Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concurentă

Interese la vedere 8 martie 2016 784
Gheorghe Todireanu

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.O diferenţă de aproape 360 de mii de lei între venituri şi proprietăţile achiziţionate

CNI a constatat o diferență vădită, care nu poate fi justificată, între veniturile și proprietățile achiziționate pe parcursul anului 2013, de aproape 360 de mii de lei. Primarul a declarat un venit anual de 59044,49 lei. Diferența depășește de 12 ori șase salarii minime, ce constituie suma de 29522 lei, se arată în actul de constatare al CNI.

Primarul Gheorghe Todireanu a atacat actul în instanță, dar Judecătoria Soroca i-a respins cererea şi a lăsat în vigoare decizia Comisiei. În prezent, cauza se află pe rol la Curtea de Apel Bălţi.

«Primarul face abuz de funcţia pe care o ocupă»

Solicitarea de a verifica veniturile și proprietățile primarului Gheorghe Todireanu a fost depusă la CNI de către un agent comercial, SA ”Alfa-Nistru” din Soroca. Semnatarii a afirmat că primarul de la Trifăuți acționează în mod abuziv și profită de funcția sa publică pentru a intra în posesia a cât mai multe terenuri. Într-o scrisoare expediată pe adresa portalului Moldova Curată, reprezentanții SA «Alfa-Nistru» susțin că primarul cumpără loturile pe numele său și al soției, dar acestea sunt prelucrate de firma ”Trifăuți-Agro”, condusă de Ion Focșa, care îi este cumnat, adică fratele soției. În realitate, mai afirmă autorii scrisorii, firma i-ar aparține primarului.

Potrivit aceluiași mesaj, Gheorghe Todireanu îngrădește accesul reprezentanților SA «Alfa-Nistru» la câteva loturi cumpărate de la locuitorii satului Trifăuți. Primarul ar fi înregistrat în mod abuziv contracte de arendă a acestor terenuri și nu i-ar permite proprietarului de drept să aibă acces la ele. ”Întreprinderea noastră a trimis tehnică să înceapă boronitul, aratul, și el a pus și ”Niva” în ogor, ca să nu intre. El este un concurent neloial, dreptul nostru de proprietate este îngrădit”, se arată în scrisoare.

Reprezentanții SA «Alfa-Nistru» mai afirmă că unele contracte de arendă a terenurilor cu suprafața de până la 3 hectare nu au fost înregistrate în baza de date de la Cadastru,   iar acest lucru s-a aflat abia după ce ei au cumpărat aceste loturi.

Cercetat pentru fals în declaraţii şi activitate de întreprinzător ilegală

Pe numele lui Gheorghe Todireanu au fost inițiate mai multe cauze penale, dar care nu au ajuns deocamdată în instanță. O cauză penală a fost iniţiată de Direcţia de urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie, în baza art.352/1 Cod Penal, pentru fals în declaraţii, iar două dosare – de către direcţia teritorială Nord a Centrul Naţional Anticorupţie. Dintre acestea, unul a fost deschis pentru fals în declaraţii, iar al doilea, în baza articolului 241 alin. (2) lit. f)  Cod penal - practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari. Primarul Gheorghe Todireanu riscă astfel să fie sancţionat cu o amendă de până la 60 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Primarul nu vorbeşte cu presa

Solicitat de Moldova Curată să comenteze această situaţie, Gheorghe Todireanu a evitat să dea un răspuns. Deşi a fost sunat de mai multe ori, primarul închidea telefonul când afla despre ce vrem să îl întrebăm, apoi nu mai răspundea. La fel a făcut şi administratorul companiei „Trifăuţi-Agro”, Ion Focşa. Anterior, Gheorghe Todireanu a comentat în presă că punerea sa sub urmărire penală ar avea la bază o comandă politică.

Gheorghe Todireanu a obținut al doilea mandat în luna iunie 2014, când a candidat din partea Partidului Liberal Democrat. Primul mandat de primar, la alegerile din 2011, l-a obținut ca reprezentant al Partidului Comuniștilor.

În ultima declaraţie de venituri şi proprietăţi, Todireanu a indicat că deţine împreună cu soţia peste 100 de terenuri agricole, o casă cu o suprafaţă de 120 m. p. şi trei automobile. Totodată, pe lângă venitul obţinut din salariul de primar, de peste 62 de mii de lei anual, Gheorghe Todireanu mai indică pentru 2014 un venit similar, de aproape 62 de mii de lei din vânzarea produselor agricole, iar soţia sa a avut un venit de exact 100 de mii de lei din arenda terenurilor agricole.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
800
Interese la vedere

Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...

Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.   

20 iulie 2015
501
Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
693
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
512