Trei actuali și foști conducători ai orașului candidează la funcția de primar la Orhei

Alegeri locale 26 mai 2015 1021
Roman Boţan

Trei actuali și foști conducători ai orașului candidează la funcția de primar la OrheiÎn electorala curentă lupta pentru fotoliul de primar al orașului Orhei este una acerbă, cu rezultate imprevizibile. În total, au fost înregistrați 11 candidați, însă cu mai multe șanse sunt creditați actualul primar Vitalie Colun, actualul viceprimar Roman Boțan și fostul primar, Ion Stratulat. Cum au activat aceștia până acum și ce averi au acumulat vedeți mai jos.

Vitalie Colun

Candidatul liberalilor: tânăr, trecut prin două partide

Ion Stratulat

Unul dintre cei mai tineri candidaţii la funcția de primar al orașului Orhei este Roman Boțan, propus de Partidul Liberal (PL). Are 34 de ani, a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Alba-Iulia şi a Universității ”Valahia” din Târgoviște, iar masteratul în ştiinţe politice l-a făcut la Academia de Administrare Publică de la Chişinău.

Până a fi numit în octombrie 2013 viceprimar al orașului Orhei, Roman Boțan a activat în diferite funcții, inclusiv cele de șef-adjunct și șef al Centrului de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională, a fost jurist, apoi specialist-coordonator la mai multe instituții de stat și firme particulare. În anul 2003, adică la vârsta de 22 de ani, când conducea organizația de tineret a Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD), a devenit consilier orăşenesc de Orhei din partea acestei formațiuni. Ulterior, Boțan a declarat că a plecat din PPCD din cauza divergențelor cu conducerea partidului. Din 2010 este secretar interimar al organizației teritoriale Orhei a PL, iar din 2011 şi până la alegerea în funcţia de viceprimar a fost consilier PL în CO Orhei. 

În declarația de avere candidatul PL arată că în anii 2013 și 2014 a avut un venit de 144 940 de lei din activitatea la locul de muncă şi 5400 de lei - dividende de la o societate comercială. Deține împreună cu soția două terenuri a câte 6 ari și o casă în process  de construcție de 125.1 m. p. la Orhei. 

În calitate de viceprimar Roman Boțan este responsabil de activitatea instituțiilor bugetare și sociale din oraș. 

Candidatul PLDM, Vitalie Colun, vrea un al doilea mandat

Actualul primar de Orhei, Vitalie Colun, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (PLDM), s-a născut la Suhuluceni, Telenești și a absolvit Colegiul Național de Comerț, apoi Facultatea de Drept a Academiei de Poliție. Are studii de masterat la Academia de Administrare Publică. Şi-a început activitatea în august 1997 în calitate de inspector fiscal la Orhei, iar în anul 2001 a devenit șef al Secției juridice a Inspectoratului Fiscal Orhei. Din martie 2003 și până în mai 2010 a fost director adjunct al Filialei Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie. La alegerile din iunie 2011 a devenit primar al orașului Orhei.

Pe durata mandatului său, primarul a avut o relație tensionată cu majoritatea PDM-PL din Consiliul Orășenesc. Lucrurile s-au schimbat în toamna anului 2013, când PDM şi PLDM au semnat un acord de colaborare şi la nivel local. Astfel, primarul spune că abia după aceea Primăria a reușit să soluționeze problema colectării separate a deșeurilor menajere, să finalizeze construcţia stației de epurare a apelor reziduale și să renoveze apeductul şi reţelele de canalizare, în cadrul unui proiect de 6 milioane de euro finanţat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

De când a venit în funcție, Vitalie Colun a anunțat că orheienii vor avea acces liber în biroul său la orice oră în cadrul programului de lucru, apoi a deschis site-ul www.orhei.md unde oamenii pot accesa informaţii și acte normative ce vizează activitatea Primăriei. 

Potrivit declarației de avere, Vitalie Colun a câştigat în perioada 2013 – 2014 la locul de muncă 235 000 lei, iar 18 000 de lei i-a obţinut în urma dării în arendă a unui imobil pe care SA “Moldtelecom” a instalat o antenă. El locuieşte cu familia într-un apartament de 67,1 m. p. în Orhei, deține șase terenuri agricole cu o suprafaţă totală de 1,6617 ha la Ciocâlteni și unul de 0.06 ha la Budăi, comuna Step-Soci. Primarul are, de asemenea, o căsuță de livadă cu suprafața de 53 de m.p., un autoturism Skoda Fabia, produs în 2004, și patru conturi de depozit în care păstrează 2555,39  de euro, 1582 de euro, 48582 de lei şi 5477 de lei. 

Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că primarul este fondtor şi administrator al Î.I. “Vitalie Colun” şi al SC “Cvicom” SRL. În ultimii patru ani cele două firme nu ar fi raportat activităţi. Vitale Colun a confirmat pentru Moldova Curată că întreprinderile nu au activat, iar el nu şi-a depus atribuțiile de administrator pentru că procedura ar fi foarte anevoioasă. 

Vitalie Colun nu se regăseşte în niciun raport despre donaţii făcute partidului său în campania pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014.    

Un viceministru democrat se vrea din nou primar

Actualul viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat (69 de ani), este și cel mai în vârsă dintre candidați şi este propus de Partidul Democrat (PDM). El s-a născut la Biești, Orhei, de unde la vârsta de  trei  ani, în 1949, a fost deportat împreună cu părinţii în Siberia. În anul 1971 a absolvit Facultatea Economie la actuala Universitate Tehnică din Moldova, devenind inginer-economist în construcții. De atunci și până în anul 2007 a ocupat mai multe funcții de conducere. A fost șef al Secției construcții capitale la Executivul Orhei; vicepreședinte, președinte al Comitetului Executiv Raional Orhei (1990), director general al Departamentului de Stat al Republicii Moldova pentru Arhitectură, Urbanism și Control al Lucrărilor de Construcție (1991-1992); viceministru al Arhitecturii și Construcției Republicii Moldova (1992-1994). 

În anii 2007 – 2011 a fost primar de Orhei, după ce a activat în calitate de director interimar, apoi vicedirector al Î.S. "Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare", iar din noiembrie 2013 până în decembrie 2014 a fost deputat din partea PDM.

Potrivit declarației de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, în ultimii doi ani, la locul de muncă de bază, Ion Stratulat a câştigat 310 550 de lei, iar 112000 de lei i-a obţinut din alte surse (pensie, indemnizații, premii) şi 13180 de lei - din înstrăinarea unor imobile. Ion Stratulat a mai declarat un apartament de 73, 2 m. p. la Chișinău, un garaj de 91 m. p. și un teren de 18 ari la Biești. El deţine 768 de acţiuni la o societate, a cărei denumire nu o indică. 

Bune şi rele pe durata mandatului precedent 

Proiectul de 6 milioane de euro pentru aprovizionarea cu apă a orașului Orhei, finalizat de actualul primar Vitalie Colun, a fost aprobat de BERD în perioada mandatului lui Ion Stratulat, adică până în anul 2011.  

Pe durata mandatului său de primar, Ion Stratulat a fost acuzat în repetate rânduri de publicația ”Plaiul Orheian”, pe atunci ziarul Consiliului Raional Orhei, că ar fi implicat în acte de corupție și delapidări de bani publici. Atunci, în cadrul unei ședințe a Consiliului Raional a declarat că ziarul ar fi folosit de conducerea raionului ca instrument de luptă cu oponenții politici. Pănă la urmă scandalul dintre ziar şi primar s-a consumat la nivel de învinuiri reciproce, dar niciuna dintre părți nu a încercat să-şi caute dreptatea în judecată.  

Lucrări publice fără concurs de achiziții

La Orhei Ion Stratulat este considerat unul dintre părinții-fondatori ai PDM. La alegerile parlamentare recente el a cotizat în fondul electoral al partidului cu 40 de mii de lei. 

Într-o sinteză a rapoartelor Curţii de Conturi, publicată în trimestrul III al anului 2011, Centrul Expert Grup explica scheme prin care s-ar pierde banii publici. Referitor la Primăria oraşului Orhei, autorii au notat că aceasta a efectuat lucrări de reparaţie a străzii Vasile Lupu în sumă de 164,4 mii lei, evitând procedura de achiziţie publică.   

La alegerile locale din iunie 2011 Ion Stratulat a pierdut competiţia, ocupând doar locul 4.  Și-ar fi spus cuvântul faptul că întrase în conflict cu oamenii de afaceri locali, care, după cum spunea însuși Stratulat, porniseră o mulțime de construcții neautorizate, iar el a încercat să-i împiedice. La mijloc ar fi fost și maniera acestuia de a lucra. Ion Stratulat a restricționat accesul în Primărie. Pe durata mandatului său la intrare se afla un portar de care nu era chiar simplu să treci. La scăderea popularității primarului au contribuit şi acțiunile de protest de câteva luni ale proprietarilor de microbuze. O altă lovitură asupra imaginii lui Ion Stratulat a însemnat şi istoria în care a fost implicat în alegerile parlamentare din 2009. Iniţial în lista PDM pentru alegerile parlamentare figura numele orheianului Vladimir Rotaru. Dar cu puţin timp înainte de scrutin, Rotaru a fost înlocuit cu Ion Stratulat, fapt care i-a nemulțumit pe un număr important de votanți ai PDM. 

Ion Cernei, Tudor Iaşcenco     Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primari cu interese în turul doi

Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme. 

16 iunie 2015
1336
2015

Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. 

19 iunie 2015
1307
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1680
2015

“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi...

Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti.  Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.

11 iunie 2015
1620
2015

Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.

02 iunie 2015
1912
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
990