Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate cu Mercedes
Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.
Mihail Popovoci a devenit primar în anul 2011, fiind pe lista Partidului Democrat din Moldova. El afirmă că atunci primăria nu avea autoturism, de aceea, pentru a economisi banii publici, a ales să închirieze maşina familiei sale. „Cum puteam să lucrez? Am hotărât să iau în arendă pentru patru ani autoturismul de la firma soţiei, un Mercedes 320. Plata nu e mare, doar 500 de lei lunar şi 150 de litri de motorină. Nu sunt sume mari, dacă o închiriam de la un străin, plăteam mai mult”, spune Mihail Popovici. Alesul local mai afirmă că această decizie a fost discutată la şedinţa consiliului local.
Acest lucru îl confirmă și consilierul local Gheorghe Simion, reprezentant al Partidului Liberal Democrat(PLDM). „Da, am discutat această problemă şi am ajuns la concluzia că un autoturism este necesar pentru activitatea primăriei, stabilind totodată şi plata arendei, dar şi cantitatea de motorină utilizată. Fără autoturism nu ştiu cum s-ar fi descurcat primarul”, spune consilierul din Catranâc.
Alt consilier îi contrazice pe cei doi aleşi locali, spunând că inițial au fost discuţii aprinse referitor la cantitatea de motorină plătită din bugetul public. „Primarul stă mai mult prin birou, îşi face interesele personale cu maşina care este alimentată din bani publici. E prea multă motorină pentru o lună”, susţine Grigore Finciuc, consilier pe listele PLDM.
Cantitatea de combustibil pentru maşina primăriei depăşeşte de trei ori norma stabilită de Guvern
Potrivit Hotărârii de Guvern privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, norma lunară de combustibil consumat de autoturismul folosit în intres public se calculează în funcţie de distanţa de la primărie până la centrul unităţii administrativ-teritoriale (Consiliul raional Făleşti în acest caz), însă această normă este cuprinsă între 50 și 80 de litri de benzină. Distanţa directă până în oraşul Făleşti este de 8 km, prin urmare, norma stabilită pentru autoturismul arendat de primăria Catranâc este de 50 de litri de benzină lunar, şi nu 150 de litri de motorină.
Norma de combustibil stabilită de Guvern pentru autoturismele arendate de către autoritățile publice locale
Ion Borta, director adjunct al Inspecţiei Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor, afirmă că aici norma lunară a combustibilului cheltuit se calculează şi în funcţie de modelul autoturismului. „Trebuie să ţinem cont şi de cantitatea de motorină sau benzină consumată de autoturism la parcurgerea a o sută de kilometri. În acest caz, Mercedesul nu e o maşină ieftină. De ce totuşi primarul a ales să arendeze Mercedes şi nu un alt model?”, se întreabă funcţionarul.
La această întrebare va putea afla răspunsul Comisia Naţională de Integritate (CNI), care la 6 noiembrie curent a iniţiat un control pe numele lui Mihail Popovici. Alesul local este bănuit de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece a închiriat maşina proprie pentru primărie, plata pentru arenda autoturismului fiindu-i achitată soţiei sale din banii publici.
În prezent, prețul mediu al motorinei în Republica Moldova este de circa 17.40 lei per litru. Prin urmare, lunar, primăria Catranâc plătește familiei primarului peste trei mii de lei: 2610 lei pentru combustibil și 500 de lei, plata pentru arendă. Menționăm că autoturismele de marca Mercedes sunt considerate mașini de lux.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...
Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat 66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.
Depunerea declaraţiilor de avere: instrument eficient d...
În statele membre ale Uniunii Europene precum Polonia şi Letonia, declararea averilor de către persoanele cu funcţii de răspundere este o practică ce contribuie la responsabilizarea demnitarilor şi funcţionarilor publici. Primarul oraşului Lublin din Polonia şi directorul Consiliului Fiscal din cadrul Ministerului de Finanţe din Letonia susţin că procesul de declarare a averilor facilitează depistarea posibilelor cazuri de îmbogăţire ilicită, de conflicte de interese, de incompatibilitate, precum și descoperirea și investigarea actelor de corupţie în sectorul public. Aceste practici au fost explicate în exclusivitate pentru Moldova Curată de către cei doi oficiali.
Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...
Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.
Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...
Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.
Guvernul României a făcut legământ de integritate
Nu au fost implicați în conflicte de interese, nu au obținut avantaje materiale nejustificate, nu au fost informatori ai Securității. Sunt câteva dintre afirmațiile făcute pe propria răspundere de către cei 24 de membri ai noului Guvern al României, învestit la 17 noiembrie. Ei au semnat câte o declarație de integritate, al cărei formular a fost elaborat și propus pentru semnare de către platforma România Curată, care monitorizează integritatea funcționarilor publici și a aleșilor.
API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...
Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.
Aici așteptăm comentariul tău!