Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Avere la vedere 23 mai 2013 177
Noul apartament al lui Mihai Ghimpu este situat în acest bloc de pe str. Serghei Lazo din capitală

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.Deputatul Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Moldova, a declarat că, în anul 2012, a obţinut împreună cu soţia sa un venit de circa jumătate de milion de lei. Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietate pentru anul 2012 (www.parlament.md), familia Ghimpu are în posesie un apartament dobândit în anul 1993, cu suprafaţa de 63 de m.p. în municipiul Chişinău. Însă postul de televiziune „Jurnal TV” a publicat recent un extras din baza de date a Întreprinderii de Stat Cadastru, în care era menţionat că, la sfârşitul anului 2011, deputatul ar fi devenit proprietarul unui apartament de peste 150 de m.p., situat pe strada Serghei Lazo din capitală (www.jurnaltv.md).

Deşi acest apartament nu este trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 a deputatului, act îndeplinit la 29 martie 2013, la începutul anului curent, liderul PL recunoştea într-o emisiune difuzată de „Euro TV” că locuieşte într-un apartament cu două camere, dar speră că în curând se va muta în unul mai spaţios. „Abia la 62 de ani am să locuiesc într-un apartament cu trei camere, dacă blocul va fi dat în exploatare. Acum, eu din antreu păşesc drept în pat”, mai menţiona deputatul în acea emisiune televizată.

Acelaşi caz, păreri diferite la CNI

Cu toate a trecut mai mult timp de când se ştie de apartamentul liberalului de pe strada Serghei Lazo, CNI nu a iniţiat procedura de control pe acest caz. Acest lucru l-a declarat pentru Moldova Curată preşedintele CNI, Anatolie Donciu. „Acum, aproape toţi angajaţii sunt implicaţi în procesul de scanare şi haşurare a datelor cu caracter personal cuprinse în declaraţiile de avere. Îndată ce finisăm acest proces, va începe examinarea propriu-zisă a declaraţiilor. Primele declaraţii studiate vor fi cele ale deputaţilor, procurorilor, judecătorilor, miniştrilor şi viceminiştrilor. Cum ne dictează legea, aşa vom proceda, toţi suntem egali în faţa ei”, conchide Anatolie Donciu.

În timp ce preşedintele CNI susţine că nu a fost începută procedura de examinare a cazului cu apartamentul lui Ghimpu, Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, declara altceva într-un interviu acordat pentru Moldova Curată. „Examinăm cazul, dar nu vă putem spune ce am constatat atâta timp cât controlul nu a fost terminat. Vreau să menționez că în privința acestui caz, pe lângă informațiile prezentate în presă, am fost sesizați și de două organizații neguvernamentale. De asemenea, o solicitare a venit din partea unei instituții de stat”, mai este menţionat în interviu.

Ce riscă Mihai Ghimpu?

Legea nr. 180 cu privire la Comisia Naţională pentru Integritate prevede că, în cazul în care se constată că în perioada supusă controlului persoana supusă controlului a dobândit şi alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate ori se constată diferenţe vădite între venituri şi proprietatea dobândită, Comisia solicită persoanei în cauză informaţii şi dovezi suplimentare. Dacă, în urma comparării datelor din declaraţii şi examinării documentelor suplimentare primite, se constată că există o diferenţă vădită între veniturile realizate pe parcursul exercitării funcţiei şi proprietatea dobândită în aceeaşi perioadă, atunci Comisia suspendă controlul şi sesizează organele de urmărire penală. Asta în situaţia în care se constată existenţa unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte penale. Astfel, potrivit art. 352 1 din Codul Penal al Republicii Moldova, „declaraţia necorespunzătoare adevărului se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 unităţi convenţionale (12 000 de lei – n.r.) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani”.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
355
Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
194
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
170
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
163
Avere la vedere

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șe...

Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.

08 mai 2018
231
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
164