Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afaceri și împrumuturi de milioane

Avere la vedere 19 iunie 2013 215
Ion Pleșca

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.Doina Pleșca deține 80 la sută din acțiunile „Topagrocons” SRL înregistrat în decembrie 2011.

Fiul lui Pleșca, Igor, are o cotă din acțiunile unui alt SRL care se ocupă de vânzarea cărnii și a altor produse alimentare – ÎM Combinatul de carne „Nivali-prod”.

Deși Ion Pleșca aparent nu are treabă cu aceste afaceri, copiii fiind majori, soția magistratului, Tatiana Pleșca, a pus în gaj un apartament care îi aparține pentru a contracta patru credite de la două bănci comerciale în sumă totală 13 170 000 de lei. Asta chiar dacă Ion Pleșca indică în declarația sa de avere pentru anul trecut că acel apartament ar valora un milion de lei.

Creditele enorme au fost luate pentru combinatul de carne la care feciorul familiei Pleșca este acționar (25 %) și care are un capital social de peste două milioane de lei.

În declarația de avere pentru 2012, publicată pe www.cni.md, Ion Pleșca indică un venit din salariu de 86 334 de lei, din pensie de 43 440 de lei, precum și dintr-un prejudiciu moral care i-a fost achitat în sumă de 125 de mii de lei, dar și peste 9 000 de lei, remunerare de la USM și USEM pentru că a fost președinte al comisiilor de examinare în anul trecut. Soția sa a câștigat un salariu de 151 030 de lei, iar fiica sa care este studentă la USM a beneficiat de o bursă în mărime de 5020 de lei.

Ion Pleșca deține un teren de 8,5 ari în valoare de 708 074 de lei pe care l-a obținut în 1997 printr-o decizie a Primăriei Chișinău, dar și o casă de 237,3 metri pătrați în capitală estimată la peste 1,5 milioane de lei. Soția sa deține un subsol de 34,8 metri pătrați și apartamentul cumpărat în 2008 pe str. Zelinschi din capitală.

Magistratul conduce un „Volvo xc90” din 2011.

Acesta a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012 din „Pădurea Domnească” unde a fost împușcat omul de afaceri Sorin Paciu, dar Comisia Națională de Integritate nu a stabilit vreun conflict de interese în ceea ce-l privește.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
204
Avere la vedere

Mihai Moldovanu, dat pe mâna procurorilor pentru două c...

 Șeful Direcției sănătate a primăriei mun. Chișinău, Mihai Moldovanu, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că funcționarul n-ar fi indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut două conturi bancare și ar fi precizat greșit cota-parte pe care o deține într-o societate comercială. Pentru aceste încălcări, Moldovanu riscă până la un an de pușcărie sau o amendă de 12 mii de lei.

18 noiembrie 2013
201
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
449
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
235
Avere la vedere

Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...

Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme. 

29 septembrie 2016
219
Avere la vedere

Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...

Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.

22 octombrie 2013
205