Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani
Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.
În februarie 2014, primăria oraşului Râşcani a scos la licitaţie, cu titlu de arendă, câteva terenuri de pământ din interiorul localităţii. Victor Bogatico, primarului oraşului, recunoaşte că nepotul său de la soră a vrut să participe la concurs, iar el în calitate de primar, dar şi de preşedinte al Comisiei de licitaţie, nu a avut dreptul să-i interzică acest lucru. „El are aceleaşi drepturi ca oricare locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explică primarul.
Alte opt terenuri pentru un funcţionar public şi pentru ruda viceprimarului?
La rândul său, Valentina Garaşciuc, şefa SRFC Râşcani confirmă că fiicei sale i-a fost atribuit în arendă un lot de pământ, însă ea, fiind membră a Comisiei de licitaţie, a participat ca observator, fără drept de vot. „La acea licitaţie cu strigare s-au comis mai multe nereguli, eu ştiam cine va participa la concurs, de aceea am refuzat să votez. Terenurile respective au fost scoase la licitaţie fără ca primăria să aibă acordul mai multor organe”, susţine funcţionara. Ea mai declară că la acel concurs ar fi obţinut câte patru terenuri de pământ şi sora viceprimarului de Râşcani, Andrei Guţu, dar şi şeful Întreprinderii Municipale „Apă-Canal” din localitate. Moldova Curată a încercat să vorbească cu viceprimarul Andrei Guţu, însă el ne-a închis telefonul când a auzit care este subiectul discuţiei.
Menţionăm că în afară de Valentina Garaşciuc, din Comisia de licitaţie au mai făcut parte: primarul Victor Bogatico, consilierul orăşenesc Iurie Mîzdrenco, contabila-şefă Tamara Ţurcanu şi jurista Ludmila Revenco.
Licitaţia cu strigare cercetată de Procuratura Anticorupţie, CNI şi OTC Bălţi
Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), spune că pe acest caz s-a sesizat Procuratura Anticorupţie, dar şi Oficiul Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat. Menţionăm că la 13 martie curent, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat două controale pe numele primarului oraşului Râşcani, dar şi a şefei SRFC Râşcani, deoarece ei ar fi încălcat regimul conflictului de interese, atunci când rudelor acestora le-au fost atribuite în arendă două terenuri de pământ. CNI a fost sesizată de Direcţia Generală Nord a Centrului Naţional Anticorupţie.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...
O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.
Triunghiul intereselor la Micleşti
Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.
Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...
Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.
Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău
Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.
Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...
După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor.
Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită
Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.
Aici așteptăm comentariul tău!