Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Interese la vedere 18 martie 2014 837
Victor Bogatico

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.În februarie 2014, primăria oraşului Râşcani a scos la licitaţie, cu titlu de arendă, câteva terenuri de pământ din interiorul localităţii. Victor Bogatico, primarului oraşului, recunoaşte că nepotul său de la soră a vrut să participe la concurs, iar el în calitate de primar, dar şi de preşedinte al Comisiei de licitaţie, nu a avut dreptul să-i interzică acest lucru. „El are aceleaşi drepturi ca oricare locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explică primarul.

Alte opt terenuri pentru un funcţionar public şi pentru ruda viceprimarului?

La rândul său, Valentina Garaşciuc, şefa SRFC Râşcani confirmă că fiicei sale i-a fost atribuit în arendă un lot de pământ, însă ea, fiind membră a Comisiei de licitaţie, a participat ca observator, fără drept de vot. „La acea licitaţie cu strigare s-au comis mai multe nereguli, eu ştiam cine va participa la concurs, de aceea am refuzat să votez. Terenurile respective au fost scoase la licitaţie fără ca primăria să aibă acordul mai multor organe”, susţine funcţionara. Ea mai declară că la acel concurs ar fi obţinut câte patru terenuri de pământ şi sora viceprimarului de Râşcani, Andrei Guţu, dar şi şeful Întreprinderii Municipale „Apă-Canal” din localitate. Moldova Curată a încercat să vorbească cu viceprimarul Andrei Guţu, însă el ne-a închis telefonul când a auzit care este subiectul discuţiei.

Menţionăm că în afară de Valentina Garaşciuc, din Comisia de licitaţie au mai făcut parte: primarul Victor Bogatico, consilierul orăşenesc Iurie Mîzdrenco, contabila-şefă Tamara Ţurcanu şi jurista Ludmila Revenco.

Licitaţia cu strigare cercetată de Procuratura Anticorupţie, CNI şi OTC Bălţi

Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), spune că pe acest caz s-a sesizat Procuratura Anticorupţie, dar şi Oficiul Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat. Menţionăm că la 13 martie curent, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat două controale pe numele primarului oraşului Râşcani, dar şi a şefei SRFC Râşcani, deoarece ei ar fi încălcat regimul conflictului de interese, atunci când rudelor acestora le-au fost atribuite în arendă două terenuri de pământ. CNI a fost sesizată de Direcţia Generală Nord a Centrului Naţional Anticorupţie.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
807
Interese la vedere

Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...

Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.   

20 iulie 2015
535
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
605
Interese la vedere

Verificat de CNI pentru că şi-a angajat cumnata la prim...

Primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză, a avut grijă ca Galina Funză, cumnata sa, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, însă alesul local afirmă că el este nevinovat, deoarece nu a făcut parte din comisia care a selectat-o pe cumnata sa în această funcţie publică. Anterior Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc.

12 ianuarie 2015
598