Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată la banii statului

2013-2018 27 martie 2018 1240

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.Compania Protehservice SRL, specializată în construcţii generale de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și comerţ, a fost înființată de Tudor Gonța în iunie 2004 și este administrată de o persoană pe nume Angela Gavrilița. Inițial, firma a fost înregistrată în casa de 134 de metri pătrați a consilierului democrat de la Strășeni, dar în noiembrie 2017, „adresa” companiei a trecut în satul Vorniceni. Timp de 13 ani, Protehservice SRL nu a avut afaceri cu statul, până în decembrie 2017, când, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania a fost selectată de Consiliul Raional Strășeni pentru a gazifica casele de locuit din Codreanca. Contractul de achiziție în valoare de 537 de mii de lei a fost încheiat pe 21 decembrie 2017, chiar dacă firma lui Tudor Gonța nu a avut concurenți.

Unicul contract de achiziție obținut de Protehservice SRL, care apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice

Am solicitat de la Nicolae Sîrbu, șeful Direcției economie, construcții și politici investiționale din cadrul Consiliului Raional Strășeni, să ne spună cine a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic. Sîrbu a specificat că ne poate oferi date despre componența comisiei doar în baza unei solicitări de informații. Într-un răspuns remis pe adresa redacției se spune că din Grupul de lucru pentru achiziții publice fac parte Mihail Popa, președintele raionului, care este și președintele Grupului de lucru, Ion Ursu, specialist principal în cadrul Serviciului economie și politici investiționale din cadrul Direcției economie, construcții și politici investiționale, însuși Nicolae Sîrbu, șeful Direcției respective, Vera Manoli, șefa Direcției finanțe, și Ion Malic, șef al Serviciului Juridic. În afară de Ion Ursu, toți membrii grupului de lucru, care au votat unanim pentru selectarea singurei oferte de prețuri prezentate, cea a lui Tudor Gonța, în afară de faptul că îi sunt colegi la Consiliul Raional Strășeni, sunt și colegi de partid cu alesul poporului, toți făcând parte din echipa Partidului Democrat.

Contractele de achiziție nepublicate pe site-ul Agenției de Achiziții Publice

Circa 91 de mii de lei au intrat în conturile Protehservice SRL pentru alte două concursuri de achiziție organizate tot de Consiliul Raional Strășeni, contracte ce nu apar însă pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Astfel, potrivit unei decizii cu privire la transmiterea costurilor investiţionale formate în urma achiziționării de lucrări și servicii din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul raional, din 16 februarie curent, între altele, 52 de mii de lei au fost transmise Primăriei Scoreni pentru achitarea lucrărilor de reparație a cazangeriei și a sistemului de iluminare a sălilor de clasă ale Liceului Teoretic „Universul”, efectuate de Protehservice.

În același timp, suma de 38.590 de lei a fost transmisă de Consiliul Raional Strășeni către Primăria Greblești pentru achitarea lucrărilor de montare a sistemului de încălzire al primăriei și punctului medical, lucrări effectuate, de asemenea, de firma lui Gonța. În același timp, cel puțin încă un contract de achiziție atribuit companiei Protehservice SRL nu apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Din Raportul privind executarea contractelor de achiziție în perioada august-decembrie 2017, întocmit de Agenția Servicii Publice, aflăm că firma lui Tudor Gonța a executat lucrări la gazoductul CMF din Strășeni, în baza unui contract de achiziție din septembrie 2017. Valoarea contractului nu este specificată.

Explicațiile consilierului democrat

Am încercat să luăm legătura cu Tudor Gonța pe parcursul mai multor zile, însă acesta evita să vorbească cu noi. Într-un final, consilierul, ne-a spus că nu știe nimic despre firma Protehservice SRL, chiar dacă a indicat-o în declarația de avere. „Nu-s eu în firma respectivă, eu sunt fondator, dar administrează cu totul altcineva. N-am eu treabă cu concursurile de achiziție. Este administrator, sunt lucrători”, ne-a spus Tudor Gonța fără a oferi mai multe detalii.

Donațiile la partid

În ultimii ani, Tudor Gonța a făcut donații de sute de mii de lei către Partidul Democrat. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în 2016, Gonța a vărsat în haznaua Partidului Democrat 130.000 de lei. Potrivit raportului financiar al PDM pentru primul trimestru din 2017, prezentat la CEC, alesul raional de la Strășeni a mai făcut o donație de 75 de mii de lei. Deocamdată, reprezentanții Partidului Democrat nu au prezentat raportul financiar anual pentru 2017.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2016, ultima care este disponibilă, Tudor Gonța, care este și director al Ialoveni-Gaz SRL, filiala Strășeni-Gaz, a încasat un salariu de 280 de mii de lei și o îndemnizație de consilier de 3.400 de lei. Soția sa, care muncește peste hotare, a contribuit la bugetul familiei cu 6 mii de euro.

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
1010
2013-2018

Businessuri ascunse în Legislativ

Mai mulți deputați din actualul Parlament „uită” să își treacă în declarația de avere afaceri pe care le dețin

04 octombrie 2013
1227
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1344
2013-2018

Autorităţile din raionul Cantemir nu pot împărţi banii...

Peste 60 de copii din satul Porumbeşti, raionul Cantemir, nu merg la grădiniţă, deoarece instituţia preşcolară nu are suficiente locuri. O nouă grădiniţă ar fi putut fi construită încă în anul 2009, dacă autorităţile raionale şi cele locale nu se certau. Divergenţele dintre autorităţi continuă şi astăzi, deoarece conducerea raionului şi cea a satului nu pot împărţi banii alocaţi din bugetul public naţional pentru construcţia grădiniţei.

26 decembrie 2013
2450
2013-2018

Directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” este obliga...

Directorul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, despre care Moldova Curată a scris că are în Spania o afacere pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere, susţine că nu este obligat să-şi declare cotele-părţi deţinute în firma din afara ţării. Ce-i drept, reacţia a venit din partea „Poştei Moldovei”, nu a directorului personal. Această afirmaţie este însă contrazisă de jurişti.

18 aprilie 2016
1241
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1592