Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

2013-2018 21 septembrie 2016 271

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.Una din recentele achiziţii ale demnitarilor din Borsec este vila lui Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), membru de drept al Guvernului.

Anul trecut, Gheorghe Duca şi-a cumpărat o vilă în oraşul Borsec din judeţul Harghita, imobil situat pe strada Aleea Rotundă. Vila ”Tinette”, cum este înregistrat acest imobil în actele oficiale, are o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi, împreună cu terenul aferent casei.

Vila este proaspăt renovată, iar muncitorii încă lucrau la construcţia gardului şi la grătarul rustic amenajat în laterala casei.

”Da, aici e casa lui Gheorghe Duca”, ne-a confirmat un muncitor ce trudea în ograda vilei preşedintelui AŞM.

Este o vilă impunătoare, a cărei valoare poate depăşi o sută de mii de euro, judecând după preţurile zonei.

Duca însă declară că valoarea acestui imobil este de doar 12.500 de euro. Pentru comparaţie, un metru pătrat de teren într-o zonă bună din Borsec se vinde chiar şi cu 40 de euro.

Preşedintele AŞM susţine că oricine îşi poate lua vile în Borsec, întrucât ar fi ieftine. „Valoarea de cumpărare este de puţin peste 12 mii de euro. Situaţia este următoarea: am vândut terenurile de la părinţi, mai multe chestii. Cu soţia am hotărât să cumpărăm o casă de vacanţă în Borsec şi am cumpărat-o cu 12 mii de euro. Acum am renovat-o, am reparat-o. Nu se prea vând şi cumpără vilele în Borsec. Acest oraş este o localitate de unguri. Toate casele de vacanţă de pe vremuri se vând ieftin”, ne-a declarat Duca.

Site-urile de imobiliare îl contrazic. La o căutare sumară, o casă mult mai mică decât cea a lui Duca, nerenovată, într-o zonă mai slab cotată a localităţii, este scoasă în vânzare cu 50.000-60.000 de euro.

„Vreau să vă spun că mai sunt acolo basarabeni care şi-au cumpărat case de vacanţă, fiindcă sunt ieftine. Aşa am făcut şi noi. Acesta este preţul ei. Acolo nu poţi face maşinaţii, că-i lege europeană”, a adăugat Gheorghe Duca.

Averea lui Duca

Nici acasă Gheorghe Duca nu o duce rău. El deţine o casă de milioane în Chişinău, pe strada Valea Dicescu. Familia Duca mai are o casa de locuit în Suruceni, Ialoveni.

„Casa de la Suruceni este o construcţie pe care am cumpărat-o cândva cu soţia mea, ne gândeam ca să fie pentru bătrâneţe. Când eşti mai tânăr, te gândeşti ca să încerci marea cu degetul. Deja dacă avem una în munţi…”, conchide academicianul.

În anul 2015, familia Duca a obţinut venituri foarte mari, dovadă că statutul de academician este profitabil. Astfel, preşedintele AŞM, împreună cu soţia sa, care este rector al Universităţii AŞM, au ridicat venituri în valoare totală de peste un milion 436 de mii de lei şi peste şase mii de euro, sumă ce ar echivala cu aproximativ 72 de mii de euro. Majoritatea banilor au fost obţinuţi din cercetări ştiinţifice.

Politician cu vechime

În trecut Gheorghe Duca a fost deputat, în anul 1998 a fost ales pe listele “Alianţei Braghiş”. Timp de trei ani,  în perioada 1998-2001, Duca a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă, Învăţământ şi Mijloace de Informare în Masă al legislativului de la Chişinău. În anul 2000 a fost numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova.

În aprilie 2001 a devenit membru al Guvernului, fiind numit în funcţia de ministru al Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului în primul guvern condus de Vasile Tarlev. Peste trei ani, a fost ales în funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Moldova, demisionând din guvern. Prin decretul preşedintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Gheorghe Duca, preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost numit din oficiu ca membru al Guvernului, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Gheorghe Duca

În ultimii ani, Gheorghe Duca fost acuzat de fostul ministru al Securităţii Naţionale în perioada preşedinţiei lui Petru Lucinschi, academicianul Valeriu Pasat, că ar ”comercializa” funcţii în cadrul AŞM. Preşedintele Duca a respins toate acuzaţiile, spunând că sunt lipsite de fond.

La începutul acestui an, Curtea de Apel Chişinău a decis că Gheorghe Duca a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste o sută de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea.

Decizia instanţei a venit ca urmare a actului de constare emis de CNI acum doi ani, în care membrii Comisiei au stabilit că Gheorghe Duca a propus Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM să transmită în gestiunea Universităţii AŞM clădirea cu două etaje din strada Academiei 1 A din Chişinău, în care se află cafeneaua „Crizantema“.

Potrivit CNI, Maria Duca, soţia preşedintelui Academiei de Ştiinţe, deţine din anul 2008 funcţia de rector al Universităţii Academiei, numită prin dispoziţia AŞM. În anul 2014, printr-o hotărâre de Guvern, Maria Duca a fost confirmată în funcţie.

Gheorghe Duca nu a fost de acord cu decizia CNI, aşa că a atacat-o în justiţie, acesta pierzând însă procesul în toate instanţele. „Chiar şi aşa, eu cred că nu am adus prejudicii şi nu am făcut nimic intenţionat”, spune astăzi Gheorghe Duca.

Savantul repetent la declararea averii

Tot în anul 2014, CNI a descoperit că  Duca n-a declarat 17 conturi bancare cu suma totală de 402 500 lei, 10 000 dolari şi 10 800 euro. „În ceea ce priveşte aceste constatări, cred că au fost nişte scăpări din neglijenţă, aşa a fost perioada, mă rog. Acum însă când îmi îndeplinesc declaraţia de avere, cer informaţia de la bănci, care îmi dau datele din conturile bancare”, precizează membrul Guvenului. Acesta însă nu a fost sancţionat pentru abaterea admisă.

Adjunctul, mai tare ca şeful

Într-adevăr, aşa cum a spus şi Duca, mai sunt basarabeni care şi-au cumpărat case de vacanţă în Borsec. Cea mai mare vilă a moldovenilor proprietari la Borsec este cea a lui Stanislav Groppa, adjunctul lui Duca, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Imobilul este o adevărată sală polivalentă. Clădirea, şi ea în renovare, abia de se vede în spatele unui rând de brazi uriaşi.

Ea se află în centrul localităţii, la câţiva paşi de Vila Borsec, vechea perlă a turismului de-aici. Drumul care duce către ea este pe jumătate pavat, ultima porţiune fiind încă o uliţă de pământ.

Un locuitor al Borsecului ne-a spus că, iniţial, aici se dorea să fie ridicat un centru medical, dar mai târziu proprietarul s-a răzgândit. După configuraţia clădirii, se pare că aici va fi amplasată tot o pensiune.

Faţa imensei vile este îndreptată spre pădure. În jurul construcţiei sunt încă aruncate resturi de materiale, semn că lucrările nu s-au terminat.

Ca şi în cazul vilei lui Duca, după terminarea construcţiei muncitorii au început şi lucrările la gard, unul ce va fi impunător, dovadă fiind, ca şi la şeful său Duca, temelia de ciment şi piatră.

Lângă vila lui Groppa se află o altă construcţie veche, părăsită acum, de unde se aud vocile câtorva muncitori care, după glas şi după cum înjură câinele în rusă, par moldoveni. Ne confirmă că sunt.

Stanislav Groppa este medic de profesie, specialist în domeniul neuro-chirurgiei şi geneticii medicale, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În 2007, a devenit membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în 2012 – membru titular al AŞM. Din 2014, este vicepreşedinte al AŞM.

Deşi deţine funcţia de vicepreşedinte a AŞM din anul 2014, pe site-ul CNI nu este nici o declaraţie de avere a lui Groppa. Nici pentru anul 2014, nici pentru anul trecut.

Întrebat despre declaraţiile de avere, Groppa a explicat iniţial că declaraţiile le-a depus la Serviciul Resurse umane din cadrul AŞM, apoi, la scurt timp, a revenit şi a menţionat că deja nu ar mai deţine funcţia de vicepreşedinte AŞM. Este însă contrazis de Gheorghe Duca, care ne-a confirmat că Groppa face parte şi acum din conducerea AŞM.

„O perioadă, domnul Groppa a deţinut funcţia de vicepreşedinte, apoi a revenit la munca de la clinică. De vreo două-trei luni el este iarăşi vicepreşedintele Academiei, ce-i drept, pe un sfert din norma salarială. Noi, cei de la Academie, am hotărât ca el să revină. Nu prea avem pe cine să punem în această funcţie”, spune preşedintele AŞM.

Goppa a devenit mai cunoscut publicului în anul 2009, atunci când Partidul Comuniştilor l-a propus ca al doilea candidat la postul de şef al statului. Prima candidatură la această funcţie din partea comuniştilor fusese propusă Zinaida Greceanâi, aceasta fiind premier atunci.

„Domnul Groppa vine des la Primărie, s-a ocupat personal de toate avizele, l-am văzut de multe ori aici”, ne-a declarat un angajat al Primăriei Borsec.

L-am întrebat pe Groppa despre vila sa. A motivat că este într-o deplasare, însă va oferi explicaţii când va reveni. Ulterior, nu ne-a mai răspuns nici la telefoane, nici la mesaje.

Apropiaţii lui Timofti, vecini la Borsec

Unul din moldovenii care deja locuieşte în Borsec este judecătorul Ion Anton, fost judecător la Curtea Constituţională.

”Pe domnul Anton îl ştim cel mai bine. De mai multă vreme dânsul chiar locuieşte aici”, ne spune o femeie din Borsec.

Cu trei ani în urmă magistratul a fost decorat cu distincţia ”Ordinul Republicii” de către preşedintele ţării, Nicolae Timofti. Atunci, la decernarea titlului, colegi de-ai lui Anton de la Curtea Constituţională au fost nemulţumiţi de această distincţie, spunând că fostul magistrat nu merită acest titlu.

Distincţia era „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în cadrul autorităţilor publice, contribuţie substanţială la procesul de edificare şi de consolidare a statului de drept şi merite în înfăptuirea justiţiei”.

Anton a fost magistrat toată viaţa. Acesta şi-a început cariera ca judecător, apoi preşedinte al instanţei din Camenca. Ulterior, a devenit membru al Curţii Supreme de Justiţie. După aceea, timp de şase ani, a fost prim-viceministru al Justiţiei din R. Moldova.

Aproape 15 ani, Ion Anton a fost judecător asistent la Curtea Constituţională (CC). Cu trei ani în urmă, magistratul s-a retras şi acum stă mai tot timpul în Borsec.

În spatele casei lui Ion Anton găsim un imobil ce aparţine lui Ion Midrigan, medicul personal al lui Nicolae Timofti, care actualmente deţine funcţia de vicedirector al Staţiei de Asistenţă Medicală de Urgenţă Chişinău.

Pe site-ul fostei Comisii Naţionale de Integritate (CNI) există declaraţia de avere a lui Midrigan doar pentru anul 2013, pe când acesta era în aparatul preşedintelui Republicii Moldova.

În acel an, doctorul Midrigan nu declara proprietatea din Borsec.

Medicul ne-a spus că vila şi-a cumpărat-o anul trecut şi, deoarece a fost numit recent în această funcţie, la anul îşi va declara „cu siguranţă” noua achiziţie.

Declaraţia lui Midrigan este contrazisă de reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Integritate, care menţionează că vechea lege privind declararea averii cerea ca subiecţii să depună astfel de declaraţii anual, până la 31 martie, dar şi atunci când primesc o funcţie publică sau îşi încheie mandatul.

De aici înţelegem că Ion Midrigan trebuia să-şi declare averea şi interesele în momentul în care a fost numit vice-director al Staţiei de Asistenţă Medicală de Urgenţă Chişinău.

După ce a fost medicul preşedintelui Timofti, făcând parte din aparatul prezidenţial, Ion Midrigan a activat în calitate de medic chirurg la Asociaţia Curativ-Sanatorială şi de Recuperare a Cancelariei de Stat.

Şi Midrigan a fost decorat de Timofti. În luna aprilie a acestui an, de Ziua Naţională a Drapelului de Stat, medicul a primit de la preşedinte cea mai mare disctincţie: „Ordinul Republicii”.

Vecin cu Midrigan şi Anton este un alt apropiat al preşedintelui, Ion Păduraru, secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova şi el decorat cu „Ordinul Republicii”. Păduraru a primit ordinul în anul 2014, atunci când şeful statului a oferit distincţii de stat şi unui grup de deputaţi, miniştri, membri ai Guvernului şi înalţi funcţionari publici. Atunci preşedintele a motivat că cei decoraţi„au contribuit decisiv la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

În prezent secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Păduraru a venit în această funcţie în anul 2012.

Vila din Borsec şi-a achiziţionat-o în anul 2009. Acesta ne-a declarat că în acea perioadă era avocat. Acesta a mai menţionat că timp de 20 de ani a desfăşurat activităţi private.

Păduraru a fost Ministru al Justiţiei al Republicii Moldova în cabinetele Ciubuc II şi Sturza. Anterior, el a lucrat în calitate de procuror, judecător, şef al Secţiei juridice a Cancelariei de stat, viceministru al Justiţiei. De asemenea, a fost avocat şi decan al Baroului de Avocaţi Chişinău.

În anul 2000 a fost ofiţer civil al ONU în Departamentul Judiciar al Administraţiei ONU pentru Timorul de Est (de fapt o funcţie echivalentă cu cea de viceministru al Justiţiei în guvernul temporar al Timorului de Est sub administraţia de tranziţie ONU).

În acest an, Ion Păduraru a fos desemnat de Nicolae Timofti candidat la funcţia de prim-ministru, după ce, la începutul anului, preşedintele ţării a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc (din partea PDM) la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Atunci presa a relatat că numele lui Păduraru figurează în dosarul lui Vlad Filat, în autodenunţul lui Ilan Shor

La scurt timp, Ion Păduraru a anunţat că-şi retrage candidatura de la funcţia de prim-ministru.

Am mers la Borsec în a doua jumătate a lunii iulie, însă niciunul dintre cei trei oameni din anturajul preşedintelui nu erau acolo.

Un alt investitor moldovean în Borsec este Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, actualmente ambasador al Republicii Moldova în Japonia. Actualul diplomat şi-a construit vila în Borsec în anul 2010, în perioada când deţinea funcţia de viceministru al Agriculturii.

Imobilul familiei Bumacov se află în apropierea vilelor lui Anton, Păduraru şi Midrigan.

Ca şi aceşti vecini ai diplomatului, şi Bumacov a beneficiat de o apreciere prezidenţială. În anul 2014, pe când acesta era ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, i s-a oferit distincţia „Ordinul de Onoare”.

La un an de la primirea acestei distincţii, numele lui Bumacov a fost implicat într-un scandal. Atunci Comisia Naţională de Integritate a constatat că Vasile Bumacov a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, după ce o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov a susţinut atunci că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.

Casa lui Bumacov se ridică pe o colină, cu faţa spre vale. La momentul la care reporterii au ajuns la casa familiei Bumacov, acolo se aflau fiica şi soţia acestuia.

Vedeţi aici video cu vilele bugetarilor moldoveni din Borsec.

Lilia Zaharia, reporteră Moldova Curată; Republica Moldova

Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigatii Media; România

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
216
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
212
2013-2018

Pro-ruși, dar cu cetățenie română. Deputații socialiști...

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

08 august 2017
207
2013-2018

DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...

De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.

11 septembrie 2018
493
2013-2018

Fonduri regeşti pentru firma „casei”

Într-un raport recent al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este menţionat faptul că primarul comunei Regina Maria din raionul Soroca a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de peste un milion de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri. Primarul Oleg Nastas neagă că ar fi fost în conflict de interese în acest caz, afirmând că lucrările au fost tergiversate din motive întemeiate.

18 iulie 2013
451
2013-2018

Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane...

Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți ai funcționarei. Numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă deocamdată procuratura nu oferă alte detalii. Lilia Pogolșa, la rândul ei, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre referitoare la aceste fapte. 

25 septembrie 2017
334