Primul potențial candidat la funcția de președinte: două case, cote în două afaceri și un Nissan Terrano de 5 mii de lei

Avere la vedere 14 august 2016 687
Valeriu Ghilețchi este prima persoană care a anunțat că va cadida la alegerile prezidențiale de la 30 octombrie 2016

Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei.  Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată. În anul 2009, când a devenit deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, Valeriu Ghilețchi declara că deține două case și două mașini, un Audi A 6 din 1996 și un Nissan Micra din 1995. Una dintre locuințe se află în sectorul Centru al municipiului Chișinău, pe strada Mălina Mică. Deputatul ne-a spus că deține doar jumătate de casă, cealaltă jumătate aparținând unei persoane străine. Acum, acolo locuiește fiica sa. Actele cadastrale arată că locuința are două etaje, un garaj și valorează mai mult de un milion de lei.

Autoturismul Nissan Terrano, pe care Valeriu Ghilețchi intenționează să-l vândă

Cea de-a doua casă, situată în cartierul Poșta Veche al capitalei, are și ea două etaje și  3 construcții accesorii, inclusiv un garaj, toate împreună valorând, potrivit actelor cadastrale, în jur de 800 de mii de lei. Valeriu Ghilețchi spune că și-a cumpărat casele de-a lungul anilor, iar prima a fost procurată după ce a vândut locuința în care a trăit la Bălți, unde a lucrat inginer. Casele sunt vechi, mai spune parlamentarul. „Casa de la Poșta Veche a fost construită în anul 1956, noi am cumpărat-o atunci la un preț de vreo 20 de mii de dolari, cred, între timp valoarea ei a crescut foarte mult”, a adăugat Valeriu Ghilețchi. 

Autoturism cumpărat la mâna a doua cu doar 5 mii de lei 

În ce privește mașina despe care indică în declarațiile de avere din ultimii ani că ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei,  deputatul spune că este o mașină la mâna a doua, care avea 11 ani în momentul în care a dobândit-o. Este vorba despre un Nissan Terrano din anul 2001. Acum, mașini de acest model pot fi găsite în vânzare la un preț de aproximativ 4 mii de euro. „Am cumpărat-o de la organizația „Partenerii” la preț restant. Anterior, la această organizație am deținut funcția de director, înainte de a intra în Parlament, absolut fără nici o retribuție financiară, apoi am plecat, ei au decis să vândă mașina și eu am cumpărat-o. Atunci avea 11 ani. Valoarea de piață a ei, sunt de acord, e mai mare și poate dacă indicam prețul de piață, unii nici nu observau. Dar am preferat să indic prețul care s-a convenit la contabilitate, pentru care am documente. Cred ca dacă v-ați uita ce mașini au demnitarii, a mea, probabil, intră în primele cinci cele mai vechi. Între altele, vreau s-o vând și nu pot găsi cumpărător, nici cu 4 mii de euro. Dar de cumpărat, am cumpărat-o la preț restant”, a explicat Valeriu Ghilețchi pentru Moldova Curată.

Deputatul este fondator a două firme: al unei organizații de micro-finanțare,„Invest Credit”, unde deține o cotă de 23%, și al companiei de consultanță „Management Institut”, unde îi revine o cotă de 10%. În anul 2014 a câștigat din activitatea uneia dintre ele, potrivit declarației de avere, 17 555 de lei. Viitorul candidat la Președinție are și datorii. În anul 2012 a contractat un credit de 288 de mii de lei, pe care urmează să-l ramburseze în 10 ani, la o rată a dobânzii de 4,5 %.

Valeriu Ghilețchi are 56 de ani și de meserie este inginer radio și telecomunicații. De asemenea, este licențiat în Teologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Are trei copii, toți majori. Între anii 2001-2009 a deținut funcția de episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova. În anul 2009 a devenit deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, fiind reales în 2014. În luna ianuarie 2016 a votat pentru învestirea Guvernului Pavel Filip, chiar dacă fracțiunea sa a votat împotrivă și a trecut în opoziție. În luna aprilie 2016 el a fost exclus din fracțiunea PLDM. Președintele acesteia, Tudor Deliu, a spus că excluderea a avut la bază mai multe motive, însă nu a spus exact care sunt acestea. În prezent, Valeriu Ghilețchi este deputat neafiliat. La o conferință de presă susținută la 11 august 2016, el a declarat că va depune dosarul pentru a candida la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, fiind prima persoană care își anunță candidatura.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
521
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
685
Avere la vedere

CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.

05 aprilie 2018
828
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
590