Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în chirie de la soţie

Avere la vedere 25 martie 2014 1082
Imagine simbol

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.




În luna septembrie 2012, Petru Tomuz, în calitate de director al SA „Drumuri Râşcani” a încheiat cu soţia sa un contract de închiriere pentru un an a autocamionului de marca Iveco Stralis As 44. Potrivit CNI, soția funcționarului a primit astfel circa 190 de mii de lei.

A încheiat contract cu el însuși

CNI a mai constatat că Petru Tomuz ar fi încheiat alte două contracte de locaţiune în interes personal. Este vorba de un contract prin care acesta a dat în chirie propriul automobil, de marca Opel Zafira, întreprinderii conduse de el, semnând atât în calitate de locator, cât şi de locatar. Al doilea contract ar fi fost încheiat între SA „Drumuri Râşcani” şi Întreprinderea Individuală „Tomuz Adela”. Aceasta aparţine soţiei lui Petru Tomuz și a luat astfel în arendă o încăpere nelocativă cu suprafaţa de 35 metri pătraţi din clădirea administrativă a SA „Drumuri Râşcani”. Potrivit actului CNI, încăperea este utilizată în scopuri comerciale, iar plata pentru arenda ei este de peste 92 lei pentru un metru pătrat, perioada de valabilitate a contractului de locaţiune fiind de trei ani - din luna mai 2012 până în aprilie 2015.

CNI a constatat în luna februarie 2014 că Petru Tomuz ”a admis conflicte de interese repetate între exercitarea atribuţiilor funcţionale de serviciu şi interesul personal, care rezultă din relaţiile cu soţia şi anume favorizarea acesteia în obţinerea anumitor avantaje materiale prin semnarea contractelor vizate”.

La rândul său, Petru Tomuz a declarat pentru Moldova Curată că s-a condus nu de interesul personal, dar de cel profesional, întrucât soția sa a propus cel mai mic preț. „Când am anunţat concurs de arendă a unui camion şi a unei maşini pentru necesităţile instituţiei, au participat mai mulţi candidaţi. A câştigat oferta propusă de noi, deoarece am oferit un leu şi 11 bani pentru un kilometru parcurs, însă ceilalţi participanţi propuneau oferte de peste doi lei”, susţine fostul director.

Interpretarea legii l-a scăpat de sancţiune

Actul emis de CNI nu a fost contestat de fostul funcţionar, aşa că decizia a fost expediată Centrului Naţional Antocorupţie (CNA) pentru aplicarea sancţiunii. Acesta risca o amendă de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese. Șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, susţine însă că Petru Tomuz nu va putea fi sancţionat deoarece a expirat termenul de prescripţie, care, potrivit Codului Cotravenţional, este de trei luni.

De cealaltă parte, președintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că termenul de prescripţie trebuie calculat din clipa în care a fost constatată încălcarea, și nu de când aceasta a fost comisă. „Au mai fost cazuri când CNA a interpretat că termenul de prescripţie se consumă în 90 de zile de la comiterea încălcării. Noi însă considerăm că acest termen începe să fie contabilizat de atunci când membrii Comisiei constată existenţa confictului de interese”, afirmă Anatolie Donciu.

Experta anticorupţie Galina Bostan susţine că lacuna legislativă din Codul Contravenţional (CC) ar trebui de urgenţă lichidată, ca să nu lase loc de interpretări. „De vreme ce s-au confruntat de mai multe ori cu această problemă legislativă, CNA şi CNI ar trebui să propună câteva amendamente la CC, care să prevadă clar când expiră termenul de prescripţie”, afirmă experta.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
905
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
891
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
974
Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
941
Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
1115
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
1015