Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afaceri și împrumuturi de milioane

Avere la vedere 19 iunie 2013 814
Ion Pleșca

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.Doina Pleșca deține 80 la sută din acțiunile „Topagrocons” SRL înregistrat în decembrie 2011.

Fiul lui Pleșca, Igor, are o cotă din acțiunile unui alt SRL care se ocupă de vânzarea cărnii și a altor produse alimentare – ÎM Combinatul de carne „Nivali-prod”.

Deși Ion Pleșca aparent nu are treabă cu aceste afaceri, copiii fiind majori, soția magistratului, Tatiana Pleșca, a pus în gaj un apartament care îi aparține pentru a contracta patru credite de la două bănci comerciale în sumă totală 13 170 000 de lei. Asta chiar dacă Ion Pleșca indică în declarația sa de avere pentru anul trecut că acel apartament ar valora un milion de lei.

Creditele enorme au fost luate pentru combinatul de carne la care feciorul familiei Pleșca este acționar (25 %) și care are un capital social de peste două milioane de lei.

În declarația de avere pentru 2012, publicată pe www.cni.md, Ion Pleșca indică un venit din salariu de 86 334 de lei, din pensie de 43 440 de lei, precum și dintr-un prejudiciu moral care i-a fost achitat în sumă de 125 de mii de lei, dar și peste 9 000 de lei, remunerare de la USM și USEM pentru că a fost președinte al comisiilor de examinare în anul trecut. Soția sa a câștigat un salariu de 151 030 de lei, iar fiica sa care este studentă la USM a beneficiat de o bursă în mărime de 5020 de lei.

Ion Pleșca deține un teren de 8,5 ari în valoare de 708 074 de lei pe care l-a obținut în 1997 printr-o decizie a Primăriei Chișinău, dar și o casă de 237,3 metri pătrați în capitală estimată la peste 1,5 milioane de lei. Soția sa deține un subsol de 34,8 metri pătrați și apartamentul cumpărat în 2008 pe str. Zelinschi din capitală.

Magistratul conduce un „Volvo xc90” din 2011.

Acesta a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012 din „Pădurea Domnească” unde a fost împușcat omul de afaceri Sorin Paciu, dar Comisia Națională de Integritate nu a stabilit vreun conflict de interese în ceea ce-l privește.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Maşinile de „nimic” ale magistraţilor

Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.

25 februarie 2015
942
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
906
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
814
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
923
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
804
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
777