ANI a primit sistemul electronic de depunere a declarațiilor de avere, care urmează să fie aplicat de la anul viitor

Cu ochii pe ANI 25 mai 2017 125

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a recepționat acum două zile sistemul electronic de depunere online a declarațiilor de venituri și interese personale, „e-integritate”, care ar urma să fie pus în aplicare începând cu anul viitor. Sistemul a costat peste 2,162 milioane de lei, bani achitați dintr-un credit acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului „e-transformare a Guvernării”, administrat de instituția publică Centrul de Guvernare Electronică. Funcționarea acestui sistem va exclude depunerea declarațiilor pe suport de hârtie, așa cum se întâmplă în prezent. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, declarațiile ar urma să fie depuse online, funcționarii folosind semnătura electronică. „Sistemul asigură accesarea declarațiilor în mod public, precum și verificarea automatizată a declarațiilor prin utilizarea datelor externe din registre de stat relevante”, se spune în actul de transmitere, semnat de președintele în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu. 

Introducerea sistemului de declarare electronică a fost așteptată de ANI, în special pentru că instituția nu mai dispune de spațiu pentru arhivarea declarațiilor pe hârtie, depuse din anul 2013, de la crearea CNI, și până în prezent. „Transmiterea sistemului către ANI a fost primul pas. Urmează să înregistrăm acest sistem la Centrul de protecție a datelor cu caracter personal, apoi să aibă loc repartizarea semnăturii electronice pentru sibecții declarării. Ar fi cam 60 de mii de astfel de semnături. Am elaborat un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens. De asemenea, urmează să fie creat Registrul electronic al subiecților declarării”, ne-a explicat Anatolie Donciu. 

Potrivit președintelui în exercițiu al ANI, termenul în care sistemul trebuie pus în aplicare este foarte restrâns, astfel că există temeri că nu se va reuși instruirea tuturor subiecților declarării cum să facă declararea online. Potrivit noii legi privind declararea averii și a intereselor personale, adoptată în vara anului 2016, de la 1 ianuarie 2018 subiecții declarării vor depune declarațiile exclusiv electronic. 

Datele unui raport al Băncii Mondiale citate de ANI, arată că în lume, instituții de verificare a conflictelor de interese și averilor nedeclarate există în 180 de țări. Dintre acestea doar în 15 dispun de sistemele electronice de declarare, inclusiv Moldova. 

În imagine: camera în care ANI depozitează declarațiile pe suport de hârtie.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Prima interdicție privind ocuparea unei funcții publice...

Autoritatea Națională de Integritate anunța, acum două luni, despre prima sancțiune cu interdicție de ocupare a unei funcții publice, pe un termen de 3 luni, aplicată de instanța de judecată. Interdicția i-a fost impusă șefei Secției Cultură a Consiliului Raional Ocnița, Ludmila Belonoșca, pentru faptul că aceasta nu a declarat conflictul de interese atunci când a luat decizii ce o vizau pe fiica sa, Ala Leșcina, pe care o avea în subordine. Șefa secției cultură a emis în total 9 ordine în privința fiicei sale inclusiv de stimulare, de conferire a gradului de calificare și de acordare a concediului.

01 mai 2019
137
2019

Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de...

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.

21 mai 2019
134
2019

Câștig de cauză pentru un procuror împotriva ANI, în pr...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pierdut în prima instanță procesul de judecată cu un procuror în privința căruia a constatat existența unui conflict de interese. Instanța a obligat ANI să-i plătească acestuia 2000 de lei prejudiciu moral. Este vorba despre procurorul din raionul Cimișlia Valerian Botezatu, care a luat mai multe decizii referitoare la angajatorul soției sale.

21 noiembrie 2019
285
2019

Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai j...

Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.

17 februarie 2019
153
2019

ANI continuă să califice solicitările de informații dre...

În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.

10 ianuarie 2019
152
2019

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatul...

Deputatul Partidului Democrat Grigore Repeșciuc s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când a încheiat contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din postura de primar al orașului Căușeni. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că inspectorii de integritate au încheiat controlul pe numele fostului primar și s-a constatat că acesta ”a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soție”.

14 august 2019
148