Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri, pe agenda CNI

Avere la vedere 26 septembrie 2013 854

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.Şi conducerea Biroului Naţional de Statistică (BNS) este chemată, astăzi, la CNI. Este vorba de Lucia Spoială şi Vitalie Valcov, director general şi director general – adjunct al BNS. Comisia va decide dacă aceştia au încălcat sau nu regimul juridic al declarării averilor pe care le deţin.

CNI va examina și cazul lui Adrian Morărescu, şef al Direcţiei juridice din cadrul Serviciului Vamal.

Şi eventualele conflicte de interese ale funcţionarilor din teritoriu vor fi puse în discuție în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei. Prin urmare, va fi examinat cazul privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către Xenia Axente, şefa Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei a Consiliului raional Nisporeni.

În cazul în care, după compararea datelor din declaraţii şi examinarea documentelor suplimentare primite de CNI, se constată că există o diferenţă vădită între veniturile realizate pe parcursul exercitării funcţiei şi proprietatea dobândită în aceeaşi perioadă, Comisia suspendă controlul şi sesizează organele de urmărire penală, în situaţia în care se constată existenţa unor probe sau indicii temeinice privind săvîrşirea unor fapte penale. În cazul în care se constată că între veniturile realizate pe parcursul exercitării funcţiei şi proprietatea dobândită în aceeaşi perioadă nu există o diferenţă vădită sau, după caz, dacă diferenţa vădită există, dar este justificată, Comisia dispune clasarea cauzei.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
976
Avere la vedere

CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.

30 iulie 2013
957
Avere la vedere

Viceminiștri bogați și cu afaceri prospere au acceptat...

07 octombrie 2015
908
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
976
Avere la vedere

Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.

11 februarie 2015
1026
Avere la vedere

Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.

31 august 2015
911