Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată la banii statului

2013-2018 27 martie 2018 265

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.Compania Protehservice SRL, specializată în construcţii generale de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și comerţ, a fost înființată de Tudor Gonța în iunie 2004 și este administrată de o persoană pe nume Angela Gavrilița. Inițial, firma a fost înregistrată în casa de 134 de metri pătrați a consilierului democrat de la Strășeni, dar în noiembrie 2017, „adresa” companiei a trecut în satul Vorniceni. Timp de 13 ani, Protehservice SRL nu a avut afaceri cu statul, până în decembrie 2017, când, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania a fost selectată de Consiliul Raional Strășeni pentru a gazifica casele de locuit din Codreanca. Contractul de achiziție în valoare de 537 de mii de lei a fost încheiat pe 21 decembrie 2017, chiar dacă firma lui Tudor Gonța nu a avut concurenți.

Unicul contract de achiziție obținut de Protehservice SRL, care apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice

Am solicitat de la Nicolae Sîrbu, șeful Direcției economie, construcții și politici investiționale din cadrul Consiliului Raional Strășeni, să ne spună cine a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic. Sîrbu a specificat că ne poate oferi date despre componența comisiei doar în baza unei solicitări de informații. Într-un răspuns remis pe adresa redacției se spune că din Grupul de lucru pentru achiziții publice fac parte Mihail Popa, președintele raionului, care este și președintele Grupului de lucru, Ion Ursu, specialist principal în cadrul Serviciului economie și politici investiționale din cadrul Direcției economie, construcții și politici investiționale, însuși Nicolae Sîrbu, șeful Direcției respective, Vera Manoli, șefa Direcției finanțe, și Ion Malic, șef al Serviciului Juridic. În afară de Ion Ursu, toți membrii grupului de lucru, care au votat unanim pentru selectarea singurei oferte de prețuri prezentate, cea a lui Tudor Gonța, în afară de faptul că îi sunt colegi la Consiliul Raional Strășeni, sunt și colegi de partid cu alesul poporului, toți făcând parte din echipa Partidului Democrat.

Contractele de achiziție nepublicate pe site-ul Agenției de Achiziții Publice

Circa 91 de mii de lei au intrat în conturile Protehservice SRL pentru alte două concursuri de achiziție organizate tot de Consiliul Raional Strășeni, contracte ce nu apar însă pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Astfel, potrivit unei decizii cu privire la transmiterea costurilor investiţionale formate în urma achiziționării de lucrări și servicii din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul raional, din 16 februarie curent, între altele, 52 de mii de lei au fost transmise Primăriei Scoreni pentru achitarea lucrărilor de reparație a cazangeriei și a sistemului de iluminare a sălilor de clasă ale Liceului Teoretic „Universul”, efectuate de Protehservice.

În același timp, suma de 38.590 de lei a fost transmisă de Consiliul Raional Strășeni către Primăria Greblești pentru achitarea lucrărilor de montare a sistemului de încălzire al primăriei și punctului medical, lucrări effectuate, de asemenea, de firma lui Gonța. În același timp, cel puțin încă un contract de achiziție atribuit companiei Protehservice SRL nu apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Din Raportul privind executarea contractelor de achiziție în perioada august-decembrie 2017, întocmit de Agenția Servicii Publice, aflăm că firma lui Tudor Gonța a executat lucrări la gazoductul CMF din Strășeni, în baza unui contract de achiziție din septembrie 2017. Valoarea contractului nu este specificată.

Explicațiile consilierului democrat

Am încercat să luăm legătura cu Tudor Gonța pe parcursul mai multor zile, însă acesta evita să vorbească cu noi. Într-un final, consilierul, ne-a spus că nu știe nimic despre firma Protehservice SRL, chiar dacă a indicat-o în declarația de avere. „Nu-s eu în firma respectivă, eu sunt fondator, dar administrează cu totul altcineva. N-am eu treabă cu concursurile de achiziție. Este administrator, sunt lucrători”, ne-a spus Tudor Gonța fără a oferi mai multe detalii.

Donațiile la partid

În ultimii ani, Tudor Gonța a făcut donații de sute de mii de lei către Partidul Democrat. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în 2016, Gonța a vărsat în haznaua Partidului Democrat 130.000 de lei. Potrivit raportului financiar al PDM pentru primul trimestru din 2017, prezentat la CEC, alesul raional de la Strășeni a mai făcut o donație de 75 de mii de lei. Deocamdată, reprezentanții Partidului Democrat nu au prezentat raportul financiar anual pentru 2017.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2016, ultima care este disponibilă, Tudor Gonța, care este și director al Ialoveni-Gaz SRL, filiala Strășeni-Gaz, a încasat un salariu de 280 de mii de lei și o îndemnizație de consilier de 3.400 de lei. Soția sa, care muncește peste hotare, a contribuit la bugetul familiei cu 6 mii de euro.

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
504
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
413
2013-2018

Grădinița și gimnaziul din Petrunea sunt aprovizionate...

Firma fondată de Iurie Nastas, primarul satului Petrunea din raionul Glodeni, aprovizionează cu pâine de mai mulţi ani grădiniţa din localitate, dar şi alte instituţii publice din raion. În cinci ani, firma primarului a câştigat 18 contracte de achiziţii publice, cu valoarea totală de peste un milion 200 de mii de lei. Alesul local spune că atât timp cât pâinea este ieftină şi calitativă, nu se poate lua în considerare un eventual conflict de interese.

05 iunie 2017
438
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
242
2013-2018

Businessuri ascunse în Legislativ

Mai mulți deputați din actualul Parlament „uită” să își treacă în declarația de avere afaceri pe care le dețin

04 octombrie 2013
262
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
240