Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concurentă

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.
O diferenţă de aproape 360 de mii de lei între venituri şi proprietăţile achiziţionate
CNI a constatat o diferență vădită, care nu poate fi justificată, între veniturile și proprietățile achiziționate pe parcursul anului 2013, de aproape 360 de mii de lei. Primarul a declarat un venit anual de 59044,49 lei. Diferența depășește de 12 ori șase salarii minime, ce constituie suma de 29522 lei, se arată în actul de constatare al CNI.
Primarul Gheorghe Todireanu a atacat actul în instanță, dar Judecătoria Soroca i-a respins cererea şi a lăsat în vigoare decizia Comisiei. În prezent, cauza se află pe rol la Curtea de Apel Bălţi.
«Primarul face abuz de funcţia pe care o ocupă»
Solicitarea de a verifica veniturile și proprietățile primarului Gheorghe Todireanu a fost depusă la CNI de către un agent comercial, SA ”Alfa-Nistru” din Soroca. Semnatarii a afirmat că primarul de la Trifăuți acționează în mod abuziv și profită de funcția sa publică pentru a intra în posesia a cât mai multe terenuri. Într-o scrisoare expediată pe adresa portalului Moldova Curată, reprezentanții SA «Alfa-Nistru» susțin că primarul cumpără loturile pe numele său și al soției, dar acestea sunt prelucrate de firma ”Trifăuți-Agro”, condusă de Ion Focșa, care îi este cumnat, adică fratele soției. În realitate, mai afirmă autorii scrisorii, firma i-ar aparține primarului.
Potrivit aceluiași mesaj, Gheorghe Todireanu îngrădește accesul reprezentanților SA «Alfa-Nistru» la câteva loturi cumpărate de la locuitorii satului Trifăuți. Primarul ar fi înregistrat în mod abuziv contracte de arendă a acestor terenuri și nu i-ar permite proprietarului de drept să aibă acces la ele. ”Întreprinderea noastră a trimis tehnică să înceapă boronitul, aratul, și el a pus și ”Niva” în ogor, ca să nu intre. El este un concurent neloial, dreptul nostru de proprietate este îngrădit”, se arată în scrisoare.
Reprezentanții SA «Alfa-Nistru» mai afirmă că unele contracte de arendă a terenurilor cu suprafața de până la 3 hectare nu au fost înregistrate în baza de date de la Cadastru, iar acest lucru s-a aflat abia după ce ei au cumpărat aceste loturi.
Cercetat pentru fals în declaraţii şi activitate de întreprinzător ilegală
Pe numele lui Gheorghe Todireanu au fost inițiate mai multe cauze penale, dar care nu au ajuns deocamdată în instanță. O cauză penală a fost iniţiată de Direcţia de urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie, în baza art.352/1 Cod Penal, pentru fals în declaraţii, iar două dosare – de către direcţia teritorială Nord a Centrul Naţional Anticorupţie. Dintre acestea, unul a fost deschis pentru fals în declaraţii, iar al doilea, în baza articolului 241 alin. (2) lit. f) Cod penal - practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari. Primarul Gheorghe Todireanu riscă astfel să fie sancţionat cu o amendă de până la 60 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.
Primarul nu vorbeşte cu presa
Solicitat de Moldova Curată să comenteze această situaţie, Gheorghe Todireanu a evitat să dea un răspuns. Deşi a fost sunat de mai multe ori, primarul închidea telefonul când afla despre ce vrem să îl întrebăm, apoi nu mai răspundea. La fel a făcut şi administratorul companiei „Trifăuţi-Agro”, Ion Focşa. Anterior, Gheorghe Todireanu a comentat în presă că punerea sa sub urmărire penală ar avea la bază o comandă politică.
Gheorghe Todireanu a obținut al doilea mandat în luna iunie 2014, când a candidat din partea Partidului Liberal Democrat. Primul mandat de primar, la alegerile din 2011, l-a obținut ca reprezentant al Partidului Comuniștilor.
În ultima declaraţie de venituri şi proprietăţi, Todireanu a indicat că deţine împreună cu soţia peste 100 de terenuri agricole, o casă cu o suprafaţă de 120 m. p. şi trei automobile. Totodată, pe lângă venitul obţinut din salariul de primar, de peste 62 de mii de lei anual, Gheorghe Todireanu mai indică pentru 2014 un venit similar, de aproape 62 de mii de lei din vânzarea produselor agricole, iar soţia sa a avut un venit de exact 100 de mii de lei din arenda terenurilor agricole.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...
După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.
Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...
Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.
Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...
În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.
Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...
Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.
Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...
Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.
Aici așteptăm comentariul tău!