Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată cu draperii la geamuri și mașină nouă de peste 27 de mii de euro

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.
Casa deputatului se află pe ultima stradă din partea de sus a orașului Durlești. Drumul este acoperit cu prundiș, iar casa este mare, cu două nivele și garaj la parter. Edificiul din piatră albă este împrejmuit cu un gard de beton.
Casă nefinalizată – în acte fără apă și lumină
Din anul 2009, de când a fost ales deputat, Igor Vremea indică în declarațiile de avere că acest imobil ar fi nefinalizat. De fapt, casa este bine amenajată, iar la toate geamurile sunt draperii, semn că e locuibilă. Igor Vremea a confirmat pentru Moldova Curată că el locuiește în acea casă, construită de el.
Potrivit datelor cadastrale, ultima evaluare a casei familiei Vremea a fost făcută în anul 2005. Pe atunci imobilul era doar ridicat din piatră albă, fiind acoperit cu țiglă. Nu era conectat la conducta de gaz, apă, canalizare și nici nu era termoficat. La ultima evaluare cadastrală, valoarea estimată a bunului imobil era de circa 244 de mii de lei.
Oficial, casa nu este finalizată. Întrebat de ce în toate declarațiile de avere din anul 2009 până în anul 2016, acest imobil este indicat ca bun în construcție, deputatul a explicat: ”Casa nu este dată în exploatare. Acum nu îți înregistrează casa, dacă nu ai toate conexiunile de apă, canalizare. Acestea nu erau și, respectiv, la cadastru nu erau înregistrate. Acum am finalizat toate chestiile acestea și deja vom trece și la etapa de dare în exploatare. Nimeni de acolo nu a dat în exploatare casele. Nu era posibil, din punct de vedere juridic. De fapt, lumea locuiește acolo de la prima cărămidă. Noi stăteam și fără lumină”, a menționat deputatul.
Deputat ”crescut” de PCRM
Igor Vremea a lucrat peste 15 ani în instituţii publice. Acesta are studii pedagogice, fiind învăţător de clasele primare. Are însă şi studii superioare în drept.
După absolvire a lucrat avocat timp de patru ani. În perioada guvernării comuniste, Igor Vremea a deţinut mai multe funcţii publice. În anii 2005-2007 a fost secretar în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria.
A activat în cadrul Ministerului Justiţiei, apoi, în 2007, preşedintele Vladimir Voronin l-a numit consilierul său pe probleme juridice, funcție din care, în 2009, a plecat la Parlament, fiind ales deputat din partea Partidului Comuniştilor.
La alegerile parlamentare din anul 2014, Igor Vremea a fost ales deputat din nou, tot pe lista comuniştilor.
În Parlament a ocupat poziţii de conducere. A deținut funcția de vicepreşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, apoi - pe cea de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.
Salarii de la stat
Şi soţia deputatului a activat în ultimii ani în serviciul public. Timp de trei ani (2013-2016) Natalia Vremea a fost consultantă la Ministerul Justiţiei, iar din luna aprilie 2016 lucrează la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în calitate de secretar de gradul 3.
În ultimii ani, soţii Vremea nu au avut alte venituri, în afară de cele salariale şi indemnizaţii.
Bunăoară, pentru anul 2016, ei declară un venit total de peste 331 de mii de lei, cu doi ani în urmă - 311 mii de lei, în anul 2014 – 316 mii de lei. Pentru anii 2012-2013, familia Vremea declară un venit total de 494 de mii de lei.
În declarația de anul trecut, soții Vremea mai indică suma de 12 500 de euro, bani trecuți la categoria valutei ”care nu face obiectul unor depuneri în instituții financiare…”
Totodată, soția sa este proprietara a opt terenuri agricole situate în satul Bardar din raionul Ialoveni. Deputatul a precizat că bunurile sunt moștenire de la bunelul soției sale.
Mașină de 27 de mii de euro cumpărată în leasing
Soții declară că au două autoturisme: unul de marca Nissan, achiziţionat în anul 2007 (anul fabricației 2002) cu suma de 12 500 de euro, iar al doilea este recent achiziționat. Noua mașină a familiei Vremea este un autoturism de teren de model Hyndai Tucson (anul de fabricație 2016), a cărui valoare este de circa 535 de mii de lei, echivalentul a circa 27 de mii de euro. Deputatul a menționat pentru Moldova Curată că mașina a fost achiziționată în leasing. Datoria inițială pentru această mașină era de 315 mii de lei, care ar trebui achitați de soții Vremea timp de trei ani, plus dobânda de 8% anual. Așadar, din venitul lunar de 27 de mii de lei, indicat anul trecut de familia Vremea, peste zece mii constituie datoria pentru autoturism.
Deputaţii ”salvatori”
Igor Vremea este unul dintre deputaţii care în anul 2016, împreună cu alţi 13 colegi, a părăsit fracţiunea PCRM. Inițial aleşii poporului au format Platforma social-democratică “Pentru Moldova”, cu ajutorul căreia a fost creată noua majoritate parlamentară. Mai târziu însă foștii comuniști au aderat la Partidul Democrat. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în câteva emisiuni televizate că deputații transfugi ar fi fost plătiți pentru a părăsi formațiunea care i-a ”crescut”, acuzații respinse de câțiva deputați vizați.
Lilia Zaharia
Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Viceminiştri cu remunerări triple
În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.
Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...
Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”. El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.
Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...
Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri.
Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...
Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.
Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţil...
O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.
Magistrați cu case de milioane
Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.
Aici așteptăm comentariul tău!