Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul banilor din Bahamas, vrea să ajungă deputat

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.
Petru Burduja (42 de ani), liderul organizației de sector Ciocana al PSRM, a acces în politică în toamna anului 2014, atunci când a candidat, de pe locul 34, pe listele PSRM pentru un mandat de deputat. Nu a reușit atunci să ajungă în Legislativ, dar la scurt timp a fost angajat în calitate de asistent al unui deputat socialist. La alegerile locale din iunie 2015 a candidat de pe locul patru pe lista PSRM, ajungând consilier municipal în Chișinău. În luna decembrie 2015 a plecat din Parlament pentru a rămâne în Consiliul Municipal Chișinău, acolo unde a fost ales vicepreședinte al fracțiunii. Burduja activează în cadrul comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor.
De la afaceri cu lactate, la afaceri în media
Petru Burduja a venit în politică din afaceri. El a ocupat funcția de director al companiei de construcţii SA „MONOLIT”, transformată ulterior în SRL, entitate care face parte din holdingul familiei lui Vladimir Jardan, unul dintre cei mai bogaţi oameni din R. Moldova. Petru Burduja a fost şi membru al Consiliului de Administrare al „JLC Group” (Jardan Lapte Company, n.r.), Consiliu condus de același Vladimir Jardan. În 2014, Petru Burduja declara că a obținut din funcția de administrator al SA „Monolit” suma de 225,3 mii de lei.
După ce s-a implicat în activități politice, a renunțat la funcțiile din cadrul holdingului lui Jardan, implicându-se în afaceri media. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Petru Burduja este, din decembrie 2015, administratorul companiei „Exclusiv Media” SRL, cea care deține postul de televiziune NTV Moldova. Acest post are la bază difuzarea programelor postului „HTB” din Federația Rusă, dar difuzează și produs autohton. Începând cu ianuarie 2017, compania a lansat un nou proiect TV de divertisment cu denumirea „Exclusiv TV”, care difuzează emisiuni distractive și de divertisment ale postului tv „THT-Comedy” din Federația Rusă, dar și emisiuni proprii.
Ziarul de Gardă a scris anterior că, potrivit datelor ÎS „MoldData”, și site-ul tsn.md, apropiat Partidului Socialiştilor, a fost înregistrat de compania „Exclusiv Media” SRL. Tot Companiei „Exclusiv Media” SRL îi aparţine şi site-ul aif.md (Аргументы и факты в Молдове), instituție media unde lucrează Galina Dodon, soția președintelui Igor Dodon. Conform informațiilor de pe site-ul companiei „Exclusiv Media”, Accent TV, un alt post de televiziune afiliat socialiștilor, este „partener”.
În septembrie 2017, „Exclusiv Media” SRL a fondat o altă companie, „Exclusiv Sales House” care se ocupă cu vânzarea publicității pentru televiziunile afiliate socialiștilor.
Dosar penal pe numele firmei pe care o administrează
Compania administrată de Petru Burduja figurează într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupție, deschis în baza unei investigații a RISE Moldova. Potrivit investigației, prin firma ”Exclusiv Media” a fost transferată în R. Moldova o sumă de peste 30 de milioane de lei (1,5 milioane de euro). Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Transferul a venit printr-o companie offshore conectată la Federația Rusă, fiind creată în unul dintre paradisurile fiscale – Bahamas. Rise a scris că Petru Burduja a luat, cash, din bancă, timp de câteva luni, 20 de milioane de lei. Burduja le-a spus atunci jurnaliștilor că ar fi acționat legal. Ulterior, „Exclusiv Media” a acționat Rise Moldova în judecată. Deocamdată nu există o decizie definitivă pe acest caz.
Procuratura Anticorupție a anunțat la 1 octombrie 2018, pentru portalul medi-azi.md, gestionat de Centrul pentru Jurnalism Independent, că firma este vizată, din iulie 2016, într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, procurorii expediind între timp cereri de comisii rogatorii în Elveția. ”Pentru soluționarea cererii PA, autoritățile elvețiene au solicitat documente suplimentare, pe care le-am expediat. La moment, suntem în așteptarea răspunsurilor la cererile efectuate peste hotare”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției, Anastasia Mihălceanu pentru Media-azi. Reprezentanții „Exclusiv Media”, Corneliu Furculiță și Petru Burduja, au refuzat să comenteze existența dosarului.
După apariția anchetei despre banii din Bahamas, și Corneliu Furculiță, fondatorul „Exclusiv Media”, a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională. Acesta a adăugat că CNA a solicitat toate documentele referitoare la această tranzacție și le-a primit spre verificare. „Sunt tranzacții destinate exclusiv activităților de antreprenoriat”, a scris Furculiță pe pagina sa de Facebook, pe 28 septembrie 2016.
În toate rapoartele de monitorizare din ultima campanie electorală, cea pentru alegerile locale din Chișinău, Centrul pentru Jurnalism Independent a stabilit că NTV Moldova, post deținut de „Exclusiv Media” SRL, a susținut masiv candidatul socialiștilor.
Încă o afacere în domeniul media
Petru Burduja este și fondator al SRL „Real Estim”, companie care deține licență de evaluare a bunurilor imobile. În această afacere, Burduja îl are partener pe Lilian Filipov, un alt apropiat al PSRM și al familiei Dodon. Petru Burduja este și fondator la compania „Publicația periodică ziarul „ПАНОРАМА ДЧ”, care a gestionat anterior publicația de limbă rusă cu același nume, dar și site-ul pan.md, nefuncțional în prezent. Burduja l-a avut partener în această afacere pe jurnalistul și politicianul Dumitru Ciubașenco, fost candidat la funcția de președinte al R. Moldova pe listele Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.
În declarația de avere și interese pentru anul 2017, Petru Burduja indică un venit din salariul de administrator al „Exclusiv Media” SRL de 81 de mii de lei. Soția acestuia este angajată la Spitalul Clinic Central, fostul Spital al Căilor Ferate, și a ridicat în 2017 un salariu de 68,4 mii de lei. Tot în 2017, Burduja a vândut un automobil de model Honda CRV fabricat în 1997 cu suma de 82 de mii de lei. Burduja mai declară că deține un apartament de 70 m.p., primit prin testament, patru terenuri agricole cu o suprafață de 1,5 ha și un automobil Honda CRV, la fel ca cel vândut, doar că fabricat în 2010 și cumpărat în 2017 cu 261 mii de lei. Tot în 2017, Burduja a contractat pentru o perioadă de 10 ani un credit în valoare de 184 de mii de lei de la Moldindconbank cu o rată a dobânzii de doar 7%. Petru Burduja indică în declarația de avere și interese toate firmele pe care le deține, inclusiv faptul că are o acțiune în valoare de 15 lei la SA „Monolit”, acolo unde a fost director.
Conform raportului PSRM pentru primul semestru al anului 2018, Petru Burduja a donat 5 mii de lei.
Petru Burduja a fost anunțat drept candidat al PSRM pentru circumscripția electorală nr. 30 Ciocana. „Vreau să vă spun cu fermitate că nu vă voi dezamăgi, iar toți care mă cunosc știu că îmi îndeplinesc promisiunile”, a spus Burduja după ce a fost prezentat de colegii săi de partid, în cadrul unei acțiuni publice.
Victor Moșneag
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...
Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi.
Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...
Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.
Achiziţii publice din curtea primarului
Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.
ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...
Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.
Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...
Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești. În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.
Formarea ANI întârzie. Foștii membri sunt în funcții și...
Comisia Națională de Integritate (CNI) nu mai există din luna august anul trecut, însă membrii ei continuă să ridice salarii, deși, practic, nu au nicio activitate. Majoritatea din cei 5 membri cu care am discutat au răspuns evaziv la întrebarea cu ce s-au ocupat în aceste luni în care au fost remunerați ca și pe vremea când examinau cazuri și participau la ședințele săptămânale. Pe de altă parte, legea prevede că ei rămân în funcții până la crearea noii Autorități Naționale de Integritate.
Aici așteptăm comentariul tău!