Primarul chinuit de datorii, inclusiv față de stat

Arhiva 15 decembrie 2015 1535
Primarul comunei Holercani, Tudor Tanasev

Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvalbilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile. 



Una dintre cele 5 persoane care în acte figurează ca fondatori, Alexei Cârnaț, spune că a nimerit în lista fondatorilor practic întâmplător și nu a știut nici cu spatele de aceste datorii. ”Acum câțiva ani, când încă nu era primar, Tudor Tanasev ne-a chemat pe mine și pe alți oameni din sat, suntem vreo 5, și ne-a pus să semnăm niște hârtii, dar nu ne-a spus ce anume. Noi, mă rog, tractoriști, am semnat. Acum, începând cu luna mai 2015, am început să primesc citații la judecată și așa am aflat că întreprinderea lui are datorii de 3 milioane de lei și noi trebuie să răspundem. Am fost deja la o ședință la Curtea de Apel Chișinău și am spus că nu am nicio legătură cu ea și cu acești bani. Poate cu ajutorul lui Dumnezeu totul se va termina cu bine”, ne-a spus Alexei Cârnaț. 

În total, Cooperativa Agricolă de Producere «Holercani-Triumf» are 7 fondatori. Doi dintre ei, cu o cotă-parte de 20 la sută, sunt Tudor Tanasev și finul de cununie al acestuia, Tudor Marinuța. Restul fondatorilor au câte 10 sau 15 la sută. Cooperativa a fost creată în anul 2006 și are, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), un capital social subscris de 15 mii de lei. Primarul susține că nu a avut niciun venit din activitatea ei. În anul 2012, ultimul pentru care pot fi găsite date la CÎS, cooperativa a înregistrat venituri din vânzări de 637 600 lei. 

În prezent, firma se află în proces de faliment, întrucât a acumulat datorii pe care nu le poate achita, către 4 creditori. Potrivit administratorului de insolvalbilitate, Serghei Bevziuc, «Holercani-Triumf» datorează Inspectoratului Fiscal 441 720 mii lei, la care se adaugă peste un milion de lei penalitate pentru întârziere, CNAS - 75 lei (plus 248, 59 lei penalitate), Întreprinderii de Stat «Mecagro» - 1 819 775 lei și întreprinderii «Bioprotect» - 5077 lei și 1766 dolari.

Procesul de insolvalbilitate este examinat în prezent de Curtea de Apel Chișinău. Lichidatorul Serghei Bevziuc ne-a spus că pericolul care îi păștea pe cei 5 fondatori practic a dispărut, deoarece la mijlocul lunii noiembrie creditorii au decis să îi scoată din lista datornicilor, după ce s-au convins că ei nu au nicio atribuție la această întreprindere. Urmează doar ca schimbarea să fie acceptată de instanță. Astfel, debitori au rămas doar Tanasev și Marinuța. 

Și Tudor Tanasev ne-a dat asigurări că Alexei Cârnaț și ceilalți fondatori, în afară de el și Marinuța, nu riscă nimic deoarece ei «nu au cotă-parte, nici nu au plătit contribuția ca fondatori». În baza de date a CÎS cei 5 figurează însă ca fondatori și ar fi depus fiecare în capitalul social sume de 1500 de lei și 2250 de lei. «Eu am angajat un avocat care apără interesele acestor oameni. Avocatul a verificat actele și a văzut că ei nu și-au depus cota de participare ca fondatori și atunci evident că ei nici nu sunt fondatori. Ei au semnat doar atunci când am fost la Camera Înregistrării de Stat, atât. Însă pe documentele în baza cărora au fost luate credite ei nu și-au pus semnătura, deci ei nu au nicio responsabilitate în fața creditorilor. De toată activitatea cooperativei m-am ocupat eu și dl Marinuța, ei nu pot fi făcuți responsabili», ne-a spus Tudor Tanasev.

Cât despre datorii, primarul spune că cele față de Inspectoratul Fiscal s-ar fi acumulat în urma unor «greșeli de contabilitate», iar cele față de Întreprinderea de Stat «Mecagro» s-ar fi format, la fel, nu din vina fondatorilor. Cooperativa a folosit tehnică agricolă contractată prin intermediul programului de stat de suport tehnic al agricultorilor 2KR. «Cei de la proiect trebuiau să vină și să ia tehnica agricolă înapoi peste 3 ani, ei însă eu venit peste 7 ani. Litigiul este în judecată acum», a mai spus primarul. 

El afirmă că întreprinderea a acumulat aceste datorii nu din rea-credința fondatorilor, ci din cauza secetelor: «În 2007 a fost cea mai mare secetă care ne-a falimentat și în anul 2012 din nou a fost secetă și din nou nu am avut niciun venit. Noi am încercat să salvăm ceva, dar nu a fost posibil, nu mai scăpam de credite». 

Două firme, niciun venit

Așa cum arată în declarația sa de avere, primarul deține 50% dintr-o altă firmă - «Tuvas-Com», la fel specializată în agricultură. Tudor Tanasev spune că nici de la această întreprindere nu a avut venituri și că ea nu funcționează în prezent. Datele de la CÎS o confirmă - în ultimii 3 ani pe întreprindere au fost puse mai multe interdicții de către executorii judecătorești. Totuși, ultimul raport financiar, cel pentru anul 2012, arată că întreprinderea a avut venituri din vânzări de 217 600 de lei. 

Urmărit de datorii

În baza de date a hotărârilor judecătorești emise de instanțele Republicii Moldova se găsesc mai multe decizii prin care Tudor Tanasev sau firmele la care este fondator a fost obligat de judecători să achite datoriile. Una dintre ele este de 45 de mii de lei față de un cetățean italian, Giuseppe Tartaro. Ultimul i-a împrumutat lui Tanasev prin procură 45 de mii de lei, în luna ianuarie 2011. Atunci, primarul a recunoscut  în instanță că a împrumutat banii și s-a angajat să îi restituie. 

De asemenea, în luna noiembrie 2013, Tudor Tanasev a fost condamnat de Judecătoria Dubăsari la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și uz de acte false. El a fost învinuit de faptul că împreună cu secretara primăriei a falsificat o decizie a consiliului local. Consiliul a decis vânzarea a 20 de hectare de teren unui agent economic, însă în realitate au fost înstrăinate 40 de hectare. Ulterior însă Curtea Supremă de Justiție l-a achitat.

Tudor Tanasev se află la al doilea mandat în funcția de primar al satului Holercani. La ultimele alegeri, din vara anului 2015, în turul doi el a acumulat cu un vot mai mult decât contracandidatul său, fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Eficientizarea controlului intereselor, veniturilor şi...

Concluzie // CNI riscă să rateze realizarea misiunii sale instituţionale

23 decembrie 2013
1256
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Brașovschi

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
1379
Arhiva

Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău...

Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) care a înlocuit numele ”Plahotniuc” cu ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon nu a fost sancționat. Președintele instanței a motivat că sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenul de prescripție.

27 iunie 2018
1263
Arhiva

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de preșe...

Democratul Mihai Olărescu a fost ales astăzi, 25 noiembrie 2019, în funcția de președinte al raionului Cimișlia, poziție pe care a deținut-o și anterior. Pentru Mihai Olărescu au votat 7 consilieri raionali de la democrați, 7 socialiști, doi de la Partidul Șor și unul independent. În anii 2015-2017 Mihai Olărescu a mai deținut această funcție, iar firma la care lucrase până la preluarea președinției raionului, a câștigat în acea perioadă mai multe concursuri de achiziții publice organizate de Consiliul Raional Cimișlia.

25 noiembrie 2019
1867
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
1278
Arhiva

Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi:...

Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.

09 octombrie 2014
1034