Ruslan Codreanu: ”Vadim Brânzaniuc a demonstrat în jumătate de an că poate face lucruri frumoase pentru sectorul Buiucani. Eu nu sunt anchetator să îi investighez averile”

Averi nedeclarate și conflicte de interese 17 mai 2019 463
Primarul interimar Ruslan Codreanu spune că a avut motive să-l numească pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a emis joi, 16 mai 2019, un ordin prin care l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor al sectorului Buiucani, a explicat pentru Moldova Curată motivele numirii. Brânzaniuc a fost vizat acum trei ani într-o anchetă jurnalistică privind locuința luxoasă pe care și-a construit-o în doi ani și ajutorul de la stat pe care l-a primit pentru a-și plăti un credit. Codreanu spune că pentru el au contat acțiunile lui Brânzaniuc din ultimele 6 luni și că nu el este persoana care să verifice averea subalternului său.Vadim Brânzaniuc este jurnalist de meserie și a lucrat în ultimul deceniu la Primăria Chișinău, în funcția de șef al Serviciului relații cu publicul, făcând parte din echipa Partidului Liberal. În luna aprilie 2016 portalul Anticorupție.md a publicat o investigație în care a arătat că Brânzaniuc și-a ridicat, potrivit actelor cadastrale, o locuință de lux în sectorul Râșcani al capitalei (zona Petricani), în doar doi ani (2012 – 2014). Casa cu două etaje, curte și două garaje a fost estimată la Cadastru la 1.515.590 de lei, valoarea de piață fiind mult mai mare. Astfel, valoarea averii sale, potrivit jurnaliștilor, depășea atunci vădit veniturile sale de bugetar. Brânzaniuc a explicat că a vândut niște terenuri pe care le avea și și-a ridicat casa, iar Autoritatea Națională s-a autosesizat și a verificat corectitudinea depunerii declarațiilor sale de avere. În consecință, ANI a constatat că Brânzaniuc nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților.

Locuința lui Vadim Brânzaniuc, ridicată în doi ani

Acum 6 luni, primarul interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de vicepretor al sectorului Buiucani, iar joi, 16 mai 2019, l-a avansat în funcția de pretor.

Solicitat de Moldova Curată, primarul interimar a explicat că citise investigația despre Vadim Brânzaniuc, dar că altele a avut motive să îl numească în funcție.

”Este o jumătate de an de când e vicepretor. Atunci, la numire, am stabilit un plan de lucru privind prioritățile dânsului în sector. Și anume: comerțul stradal ilegal, neautorizat, proiecte de amenajare a sectorului și anumite șantiere de construcții care de ani de zile stau părăsite.

La primul punct. Pe Calea Ieșilor, comerțul stradal neautorizat a fost eliminat. La fel, comerțul stradal neautorizat de pe str. Alba Iulia colț cu Deleanu, la piața Delfin, a fost eliminat. Apoi, proiectul de amenajare cu suportul Primăriei București, a zonei Alunelul, Pelivanul și Bucuria - s-a realizat proiectul și deja începe implementarea. La capitolul construcții neautorizate este șantierul de pe str. Alba Iulia 75. Acolo de 11 ani era instalat gard neautorizat pe drum public. Gardul a fost demolat. Șantierul de pe str. Alba Iulia 79 – de 7 ani era acolo o groapă de fundament, care a fost acoperită în două săptămâni cu suportul preturii. Și următorul proiect, tot pe Alba Iulia, la nr. 79/1, dacă nu greșesc, este încă o groapă de fundament, care stătea descoperită și pe care pe care noi acum o amenajăm.

Acestea sunt proiecte din ultima jumătate de an care au demonstrat că dl Brânzaniuc este pus să facă lucruri frumoase pentru sector și experiența dânsului pe care o are de activitate în Primărie la fel a contat la numirea în funcție”, a declarat Ruslan Codreanu pentru Moldova Curată.

”Eu nu sunt organ de urmărire penală ca să iau anumite decizii. Pentru mine contează să fie om de echipă, pus pe treabă”

Cât despre semnalele de lipsă de integritate în privința lui Vadim Brânzaniuc, transmise îm investigația portalului Anticorupție.md, primarul interimar spune că nu el este în măsură să le investigheze: ”Da, am știut despre investigație. Inclusiv atunci când eram consilier municipal, dl Brânzaniuc a fost propus pentru funcția de secretar al Consiliului Municipal, atunci au fost mai multe discuții la subiectul respectiv. Mai multe fracțiuni nu au votat pentru el ca secretar în Consiliul Municipal. Dar eu nu sunt organ de urmărire penală ca să iau anumite decizii. Sunt instanțele sau organele abilitate care trebuie să investigheze. Sau dacă au investigat – să se expună pe chestiuni ce țin de avere sau alte lucruri – este și Autoritatea Națională de Integritate, este CNA, este procuratura – sunt destule instituții care să se expună fără ca eu să fiu cel care să judec dacă merită omul sau nu merită. Pentru mine ce merită este să fie om de echipă, om pus pe treabă, să facă lucrurile altfel, asta contează pentru mine.

Ca să fiu înțeles corect, sunt foarte mulți colegi care lucrează de ani de zile și despre care au fost publicate investigații. Eu nu sunt judecător și le spun colegilor mei același mesaj: eu nu am să fac anchete pe averi, sunt organele abilitate, dar dacă, cât eu sunt aici și cât noi suntem o echipă, eu am să am semnale că se delapidează bunul public, eu am să iau măsuri de eliberare și voi fi cel care personal voi semna scrisori la procuratură și alte instanțe. Și am demonstrat asta prin eliberări și demersurile pe care le-am făcut până acum la procuratură”.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Ruslan Codreanu: ”Vadim Brânzaniuc a demonstrat în jumă...

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a emis joi, 16 mai 2019, un ordin prin care l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor al sectorului Buiucani, a explicat pentru Moldova Curată motivele numirii. Brânzaniuc a fost vizat acum trei ani într-o anchetă jurnalistică privind locuința luxoasă pe care și-a construit-o în doi ani și ajutorul de la stat pe care l-a primit pentru a-și plăti un credit. Codreanu spune că pentru el au contat acțiunile lui Brânzaniuc din ultimele 6 luni și că nu el este persoana care să verifice averea subalternului său.

17 mai 2019
464
2019

Dosar înghețat la procuratură într-un caz de presupusă...

De aproape trei ani, Procuratura Anticorupție are în gestiune o cauză penală pornită conform unui articol la care, cel puțin până acum, procurorii ”au apelat” mai rar: îmbogățire ilicită. Persoana vizată – directoarea Institutului de Științe ale Educației și fosta viceministră a Educației pe vremea guvernării democrate, Lilia Pogolșa.

05 septembrie 2019
2043
2019

Demnitari publici în haine preoțești

Doi primari aleși în toamna anului 2019, care administrează localitățile Băxani din raionul Soroca și, respectiv, Gura Galbenei din raionul Cimișlia, sunt și preoți. În paralel cu funcția de primar, ei oficiază slujbe religioase, cununii, înmormântări etc. Deși legislația interzice persoanelor cu demnitate publică să aibă și alte ocupații remunerate decât cele didactice, științifice și de creație, cei doi primari continuă să activeze, fără să-și pună problema că situația ar putea fi o incompatibilitate de funcții. API și MoldovaCurata.md vor solicita Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze o procedură de control.

30 decembrie 2019
2276
2019

Mihail Ciubaciuc a demisionat și și-a depus declarația...

Colonelul Mihail Ciubaciuc, prim-adjunct al Comandantului, şef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, a plecat din funcție. În declarația de avere el indică 4 autoturisme, unele dintre care au o valoare mult sub prețul de piață. Ciubaciuc a explicat pentru Moldova Curată că a indicat prețul cu care le-a cumpărat, adică cel din acte.

09 august 2019
1873