Benzină de la firma soţiei
Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.
La 24 iulie curent, CNI a început controlul pe numele lui Victor Său, pentru a verifica implicarea acestuia în concursul public pe care l-a câştigat firma „Navisor” SRL , administrată de Natalia Său. Potrivit unui raport publicat pe site-ul CR Soroca, în anul 2013, instituţia a cumpărat benzină de la această firmă în valoare de circa 200 de mii de lei, iar în luna ianuarie curent - de peste 126 mii de lei. Menţionăm că timp de zece ani, Victor Său a fost directorul general al firmei „Navisor” SRL.
Dezbaterea:„Consolidarea regimului integrităţii publice” (21 iulie 2014). Participanţi: Maria Popescu,CNA; Sergiu Ostaf, CREDO; Olga Bâtcă, Alianţa Anticorupţie şi Victor Strătilă, CNI.
Preşedintele raionului confirmă că firma administrată de soţia sa a participat la acel concurs public, însă susţine că el nu s-a implicat în acel proces de achiziţii. „Preşedetele grupului de lucru a fost vicepreşedintele CR Soroca. Chiar nu am avut nicio tangenţă cu acele concursuri. Eu nu pot să-i interzic unui agent economic să participe la o achiziţie”, a menţionat Victor Său pentru Moldova Curată.
Vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, a declarat, în cadrul dezbaterii „Consolidarea regimului integrităţii publice”, desfăşurate la 21 iulie curent, că actuala legislaţie nu-i obligă pe funcţionari sau demnitari să declare conflictul de interese, dacă nu au fost implicaţi într-un proces de achiziţii publice. Acesta a precizat că în prezent sunt propuse modificări la Codul Contravenţional. „Dacă aceste modificări vor fi adoptate de Parlament, persoanele cu funcţii de răspundere ar putea fi sancţionate pentru nedeclararea conflictului de interese, chiar dacă nu au participat la acel concurs public”, a specificat vicepreşedintele CNI.
Menţionăm că după iniţierea procedurii de control, membrii CNI vor stabili dacă Victor Său a participat la organizarea concursurilor publice, unde a fost desemnată câştigătoare firma administrată de soţia acestuia.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu...
Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.
Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...
Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.
CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc
Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.
Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...
Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe.
Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...
Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.
Aici așteptăm comentariul tău!