Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată cu draperii la geamuri și mașină nouă de peste 27 de mii de euro

2013-2018 19 iulie 2017 2430

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.Casa deputatului se află pe ultima stradă din partea de sus a orașului Durlești. Drumul este acoperit cu prundiș, iar casa este mare, cu două nivele și garaj la parter. Edificiul din piatră albă este împrejmuit cu un gard de beton.

Casa în care locuiește familia deputatului Igor Vremea

Casă nefinalizată – în acte fără apă și lumină

Igor Vremea a venit în Legislativ în anul 2009

Din anul 2009, de când a fost ales deputat, Igor Vremea indică în declarațiile de avere că acest imobil ar fi nefinalizat. De fapt, casa este bine amenajată, iar la toate geamurile sunt draperii, semn că e locuibilă. Igor Vremea a confirmat pentru Moldova Curată că el locuiește în acea casă, construită de el.

Natalia Vremea este angajata MAEIE

Potrivit datelor cadastrale, ultima evaluare a casei familiei Vremea a fost făcută în anul 2005. Pe atunci imobilul era doar ridicat din piatră albă, fiind acoperit cu țiglă. Nu era conectat la conducta de gaz, apă, canalizare și nici nu era termoficat. La ultima evaluare cadastrală, valoarea estimată a bunului imobil era de circa 244 de mii de lei.

Oficial, casa nu este finalizată. Întrebat de ce în toate declarațiile de avere din anul 2009 până în anul 2016, acest imobil este indicat ca bun în construcție, deputatul a explicat: ”Casa nu este dată în exploatare. Acum nu îți înregistrează casa, dacă nu ai toate conexiunile de apă, canalizare. Acestea nu erau și, respectiv, la cadastru nu erau înregistrate. Acum am finalizat toate chestiile acestea și deja vom trece și la etapa de dare în exploatare. Nimeni de acolo nu a dat în exploatare casele. Nu era posibil, din punct de vedere juridic. De fapt, lumea locuiește acolo de la prima cărămidă. Noi stăteam și fără lumină”, a menționat deputatul.

Deputat ”crescut” de PCRM

Igor Vremea a lucrat peste 15 ani în instituţii publice. Acesta are studii pedagogice, fiind învăţător de clasele primare. Are însă şi studii superioare în drept.

După absolvire a lucrat avocat timp de patru ani. În perioada guvernării comuniste, Igor Vremea a deţinut mai multe funcţii publice. În anii 2005-2007 a fost secretar în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria.

A activat în cadrul Ministerului Justiţiei, apoi, în 2007, preşedintele Vladimir Voronin l-a numit consilierul său pe probleme juridice, funcție din care, în 2009, a plecat la Parlament, fiind ales deputat din partea Partidului Comuniştilor.

La alegerile parlamentare din anul 2014, Igor Vremea a fost ales deputat din nou, tot pe lista comuniştilor.

În Parlament a ocupat poziţii de conducere. A deținut funcția de vicepreşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, apoi - pe cea de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Salarii de la stat

Şi soţia deputatului a activat în ultimii ani în serviciul public. Timp de trei ani (2013-2016) Natalia Vremea a fost consultantă la Ministerul Justiţiei, iar din luna aprilie 2016 lucrează la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în calitate de secretar de gradul 3.

În ultimii ani, soţii Vremea nu au avut alte venituri, în afară de cele salariale şi indemnizaţii.

Bunăoară, pentru anul 2016, ei declară un venit total de peste 331 de mii de lei, cu doi ani în urmă - 311 mii de lei, în anul 2014 – 316 mii de lei. Pentru anii 2012-2013, familia Vremea declară un venit total de 494 de mii de lei.

În declarația de anul trecut, soții Vremea mai indică suma de 12 500 de euro, bani trecuți la categoria valutei ”care nu face obiectul unor depuneri în instituții financiare…”

Totodată, soția sa este proprietara a opt terenuri agricole situate în satul Bardar din raionul Ialoveni. Deputatul a precizat că bunurile sunt moștenire de la bunelul soției sale.

Mașină de 27 de mii de euro cumpărată în leasing

Soții declară că au două autoturisme: unul de marca Nissan, achiziţionat în anul 2007 (anul fabricației 2002) cu suma de 12 500 de euro, iar al doilea este recent achiziționat. Noua mașină a familiei Vremea este un autoturism de teren de model Hyndai Tucson (anul de fabricație 2016), a cărui valoare este de circa 535 de mii de lei, echivalentul a circa 27 de mii de euro. Deputatul a menționat pentru Moldova Curată că mașina a fost achiziționată în leasing. Datoria inițială pentru această mașină era de 315 mii de lei, care ar trebui achitați de soții Vremea timp de trei ani, plus dobânda de 8% anual. Așadar, din venitul lunar de 27 de mii de lei, indicat anul trecut de familia Vremea, peste zece mii constituie datoria pentru autoturism.

Deputaţii ”salvatori”

Igor Vremea este unul dintre deputaţii care în anul 2016, împreună cu alţi 13 colegi, a părăsit fracţiunea PCRM. Inițial aleşii poporului au format Platforma social-democratică “Pentru Moldova”, cu ajutorul căreia a fost creată noua majoritate parlamentară. Mai târziu însă foștii comuniști au aderat la Partidul Democrat. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în câteva emisiuni televizate că deputații transfugi ar fi fost plătiți pentru a părăsi formațiunea care i-a ”crescut”, acuzații respinse de câțiva deputați vizați.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Deputații comuniști care au aderat la PDMPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
1071
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2173
2013-2018

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...

Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei. 

26 octombrie 2017
1650
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
1078
2013-2018

Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.

02 ianuarie 2014
1141
2013-2018

Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, ca...

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.

07 octombrie 2015
2543