Judecător american, despre alegerea magistraților de către popor: ”Există mari îngrijorări legate de oamenii care ar putea oferi bani judecătorilor pentru a-și face campanie...”

Arhiva 24 noiembrie 2018 55
Judecătorul federal din SUA, Dan Aaron Polster

Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.Dan Aaron  Polster, judecător în districtul de nord al statului Ohio, a acordat un scurt interviu pentru Moldova Curată, în care a vorbit despre riscurile pe care le comportă procedura de alegere a judecătorilor de populație, care se aplică în SUA și care a fost propusă și pentru Republica Moldova, de Partidul Democrat, aflat la guvernare. Referitor la sistemul de justiție moldovenesc, magistratul american a subliniat că fiecare judecător ar trebui să trateze cu maximă atenție și corectitudine fiecare caz pe care trebuie să îl examineze, astfel încât cetățenii implicați să fie siguri că li se face dreptate. În ceea ce privește integritatea în sectorul justiției, magistratul a subliniat că există o diferență esențială între un sistem corupt și cazuri singulare de corupție, care apar din anumite slăbiciuni umane.

Ați vorbit în cadrul  discuțiilor cu jurnaliștii despre diferența dintre slăbiciunile umane și un sistem corupt. Vi se pare că în Republica Moldova este vorba de cel de-al doilea caz? Vi s-a creat o asemenea impresie?

Tot ceea ce am spus și voi spune este că știu de unde ați pornit, pentru că am fost în Uniunea Sovietică și știu că aveți un trecut sovietic și nu puteți ajunge dintr-un punct în altul foarte ușor, adică este o cale lungă de parcurs. Asta presupune o muncă foarte grea și este nevoie de mult timp. Mulți americani comit aceeași eroare și se întreabă de ce alții nu pot așa cum facem noi, de ce ei nu sunt așa ca noi. Eu cred că sunt mai inteligent de atât și nu voi întreba așa ceva, și nu voi indica ceea ce trebuie să faceți.

De unde trebuie să vină schimbarea într-un sistem care nu funcționează atât de bine? Din interiorul corpului judecătoresc sau trebuie să fie o decizie politică?

Toată lumea trebuie să se implice, dar până la urmă, cetățenii moldoveni trebuie să fie cei care trebuie să decidă ce fel de societate își doresc și ce fel de guvernare își doresc. Nimeni dinafară nu o va face în locul lor.

Dar trebuie să fie voință, probabil, și din interiorul sistemului de justiție pentru a face schimbarea?

Nu voi comenta pe marginea faptului cum veți putea face schimbarea. Dar așa cum fiecare american este responsabil de ce fel de țară avem, fiecare cetățean moldovean este responsabil de situația din Republica Moldova. Și dacă eu nu sunt de acord cu ceea ce fac conducătorii țării mele, eu încerc să fac tot posibilul ca să schimb acest lucru.

Dar dacă să vorbim despre un sistem corupt, cum poate să reziste o persoană onestă în asemenea tip de sistem?

Și în țara mea există persoane care cred că se pot vinde și cumpăra. Desigur că ei greșesc și dacă încearcă să acționeze astfel, vor vedea că nu au dreptate. Acesta este răspunsul cel mai bun pe care aș putea să vi-l ofer.

Care sunt riscurile în cazul alegerii judecătorilor de către populație?

Viziunea mea personală este că alegerea judecătorilor nu funcționează prea bine în țara mea. Aceleași probleme ar putea apărea și în Republica Moldova, dar acest lucru depinde de voi, să hotărâți cum e mai bine. Judecătorii nu au platforme politice, nu pot promite creșterea sau diminuarea taxelor, deci noi nu putem face campanie electorală, ca și politicienii. Și dacă ne pronunțăm asupra unor decizii pe care le-am putea lua pe unele cazuri specifice, înainte de proces, vom fi acuzați că suntem părtinitori. De asemenea, foarte puțini oameni îi cunosc pe judecători și știu cu ce se ocupă, astfel că vor fi tentați să voteze pentru cei care au nume mai cunoscute. Și nu există neapărat legătură între a fi popular, cunoscut, și a fi un judecător foarte bun.

Și desigur, există mari îngrijorări legate de oamenii care ar putea oferi bani judecătorilor pentru a-și face campanie, cu scopul a beneficia ulterior de serviciile  lor, în propriul lor beneficiu. Acestea sunt problemele care au apărut în țara mea și care pot să survină și în Republica Moldova. Și, desigur, nu vă doriți un politician în instanță, în locul unui judecător și nu vă doriți ca societatea să creadă că se întâmplă acest lucru.

Încrederea în sistemul de justiție din Republica Moldova este una foarte scăzută și unul dintre motive este că percepția populației este că există foarte multă corupție în sistem. Cum poate fi schimbată această percepție?

Dacă aș fi avut capacitatea să vă răspund la această întrebare, probabil că aș fi cel mai inteligent om de pe planetă. Dar eu cred că responsabilitatea mea în calitate de judecător în SUA este ca atunci când examinez un caz, părțile implicate să rămână cu impresia că dosarul lor este cel mai important din întreaga țară. Pentru că ei își vor face concluziile față de cum funcționează sistemul judiciar american, prin prisma unui singur caz. Dacă eu voi ține minte acest lucru în fiecare zi, cred că voi fi cu siguranță un judecător foarte bun. Și acesta ar fi și sfatul meu pentru colegii mei din Republica Moldova.

Natalia Enache

Dan Aaron Polster: ”Nu vă doriți un politician în instanță, în locul unui judecător”


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cadouri declarate de funcționari: cană din piatră de ja...

Dintre cele 16 ministere din componența Guvernului, doar 5 au anunțat, solicitate de Moldova Curată, că au înscrise câteva obiecte în registrele cadourilor simbolice. Toate au confirmat că au deschise asemenea registre, așa cum obligă Hotărârea Guvernului nr. 134 din 22 februarie 2013, însă în majoritatea cazurilor acestea sunt goale. Expertul anticorupție Galina Bostan spune că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că funcționarii au o înțelegere greșită în privința obligativității declarării cadourilor și ar putea crede că trebuie să le declare doar pe cele primite atunci când se află în componenţa delegațiilor oficiale.

04 aprilie 2014
84
Arhiva

Profil candidat: Vlad Batrîncea

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
157
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
60
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
60
Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
51
Arhiva

Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiat...

Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.

23 martie 2016
50