Primul potențial candidat la funcția de președinte: două case, cote în două afaceri și un Nissan Terrano de 5 mii de lei

Avere la vedere 14 august 2016 967
Valeriu Ghilețchi este prima persoană care a anunțat că va cadida la alegerile prezidențiale de la 30 octombrie 2016

Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei.  Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată. În anul 2009, când a devenit deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, Valeriu Ghilețchi declara că deține două case și două mașini, un Audi A 6 din 1996 și un Nissan Micra din 1995. Una dintre locuințe se află în sectorul Centru al municipiului Chișinău, pe strada Mălina Mică. Deputatul ne-a spus că deține doar jumătate de casă, cealaltă jumătate aparținând unei persoane străine. Acum, acolo locuiește fiica sa. Actele cadastrale arată că locuința are două etaje, un garaj și valorează mai mult de un milion de lei.

Autoturismul Nissan Terrano, pe care Valeriu Ghilețchi intenționează să-l vândă

Cea de-a doua casă, situată în cartierul Poșta Veche al capitalei, are și ea două etaje și  3 construcții accesorii, inclusiv un garaj, toate împreună valorând, potrivit actelor cadastrale, în jur de 800 de mii de lei. Valeriu Ghilețchi spune că și-a cumpărat casele de-a lungul anilor, iar prima a fost procurată după ce a vândut locuința în care a trăit la Bălți, unde a lucrat inginer. Casele sunt vechi, mai spune parlamentarul. „Casa de la Poșta Veche a fost construită în anul 1956, noi am cumpărat-o atunci la un preț de vreo 20 de mii de dolari, cred, între timp valoarea ei a crescut foarte mult”, a adăugat Valeriu Ghilețchi. 

Autoturism cumpărat la mâna a doua cu doar 5 mii de lei 

În ce privește mașina despe care indică în declarațiile de avere din ultimii ani că ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei,  deputatul spune că este o mașină la mâna a doua, care avea 11 ani în momentul în care a dobândit-o. Este vorba despre un Nissan Terrano din anul 2001. Acum, mașini de acest model pot fi găsite în vânzare la un preț de aproximativ 4 mii de euro. „Am cumpărat-o de la organizația „Partenerii” la preț restant. Anterior, la această organizație am deținut funcția de director, înainte de a intra în Parlament, absolut fără nici o retribuție financiară, apoi am plecat, ei au decis să vândă mașina și eu am cumpărat-o. Atunci avea 11 ani. Valoarea de piață a ei, sunt de acord, e mai mare și poate dacă indicam prețul de piață, unii nici nu observau. Dar am preferat să indic prețul care s-a convenit la contabilitate, pentru care am documente. Cred ca dacă v-ați uita ce mașini au demnitarii, a mea, probabil, intră în primele cinci cele mai vechi. Între altele, vreau s-o vând și nu pot găsi cumpărător, nici cu 4 mii de euro. Dar de cumpărat, am cumpărat-o la preț restant”, a explicat Valeriu Ghilețchi pentru Moldova Curată.

Deputatul este fondator a două firme: al unei organizații de micro-finanțare,„Invest Credit”, unde deține o cotă de 23%, și al companiei de consultanță „Management Institut”, unde îi revine o cotă de 10%. În anul 2014 a câștigat din activitatea uneia dintre ele, potrivit declarației de avere, 17 555 de lei. Viitorul candidat la Președinție are și datorii. În anul 2012 a contractat un credit de 288 de mii de lei, pe care urmează să-l ramburseze în 10 ani, la o rată a dobânzii de 4,5 %.

Valeriu Ghilețchi are 56 de ani și de meserie este inginer radio și telecomunicații. De asemenea, este licențiat în Teologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Are trei copii, toți majori. Între anii 2001-2009 a deținut funcția de episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova. În anul 2009 a devenit deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, fiind reales în 2014. În luna ianuarie 2016 a votat pentru învestirea Guvernului Pavel Filip, chiar dacă fracțiunea sa a votat împotrivă și a trecut în opoziție. În luna aprilie 2016 el a fost exclus din fracțiunea PLDM. Președintele acesteia, Tudor Deliu, a spus că excluderea a avut la bază mai multe motive, însă nu a spus exact care sunt acestea. În prezent, Valeriu Ghilețchi este deputat neafiliat. La o conferință de presă susținută la 11 august 2016, el a declarat că va depune dosarul pentru a candida la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, fiind prima persoană care își anunță candidatura.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
1061
Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
1708
Avere la vedere

Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.

27 mai 2014
830
Avere la vedere

Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.

03 aprilie 2015
767
Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
817
Avere la vedere

Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regiona...

Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. 

28 aprilie 2015
747