Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de avere

Interese la vedere 12 august 2014 1118
Boris și Silvia Volosatâi

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.



”Eu nu dau explicații la presă despre chestiile mele personale”

Silvia Volosatâi este șefa Secției investiţii capitale şi administrarea proprietăţii publice  din cadrul Ministerului Sănătății și ridică lunar un salariu de aproximativ 7 mii de lei. Firma fondată de ea în 1994 prestează diverse servicii în domeniul construcțiilor. Chiar dacă în Raportul financiar anual pentru 2012 "Sinteza-OS" SRL a arătat că a avut venituri din vânzări de 1 972 500 de lei, funcţionara spune că ea personal nu a obţinut beneficii de pe urma activităţii acestei firme. "Eu nu dau explicații la presă pentru chestiile mele personale, am dat explicații la organele de drept. La ”Sinteza-OS” nu am avut venituri. Eu sunt fondator, dar nu activez în acea firmă și nu am niciun leu venit din ea”, ne-a spus la telefon, oarecum deranjată, Silvia Volosatâi.

Peste câteva ore, funcționara a revenit cu un apel telefonic și ne-a invitat la o discuție în biroul său de la Ministerul Sănătății, motivând că s-a documentat și este dispusă să răspundă la întrebări. Aici a confirmat că prin contabilitatea firmei sale au trecut, într-adevăr în anul 2012, cele 2 milioane de lei, aceasta fiind valoarea lucrărilor executate. În anul 2013 firma ar fi executat, potrivit ei, lucrări de doar 500 de mii de lei.  ”Sunt un om care respectă legea. Eu am activat cu firma din 1994 și practic nu am avut venit. Eu știu că nu poate fi venit într-un asemenea domeniu la noi cum este cel al construcției. Mulți muncitori au fost eliberați, angajații practic nu au cu ce trăi, de unde venit?”, explică Silvia Volosatâi.

Reparație capitală la Spitalul de Psihiatrie

În anul 2010 firmei ”Sinteza-OS” i-a fost încredințat un contract în valoare de 596 de mii de lei pentru reparația capitală a blocului curativ nr. 2 al Spitalului Clinic de Psihiatrie. Chiar dacă este șefa Secţiei investiţii capitale de la Ministerul Sănătății, ea spune că nici nu a știut că firma sa participă la tender, dar că  pe acest caz a fost invitată la Centrul Național Anticorupție să dea explicații.

La Camera Înregistrării de Stat mai figurează un SRL, ”Liceul Experimental Teoretic” , fondat de Silvia Volosati împreună cu alte două persoane, dintre care una este în prezent director adjunct al Liceului ”Gheorghe Asachi”. Funcționara spune însă că nu a indicat această firmă în declaraţiile de avere şi de interese pentru că pur şi simplu a uitat de ea. "Firma nu a activat niciodată și, respectiv, nu am avut venituri”, a mai spus Silvia Volosatâi.

Cât privește bunurile indicate în declarația de avere, Silvia Volosatâi indică două apartamente, în timp ce soțul ei, și el subiect al declarării veniturilor, indică alte 3 imobile - un apartament, o casă și un garaj. Ca și în anul precedent, Boris Volosatâi nu a indicat valoarea cadastrală a acestor bunuri. La capitolul datorii găsim însă o sumă ciudată pentru un director de școală - 1 milion 300 de mii de lei. Cu atât ar fi dator unui creditor necunoscut Boris Volosatâi, iar suma inițială a împrumutului ar fi fost de 2 milioane de lei.

Bunurile deținute de soți-funcționari trebuie trecute în ambele declarații de avere

Silvia Volosatâi spune că nu a indicat în declarația sa de avere și bunurile deținute de soțul său și invers pentru că legea ar permite acest lucru: ”Nu este greu de luat declarația lui și a mea și de verificat”.

Lilia Ioniță, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, susține însă că în cazul în care ambii sunt subiecți ai declarării veniturilor, soții trebuie să indice în declarațiile lor toate bunurile deținute, chiar dacă în acte ele sunt trecute pe numele doar unuia dintre ei. ”Însuși formularul declarației cu privire la venituri și proprietate, pe care îl completează funcționarul, conține următoarea formulare: declar pe propria răspundere că împreună cu soțul meu/soția mea (...) am următoarele venituri și următoarele proprietăți deținute la momentul declarării.  Deci este obligatoriu ca bunurile deținute în comun să se regăsească în ambele declarații”, explică expertul anticorupție.

Anul trecut, Boris Volosatâi nu a depus declarația de avere, motivând, solicitat de Moldova Curată,  că nu se afla în țară, fapt pentru care a fost amendat de CNI, așa că a depus-o cu întârziere, în luna iulie, și nu în primele luni ale anului, așa cum prevede legea.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
1299
Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
850
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
922
Interese la vedere

Pâine de la firma ginerelui

Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.

10 februarie 2014
1538
Interese la vedere

De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la per...

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.

25 iulie 2013
1303
Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
1079