Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concurentă

Interese la vedere 8 martie 2016 1560
Gheorghe Todireanu

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.



O diferenţă de aproape 360 de mii de lei între venituri şi proprietăţile achiziţionate

CNI a constatat o diferență vădită, care nu poate fi justificată, între veniturile și proprietățile achiziționate pe parcursul anului 2013, de aproape 360 de mii de lei. Primarul a declarat un venit anual de 59044,49 lei. Diferența depășește de 12 ori șase salarii minime, ce constituie suma de 29522 lei, se arată în actul de constatare al CNI.

Primarul Gheorghe Todireanu a atacat actul în instanță, dar Judecătoria Soroca i-a respins cererea şi a lăsat în vigoare decizia Comisiei. În prezent, cauza se află pe rol la Curtea de Apel Bălţi.

«Primarul face abuz de funcţia pe care o ocupă»

Solicitarea de a verifica veniturile și proprietățile primarului Gheorghe Todireanu a fost depusă la CNI de către un agent comercial, SA ”Alfa-Nistru” din Soroca. Semnatarii a afirmat că primarul de la Trifăuți acționează în mod abuziv și profită de funcția sa publică pentru a intra în posesia a cât mai multe terenuri. Într-o scrisoare expediată pe adresa portalului Moldova Curată, reprezentanții SA «Alfa-Nistru» susțin că primarul cumpără loturile pe numele său și al soției, dar acestea sunt prelucrate de firma ”Trifăuți-Agro”, condusă de Ion Focșa, care îi este cumnat, adică fratele soției. În realitate, mai afirmă autorii scrisorii, firma i-ar aparține primarului.

Potrivit aceluiași mesaj, Gheorghe Todireanu îngrădește accesul reprezentanților SA «Alfa-Nistru» la câteva loturi cumpărate de la locuitorii satului Trifăuți. Primarul ar fi înregistrat în mod abuziv contracte de arendă a acestor terenuri și nu i-ar permite proprietarului de drept să aibă acces la ele. ”Întreprinderea noastră a trimis tehnică să înceapă boronitul, aratul, și el a pus și ”Niva” în ogor, ca să nu intre. El este un concurent neloial, dreptul nostru de proprietate este îngrădit”, se arată în scrisoare.

Reprezentanții SA «Alfa-Nistru» mai afirmă că unele contracte de arendă a terenurilor cu suprafața de până la 3 hectare nu au fost înregistrate în baza de date de la Cadastru,   iar acest lucru s-a aflat abia după ce ei au cumpărat aceste loturi.

Cercetat pentru fals în declaraţii şi activitate de întreprinzător ilegală

Pe numele lui Gheorghe Todireanu au fost inițiate mai multe cauze penale, dar care nu au ajuns deocamdată în instanță. O cauză penală a fost iniţiată de Direcţia de urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie, în baza art.352/1 Cod Penal, pentru fals în declaraţii, iar două dosare – de către direcţia teritorială Nord a Centrul Naţional Anticorupţie. Dintre acestea, unul a fost deschis pentru fals în declaraţii, iar al doilea, în baza articolului 241 alin. (2) lit. f)  Cod penal - practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari. Primarul Gheorghe Todireanu riscă astfel să fie sancţionat cu o amendă de până la 60 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Primarul nu vorbeşte cu presa

Solicitat de Moldova Curată să comenteze această situaţie, Gheorghe Todireanu a evitat să dea un răspuns. Deşi a fost sunat de mai multe ori, primarul închidea telefonul când afla despre ce vrem să îl întrebăm, apoi nu mai răspundea. La fel a făcut şi administratorul companiei „Trifăuţi-Agro”, Ion Focşa. Anterior, Gheorghe Todireanu a comentat în presă că punerea sa sub urmărire penală ar avea la bază o comandă politică.

Gheorghe Todireanu a obținut al doilea mandat în luna iunie 2014, când a candidat din partea Partidului Liberal Democrat. Primul mandat de primar, la alegerile din 2011, l-a obținut ca reprezentant al Partidului Comuniștilor.

În ultima declaraţie de venituri şi proprietăţi, Todireanu a indicat că deţine împreună cu soţia peste 100 de terenuri agricole, o casă cu o suprafaţă de 120 m. p. şi trei automobile. Totodată, pe lângă venitul obţinut din salariul de primar, de peste 62 de mii de lei anual, Gheorghe Todireanu mai indică pentru 2014 un venit similar, de aproape 62 de mii de lei din vânzarea produselor agricole, iar soţia sa a avut un venit de exact 100 de mii de lei din arenda terenurilor agricole.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
1941
Interese la vedere

Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut pri...

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.

29 februarie 2016
1165
Interese la vedere

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

21 iunie 2013
1498
Interese la vedere

PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂȘCANI ȘI-A CONCEDIAT CUMNAT...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a concediat marți, 11 noiembrie, cumnata, la câteva ore după ce cazul său a fost discutat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Melniciuc a angajat-o în luna iulie pe sora soției sale, Ludmila Bobeică, în funcția de grefieră la instanța pe care o conduce.

12 noiembrie 2014
932
Interese la vedere

Drumuri „dubioase” la Durlești

Angajatul unei întreprinderi municipale este acuzat că și-ar fi construit drum de acces spre casa pe care și-a ridicat-o într-un cartier de elită din Durlești, suburbie a capitalei, folosind utilajul și materialele firmei. Potrivit unor calcule, construcția unui astfel de drum despre care primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, afirmă că ar avea 500 de metri lungime, costă aproximativ un milion de lei. Poliția investighează cazul, bănuind că acțiunile bărbatului au fost acoperite de conducerea instituției și a cerut autorităților municipale să deschidă o anchetă de serviciu.

03 iulie 2013
1112
Interese la vedere

Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.

02 iulie 2013
1901