Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar cazuri izolate”

Directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.
Potrivit funcționarei, pe parcursul anului trecut au fost pornite 16 cauze penale pentru pretinse cazuri de tortură, tratament inuman sau degradant.
„Această cifră arată că nu avem tortură în penitenciare, .ci doar cazuri izolate”, a declarat Dabija într-un interviu pentru Moldova Curată.
Cât privește cazurile de corupție din cadrul penitenciarelor, mediatizate tot mai des în ultima perioadă, șefa de la DIP susține că impresia precum că astăzi există mai multă corupție în penitenciarele din R. Modova este una falsă și e generată de decizia DIP de a comunica cât mai mult despre încălcările pe care le depistează.
Potrivit Anei Dabija, pe parcursul anului trecut au fost depistate 15 cazuri de relații neregulamentare dintre angajații DIP și depinuți sau rudele acestora, iar cifra este în descreștere față de anul 2012.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Judecători cu apartamente de pomană
Pe parcursul ultimilor cinci ani (2012-2017), din bugetul municipiului Chișinău au fost alocați peste 127 de milioane de lei pentru asigurarea cu apartamente a unor persoane care au dat Primăria în judecată cerând locuințe sau pentru încheierea cu aceasta a unor tranzacții de împăcare. Printre beneficiari de astfel de apartamente, dar și de bani, sunt și magistrați. Unii, deși au primit apartamente gratuite din fondul locativ al municipiului Chișinău, s-au îmbogățit între timp și cu alte locuințe: unele achiziționate la prețuri preferențiale, alte - cumpărate la preț de piață. Sunt și judecători care au părăsit sistemul judecătoresc la scurt timp după ce s-au pricopsit cu apartamente gratuite în Capitală.
INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul po...
Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.
Ghidul monitorilor pentru buna guvernare
Moldova Curată vă prezintă “Ghidul monitorilor pentru buna guvernare” care conţine principalele prevederi ale Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decizional nr. 239/2008. Cunoscând aceste prevederi legale, vei putea supraveghea instituţiile publice şi vei putea influenţa procesul de luare a deciziilor.
Un primar din Basarabeasca este bănuit că s-a aflat în...
Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal.
Profil candidat: Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.
Aici așteptăm comentariul tău!