Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea conflictelor de interese sau incompatibilităţii de funcţii

2013-2018 24 iulie 2014 240
imagine simbol

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.Moldova Curată a scris pe parcursul a peste un an mai multe articole în care relata despre funcţionari, demnitari, judecători şi procurori care ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor, al conflictelor de interese şi al incompatibilităţii. Până acum au fost sancţionate doar câteva persoane publice care au încălcat regimul declarării averilor, însă nimeni nu a fost demis pentru admiterea conflictelor de interese şi incompatibilităţii de funcţii.

Primul caz în care Moldova Curată relata despre un conflict de interese a fost cel în care era vizat primarul satului Ghidighici din municipiul Chişinău. Anul trecut, MC menţiona în articolul „Localitatea Ghidighici, „afacerea” familei Begleţ” că  primarul satului,  în anul 2007, la scurt timp după ce şi-a început mandatul, l-a numit în funcţia de viceprimar pe fiul său, Alexandru Begleţ. La 21 martie 2013, CNI a adoptat un act de constatare în care decidea că alesul local a încălcat regimul conflictelor de interese. În prezent, potrivit CNI, cazul se află în instanţa de fond, primarul contestând decizia membrilor Comisiei.

Un alt ales local ajuns în vizorul CNI este Ion Balan, primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina. În materialul “Lapte “muls” din interes” se menţiona despre faptul că elevii din clasele primare de la gimnaziul şi copiii de la grădiniţa din aceeaşi localitate primeau lapte şi pâine de la întreprinderea care aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind soţia primarului. Pe acest caz, CNI a stabilit existenţa unui conflict de interese, iar alesul local a fost amendat cu 4000 de lei, urmând a fi revocat din funcţie. Prin urmare, Oficiului Teritorial Orhei(OTC) al Cancelariei de Stat a început procedura de revocare, însă primarul a contestat decizia în instanţă. Judecătoria Rezina a dat câştig de cauză OTC Orhei. La rândul său, alesul local a atacat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău. Acolo urmau să aibă loc două şedinţe, dar primarul a cerut amânarea lor, deoarece nu ar avea avocat.

Un alt primar, un alt dosar nefinalizat

Şi cazul primarului comunei Regina Maria din raionul Soroca se află încă în instanţa de fond, deşi Moldova Curată a descoperit încă în luna iulie 2013, în articolul “Fonduri regeşti pentru “firma casei”, că primarul Oleg Nastas a desemnat drept câştigătoare a unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia sa.  În luna ianuarie curent CNI a costatat că primarul a admis un conflict de interese, iar Oleg Nastas a contestat actul CNI în instanţă. Cazul se află pe rol, fiind deja amânate două şedinţe de judecată, una în luna martie şi alta în luna mai curent. În ambele cazuri primarul a fost cel care a solicitat amânarea. Următoarea şedinţă va avea loc în luna octombrie 2014.

Preşedintele raionului Ungheni cere timp să studieze actul CNI

În aceeaşi lună va fi şi procesul de judecată în care este implicat preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma. CNI a constatat conflict de interese, deoarece în vara anului 2012, familia lui Iurie Toma a plecat în Lituania cu maşina de serviciu. Membrii CNI s-au bazat pe materialul „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”, publicat de MC. Iurie Toma nu a fost de acord cu actul CNI, atacându-l în instanţă. În luna mai curent, preşedintele raionului Ungheni a solicitat instanţei să i se acorde un termen pentru a face cunoştinţă cu actul CNI.

Stratan: "Actul CNI - o "aberaţie"

În prima instanţă se află şi dosarul lui Mihail Stratan, şeful Agenţei pentru Eficienţă Energetică (AEE). În materialul “Interese cu “tensiune înaltă” se menţiona că firma fondată de Mihail Stratan a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. CNI a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a atacat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.

Cazuri câştigat în prima instanţă de Becciev

Constantin Becciev, directorul Intreprinderii Municipale „Apă-Canal Chișinău” a câştigat lupta cu CNI în instanţa de fond. La rândul ei, CNI a atacat la Curtea de Apel. În articolul “Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie de avere”, MC menţiona că funcţionarul nu îşi face publică averea, invocând faptul că nu este subiect al declarării. CNI însă afirmă că Becciev trebuie să-şi prezinte declaraţia de avere, deoarece Societatea pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”  are 100 % capital de stat. Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a decis că Becciev nu este subiect al declarării veniturilor şi proprietăţilor, iar CNI a atacat această hotărâre la Curtea de Apel Chişinău.

Despăgubiri de 15 mii de lei

În prima instanţă a câştigat şi Mihail Șleahtițchi. Astfel, CNI a stabilit că acesta a admis unconflict de interes şi o stare de incompatibilitate de funcţii în cazul luării deciziilor de autorizare a unei asociaţiei obşteşti, la care el însuşi este fondator, să desfăşoare contra plată activitatea de avizare a planurilor şi programelor de formare profesională continuă pentru adulţi şi a deciziilor de coordonare a cuantumului taxelor pentru avizarea acestora. La rândul său, Șleahtițchi a contestat actul CNI. Judecătoria Râşcani a decis în luna mai curent anularea documentului, iar din contul instituţiei să se încaseze 15 mii de lei. Zece mii de lei din această sumă sunt cheltuieli de judecată, iar cinci mii de lei sunt destinate  compensării daunelor morale. CNI însă a atacat decizia primei instanţe la Curtea de Apel.

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, declară că într-adevăr nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă pentru că a admis stare de conflicte de interese sau incompatibilitate, deoarece niciun caz nu a fost finalizat. “Majoritatea dosarelor sunt în instanţă, nu ştiu când vom avea un caz finalizat. Avem o astfel de situaţie deoarece cadrul legislativ naţional prevede examinarea dosarelor în “termen rezonabil”, iar această noţiune este una discutabilă. Astfel, părţile în proces pot invoca diverse motive pentru a amâna şedinţa. Eu cred că ar trebui stabilit un termen-limită de examinare, ca să nu avem situaţii când un dosar poate sta în instanţă şi un an”, specifică preşedintele CNI.

La rândul său, experta anticorupţie Galina Bostan declară că pentru astfel de abateri, persoanele cu funcţii de răspundere ar trebui sancţionate mai dur. "Amenda sau demiterea din funcţie este pedepsa pe care un funcţionar public ar accepta-o. Este necesat însă ca demnitarii şi funcţionarii care au admis situaţii de conflicte de interese în procesul de achiziţii publice, să fie obligaţi să întoarcă banii în bugetul instituţiei pe care o conduc", precizează Galina Bostan.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Cine măsoară, acela are

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.

19 iunie 2013
257
2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
307
2013-2018

Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.

11 iulie 2017
247
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
558
2013-2018

Curtea de Conturi: Administrația de Stat a Drumurilor a...

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administrația de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi câștigat licitații absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredințate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înțelegeri private și fără să verifice capacitatea companiilor de a-și onora obligațiile. De asemenea, au fost cumpărate cantități exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăștiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decât se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rândul lor, fostul și actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sunt tendențioase și insistă că toate tranzacțiile au fost transparente.

21 mai 2014
236
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
256