Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate cu Mercedes

Arhiva 24 noiembrie 2014 849
Foto simbol: Autoturism de marca Mercedes

Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.Mihail Popovoci a devenit primar în anul 2011, fiind pe lista Partidului Democrat din Moldova. El afirmă că atunci primăria nu avea autoturism, de aceea, pentru a economisi banii publici, a ales să închirieze maşina familiei sale. „Cum puteam să lucrez? Am hotărât să iau în arendă pentru patru ani autoturismul de la firma soţiei, un Mercedes 320. Plata nu e mare, doar 500 de lei lunar şi 150 de litri de motorină. Nu sunt sume mari, dacă o închiriam de la un străin, plăteam mai mult”, spune Mihail Popovici. Alesul local mai afirmă că această decizie a fost discutată la şedinţa consiliului local.

Acest lucru îl confirmă și consilierul local Gheorghe Simion, reprezentant al Partidului Liberal Democrat(PLDM). „Da, am discutat această problemă şi am ajuns la concluzia că un autoturism este necesar pentru activitatea primăriei, stabilind totodată şi plata arendei, dar şi cantitatea de motorină utilizată. Fără autoturism nu ştiu cum s-ar fi descurcat primarul”, spune consilierul din Catranâc.

Alt consilier îi contrazice pe cei doi aleşi locali, spunând că inițial au fost discuţii aprinse referitor la cantitatea de motorină plătită din bugetul public. „Primarul stă mai mult prin birou, îşi face interesele personale cu maşina care este alimentată din bani publici. E prea multă motorină pentru o lună”, susţine Grigore Finciuc, consilier pe listele PLDM.

Cantitatea de combustibil pentru maşina primăriei depăşeşte de trei ori norma stabilită de Guvern

Potrivit Hotărârii de Guvern privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, norma lunară de combustibil consumat de autoturismul folosit în intres public se calculează în funcţie de distanţa de la primărie până la centrul unităţii administrativ-teritoriale (Consiliul raional Făleşti în acest caz), însă această normă este cuprinsă între 50 și 80 de litri de benzină. Distanţa directă până în oraşul Făleşti este de 8 km, prin urmare, norma stabilită pentru autoturismul arendat de primăria Catranâc este de 50 de litri de benzină lunar, şi nu 150 de litri de motorină. 

Norma de combustibil stabilită de Guvern pentru autoturismele arendate de către autoritățile publice locale 

Ion Borta, director adjunct al Inspecţiei Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor, afirmă că aici norma lunară a combustibilului cheltuit se calculează şi în funcţie de modelul autoturismului. „Trebuie să ţinem cont şi de cantitatea de motorină sau benzină consumată de autoturism la parcurgerea a o sută de kilometri. În acest caz, Mercedesul nu e o maşină ieftină. De ce totuşi primarul a ales să arendeze Mercedes şi nu un alt model?”, se întreabă funcţionarul.

La această întrebare va putea afla răspunsul Comisia Naţională de Integritate (CNI), care la 6 noiembrie curent a iniţiat un control pe numele lui Mihail Popovici. Alesul local este bănuit de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece a închiriat maşina proprie pentru primărie, plata pentru arenda autoturismului fiindu-i achitată soţiei sale din banii publici.

În prezent, prețul mediu al motorinei în Republica Moldova este de circa 17.40 lei per litru. Prin urmare, lunar, primăria Catranâc plătește familiei primarului peste trei mii de lei: 2610 lei pentru combustibil și 500 de lei, plata pentru arendă. Menționăm că autoturismele de marca Mercedes sunt considerate mașini de lux.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
2440
Arhiva

Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.

07 aprilie 2016
1144
Arhiva

Primăria Chişinău i-a plătit preşedintelui Judecătoriei...

Anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, preşedintele Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

08 august 2016
2170
Arhiva

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin La...

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

30 august 2018
793
Arhiva

Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.

28 ianuarie 2016
2379
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Integritatea în activitatea politică

24 ianuarie 2019
1193