Socrul primarului, şofer la primărie

Interese la vedere 16 decembrie 2013 1755
Radu Urechean, primarul comunei Larga, Briceni

Primarul comunei Larga din raionul Briceni şi-a angajat socrul la primărie în funcţia de şofer.  Localnicii spun, însă, că la volanul autoturismului primăriei îl văd mai mult pe primar, decât pe socrul său.



Radu Urechean a fost ales în calitate de primar al comunei Larga în turul doi al alegerilor locale din anul 2011, acesta candidând pe listele Partidului Liberal (PL). Când a venit în funcţie, Radu Urechean şi-a angajat socrul, pe Anatolie Tabarcea, în calitate de şofer la primărie.

Locuitor din Larga: „Credeam că Tolea-i zavhoz”

Unii localnici afirmă, însă, că nu cunosc nimic despre acest lucru, fiindcă la volanul maşinii primăriei este văzut întotdeauna primarul şi nu socrul acestuia. „Eu nu ştiam că socrul său este şoferul primăriei, credeam că Tolea îi zavhoz (şef de gospodărie – n.r.) acolo”, afirmă Nicolae Voloşciuc, un locuitor al comunei Larga.

Şi consilierul local Victor Cernopischi susţine că nu ştie cine este şoferul primăriei. „Eu nu ştiu cine lucrează acolo în primărie, fiindcă nu merg la şedinţele consiliilor locale. De la un timp, nu mă mai interesează ce decizii iau între ei”, conchide alesul local.

Radu Urechean, primarul localităţii, confirmă faptul că socrul său este şoferul primăriei. „Eu l-am angajat pe socrul meu să-mi fie şofer. Cred că nu era să merg cu soţul fostei primăriţe”, răspunde Radu Urechean. Alesul local a refuzat să declare, însă, dacă iniţiativa de angajare i-a aparţinut lui sau socrului. „Dacă voi nu aveţi cu ce vă ocupa, atunci aflaţi că eu am multe atribuţii”, ne-a spus primarul supărat.

Menţionăm că o unitate de transport într-o primărie este instituită în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii respective. Prin urmare, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1404 din 30.12. 2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, pentru deservirea aparatului primăriilor satelor şi oraşelor cu numărul populaţiei de peste 5,5 mii locuitori, se stabileşte numărul-limită de câte un autoturism de serviciu, conform deciziei Consiliului local respectiv. Datele ultimului recensământ al populaţiei, efectuat în anul 2004, arată că în comuna Larga erau înregistaţi atunci circa 5 100 de locuitori. Aceeaşi Hotărâre de Guvern stabileşte că aparatul primăriilor satelor şi oraşelor cu numărul populaţiei mai mic de 5,5 mii de locuitori poate beneficia de un autoturism doar în cazul în care în bugetul local există mijloace suficiente pentru întreţinerea acestuia.

Interesul personal prevalează

Mariana Kalughin, expert anticorupţie, susţine că primarul nu trebuia să-şi angajeze socrul în calitate de şofer al primăriei, deoarece în acest caz a prevalat interesul personal, nu cel profesional. „Legea cu privire la conflictul de interese defineşte foarte clar că acel conflict iscat între funcţia deţinută şi interesele persoanelor cu funcţii de răspundere în calitatea lor de persoane private ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Totodată, interesul personal este definit în lege ca orice interes, material sau nematerial care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale şi din relaţiile persoanelor cu funcţii de răspundere cu persoane apropiate”, explică experta. Precizăm că, în categoria persoanelor apropiate, legea include: soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).

Menţionăm că Legea privind administraţia publică locală prevede că primarul este cel care numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective şi personalul primăriei. Tot primarul este cel care controlează activitatea acestora şi contribuie la formarea şi reciclarea profesională.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Afacere cu pâine, nedeclarată de primar

În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.

27 ianuarie 2014
2201
Interese la vedere

Soţul - primar, soţia – administratoare a unei întrepri...

20 decembrie 2015
1235
Interese la vedere

Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, p...

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. 

03 martie 2016
1455
Interese la vedere

Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...

Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.  

10 septembrie 2014
1988
Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
1366
Interese la vedere

Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.

06 aprilie 2015
1409