Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată la banii statului

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.
Compania Protehservice SRL, specializată în construcţii generale de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și comerţ, a fost înființată de Tudor Gonța în iunie 2004 și este administrată de o persoană pe nume Angela Gavrilița. Inițial, firma a fost înregistrată în casa de 134 de metri pătrați a consilierului democrat de la Strășeni, dar în noiembrie 2017, „adresa” companiei a trecut în satul Vorniceni. Timp de 13 ani, Protehservice SRL nu a avut afaceri cu statul, până în decembrie 2017, când, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania a fost selectată de Consiliul Raional Strășeni pentru a gazifica casele de locuit din Codreanca. Contractul de achiziție în valoare de 537 de mii de lei a fost încheiat pe 21 decembrie 2017, chiar dacă firma lui Tudor Gonța nu a avut concurenți.
Unicul contract de achiziție obținut de Protehservice SRL, care apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice
Am solicitat de la Nicolae Sîrbu, șeful Direcției economie, construcții și politici investiționale din cadrul Consiliului Raional Strășeni, să ne spună cine a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic. Sîrbu a specificat că ne poate oferi date despre componența comisiei doar în baza unei solicitări de informații. Într-un răspuns remis pe adresa redacției se spune că din Grupul de lucru pentru achiziții publice fac parte Mihail Popa, președintele raionului, care este și președintele Grupului de lucru, Ion Ursu, specialist principal în cadrul Serviciului economie și politici investiționale din cadrul Direcției economie, construcții și politici investiționale, însuși Nicolae Sîrbu, șeful Direcției respective, Vera Manoli, șefa Direcției finanțe, și Ion Malic, șef al Serviciului Juridic. În afară de Ion Ursu, toți membrii grupului de lucru, care au votat unanim pentru selectarea singurei oferte de prețuri prezentate, cea a lui Tudor Gonța, în afară de faptul că îi sunt colegi la Consiliul Raional Strășeni, sunt și colegi de partid cu alesul poporului, toți făcând parte din echipa Partidului Democrat.
Contractele de achiziție nepublicate pe site-ul Agenției de Achiziții Publice
Circa 91 de mii de lei au intrat în conturile Protehservice SRL pentru alte două concursuri de achiziție organizate tot de Consiliul Raional Strășeni, contracte ce nu apar însă pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Astfel, potrivit unei decizii cu privire la transmiterea costurilor investiţionale formate în urma achiziționării de lucrări și servicii din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul raional, din 16 februarie curent, între altele, 52 de mii de lei au fost transmise Primăriei Scoreni pentru achitarea lucrărilor de reparație a cazangeriei și a sistemului de iluminare a sălilor de clasă ale Liceului Teoretic „Universul”, efectuate de Protehservice.
În același timp, suma de 38.590 de lei a fost transmisă de Consiliul Raional Strășeni către Primăria Greblești pentru achitarea lucrărilor de montare a sistemului de încălzire al primăriei și punctului medical, lucrări effectuate, de asemenea, de firma lui Gonța. În același timp, cel puțin încă un contract de achiziție atribuit companiei Protehservice SRL nu apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Din Raportul privind executarea contractelor de achiziție în perioada august-decembrie 2017, întocmit de Agenția Servicii Publice, aflăm că firma lui Tudor Gonța a executat lucrări la gazoductul CMF din Strășeni, în baza unui contract de achiziție din septembrie 2017. Valoarea contractului nu este specificată.
Explicațiile consilierului democrat
Am încercat să luăm legătura cu Tudor Gonța pe parcursul mai multor zile, însă acesta evita să vorbească cu noi. Într-un final, consilierul, ne-a spus că nu știe nimic despre firma Protehservice SRL, chiar dacă a indicat-o în declarația de avere. „Nu-s eu în firma respectivă, eu sunt fondator, dar administrează cu totul altcineva. N-am eu treabă cu concursurile de achiziție. Este administrator, sunt lucrători”, ne-a spus Tudor Gonța fără a oferi mai multe detalii.
Donațiile la partid
În ultimii ani, Tudor Gonța a făcut donații de sute de mii de lei către Partidul Democrat. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în 2016, Gonța a vărsat în haznaua Partidului Democrat 130.000 de lei. Potrivit raportului financiar al PDM pentru primul trimestru din 2017, prezentat la CEC, alesul raional de la Strășeni a mai făcut o donație de 75 de mii de lei. Deocamdată, reprezentanții Partidului Democrat nu au prezentat raportul financiar anual pentru 2017.
Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2016, ultima care este disponibilă, Tudor Gonța, care este și director al Ialoveni-Gaz SRL, filiala Strășeni-Gaz, a încasat un salariu de 280 de mii de lei și o îndemnizație de consilier de 3.400 de lei. Soția sa, care muncește peste hotare, a contribuit la bugetul familiei cu 6 mii de euro.
Mariana Colun
Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Bani publici ”plimbați” pe patru roți
Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.
Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...
Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.
Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...
Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi.
Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS
În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.
ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...
Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.
Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...
Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.
Aici așteptăm comentariul tău!