Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Interese la vedere 23 februarie 2016 1025
Primarul comunei Bălăbăneşti, Ion Nistreanu

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).



Potrivit actelor din dosarul examinat de CNI, primarul deține împreună cu soția și fiul un magazin de materiale de construcție. De acolo persoanele nevoiașe achiziționau marfă pe banii pe care li-i dădea primăria în calitate de ajutoare materiale. De asemenea, primăria a cumpărat de la acest magazin materiale de construcție pentru grădinița din sat, dar și pentru repararea unor fântâni publice și a unor porțiuni de drum sau poduri. Despre aceste procurări primarul spune că au fost achiziții mici, pentru care nu a fost nevoie de organizarea unui tender.

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu

La magazinul primarului e mai ieftin

Ion Nistreanu a declarat în cadrul ședinței Comisie Naționale de Integritate că nu a știut că astfel încalcă legislația și se află într-o situație de conflict de interese. ”Eu înțeleg că mergem în Europa, respect legea și mă conformez. Nu am știut că eu trebuie să trimit omul în Corjovo (localitatea alăturată - n.n.) să cumpere 5 foi de ardezie, ca să nu ia din Bălăbănești, că e conflict de interese. Să fi știut, îi trimiteam. E unicul magazin de construcție din sat, să fi fost încă unul, îi trimiteam acolo”, a spus primarul. El mai afirmă că la unitatea comercială a familiei sale prețurile sunt mai mici decât la magazinele din vecinătate, astfel încât nu prejudiciază bugetul primăriei. El mai spune că deciziile de alocare a banilor au fost luate de consiliul local.

Totodată, întreprinderea la care este fondator Ion Nistreanu a participat la procedura de achiziție la lucrări de reparație a drumurilor. «Licitația a fost câștigată de altă companie, dar situația de conflict de interese, deși s-a consumat, a existat și primarul trebuia să o declare», a menționat șeful Direcției control venituri și proprietăți, din cadrul CNI, Lilian Chișcă.

A luat în chirie propriul automobil

CNI a mai constatat că primarul utiliza propriul automobil în calitate de mașină de serviciu, având semnat un contract cu sine însuși. El afirmă că acest automobil era dat în chirie și altor primari care au condus satul înaintea lui, începând cu anul 1998. Ion Nistreanu a mai spus că deja a fost reziliat contractul și că are de gând să cumpere un autoturism din banii primăriei, deși își face griji că oamenii nu vor privi cu ochi buni acest lucru. ”O să mă critice oamenii în sat, vor spune că îmi cumpăr mașină, dar drumurile rămân nereparate”, a adăugat primarul comunei Bălăbănești. El mai afirmă că nu știe cum ar putea proceda pe viitor în ceea privește magazinul pe care îl deține. Spune că s-a gândit să îi cedeze fiului său acțiunile sale, dar și în această situație ar rămâne într-un potențial conflict de interese. Cel puțin asta spun membrii CNI.

O amendă ce nu poate fi aplicată

Astfel, Comisia a constatat că Ion Nistreanu a încălcat regimul declarării conflictelor de interese, primarul urmând să fie sancționat cu o amendă cuprinsă între 2000 și 6000 de lei, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional. Cu toate acestea, cel mai probabil primarul nu va achita amenda, deoarece, potrivit președintelui CNI, Anatolie Donciu, a expirat termenul de prescripție de 3 luni. Totuși, această abatere va fi înregistrată în cazierul de integritate al primarului.

Contactat de Moldova Curată, Ion Nistreanu a declarat că nu este de acord cu decizia CNI, dar că deocamdată nu a hotărât dacă o va ataca în instanță, pentru că se teme că va suporta prea multe cheltuieli. El a mai spus că va solicita Ministerului Finanțelor și Direcției raionale finanțe să îi ofere o explicație cum să aplice legea ce vizează conflictele de interese și pe cea care se referă la gestionarea eficientă a finanțelor publice. El spune că dacă s-ar cumpăra materialele de construcție pentru lucrările satului din altă parte decât de la magazinul familiei sale, ar fi cheltuiți mai mulți bani.

Licitații câștigate de firma primarului

Firma primarului Ion Nistreanu a câștigat o licitație cu primăria comunei Bălăbănești, potrivit datelor de pe portalul tender.gov.md. În aprilie 2013, SRL ”Mioniscom” a fost aleasă să livreze primăriei produse alimentare în valoare de 10 410 lei, la concurs participând 9 companii. Ulterior, în decembrie 2013, contractul a fost micșorat cu 4.298,42 de lei.

Totodată, SRL ”Mioniscom” a câștigat mai multe licitații pentru lucrări de reparare a drumurilor și servicii privind mediul, organizate de câteva primării din raionul Dubăsari – Pîrîta, Doroțcaia și Holercani. În 2014 valoarea contractelor s-a ridicat la 219 150 lei, iar în 2015 – la 149 208 lei.

Ion Nistreanu declară pentru anul 2014 venit numai din salariul de primar, în valoare de 70 249 lei și 8400 de lei salariul soției pe care îl ridică de la compania pe care o dețin împreună, dar nu este indicat venitul din activitatea SRL «Mioniscom».

El mai declară că deține o casă și un garaj, precum și două automobile, dintre care unul achiziționat în 2013, Hunday Santa Fe, cu 140 de mii de lei, sumă care depășește de două ori salariul său anual în calitate de primar. Ion Nistreanu mai deține împreună cu soția câteva terenuri agricole, grădini și intravilane.

Ion Nistreanu este primar la al doilea mandat în comuna Bălăbănești, fiind ales în iunie 2015 din partea Partidului Liberal Democrat. La alegerile locale din 2011, Ion Nistreanu a candidat din partea Partidului Liberal. 

Acum doi ani, Moldova Curată a scris despre Ion Nistreanu că şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
1789
Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
1153
Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
1174
Interese la vedere

CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.

10 iulie 2013
914
Interese la vedere

PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂȘCANI ȘI-A CONCEDIAT CUMNAT...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a concediat marți, 11 noiembrie, cumnata, la câteva ore după ce cazul său a fost discutat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Melniciuc a angajat-o în luna iulie pe sora soției sale, Ludmila Bobeică, în funcția de grefieră la instanța pe care o conduce.

12 noiembrie 2014
846
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
1241