Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afaceri și împrumuturi de milioane

Avere la vedere 19 iunie 2013 995
Ion Pleșca

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.Doina Pleșca deține 80 la sută din acțiunile „Topagrocons” SRL înregistrat în decembrie 2011.

Fiul lui Pleșca, Igor, are o cotă din acțiunile unui alt SRL care se ocupă de vânzarea cărnii și a altor produse alimentare – ÎM Combinatul de carne „Nivali-prod”.

Deși Ion Pleșca aparent nu are treabă cu aceste afaceri, copiii fiind majori, soția magistratului, Tatiana Pleșca, a pus în gaj un apartament care îi aparține pentru a contracta patru credite de la două bănci comerciale în sumă totală 13 170 000 de lei. Asta chiar dacă Ion Pleșca indică în declarația sa de avere pentru anul trecut că acel apartament ar valora un milion de lei.

Creditele enorme au fost luate pentru combinatul de carne la care feciorul familiei Pleșca este acționar (25 %) și care are un capital social de peste două milioane de lei.

În declarația de avere pentru 2012, publicată pe www.cni.md, Ion Pleșca indică un venit din salariu de 86 334 de lei, din pensie de 43 440 de lei, precum și dintr-un prejudiciu moral care i-a fost achitat în sumă de 125 de mii de lei, dar și peste 9 000 de lei, remunerare de la USM și USEM pentru că a fost președinte al comisiilor de examinare în anul trecut. Soția sa a câștigat un salariu de 151 030 de lei, iar fiica sa care este studentă la USM a beneficiat de o bursă în mărime de 5020 de lei.

Ion Pleșca deține un teren de 8,5 ari în valoare de 708 074 de lei pe care l-a obținut în 1997 printr-o decizie a Primăriei Chișinău, dar și o casă de 237,3 metri pătrați în capitală estimată la peste 1,5 milioane de lei. Soția sa deține un subsol de 34,8 metri pătrați și apartamentul cumpărat în 2008 pe str. Zelinschi din capitală.

Magistratul conduce un „Volvo xc90” din 2011.

Acesta a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012 din „Pădurea Domnească” unde a fost împușcat omul de afaceri Sorin Paciu, dar Comisia Națională de Integritate nu a stabilit vreun conflict de interese în ceea ce-l privește.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputatul Sergiu Sârbu promite să declare toate cadouri...

Deputatul democrat Sergiu Sârbu promite să includă în următoarea declaraţie cu privire la venituri şi proprietate toate darurile pe care le-a obținut recent la nunta sa.

25 iulie 2013
1101
Avere la vedere

Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.

17 iunie 2013
931
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
1094
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
1190
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
980
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
971