Bogații de pe locul 6

2014-2018 26 decembrie 2014 1230

Pe locurile cu nr. 6 ale listelor electorale ale partidelor care au intrat în Parlament găsim persoane bogate, chiar dacă nu toate și-au declarat averile la CNI. Comunistul Vladimir Vitiuc de la Bălți, de exemplu, nu a arătat în declarațiile de avere din ultimii 2 ani că ar avea vreo casă. În schimb, deține o firmă și o cotă de participare în altă firmă. Mihai Moldovanu este bugetarul de la liberali cu o avere pentru agonisirea căreia alți bugetari ar trebui să muncească 10 vieți, iar liberal-democratul Valeriu Streleț are o firmă care îi aduce venituri anuale de 3-4 milioane de lei.
Fiodor Gagauz

Vrea federalizarea Moldovei

Fiodor Gagauz (PSRM) este unul dintre cei mai înstăriți deputați din Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Potrivit declarației de avere depuse la CEC, el deține 3 apartamente (de 57 m.p., 98 m.p și 137 m.p.), o casă de 135 m.p. în satul Gaidar din raionul Comrat, două garaje în Chișinău, un lot agricol și 1 autoturism Toyota Prado din 2007. Gagauz mai indică faptul că în ultimii doi ani a vândut un apartament cu 250 de mii de lei.

În perioada sovietică el a absolvit Şcoala Superioară din Kiev a MAI al URSS, iar în anii 1999-2002 a condus Direcţia afacerilor interne din autonomia găgăuză. Fiodor Gagauz a nimerit pe lista alectorală a socialiștilor (nr.8) de pe poziția de lider al Mișcării ”Edinaia Gagauzia/Găgăuzia Unită”.

Prin Mișcarea pe care o conduce, el a cerut întotdeauna transformarea Republicii Moldova în federație, în care unul dintre subiecți să fie regiunea transnistreană, iar al doilea - UTA Gagauz Yeri. El a fost unul dintre cei care au sprijinit referendumul din 2 februarie 2014 din autonomia găgăuză, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii, Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat. Locuitorii au fost întrebați ce prefera – aderarea la Uniunea Europeana sau la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, dar și dacă sunt de acord ca regiunea lor să se separe de Moldova în cazul în care aceasta își va schimba statutul de țară suverană. Referendumul a fost declarat ilegal de către autoritățile de la Chișinău, iar Procuratura Gerenerală a deschis un dosar penal pentru samovolnicie. Organizatorii au fost citați la procuratură în vara acestui an. Dosarul încă nu a fost finalizat.

Valeriu Streleț

De pregătire istoric, de vocație - businessman

Nr. 6 pe lista liberal-democraților, Valeriu Streleț, a intrat în politică la mijlocul anilor 90, candidând inițial la parlamentarele din 1994 pe listele Blocului Social-Democrat. Ulterior a fost vicepreședinte al Partidului Social-Liberal, însă a devenit deputat abia în 2009, cu Partidul Liberal Democrat (PLDM). De meserie istoric, a lucrat timp de un an profesor la un liceu din Chișinău, apoi a activat în domeniul afacerilor, care, ulterior, i-au adus câștiguri de milioane de lei.  

Valeriu Streleț este proprietarul FPC ”Bioprotect” SRL, creată în 2003, care i-a adus în anul 2013 un venit de peste 3 milioane de lei, iar un an mai devreme, câștigurile au fost și mai mari – au depășit 4 milioane de lei. Streleț deține 3 terenuri, unul dintre care (de 460 m.p.) cumpărat în 2011, adică pe durata mandatului de dputat.  

Deputatul, care până la alegeri a fost și președinte al fracțiunii PLDM din Parlament,  locuiește într-o casă din sectorul Râșcani al capitalei, evaluată la peste 2 milioane de lei și dată în exploatare în 2012. În afară de asta, mai are două apartamente în Chișinău.  Cât despre automobile, în ultima declarație de avere, depusă la Comisia Electorală Centrală, Valeriu Streleț arată că deține două autoturisme Volkswagen Touareg, cumpărate în 2012 și, respectiv, în 2014. Primul valorează, potrivit declarației de avere, ceva mai mult de 1 milion de lei.  

Liberal-democratul se judecă acum cu postul de televiziune Realitatea TV, după ce jurnaliștii de aici au realizat o investigație și au arătat că mai mulți agricultori din nordul țării se plâng că livezile nu le-au rodit din cauză că ar fi folosit pesticide cumpărate de la firma ”Bioprotect” SRL. Atât directorul companiei, cât și Valeriu Streleț au negat acest lucru, spunând că substanțele chimice importate de ei sunt de cea mai înaltă calitate.

Pavel Filip

De la bomboane, la tehnologii informaționale

Pavel Filip (48 de ani) a deținut în ultimii ani numai funcții de conducere în diferite întreprinderi și instituții. Astfel, fiind de meserie inginer, el a lucrat din 1991 până în 2008 la Fabrica de bomboane ”Bucuria”, unde deține acum peste 300 de acțiuni. El a condus această întreprindere din 2001 și până în 2008, când a preluat conducerea unei alte întreprinderi de stat, ”TUTUN-CTC”. De la producerea țigărilor a trecut, în 2011 la conducerea Ministerului Tehnologiei Informației, funcție pe care o deține și în prezent.

În ultima declarație de avere, depusă pentru anul 2013, Pavel Filip indică 10 terenuri dintre care 9 i-au fost lăsate drept moștenire.  Are și două case de locuit, una dintre care nu ar fi fost evaluată, iar a doua ar costa peste 900 de mii de lei. De asemenea, familia deține un garaj, dar și altă avere imobilă despre care în declarația de avere nu există alte detalii.

Bucluc cu casa

Familia Filip deține un automobil BMW X5 care ar valora 400 de mii de lei. La momentul depunerii declarației de avere, adică în martie 2013, Pavel Filip deținea pe conturi curente în jur de 6 mii de euro și aproximativ 200 de mii de lei.
 
În luna iunie 2014 Ziarul Național a scris că familia Filip a scos în vânzare o casă de 68,7 m.p., care ar fi suprafața doar a primului etaj, care avea și construcții accesorii. Ministrul indicase în declarația de avere că valorea cadastrală a locuinței ar fi de aproape un milion de lei sau 50 de mii de euro, iar în vânzare a scos-o cu 179 de mii de euro. În baza acestui articol, Comisia Națioanlă de Integritate (CNI) s-a autosesizat și a pornit un control care încă nu s-a încheiat.

Jurnaliştii de Rise Poject au scris în luna octombre 2014 că fiii lui Pavel Filip deţin o firma care gestionează reţeaua de magazine ”Ciocoville”. Această firmă ar fi oferit servicii într-un „plan de proiectare pentru reparația capitală a Biroului de Evidență și Documentare a Populației din orașul Criuleni”. Tot ea, care deține la Criuleni un teren de 4,3 ha și 11 clădiri de producere, le-a dat spre folosință prin contract de locațiune și comodat către „CRIS „Registru”, întreprindere fondată de Ministerul Tehnologiei Informației. Ministrul Pavel Filip le-a spus jurnaliștilor că nu există conflict de interese în acest caz, întrucât ”Registru” închiriază gratis niște spații pentru oficiu de la firma ”Burex”, după ce a fost obligată să părăsească fostul oficiu. ”Este o relaţie ne-financiară”, a spus Filip. Familia ministrului deține și alte firme.

Vladimir Vitiuc

Deputatul fără casă și cu BMW cumpărat cu 1000 de euro

Vladimir Vitiuc, nr. 6 pe lista comuniștilor, mai este numit de presă, ”oligarhul de la Bălți”, chiar dacă din declarațiile sale de avere pentru anii 2012 și 2013 nu am putea afirma că este bogat. Aici nu regăsim niciun imobil și nici veniturile din activitatea firmelor în care are cote de participare. Astfel, nici în 2012 și nici în 2013 Vladimir Vitiuc nu a indicat că ar avea vreo casă. De asemenea, el arată că deține în proporție de 99 la sută întreprinderea ”Aurant” SRL, fondată de el în anul 1994 (la vârsta de 22 de ani) cu un capital social de 16 mii 320 de lei. Întreprinderea are sediul la Bălți, orașul de baștină al deputatului, și este specializată, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), în prestarea serviciilor ale frizeriilor și alte servicii ale cabinetelor de cosmetică, închirierea bunurilor imobiliare proprii, comerțul cu ridicata al băuturilor alcoolice și altor băuturi etc. Vladimir Vitiuc nu indică însă vreun venit din activitatea acestei firme. În Registrul CÎS găsim doar datele din raportul financiar al firmei pentru anul 2012. Atunci ”Aurant” SRL ar fi avut venituri din vânzări de 24 mii de lei.
 
Firme fără venituri

O altă firmă în care apare numele lui Vladimir Vitiuc este ”Solar Energeeng” SRL, fondată în anul 2010. Aici el deține o cotă de doar 10% și a contribuit cu 540 de lei la capitalul social. În cadrul acestei firme Vitiuc este asociat cu câțiva cetățeni ai Ucrainei. Firma, potrivit CÎS, este specializată în producția componentelor electronice, fabricarea altor mașini cu destinație specială, instalarea, repararea si intretinerea altor masini cu destinatie speciala etc.
Nici din activitatea acestei firme Vladimir Vitiuc nu ar fi obținut venit în anii 2012 și 2013, dacă e să credem declarației sale de avere. În Registrul CÎS se arată că firma nu ar fi depus raportul financiar pe 2012, de aceea nu se știe dacă a înregistrat sau nu vreun venit.

L-am căutat pe Vladimir Vitiuc pentru a vedea dacă într-adevăr nu are casă și dacă a avut sau nu venituri din activitatea celor doua firme. După ce i-am explicat că realizăm profilurile noilor deputați, parlamentarul ne-a cerut să îl sunăm peste 40 de minute, spunând că se află într-o ședință. Ulterior, nu a mai răspuns la telefon.

În declarația de avere pentru anul 2013 deputatul mai arată că are două mașini - un Mercedes 307D, produs în anul 1988, și care valorează 5 mii de lei, iar în 2013 a cumpărat un BMW 525D din 2007, care ar costa 20 de mii de lei sau ceva mai mult de 1000 de euro.

În anul 2011 Vladimir Vitiuc a acționat în judecată ziarul independent de la Bălți ”ESP”, cerând încasarea unui prejudiciu de 1,5 milioane de lei pentru că acesta i-ar fi lezat demnitatea și onoarea atunci când a publicat articole referitoare la activitatea și afacerile sale de pe vremea când nu era candidat pe listele PCRM.

Vladimir Vitiuc are 42 de ani și de profesie este economist.
 
Mihai Moldovanu

Medicul împroprietărit din activitatea la policlinică

Și deputatul cu nr. 6 de pe lista Partidului Liberal, Mihai Moldovanu (49 de ani), este un om înstărit, chiar dacă a ocupat toată viața, el și soția, numai funcții bugetare. Averile pe care le deține l-au adus de mai multe ori în vizorul Comisiei Naționale de Integritate. Ultima dată pe numele lui Moldovanu a fost inițiat un control la 24 decembrie 2014, fiind bănuit de o posibilă încălcare a regimului juridic de declarare veniturilor și proprietății. Moldovanu este medic de profesie și în prezent deține funcția de șef al Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău. De-a lungul anilor, el a fost felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, la Spitalul Clinic Municipal nr.1 și la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. În perioada 2007-2009 și 2010-2011 el a ocupat funcția de șef al Direcției Sănătate, iar în ianuarie 2011 a fost numit vicepremier pe probleme sociale și a deținut această funcție până în luna mai 2013.

Mihai Moldovanu deține o casă al cărei preț de piață ar fi în jur de 6 milioane de lei, cu două etaje și mansardă, amplasată în sectorul Botanica. Reporterii Ziarului de Gardă au descoperit că familia deputatului mai deține două apartamente și două firme specializate în creşterea păsărilor şi animalelor, dar gestionează şi o companie de detectivi particulari. Într-o declarație pentru Unimedia, Moldovanu a spus că a construit casa din câștigurile obținute din activitatea de medic: „Casa a fost construită în anul 2000. În această perioadă nu eram implicat în politică, nu aveam funcții. Lucram în calitate de medic în cadrul unei policlinici din municipiul Chișinău. Nu aveam funcții publice. Apartamentele mi-au revenit în urma unor contracte de îngrijire a două bătrâne cu care eram vecin”.

CNI a inițiat în 2013 un control în privința averilor lui Mihai Moldovanu, în urma căruia a cerut Procuraturii să deschidă un dosar penal pentru fals în declarația de avere, întrucât s-ar fi descoperit că șeful Direcției Sănătate nu a declarat două conturi bancare. Procurorii însă au respins solicitarea.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

08 ianuarie 2015
1854
2014-2018

Nr.1 pe listele partidelor intrate în Parlament: milion...

Ne vor conduce milionarii. Trei din cei 5 lideri ai partidelor care au intrat în noul Parlament declară oficial că deţin proprietăţi de milioane de lei şi au avut în ultimii ani venituri la fel de mari. Câștigurile vin din activitatea firmelor pe care le deţin. Numai Marian Lupu şi Zinaida Greceani nu declară că ar avea vreo firmă, respectiv, veniturile lor sunt mult mai mici decât ale celorlalți capi de lista (Vlad Filat, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu). Profilurile persoanelor care au ocupat prima poziție pe listele electorale sunt foarte diferite, la fel ca și mărimea averilor.

14 decembrie 2014
1104
2014-2018

Nr.4. Atât de diferiţi, parlamentarii noştri...

Dintre persoanele care ocupă poziţia a 4-a pe listele partidelor care vor forma noul Parlament, numai Natalia Gherman este nouă în această postură. Restul, Ion Ceban, Galina Balmoş, Andrian Candu şi Corina Fusu, au mai fost parlamentari cel puţin un mandat. Găsim printre noii/vechii deputaţi şi unul care şi-a schimbat partidul pe listele căruia a intrat în Parlament la aproape un an de când a devenit deputat.

17 decembrie 2014
1329
2014-2018

Numărul 18 pe listele partidelor parlamentare: deputaţi...

Anghel Agache (PLDM) şi Anatolie Zagorodnîi (PCRM) sunt deputaţii credincioşi faţă de partidele care i-au lansat în viaţa politică. Însă nu toţi cei care ocupă poziţia a 18-a pe listele electorale au făcut ca ei. Astfel, actualul deputat democrat Demian Caraseni a figurat anterior pe lista PCRM, iar socialistul Ghenadi Mitriuc – pe lista PLDM. Un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, care ocupă poziţia a 24-a pe lista PSRM, a “migrat” de la PCRM, ocupând anterior poziţia de consilier local în Consiliul municipal Bălţi.

19 ianuarie 2015
1363
2014-2018

Modești în averi, dar bogați în activități

Elena Hrenova (PSRM), Mihaela Spătari (PLDM), Vasile Panciuc (PCRM) sunt trei deputați care vor păși în Legislativ pentru prima dată. Sunt fără averi considerabile, dar nu și fără experiență politică. Hrenova a fost consilier municipal comunist și a migrat la socialiști, ceea ce i-a asigurat un loc în Parlament; Spătari este vice-președinta organizației de tineret a PLDM și reprezintă aripa tânără a noilor deputați, iar Panciuc s-a despărțit de data aceasta de Primăria de la Bălți pentru a fi deputat, cu toate că a mai avut această ocazie și în 2010. Anatolie Dimitriu și Valeriu Ghilețchi sunt foștii deputați ai PLDM care au și case, și automobile, dar și afaceri. Astfel, Ghilețchi dă în chirie un spațiu comercial, iar soția lui Dimitriu este fondatoare la o firmă de broker vamal.

26 ianuarie 2015
1792
2014-2018

Nr. 17 în listele partidelor parlamentare: novici şi ve...

Vladimimr Golovatiuc (PSRM), Ştefan Creangă (PLDM), Anatolie Gorilă (PCRM) şi Valentina Stratan (PD) sunt deputaţii care ocupă poziţia 17 în listele partidelor care au acces în Parlament. Spre deosebire de Anatolie Gorilă şi Valentina Stratan, Vladimir Golovatiuc şi Ştefan Creangă sunt la primul mandat. Novice este şi Grigore Novac (locul 23 în lista PSRM). Spre deosebire de cei cu experienţă, în campania electorală, noii parlamentari au fost generoşi cu partidele lor. Bunăoară, liberal-democratul Creangă a dat formaţiunii 100 000 de lei, iar socialistul Novac – 85 000 de lei. 

14 ianuarie 2015
1231