Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul banilor din Bahamas, vrea să ajungă deputat

2013-2018 13 noiembrie 2018 1282
Consilierul municipal Petru Burduja a fost propus de PSRM la funcția de deputat într-o circumscripție din Chișinău

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.Petru Burduja (42 de ani), liderul organizației de sector Ciocana al PSRM, a acces în politică în toamna anului 2014, atunci când a candidat, de pe locul 34, pe listele PSRM pentru un mandat de deputat. Nu a reușit atunci să ajungă în Legislativ, dar la scurt timp a fost angajat în calitate de asistent al unui deputat socialist. La alegerile locale din iunie 2015 a candidat de pe locul patru pe lista PSRM, ajungând consilier municipal în Chișinău. În luna decembrie 2015 a plecat din Parlament pentru a rămâne în Consiliul Municipal Chișinău, acolo unde a fost ales vicepreședinte al fracțiunii. Burduja activează în cadrul comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor.

De la afaceri cu lactate, la afaceri în media

Petru Burduja a venit în politică din afaceri. El a ocupat funcția de director al companiei de construcţii SA „MONOLIT”, transformată ulterior în SRL, entitate care face parte din holdingul familiei lui Vladimir Jardan, unul dintre cei mai bogaţi oameni din R. Moldova. Petru Burduja a fost şi membru al Consiliului de Administrare al „JLC Group” (Jardan Lapte Company, n.r.), Consiliu condus de același Vladimir Jardan. În 2014, Petru Burduja declara că a obținut din funcția de administrator al SA „Monolit” suma de 225,3 mii de lei.

După ce s-a implicat în activități politice, a renunțat la funcțiile din cadrul holdingului lui Jardan, implicându-se în afaceri media. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Petru Burduja este, din decembrie 2015, administratorul companiei „Exclusiv Media” SRL, cea care deține postul de televiziune NTV Moldova. Acest post are la bază difuzarea programelor postului „HTB” din Federația Rusă, dar difuzează și produs autohton. Începând cu ianuarie 2017, compania a lansat un nou proiect TV de divertisment cu denumirea „Exclusiv TV”, care difuzează emisiuni distractive și de divertisment ale postului tv „THT-Comedy” din Federația Rusă, dar și emisiuni proprii.

Ziarul de Gardă a scris anterior că, potrivit datelor ÎS „MoldData”, și site-ul tsn.md, apropiat Partidului Socialiştilor, a fost înregistrat de compania „Exclusiv Media” SRL. Tot Companiei „Exclusiv Media” SRL îi aparţine şi site-ul aif.md (Аргументы и факты в Молдове), instituție media unde lucrează Galina Dodon, soția președintelui Igor Dodon. Conform informațiilor de pe site-ul companiei „Exclusiv Media”, Accent TV, un alt post de televiziune afiliat socialiștilor, este „partener”.

În septembrie 2017, „Exclusiv Media” SRL a fondat o altă companie, „Exclusiv Sales House” care se ocupă cu vânzarea publicității pentru televiziunile afiliate socialiștilor.

Dosar penal pe numele firmei pe care o administrează

Compania administrată de Petru Burduja figurează într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupție, deschis în baza unei investigații a RISE Moldova. Potrivit investigației, prin firma ”Exclusiv Media” a fost transferată în R. Moldova o sumă de peste 30 de milioane de lei (1,5 milioane de euro). Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Transferul a venit printr-o companie offshore conectată la Federația Rusă, fiind creată în unul dintre paradisurile fiscale – Bahamas. Rise a scris că Petru Burduja a luat, cash, din bancă, timp de câteva luni, 20 de milioane de lei. Burduja le-a spus atunci jurnaliștilor că ar fi acționat legal. Ulterior, „Exclusiv Media” a acționat Rise Moldova în judecată. Deocamdată nu există o decizie definitivă pe acest caz.

Procuratura Anticorupție a anunțat la 1 octombrie 2018, pentru portalul medi-azi.md, gestionat de Centrul pentru Jurnalism Independent, că firma este vizată, din iulie 2016, într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, procurorii expediind între timp cereri de comisii rogatorii în Elveția. ”Pentru soluționarea cererii PA, autoritățile elvețiene au solicitat documente suplimentare, pe care le-am expediat. La moment, suntem în așteptarea răspunsurilor la cererile efectuate peste hotare”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției, Anastasia Mihălceanu pentru Media-azi. Reprezentanții „Exclusiv Media”, Corneliu Furculiță și Petru Burduja, au refuzat să comenteze existența dosarului.

După apariția anchetei despre banii din Bahamas, și Corneliu Furculiță, fondatorul „Exclusiv Media”, a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională. Acesta a adăugat că CNA a solicitat toate documentele referitoare la această tranzacție și le-a primit spre verificare. „Sunt tranzacții destinate exclusiv activităților de antreprenoriat”, a scris Furculiță pe pagina sa de Facebook, pe 28 septembrie 2016.

În toate rapoartele de monitorizare din ultima campanie electorală, cea pentru alegerile locale din Chișinău, Centrul pentru Jurnalism Independent a stabilit că NTV Moldova, post deținut de „Exclusiv Media” SRL, a susținut masiv candidatul socialiștilor.

Încă o afacere în domeniul media

Petru Burduja este și fondator al SRL „Real Estim”, companie care deține licență de evaluare a bunurilor imobile. În această afacere, Burduja îl are partener pe Lilian Filipov, un alt apropiat al PSRM și al familiei Dodon. Petru Burduja este și fondator la compania „Publicația periodică ziarul „ПАНОРАМА ДЧ”, care a gestionat anterior publicația de limbă rusă cu același nume, dar și site-ul pan.md, nefuncțional în prezent. Burduja l-a avut partener în această afacere pe jurnalistul și politicianul Dumitru Ciubașenco, fost candidat la funcția de președinte al R. Moldova pe listele Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.

În declarația de avere și interese pentru anul 2017, Petru Burduja indică un venit din salariul de administrator al „Exclusiv Media” SRL de 81 de mii de lei. Soția acestuia este angajată la Spitalul Clinic Central, fostul Spital al Căilor Ferate, și a ridicat în 2017 un salariu de 68,4 mii de lei. Tot în 2017, Burduja a vândut un automobil de model Honda CRV fabricat în 1997 cu suma de 82 de mii de lei. Burduja mai declară că deține un apartament de 70 m.p., primit prin testament, patru terenuri agricole cu o suprafață de 1,5 ha și un automobil Honda CRV, la fel ca cel vândut, doar că fabricat în 2010 și cumpărat în 2017 cu 261 mii de lei. Tot în 2017, Burduja a contractat pentru o perioadă de 10 ani un credit în valoare de 184 de mii de lei de la Moldindconbank cu o rată a dobânzii de doar 7%. Petru Burduja indică în declarația de avere și interese toate firmele pe care le deține, inclusiv faptul că are o acțiune în valoare de 15 lei la SA „Monolit”, acolo unde a fost director.

Conform raportului PSRM pentru primul semestru al anului 2018, Petru Burduja a donat 5 mii de lei.

Petru Burduja a fost anunțat drept candidat al PSRM pentru circumscripția electorală nr. 30 Ciocana. „Vreau să vă spun cu fermitate că nu vă voi dezamăgi, iar toți care mă cunosc știu că îmi îndeplinesc promisiunile”, a spus Burduja după ce a fost prezentat de colegii săi de partid, în cadrul unei acțiuni publice.

Victor Moșneag

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
586
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1186
2013-2018

Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...

Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de  lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.

05 august 2018
1391
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
1049