Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului Basarabeasca. Unii nu vorbesc deloc limba română

Alegeri locale 9 iunie 2015 934
Candidatul PSRM Piotr Pușcari

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.



Reprezentantul PSRM a inițiat în trecut organizarea unui referendum pentru Uniunea Vamală

Unul dintre cei mai tineri candidați este socialistul Piotr Pușcari. El are 28 de ani și deține funcția de secretar al Organizației teritoriale a PSRM de la Basarabeasca, de unde declară un venit de 71 de mii de lei pentru anii 2013-2014, un salariu mai mic de 3000 de lei pe lună. De asemenea, Piotr Pușcari, care este vorbitor de limbă rusă și care, în discuții cu reporterul Moldova Curată a spus că nu înțelege și nu poate vorbi deloc limba română sau ”moldovenească”, este și consilier orășenesc la Basarabeasca, ales pe lista PSRM, de unde declară un venit de 288 de lei pentru ultimii doi ani. În calitate de consilier, a fost inițiatorul organizării la Basarabeasca a unui referendum consultativ pentru alegerea vectorului socio-economic de dezvoltare îndreptat spre Uniunea Vamală.

Oamenii trebuie să se expună unde vor sa meargă: în Uniunea Vamala sau în Uniunea Europeană, de aceea Consiliul a hotărât sa susțină unanim aceasta decizie de a desfășura în aceasta zi adunarea cetățenilor”, afirma în ianuarie 2014 consilierul socialist, atunci când mai multe raioane, inclusiv Autonomia Găgăuză, intenționau să organizeze un asemenea plebiscit.

Solicitat de Moldova Curată, Piotr Pușcari a declarat că această inițiativă ar fi fost una legală și că a fost, de fapt, a întregului Consiliul Orășenesc și nu doar a Partidului Socialiștilor. Ulterior, administrația de la Basarabeasca a renunțat la acest referendum, consilierii comuniști refuzând să susțină inițiativa, după ce referendumul din Autonomia Găgăuză a fost declarat ilegal.

Candidatul PSRM a declarat că deține un teren de 0,07 la Basarabeasca pe care l-a primit de la primărie pentru a-și construi casă, întrucât are familie, și un automobil Toyota Avensis. Acum nu are nicio locuință și spune că trăiește în casa părinților. Referitor la donațiile pe care le-a făcut la partid, Piotr Pușcari a declarat că acest lucru îl privește numai pe el personal. În raportul financiar al PSRM pentru această campanie electorală, numele lui nu se regăsește printre donatori. 

Piotr Pușcari este electrogazosudor de meserie și ucrainean de naționalitate. A candidat și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe lista PSRM, dar, fiind pe poziția a 44-a, nu a acces în Legislativ.  

Actualul primar a susținut integrarea în Uniunea Vamală, dar s-a răzgândit

Actualul primar al orașului Basarabeasca, Nicolai Nicolaev, este candidat din partea Partidului Comuniștilor (PCRM), iar anterior a fost consilier local al orașului. Inițial, și el a susținut desfășurarea unui referendum privind integrarea în Uniunea Vamală, dar ulterior, la fel ca și reprezentanții comuniștilor de prin alte raioane, a renunțat la idee. Totodată, a susținut și desfășurarea referendumului în Autonomia Găgăuză. 
Vreau foarte mult ca autoritățile  noastre să ne răspundă la întrebarea – care stat trăieşte acum bine? De exemplu Grecia, Bulgaria, România sau poate Ucraina? Priviţi ce se întâmplă acolo. În prezent vedem că preţurile cresc, tarifele pentru utilități cresc, în acelaşi timp nici salariile și nici pensiile nu se majorează. De exemplu, pentru Ucraina Federaţia Rusă a micşorat preţul pentru gaze naturale cu 30 la sută. Iar Republica Moldova a luat din Europa credite pe care trebuie sa le întoarcem în următorii 100 de ani”, declara în ianuarie 2014 Nicolai Nicolaev.

Câteva zile mai târziu, primarul de Basarabeasca însă și-a schimbat deja opinia, citat de Europa Liberă:„Nu sunt împotriva organizării unui referendum. Însă trebuie să ţinem cont de aspectele legale. Găgăuzia este o autonomie teritorială, dar noi suntem centru raional. Dacă şi s-ar decide organizarea referendumului, probabil ar trebui să fie la nivel de raion şi nu de oraş.”

Actualul primar al orașului Basarabeasca, Nicolai Nicolaev

Urmărit în două dosare penale, dar achitat de Curtea Supremă de Justiție

Primarul orașului Basarabeasca a demis-o pe directoarea Întreprinderii Municipale ”Apă Canal”, Tatiana Donici, care a contestat această decizie în instanță. Astfel, Nicolai Nicolaev s-a ales cu un dosar penal pentru abuz în serviciu și pentru prejudiciu cauzat Bugetului de Stat. 

Judecătoria Basarabeasca, la fel ca și Curtea de Apel Chișinău, a dat dreptate funcționarei de la ”Apă Canal”, și ambele instanțe au dispus demiterea primarului cu interdicția de a mai deține funcții publice timp de 3 ani. Primarul a refuzat să își depună mandatul argumentând că nu este o decizie definitivă și că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. El a spus atunci că acest conflict are un iz politic pe motiv că el este membru al PCRM, în timp ce Tatiana Donici este membru al  PLDM.  ”Pentru a-mi  revendica drepturile, intenţionez să mă adresez atât la CSJ, cât şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Consider că este o comandă politică”, declara în iulie 2014 Nicolai Nicolaev.   

Pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti pe numele lui Nicolai Nicolaev a fost intentat un nou proces penal. Însă, la 11 noiembrie 2014, Curtea Supremă de Justiţie a anulat toate învinuirile aduse primarului ca nefondate.  

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Nicolai Nicolaev a declarat venituri de 167 mii lei pentru anii 2013-2014. Deține mai multe imobile, între care două apartamente la Basarabeasca de câte 29 și 39 m. p., un teren intravilan pe care este o casă neterminată, un garaj și un alt tip de imobil, fără precizarea ce reprezintă acesta, înregistrat pe numele soției. De asemenea, are un automobil Ford Orion. 

Candidatul PLDM, demis din funcția de vicepreședinte al raionului, dar restabilit prin judecată

Candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vasile Guzun, a fost ales în funcția de vice-președinte al raionului Basarabeasca în noiembrie 2012, dar în urma unui conflict cu președintele raionului, Nicolai Chendighelean, reprezentant al Partidului Democrat, în octombrie 2014 a fost demis cu votul majorității consilierilor raionali. Președintele raionului l-a acuzat că ar fi venit la serviciu în stare de ebrietate.

Solicitat de Moldova Curată, Vasile Guzun a respins aceste acuzații, declarând că este vorba despre interese politice și că a atacat această decizie în instanță. Vasile Guzun spune că a fost demis în timp de era internat în Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău, fiind în concediu medical. La 7 mai 2015, o hotărâre a Curții de Apel i-a dat dreptate vicepreședintelui demis și l-a repus în funcție, dar Consiliul raional întârzia cu executarea acestei decizii. Chiar în ziua în care am discutat cu Vasile Guzun, la 5 iunie 2015, Consiliul raional reușise să se întrunească și votase pentru restabilirea acestuia în funcția de vicepreședinte al raionului. În aceeași zi, candidatul a declarat că și-a suspendat activitatea, întrucât își face campanie, fiind candidat la funcția de primar al orașului.  

Neclarități în declarațiile de avere

În declarația depusă în calitate de candidat Vasile Guzun indică faptul că este neangajat, fiind demis la momentul înregistrării în cursa electorală. A arătat un venit de 67 mii de lei pentru 2013-2014. Cu toate acestea, în declarația de venit doar pentru anul 2013, depusă la CNI, veniturile declarate sunt mai mari, de peste 100 de mii de lei, diferențe pe care candidatul le explică prin faptul că a încurcat datele, cele 67 de mii fiind numai pentru anul 2014.

Vasile Guzun mai deține un apartament în Chișinău de 62 m.p. în care spune că locuiește fiul său, iar el trăiește într-o casă la Basarabeasca, înregistrată pe numele fiului, primită moștenire de la bunei.

O altă proprietate indicată de Vasile Guzun este un spațiu comercial în Basarabeasca, cu o suprafață de 250 m.p., înregistrat pe numele soției. Deși spune că pe acest spațiu soția desfășoară activitate comercială, candidatul nu a indicat veniturile din aceasta activitate, spunând că în formularul declarației a găsit câmp doar pentru a indica spațiul comercial.  
Totodată, în declarațiile de venit nu apare la capitolul proprietăți o vilă care este indicată în declarația pentru anul 2012, cu o suprafață de 44 m.p., în valoare de aproape 12 mii lei, pe care a cumpărat-o. Întrebat unde a dispărut vila, Vasile Guzun ne-a spus că nu a avut nicio vilă și nu știe despre ce este vorba.

În 2013 și-a cumpărat un automobil Skoda Superb cu 260 de mii de lei, sumă care este de două ori și ceva mai mare decât veniturile sale anuale. Vasile Guzun afirmă că o parte din bani i-a obținut din vânzarea unui alt automobil BMW, în același an, pentru care a obținut 135 de mii de lei, conform declarației de avere pentru anul 2013. Restul banilor, ce reprezintă jumătate din suma necesară, spune că i-a adunat cu ajutorul soției și al fiului său. 

Vasile Guzun a făcut Facultatea de Economie a Universității de Stat și a fost timp de peste 25 de ani președinte al Asociației raionale de consum. Spune că a devenit membru al PLDM cu 4-5 ani în urmă, dar că nu a făcut donații la partid niciodată. 

Încă 6 candidați, trei de la partide și trei independenți

Partidul Democrat l-a propus la funcția de primar al orașului Basarabeasca pe Valentin Potcovali, consilier raional și medic de profesie. Pentru anii 2013-2014 a declarat venituri în valoare de 132 mii de lei, deține o casă de locuit la Basarabeasca, un automobil și o motocicletă.

Un alt candidat este Valentin Cimpoieș, de la Partidul Nostru, consilier raional  independent, votat pe lista PCRM în 2011, manager la întreprinderea individuală ”Cimpoieș Maria”, cu un venit de aproape 69 mii de lei pentru 2013-2014. Acesta indică în declarația de venituri și proprietăți două terenuri la Basarabeasca, un automobil, dar și faptul că nu are casă. 

Blocul Electoral Platforma Popular Europeană ”Iurie Leancă” îl susține la funcția de primar pe Gheorghe Malai, specialist principal la Consiliul raional Basarabeasca. Candidatul nu declară nici un venit de la locul de muncă, deține un teren agricol de 4,2 ha, o casă de locuit de 82 m. p. și un garaj la Basarabeasca. Are o mașină Relault Scenic și un depozit bancar cu 2300 de euro. 

Vasile Filipov, candidat independent, este de profesie evaluator de imobile, angajat la  ”BSP Capital” SRL, cu un venit de 12 mii de lei pentru ultimii doi ani, dar proprietar al mai multor imobile. Candidatul deține o casă la Basarabeasca de 97 m. p., un apartament la Chișinău, de 85 m. p., un teren agricol la Durlești, trei spații comerciale și un garaj la Basarabeasca. În afară de casă și garaj, restul imobilelor sunt indicate ca fiind înregistrate pe numele soției. De asemenea, are un automobil Toyota.

Ludmila Chiciuc este pensionară și candidează independent. A declarat un venit total de aproximativ 84 mii de lei pentru anii 2013-2014 și faptul că deține o casă de 220 m.p. 

Un alt candidat independent este Petru Scutari, angajat la depoul stației de trenuri din Basarabeasca, indică un venit de numai 2362 de lei pentru ultimii doi ani de activitate, nici un imobil și un autoturism Ford Tranzit. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1181
2015

Primari cu interese în turul doi

Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme. 

16 iunie 2015
1258
2015

La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...

Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.

10 iunie 2015
953
2015

Primăria Ungheni este râvnită de şase bărbaţi

În cursa electorală pentru şefia oraşului Ungheni s-au înregistrat şase candidaţi, toţi fiind propuşi de către partide. Trei dintre ei sunt în funcţii publice: actualul primar al oraşului Alexandru Ambros de la Partidul Liberal Democrat (PLDM); vicepreşedintele raionului Petru Langa de la Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi actualul deputat din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), Ghenadi Mitriuc. Fotoliul de primar este râvnit şi de antreprenorii Ion Scutaru de la Partidul Liberal (PL), de reprezentantul Partidului Popular (PP) Viorel Vrabie, dar şi de medicul Vladimir Popovici, propus de Partidul Comuniştilor (PCRM).

24 mai 2015
1032
2015

Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...

Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.

05 iunie 2015
1209
2015

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai mult...

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

02 iunie 2015
1665