Niciun certificat de integritate nu a împiedicat înregistrarea candidaților la parlamentare. Iurie Ciocan: Esența a fost ca oamenii să știe cu cine au de a face
Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice.
Din totalul de 1595 de certificate de integritate oferite candidaților, în 6 dintre ele ANI a introdus mențiuni ce reies din încălcarea legislației cu privire la declararea averilor, intereselor, incompatibilităților și conflictelor de interese. Cu toate acestea, ele nu au fost în stare să fie un ”filtru” care să împiedice persoanele lipsite de integritate să candideze. Despre asta a anunțat vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, în cadrul unor dezbateri la acest subiect, organizate de API și portalul Moldova Curată. El nu a putut, însă, explica de ce s-a întâmplat acest lucru, menționând că ANI și-a îndeplinit strict obligațiile prevăzute de legislație și că nu este împuternicită să urmărească efectele acestor documente.
Lilian Chișca afirmă că niciunul dintre certificatele de integritate emise de ANI nu a împiedicat înregistrarea vreunui candidat
Argumentele vicepreședintelui ANI nu au fost convingătoare pentru experta anticorupție, fosta directoare adjunctă a CNA, Cristina Țărnă, care s-a arătat nemulțumită de faptul că ANI, după ce a depus un efort instituțional semnificativ eliberând aproape 1600 de certificate de integritate, nu a insistat să afle și să facă publică finalitatea lor.
Cristina Țărnă a subliniat că ANI ar fi trebuit să urmărească și să facă publică finalitatea certificatelor de integritate
”Este munca voastră! Dacă ANI ar demonstra că îi pasă de ceea ce face sau că ceea ce face nu este o formalitate, cu atât mai mult că nu erau multe aceste certificate cu mențiuni, ar fi fost foarte important să facă o comunicare publică pentru a spune de ce, totuși, acele persoane au fost înregistrate în cursa electorală”, a spus Cristina Țărnă.
Iurie Ciocan: ”Esența acestor certificate este de a aduce la cunoștință cetățenilor cu cine au de a face”
”Nouă ne pasă”, i-a răspuns vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, care a adăugat că, de fapt, Comisia Electoral Centrală este cea care decide referitor la înregistrarea în cursa electorală. ”CEC este o instituție publică independentă, în activitatea căreia noi nu putem interveni. Codul Electoral prevede expres care sunt condițiile și cazurile când o persoană poate sau nu poate fi admisă să candideze, fie pentru alegeri parlamentare, prezidențiale sau locale. Noi putem foarte simplu afla soarta lor (n.r. a certificatelor cu mențiuni), dar nu știu dacă ar fi relevant”, a mai spus Lilian Chișca.
Valentin Guznac este unul dintre candidații înregistrați, în pofida faptului că a primit un certificat cu mențiuni
Un ”filtru” prea larg pentru persoanele cu integritatea pătată
De cealaltă parte, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale și actualul membru al CEC, Iurie Ciocan, a explicat pentru Moldova Curată că înscrierea sau respingerea unui candidat depinde și de ce fel de mențiuni au fost introduse în certificatul de integritate: ”Înscrisuri în certificate, vorbind la nivel teoretic, pot fi diferite. Poate fi scris că cetățeanul a fost condamnat de prima instanță, ca în cazul lui Ilan Șor, ori cetățeanul a avut niște constatări ale ANI, dar nu este limitat în drepturile sale cetățenești de a ocupa vreo funcție publică. De exemplu, ANI putea să constate că o persoană nu și-a declarat o mașină și pentru asta a fost sancționat prin avertizare sau amendă. Dar asta nu îl limitează în drepturile sale pe cetățean de a ocupa o funcție publică. Interdicțiile de a candida apar în două cazuri: primul – când persoana își ispășește pedeapsa și este în penitenciar și al doilea – când persoana nu este în penitenciar, dar este condamnată, să zicem cu suspendarea executării, dar cu pedeapsă complementară de a ocupa anumite funcții publice, pentru o anumită perioadă. Aceste pedepse fac parte din pedepsele complementare care pot fi stabilite doar de instanțele de judecată”.
Ilan Șor și Victor Bogatico, ambii condamnați în prima instanță, însă numai în certificatul lui Bogatico e menționată interdicția de a ocupa o funcție publică
Iurie Ciocan: Un simplu certificat de integritate nu poate limita drepturile electorale
L-am mai întrebat pe Iurie Ciocan ce se întâmplă în cazul în care pe numele unei persoane există o hotărâre definitivă a instanțelor de judecată că și-a ascuns averile. ”Tocmai de asta noi facem aceste certificate publice, ca mai departe alegătorul să decidă dacă merită să voteze asemenea persoană care și-a ascuns averile sau nu”, a răspuns membru CEC.
”Deci acesta nu este un motiv ca persoana să nu fie înscrisă în cursa electoral?”, am insistat cu o precizare. ”Limitarea dreptului de a fi ales poate fi făcută doar printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată. Noi trebuie să înțelegem că stat democratic este un stat unde acționează legea și nu există situația în care un simplu certificat de integritate emis de o instituție a statului responsabilă de acest lucru să poată limita pe cineva în drepturile sale electorale. Dar acesta poartă un caracter informativ, ca oamenii să cunoască și să dea o apreciere critică”, a reiterat Iurie Ciocan. El a insistat pe importanța informativă a certificatului. ”Esența acestor certificate este de a aduce la cunoștință cetățenilor cu cine au de a face. Dacă nu ar fi cerința de a prezenta certificate de integritate pentru înregistrarea în calitate de candidați, eu cred că peste 99 la sută dintre ei nu ar face publice aceste lucruri, ar tăcea mâlc. Dar aceste certificate se fac publice și scot la suprafață informații pe care unii nu ar vrea să le spună public. Și mai cred că multă lume care intenționa să-și înainteze candidaturile, știind că au anumite impedimente legale, s-au abținut să facă acest lucru. Așa presupun eu”, a subliniat Iurie Ciocan.
Cine sunt candidații cu mențiuni în certificatele de integritate? Un democrat, un comunist și un reprezentat al Partidului Nostru
Am căutat să aflăm cine sunt persoanele vizate de cele 6 certificate cu mențiuni și am găsit numai 3 în toată lista de candidați înregistrați atât în cele 51 de circumscripții uninominale, cât și pe listele celor 15 formațiuni politice înregistrate în cursă. Toate certificatele au fost publicate pe pagina CEC.
Astfel, unul dintre certificate îi aparține lui Valentin Guznac, candidat al Partidului Democrat în circumscripția numărul 29 din Chișinău, care are mențiuni la capitolul ”Incompatibilități constatate nesoluționate”. Încălcarea a fost constatată de fosta CNI, la 28.07.2016. La acea dată Valentin Guznac deținea funcția de secretar general adjunct al Guvernului și calitatea de consilier în Consiliul local al municipiului Chişinău. În paralel, exercita și funcţia de director al Camerei de Licenţiere, astfel, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților funcţiilor.
Al doilea certificat cu mențiuni este pe numele unui candidat al Partidului Comuniștilor pe circumscripția națională, Ion Țugulea. Tot fosta CNI a constatat o situație de incompatibilitate, la 16.06.2016, când Ion Țugulea era vicepreședinte al raionului Nisporeni, dar și administrator și fondator al SRL ,,Firma Ionel”.
Al treilea certificat îi aparține candidatului formațiunii Partidul Nostru, Victor Bogatico. Spre deosebire de cei doi, Bogatico are mențiuni la capitolul interdicții de a ocupa funcții publice sau funcții de demnitate publică, el fiind condamnat conform art.326, al. 2 Cod penal. Acestuia i-a fost refuzată înscrierea în cursa electorală pe circumscripția uninominală nr. 4 de la Rîșcani, dar motivul invocat de organul electoral local a fost legat de nereguli la colectarea semnăturilor, și nu de interdicția din certificatul de integritate. Bogatico a fost înscris, în schimb, în lista națională a Partidului Nostru, pe locul al patrulea. Situația este neclară oricum în acest caz, deoarece legea prevede înscrierea în certificatele de integritate a interdicțiilor rămase definitive prin hotărâri ale instanțelor, dar Victor Bogatico era condamnat la acea dată doar în prima instanță. Într-un articol anterior, Moldova Curată a arătat că nici ANI și nici Inspectoratul Național de Probațiune nu au putut să explice această mențiune apărută în certificatul candidatului Partidului Nostru.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determina...
Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual, ce norme ar urma să fi modificate, pentru a acoperi această breșă legislativă.
ANI a pornit un control în privința unui polițist pe ba...
Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.
Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.
ANI s-a autosesizat și a pornit o verificare în baza șt...
Inspectoratul de Integritate al ANI anunță că s-a autosesizat după ce mai multe instituții de presă au publicat, la inceputul lunii septembrie o știre in care arătau că Steluța Andreev, fosta șefă de cabinet al lui Chiril Gaburici, ministrul Economiei in Guvernul Filip, a indicat in declarația de avere de la final de mandat, adică in iulie 2019, un autoturism BMV X4 care ar valora doar 3 mii de lei.
ANI a primit sistemul electronic de depunere a declaraț...
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a recepționat acum două zile sistemul electronic de depunere online a declarațiilor de venituri și interese personale, „e-integritate”, care ar urma să fie pus în aplicare începând cu anul viitor. Sistemul a costat peste 2,162 milioane de lei, bani achitați dintr-un credit acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului „e-transformare a Guvernării”, administrat de instituția publică Centrul de Guvernare Electronică.
Salariile inspectorilor de integritate au fost tăiate c...
Salariul inspectorilor de integritate din cadrul ANI a fost redus cu mai mult de jumătate, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip. Despre asta s-a aflat abia astăzi, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat.
Aici așteptăm comentariul tău!