Judecător american, despre alegerea magistraților de către popor: ”Există mari îngrijorări legate de oamenii care ar putea oferi bani judecătorilor pentru a-și face campanie...”
Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.
Dan Aaron Polster, judecător în districtul de nord al statului Ohio, a acordat un scurt interviu pentru Moldova Curată, în care a vorbit despre riscurile pe care le comportă procedura de alegere a judecătorilor de populație, care se aplică în SUA și care a fost propusă și pentru Republica Moldova, de Partidul Democrat, aflat la guvernare. Referitor la sistemul de justiție moldovenesc, magistratul american a subliniat că fiecare judecător ar trebui să trateze cu maximă atenție și corectitudine fiecare caz pe care trebuie să îl examineze, astfel încât cetățenii implicați să fie siguri că li se face dreptate. În ceea ce privește integritatea în sectorul justiției, magistratul a subliniat că există o diferență esențială între un sistem corupt și cazuri singulare de corupție, care apar din anumite slăbiciuni umane.
Ați vorbit în cadrul discuțiilor cu jurnaliștii despre diferența dintre slăbiciunile umane și un sistem corupt. Vi se pare că în Republica Moldova este vorba de cel de-al doilea caz? Vi s-a creat o asemenea impresie?
Tot ceea ce am spus și voi spune este că știu de unde ați pornit, pentru că am fost în Uniunea Sovietică și știu că aveți un trecut sovietic și nu puteți ajunge dintr-un punct în altul foarte ușor, adică este o cale lungă de parcurs. Asta presupune o muncă foarte grea și este nevoie de mult timp. Mulți americani comit aceeași eroare și se întreabă de ce alții nu pot așa cum facem noi, de ce ei nu sunt așa ca noi. Eu cred că sunt mai inteligent de atât și nu voi întreba așa ceva, și nu voi indica ceea ce trebuie să faceți.
De unde trebuie să vină schimbarea într-un sistem care nu funcționează atât de bine? Din interiorul corpului judecătoresc sau trebuie să fie o decizie politică?
Toată lumea trebuie să se implice, dar până la urmă, cetățenii moldoveni trebuie să fie cei care trebuie să decidă ce fel de societate își doresc și ce fel de guvernare își doresc. Nimeni dinafară nu o va face în locul lor.
Dar trebuie să fie voință, probabil, și din interiorul sistemului de justiție pentru a face schimbarea?
Nu voi comenta pe marginea faptului cum veți putea face schimbarea. Dar așa cum fiecare american este responsabil de ce fel de țară avem, fiecare cetățean moldovean este responsabil de situația din Republica Moldova. Și dacă eu nu sunt de acord cu ceea ce fac conducătorii țării mele, eu încerc să fac tot posibilul ca să schimb acest lucru.
Dar dacă să vorbim despre un sistem corupt, cum poate să reziste o persoană onestă în asemenea tip de sistem?
Și în țara mea există persoane care cred că se pot vinde și cumpăra. Desigur că ei greșesc și dacă încearcă să acționeze astfel, vor vedea că nu au dreptate. Acesta este răspunsul cel mai bun pe care aș putea să vi-l ofer.
Care sunt riscurile în cazul alegerii judecătorilor de către populație?
Viziunea mea personală este că alegerea judecătorilor nu funcționează prea bine în țara mea. Aceleași probleme ar putea apărea și în Republica Moldova, dar acest lucru depinde de voi, să hotărâți cum e mai bine. Judecătorii nu au platforme politice, nu pot promite creșterea sau diminuarea taxelor, deci noi nu putem face campanie electorală, ca și politicienii. Și dacă ne pronunțăm asupra unor decizii pe care le-am putea lua pe unele cazuri specifice, înainte de proces, vom fi acuzați că suntem părtinitori. De asemenea, foarte puțini oameni îi cunosc pe judecători și știu cu ce se ocupă, astfel că vor fi tentați să voteze pentru cei care au nume mai cunoscute. Și nu există neapărat legătură între a fi popular, cunoscut, și a fi un judecător foarte bun.
Și desigur, există mari îngrijorări legate de oamenii care ar putea oferi bani judecătorilor pentru a-și face campanie, cu scopul a beneficia ulterior de serviciile lor, în propriul lor beneficiu. Acestea sunt problemele care au apărut în țara mea și care pot să survină și în Republica Moldova. Și, desigur, nu vă doriți un politician în instanță, în locul unui judecător și nu vă doriți ca societatea să creadă că se întâmplă acest lucru.
Încrederea în sistemul de justiție din Republica Moldova este una foarte scăzută și unul dintre motive este că percepția populației este că există foarte multă corupție în sistem. Cum poate fi schimbată această percepție?
Dacă aș fi avut capacitatea să vă răspund la această întrebare, probabil că aș fi cel mai inteligent om de pe planetă. Dar eu cred că responsabilitatea mea în calitate de judecător în SUA este ca atunci când examinez un caz, părțile implicate să rămână cu impresia că dosarul lor este cel mai important din întreaga țară. Pentru că ei își vor face concluziile față de cum funcționează sistemul judiciar american, prin prisma unui singur caz. Dacă eu voi ține minte acest lucru în fiecare zi, cred că voi fi cu siguranță un judecător foarte bun. Și acesta ar fi și sfatul meu pentru colegii mei din Republica Moldova.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui...
Curtea de Apel Chișinău a decis ieri, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului nu poate beneficia de imunitatea acordată de lege în cazurile când litigiul vizează accesul la informații de interes public. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API), l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de Președinție. Prima instanță a considerat că șeful statului are imunitate și nu poate fi acționat în judecată, așa că a respins cererea jurnalistului. Instanța de apel a calificat ca neîntemeiată decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău și a notat că jurnalistul nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.
Președintele raionului Sângerei, fondator și proprietar...
Președintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc, vine într-o funcție publică de conducere din agricultură. El este inginer de meserie, iar până a fi ales, a condus propria întreprindere agricolă, ”Alodiu-Nord”, care înregistrează anual venituri de milioane de lei. El mai deține cote-părți în alte două companii agricole.
Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...
Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.
Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...
Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții.
Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în...
În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun. Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.
Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...
Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).
Aici așteptăm comentariul tău!