Şefi la Fisc şi consilieri locali – incompatibilitate de funcţii?

Arhiva 28 martie 2016 90
Consiliul raional Ștefan-Vodă

Mai mulţi angajaţi ai inspectoratelor fiscale teritoriale deţin şi calitatea de consilieri locali și, respectiv, sunt remuneraţi pentru participarea la şedinţe. Comisia Naţională de Integritate (CNI)a constatat în câteva astfel de cazuri situații de incompatibilitate, deoarece persoanele cu funcții publice nu au voie să mai presteze alte munci remunerate. Funcționarii respectivi se judecă acum cu CNI. În privința altor 4 angajați la Fisc, CNI a inițiat controale.Consilier în două consilii

Alexei Negru, șef adjunct al Inspectoratului Fiscal din raionul Ștefan Vodă, este consilier din partea Partidului Liberal Democrat în două consilii, în cel raional şi în consiliul local al satului Căplani, de unde a ridicat în 2014 indemnizaţii în valoare totală de 2800 de lei. Funcţionarul nu consideră că se află în situaţie de incompatibilitate. Dimpotrivă, crede că experienţa pe care o are în domeniul administrării bugetului public la inspectoratul fiscal îi este utilă în activitatea de consilier.

Leonid Morari

„Dacă omul e profesionalist în domeniu, e legat şi cu bugetul, este ca un ajutor în domeniul respectiv. În aşa caz, dar să punem tractorişti şi combineri, ăştia nu sunt incompatibili, şi să formăm bugetul”, ne-a spus Alexei Negru.

Anatol Donciu

El s-a arătat indignat de faptul că legislaţia nu explică în mod expres această situaţie. Totuşi, dacă se va dovedi că se află în situaţie de incompatibilitate, funcţionarul spune că este gata să renunţe la mandatele de consilier.

„O să arătăm Comisiei Naționale de Integritate că nu are dreptate”

Un al caz este al Tatianei Verdeş, care a deţinut funcţia de şef adjunct la Inspectoratul Fiscal Cantemir, iar în prezent este şefă la Trezoreria din acelaşi raion. Ea a fost, în perioada 2011-2014, şi consilier local în satul Gotești, Cantemir, iar în prezent este consilier raional. În 2014, a primit indemnizaţii în valoare de 1200 de lei, potrivit declaraţiei sale de venituri şi proprietăţi. Tatiana Verdeş crede că dacă ar fi fost în situație de incompatibilitate, Oficiul Teritorial al Cancelaria de Stat ar fi anunţat-o. Ea face trimitere la Legea alesului local şi la o lege care interpretează un articol din acest document. Potrivit normei, statutul de ales local este incompatibil cu cel de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni), inclusiv ale Adunării Populare a autonomiei găgăuze şi ale Comitetului executiv al Găgăuziei. Această prevedere se aplică funcţionarilor publici şi angajaţilor din subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

De asemenea, alesul local nu poate deţine calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale), iar această prevedere se aplică şefilor şi şefilor adjuncţi ai organizaţiilor subordonate autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială (întreprinderi municipale, instituţii publice, servicii etc.).

În ceea ce priveşte indemnizaţiile pe care consilierii le primesc pentru participarea la şedinţe, funcţionara consideră că nu poate fi considerată ca plată. Potrivit ei, jumătate dintre funcţionarii din Republica Moldova sunt în situaţii similare, astfel că ar trebui dizolvate toate consiliile în acest caz.

„Dacă aş fi fost funcţionar plătit din bugetul local, al primăriei, atunci ar fi fost incompatibilitate, dar eu eram de alt nivel de buget. O să arătăm comisiei (CNI - n. r. ) că nu are dreptate”, a subliniat Tatiana Verdeş.

Patru membri CNI pentru, unul - împotrivă

Pentru decizia de a iniţia controale pentru eventuale situaţii de incompatibilitate au votat 4 dintre cei 5 membri ai CNI. Cel care s-a opus a fost Leonid Morari, care nu crede că acestea ar fi situaţii de incompatibilitate. El a argumentat că, potrivit Codului Muncii, mandatul de consilier nu este o funcție remunerată. „Mergem pe o cale greșită, câteodată votăm într-un fel, altă dată altfel, iar mulți s-au adresat în instanță. Nu trăiește omul cu 50-100 de lei, cât primește pentru o ședință. Pentru un an i s-a dat 1080 de lei și noi considerăm că este funcție remunerată, să fim serioşi! Facem control de dragul controlului”, a menţionat Leonid Morari.

Deşi consilierii locali nu sunt subiecţi ai declarării veniturilor, proprietăţilor şi intereselor personale, ei trebuie să îşi declare situaţiile de incompatibilitate, iar CNI este singura instituţie care verifică asemenea situaţii, este de părere un alt membru al Comisiei, Vera Lupu.

În opinia preşedintelui CNI, Anatolie Donciu, funcţia de consilier este una remunerată, astfel că devine incompatibilă cu cea de angajat la Inspectoratul Fiscal, cu toate că recunoaşte că legislaţia este confuză în această privinţă. Preşedintele CNI spune că aşteaptă hotărârea instanţei de judecată, întrucât două asemenea acte de constatare ale CNI au fost contestate în instanţă.

Totodată, Anatolie Donciu a remarcat o tendinţă ca şefii Inspectoratelor Fiscale din raioane să fie şi consilieri. „Dar să vedem ce va decide instanța, dacă ei vor pierde procesele şi astfel actele noastre de constatare vor rămâne în vigoare, cred că imediat va dispărea tendinţa asta», spune preşedintele CNI.

Anterior, doi şefi de inspectorate fiscale teritoriale au fost găsiţi în situaţie de incompatibilitate. Ei au atacat deciziile în judecată. Este vorba despre şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, şi şeful Inspectoratului Fiscal de la Ungheni, Victor Reznic, despre care Moldova Curată a scris anterior.

Natalia Enache

Consiliul raional Cantemir


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
45
Arhiva

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
77
Arhiva

Se caută preşedinte şi vicepreşedinte la ANI

S-a dat start concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Deşi membrii Consiliului de Integritate (CI) sunt optimişti şi cred că în aceste poziţii vor fi alese două persoane integre şi profesioniste, unii experţi şi politicieni sunt de părere că Regulamentul de selectare a acestora conţine criterii sterile, iar candidaţii aleşi vor fi părtinitori.

11 aprilie 2017
57
Arhiva

Consiliul Superior al Procurorilor are o nouă conducere

Angela Motuzoc, adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în Procuratură în anul 2000, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

10 ianuarie 2018
68
Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
48
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și...

Întrebare: Sunt jurnalistă la un post regional de televiziune. Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită. Cum să procedăm în astfel de situații?

04 octombrie 2017
107