Curtea de Conturi a găsit nereguli la plata unor lucrări prestate Ministerului Agriculturii de către firma sefului de cabinet al ministrului Finanțelor

Firma de audit ”Ata Consult”, în care șeful cabinetului ministrului Finanțelor Iurie Cicibaba deține o cotă de 40%, a prestat, la sfârșitul anului 2017, servicii pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Firma a fost contractată fără organizarea unui concurs public, printr-o procedură legală, referitoare la contractele de valoare mică. Contra sumei de 75 de mii de lei, entitatea urma să primească și să verifice rapoartele financiare ale instituțiilor subordonate Ministerului pentru trimestrul III al anului 2017. MADRM a explicat că a avut nevoie de serviciile firmei, deoarece la acel moment ”personalul din cadrul Ministerului, responsabil de generalizarea rapoartelor financiare, deja era disponibilizat” și nu avea cine să se ocupe de raportare.
Plata în avans a serviciilor, calificată de Curtea de Conturi încălcare a legii
Un audit al Curții de Conturi (detalii - în raportul-anexă la Hotărârea CC nr. 63 din 27.07.2018) a arătat însă că firma a prestat serviciile cu o întârziere de două luni, dar ar fi fost plătită în avans, eliberându-se facturi fictive. Contractul a fost încheiat la 15 decembrie 2017, urmând ca serviciile să fie prestate până la 31 decembrie 2017. Factura fiscală referitoare la plata în avans a celor 75 de mii de lei a fost emisă peste 5 zile de la încheierea contractului, în timp ce lucrările au fost recepționate abia la sfârșitul lunii februarie.
”Astfel, pentru a obține mijloace bănești în anul bugetar de gestiune, a fost emisă o factură fictivă, în așa mod fiind eludate prevederile art.66 alin.(5) din Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, care interzic încheierea de către autorităţile/instituţiile bugetare a contractelor cu efectuarea plăţilor anticipate (în avans) pentru achiziţionarea mărfurilor, serviciilor şi lucrărilor. Urmare a emiterii facturii fiscale fictive, au fost majorate cheltuielile anului de gestiune și diminuate cu 75,0 mii lei creanțele raportate la finele anului”, se spune în raportul de audit al Curții de Conturi.
Ministerul nu comentează concluziile Curții de Conturi, dar confirmă că serviciile au fost recepționate în luna februarie
Solicitat să explice de ce a acceptat lucrări prestate tardiv și a făcut plăți în avans, Ministerul Agriculturii a explicat pentru Moldova Curată că ”în legătură cu reforma administrației publice centrale de specialitate, finalizarea serviciilor s-a realizat în februarie 2018, atunci când a fost emis actul de predare-primire a serviciilor respective”. Instituția nu a comentat obiecțiile Curții de Conturi privind eliberarea unei ”facturi fictive”.
La rândul său, șeful de cabinet al ministrului Finanțelor, Iurie Cicibaba, ne-a confirmat că deține o cotă de 40% în firma ”ATA Consult”, însă a precizat că nu se ocupă de activitatea firmei, îndemnându-ne să o contactăm pe administratoarea firmei și deținătoarea cotei de 60%, Vera Baciu.
”Am prestat serviciile la timp. Finalizarea raportului a întârziat din cauza unor instituții ale MADRM”
La rândul său, Vera Baciu spune că nu e vorba de o factură fictivă. ”Lucrările au fost prestate. Inspectorii Curții de Conturi nu neagă acest lucru. După încheierea contractului pe 15 decembrie am început să lucrăm. La scurt timp, la 22 sau 23 decembrie, trebuie să ridic corespondența ca să vă spun exact, am informat prin mail Ministerul Finanțelor că în rapoartele unor instituții subordonate Ministerului Agriculturii sunt anumite probleme, greșeli. La acel moment era făcut mai mult de 90% din lucru. A urmat o perioadă de corespondență cu aceste instituții privind eliminarea greșelilor și abia după aceea noi am putut să consolidăm raportul. În februarie a fost întocmit actul de predare-primire a raportului consolidat semnat. Finalizarea lui a întârziat din cauză că am comunicat foarte greu cu cele patru instituții care aveau probleme în rapoarte. Ele fuseseră reorganizate (în procesul de reformă a Guvernului – n. r.) și nu aveau nici contabil, era foarte greu să obții documente. Noi am mers până la final, nu am lăsat pe seama Ministerului să se lămurească ei. Am predat raportul, totul verificat până la ultima cifră”, ne-a explicat Vera Baciu.
Amintim că din a doua jumătate a anului 2017 Guvernul a intrat într-un proces de reformă, numărul de ministere fiind redus de la 16 la 9. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, existent în 2017, a devenit Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, plata în avans a mărfurilor și serviciilor de către entitățile de stat este interzisă.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Mama şefă, la control...
Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.
Marian Lupu, cu imunitate la CNI?
Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.
Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...
După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor.
Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti
În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.
Aici așteptăm comentariul tău!