralis As 44. Potrivit CNI, soția funcționarului a primit astfel circa 190 de mii de lei.
A încheiat contract cu el însuși
CNI a mai constatat că Petru Tomuz ar fi încheiat alte două contracte de locaţiune în interes personal. Este vorba de un contract prin care acesta a dat în chirie propriul automobil, de marca Opel Zafira, întreprinderii conduse de el, semnând atât în calitate de locator, cât şi de locatar. Al doilea contract ar fi fost încheiat între SA „Drumuri Râşcani” şi Întreprinderea Individuală „Tomuz Adela”. Aceasta aparţine soţiei lui Petru Tomuz și a luat astfel în arendă o încăpere nelocativă cu suprafaţa de 35 metri pătraţi din clădirea administrativă a SA „Drumuri Râşcani”. Potrivit actului CNI, încăperea este utilizată în scopuri comerciale, iar plata pentru arenda ei este de peste 92 lei pentru un metru pătrat, perioada de valabilitate a contractului de locaţiune fiind de trei ani - din luna mai 2012 până în aprilie 2015.
CNI a constatat în luna februarie 2014 că Petru Tomuz ”a admis conflicte de interese repetate între exercitarea atribuţiilor funcţionale de serviciu şi interesul personal, care rezultă din relaţiile cu soţia şi anume favorizarea acesteia în obţinerea anumitor avantaje materiale prin semnarea contractelor vizate”.
La rândul său, Petru Tomuz a declarat pentru Moldova Curată că s-a condus nu de interesul personal, dar de cel profesional, întrucât soția sa a propus cel mai mic preț. „Când am anunţat concurs de arendă a unui camion şi a unei maşini pentru necesităţile instituţiei, au participat mai mulţi candidaţi. A câştigat oferta propusă de noi, deoarece am oferit un leu şi 11 bani pentru un kilometru parcurs, însă ceilalţi participanţi propuneau oferte de peste doi lei”, susţine fostul director.
Interpretarea legii l-a scăpat de sancţiune
Actul emis de CNI nu a fost contestat de fostul funcţionar, aşa că decizia a fost expediată Centrului Naţional Antocorupţie (CNA) pentru aplicarea sancţiunii. Acesta risca o amendă de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese. Șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, susţine însă că Petru Tomuz nu va putea fi sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie, care, potrivit Codului Cotravenţional, este de trei luni.
De cealaltă parte, președintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că termenul de prescripţie trebuie calculat din clipa în care a fost constatată încălcarea, și nu de când aceasta a fost comisă. „Au mai fost cazuri când CNA a interpretat că termenul de prescripţie se consumă în 90 de zile de la comiterea încălcării. Noi însă considerăm că acest termen începe să fie contabilizat de atunci când membrii Comisiei constată existenţa confictului de interese”, afirmă Anatolie Donciu.
Experta anticorupţie Galina Bostan susţine că lacuna legislativă din Codul Contravenţional (CC) ar trebui de urgenţă lichidată, ca să nu lase loc de interpretări. „De vreme ce s-au confruntat de mai multe ori cu această problemă legislativă, CNA şi CNI ar trebui să propună câteva amendamente la CC, care să prevadă clar când expiră termenul de prescripţie”, afirmă experta.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...
Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.
CNI cu VAZ-uri nedeclarate
Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.
CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...
Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.
O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...
Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel.
Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...
”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.
Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...
Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.
Aici așteptăm comentariul tău!