Anatolie Donciu: N-o să încetez să insist pe reorganizarea CNI, iar toți membrii Comisiei, inclusiv eu, trebuie să fie demiși

Arhiva 30 ianuarie 2016 1034
Anatolie Donciu

Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.



”Ce înseamnă controlul veniturilor și proprietăților? De fapt, se verifică declarațiile, și nu averile, asta e problema. Se verifică doar niște formulare de declarații, unde persoana indică pe propria răspundere ce avere are. Informația introdusă în declarație se compară cu informația ce se conține în bazele de date disponibile. Dacă s-a indicat tot ceea ce este în registre, noi considerăm că nu este încălcare de lege. Dar starea de fapt este alta. După cum s-a întâmplat și la vecinii noștri, în situațiile gen «mătușa Tamara» și Adrian Năstase, când veniturile erau înregistrate pe numele unor persoane terțe”, a explicat Anatolie Donciu.

O altă problemă este conflictul intern în cadrul CNI, dintre președintele Comisiei și membrii ei. Anatolie Donciu a subliniat necesitatea reformării CNI, astfel încât instituția să-și poată onora pe deplin sarcina de prevenire a corupției.

În legătură cu ultimele sale declarații referitoare la ”Ziarul de Gardă”, Anatolie Donciu a declarat că regretă faptul că a calificat publicația drept un ”ziar de bulevard”. ”Îmi dau seama că este o ofensă şi cred că n-am făcut corect că am spus aşa. Dar sunt o fire mai colerică”, a declarat Anatolie Donciu înainte de interviul oferit pentru Moldova Curată.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un document semnat de soții Grozavu de la Primăria Chiș...

Un certificat de urbanism eliberat acum un an de vice-primarul capitalei Nistor Grozavu și pregătit de soția sa, care este șefă de secție în cadrul Primăriei Chișinău, a ajuns obiect de examinare pentru procurori. Procuratura Anticorupţie a deschis o cauză penală în care examinează legalitatea certificatului acordat întreprinderii ”Paralela 47”, deținătoarea rețelei de magazine Nr.1.

12 noiembrie 2015
934
Arhiva

API anunță un concurs pentru reorganizarea și crearea u...

10 august 2019
914
Arhiva

Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.

07 aprilie 2015
959
Arhiva

CNI mai dă un procuror pe mâna procurorilor

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor sesiza şefii de la Procuratura Generală în cazul lui Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.  

02 octombrie 2014
2492
Arhiva

CANDIDAT: CHEORGHE PETIC, ACUM

Integritatea în activitate politică

17 octombrie 2019
1744
Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
936