Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Interese la vedere 23 februarie 2016 585
Primarul comunei Bălăbăneşti, Ion Nistreanu

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).Potrivit actelor din dosarul examinat de CNI, primarul deține împreună cu soția și fiul un magazin de materiale de construcție. De acolo persoanele nevoiașe achiziționau marfă pe banii pe care li-i dădea primăria în calitate de ajutoare materiale. De asemenea, primăria a cumpărat de la acest magazin materiale de construcție pentru grădinița din sat, dar și pentru repararea unor fântâni publice și a unor porțiuni de drum sau poduri. Despre aceste procurări primarul spune că au fost achiziții mici, pentru care nu a fost nevoie de organizarea unui tender.

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu

La magazinul primarului e mai ieftin

Ion Nistreanu a declarat în cadrul ședinței Comisie Naționale de Integritate că nu a știut că astfel încalcă legislația și se află într-o situație de conflict de interese. ”Eu înțeleg că mergem în Europa, respect legea și mă conformez. Nu am știut că eu trebuie să trimit omul în Corjovo (localitatea alăturată - n.n.) să cumpere 5 foi de ardezie, ca să nu ia din Bălăbănești, că e conflict de interese. Să fi știut, îi trimiteam. E unicul magazin de construcție din sat, să fi fost încă unul, îi trimiteam acolo”, a spus primarul. El mai afirmă că la unitatea comercială a familiei sale prețurile sunt mai mici decât la magazinele din vecinătate, astfel încât nu prejudiciază bugetul primăriei. El mai spune că deciziile de alocare a banilor au fost luate de consiliul local.

Totodată, întreprinderea la care este fondator Ion Nistreanu a participat la procedura de achiziție la lucrări de reparație a drumurilor. «Licitația a fost câștigată de altă companie, dar situația de conflict de interese, deși s-a consumat, a existat și primarul trebuia să o declare», a menționat șeful Direcției control venituri și proprietăți, din cadrul CNI, Lilian Chișcă.

A luat în chirie propriul automobil

CNI a mai constatat că primarul utiliza propriul automobil în calitate de mașină de serviciu, având semnat un contract cu sine însuși. El afirmă că acest automobil era dat în chirie și altor primari care au condus satul înaintea lui, începând cu anul 1998. Ion Nistreanu a mai spus că deja a fost reziliat contractul și că are de gând să cumpere un autoturism din banii primăriei, deși își face griji că oamenii nu vor privi cu ochi buni acest lucru. ”O să mă critice oamenii în sat, vor spune că îmi cumpăr mașină, dar drumurile rămân nereparate”, a adăugat primarul comunei Bălăbănești. El mai afirmă că nu știe cum ar putea proceda pe viitor în ceea privește magazinul pe care îl deține. Spune că s-a gândit să îi cedeze fiului său acțiunile sale, dar și în această situație ar rămâne într-un potențial conflict de interese. Cel puțin asta spun membrii CNI.

O amendă ce nu poate fi aplicată

Astfel, Comisia a constatat că Ion Nistreanu a încălcat regimul declarării conflictelor de interese, primarul urmând să fie sancționat cu o amendă cuprinsă între 2000 și 6000 de lei, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional. Cu toate acestea, cel mai probabil primarul nu va achita amenda, deoarece, potrivit președintelui CNI, Anatolie Donciu, a expirat termenul de prescripție de 3 luni. Totuși, această abatere va fi înregistrată în cazierul de integritate al primarului.

Contactat de Moldova Curată, Ion Nistreanu a declarat că nu este de acord cu decizia CNI, dar că deocamdată nu a hotărât dacă o va ataca în instanță, pentru că se teme că va suporta prea multe cheltuieli. El a mai spus că va solicita Ministerului Finanțelor și Direcției raionale finanțe să îi ofere o explicație cum să aplice legea ce vizează conflictele de interese și pe cea care se referă la gestionarea eficientă a finanțelor publice. El spune că dacă s-ar cumpăra materialele de construcție pentru lucrările satului din altă parte decât de la magazinul familiei sale, ar fi cheltuiți mai mulți bani.

Licitații câștigate de firma primarului

Firma primarului Ion Nistreanu a câștigat o licitație cu primăria comunei Bălăbănești, potrivit datelor de pe portalul tender.gov.md. În aprilie 2013, SRL ”Mioniscom” a fost aleasă să livreze primăriei produse alimentare în valoare de 10 410 lei, la concurs participând 9 companii. Ulterior, în decembrie 2013, contractul a fost micșorat cu 4.298,42 de lei.

Totodată, SRL ”Mioniscom” a câștigat mai multe licitații pentru lucrări de reparare a drumurilor și servicii privind mediul, organizate de câteva primării din raionul Dubăsari – Pîrîta, Doroțcaia și Holercani. În 2014 valoarea contractelor s-a ridicat la 219 150 lei, iar în 2015 – la 149 208 lei.

Ion Nistreanu declară pentru anul 2014 venit numai din salariul de primar, în valoare de 70 249 lei și 8400 de lei salariul soției pe care îl ridică de la compania pe care o dețin împreună, dar nu este indicat venitul din activitatea SRL «Mioniscom».

El mai declară că deține o casă și un garaj, precum și două automobile, dintre care unul achiziționat în 2013, Hunday Santa Fe, cu 140 de mii de lei, sumă care depășește de două ori salariul său anual în calitate de primar. Ion Nistreanu mai deține împreună cu soția câteva terenuri agricole, grădini și intravilane.

Ion Nistreanu este primar la al doilea mandat în comuna Bălăbănești, fiind ales în iunie 2015 din partea Partidului Liberal Democrat. La alegerile locale din 2011, Ion Nistreanu a candidat din partea Partidului Liberal. 

Acum doi ani, Moldova Curată a scris despre Ion Nistreanu că şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

24 iulie 2014
574
Interese la vedere

Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conduc...

Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  

31 martie 2015
586
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
630
Interese la vedere

Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.

18 martie 2014
760