Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afaceri și împrumuturi de milioane

Avere la vedere 19 iunie 2013 520
Ion Pleșca

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.Doina Pleșca deține 80 la sută din acțiunile „Topagrocons” SRL înregistrat în decembrie 2011.

Fiul lui Pleșca, Igor, are o cotă din acțiunile unui alt SRL care se ocupă de vânzarea cărnii și a altor produse alimentare – ÎM Combinatul de carne „Nivali-prod”.

Deși Ion Pleșca aparent nu are treabă cu aceste afaceri, copiii fiind majori, soția magistratului, Tatiana Pleșca, a pus în gaj un apartament care îi aparține pentru a contracta patru credite de la două bănci comerciale în sumă totală 13 170 000 de lei. Asta chiar dacă Ion Pleșca indică în declarația sa de avere pentru anul trecut că acel apartament ar valora un milion de lei.

Creditele enorme au fost luate pentru combinatul de carne la care feciorul familiei Pleșca este acționar (25 %) și care are un capital social de peste două milioane de lei.

În declarația de avere pentru 2012, publicată pe www.cni.md, Ion Pleșca indică un venit din salariu de 86 334 de lei, din pensie de 43 440 de lei, precum și dintr-un prejudiciu moral care i-a fost achitat în sumă de 125 de mii de lei, dar și peste 9 000 de lei, remunerare de la USM și USEM pentru că a fost președinte al comisiilor de examinare în anul trecut. Soția sa a câștigat un salariu de 151 030 de lei, iar fiica sa care este studentă la USM a beneficiat de o bursă în mărime de 5020 de lei.

Ion Pleșca deține un teren de 8,5 ari în valoare de 708 074 de lei pe care l-a obținut în 1997 printr-o decizie a Primăriei Chișinău, dar și o casă de 237,3 metri pătrați în capitală estimată la peste 1,5 milioane de lei. Soția sa deține un subsol de 34,8 metri pătrați și apartamentul cumpărat în 2008 pe str. Zelinschi din capitală.

Magistratul conduce un „Volvo xc90” din 2011.

Acesta a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012 din „Pădurea Domnească” unde a fost împușcat omul de afaceri Sorin Paciu, dar Comisia Națională de Integritate nu a stabilit vreun conflict de interese în ceea ce-l privește.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Oleg Melniciuc a fost reținut. Este cercetat penal pent...

UPDATE: Ora 12.57 

27 iunie 2017
512
Avere la vedere

Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

17 mai 2014
576
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
769
Avere la vedere

Donaţia făcută partidului îl va trimite pe vicepreşedin...

Vicepreşedintele raionului Ialoveni, Valeriu Ţurcanu, a donat Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) 50 de mii de lei, potrivit raportului financiar depus de formaţiune la Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta sumă este echivalentă cu cea câştigată de demnitar din salariu pe durata întregului an 2013. Ţurcanu a declarat că banii donaţi partidului provin dintr-o afacere pe care o deţine. În consecinţă, pentru că nu a indicat în declaraţia de avere ce venit a obţinut din gestionarea afacerii, vicepreşedintele raionului Ialoveni ar putea fi bănuit de incompatibilitate şi de nedeclarare a veniturilor.

18 noiembrie 2014
629