Primarul chinuit de datorii, inclusiv față de stat

Arhiva 15 decembrie 2015 1155
Primarul comunei Holercani, Tudor Tanasev

Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvalbilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile. Una dintre cele 5 persoane care în acte figurează ca fondatori, Alexei Cârnaț, spune că a nimerit în lista fondatorilor practic întâmplător și nu a știut nici cu spatele de aceste datorii. ”Acum câțiva ani, când încă nu era primar, Tudor Tanasev ne-a chemat pe mine și pe alți oameni din sat, suntem vreo 5, și ne-a pus să semnăm niște hârtii, dar nu ne-a spus ce anume. Noi, mă rog, tractoriști, am semnat. Acum, începând cu luna mai 2015, am început să primesc citații la judecată și așa am aflat că întreprinderea lui are datorii de 3 milioane de lei și noi trebuie să răspundem. Am fost deja la o ședință la Curtea de Apel Chișinău și am spus că nu am nicio legătură cu ea și cu acești bani. Poate cu ajutorul lui Dumnezeu totul se va termina cu bine”, ne-a spus Alexei Cârnaț. 

În total, Cooperativa Agricolă de Producere «Holercani-Triumf» are 7 fondatori. Doi dintre ei, cu o cotă-parte de 20 la sută, sunt Tudor Tanasev și finul de cununie al acestuia, Tudor Marinuța. Restul fondatorilor au câte 10 sau 15 la sută. Cooperativa a fost creată în anul 2006 și are, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), un capital social subscris de 15 mii de lei. Primarul susține că nu a avut niciun venit din activitatea ei. În anul 2012, ultimul pentru care pot fi găsite date la CÎS, cooperativa a înregistrat venituri din vânzări de 637 600 lei. 

În prezent, firma se află în proces de faliment, întrucât a acumulat datorii pe care nu le poate achita, către 4 creditori. Potrivit administratorului de insolvalbilitate, Serghei Bevziuc, «Holercani-Triumf» datorează Inspectoratului Fiscal 441 720 mii lei, la care se adaugă peste un milion de lei penalitate pentru întârziere, CNAS - 75 lei (plus 248, 59 lei penalitate), Întreprinderii de Stat «Mecagro» - 1 819 775 lei și întreprinderii «Bioprotect» - 5077 lei și 1766 dolari.

Procesul de insolvalbilitate este examinat în prezent de Curtea de Apel Chișinău. Lichidatorul Serghei Bevziuc ne-a spus că pericolul care îi păștea pe cei 5 fondatori practic a dispărut, deoarece la mijlocul lunii noiembrie creditorii au decis să îi scoată din lista datornicilor, după ce s-au convins că ei nu au nicio atribuție la această întreprindere. Urmează doar ca schimbarea să fie acceptată de instanță. Astfel, debitori au rămas doar Tanasev și Marinuța. 

Și Tudor Tanasev ne-a dat asigurări că Alexei Cârnaț și ceilalți fondatori, în afară de el și Marinuța, nu riscă nimic deoarece ei «nu au cotă-parte, nici nu au plătit contribuția ca fondatori». În baza de date a CÎS cei 5 figurează însă ca fondatori și ar fi depus fiecare în capitalul social sume de 1500 de lei și 2250 de lei. «Eu am angajat un avocat care apără interesele acestor oameni. Avocatul a verificat actele și a văzut că ei nu și-au depus cota de participare ca fondatori și atunci evident că ei nici nu sunt fondatori. Ei au semnat doar atunci când am fost la Camera Înregistrării de Stat, atât. Însă pe documentele în baza cărora au fost luate credite ei nu și-au pus semnătura, deci ei nu au nicio responsabilitate în fața creditorilor. De toată activitatea cooperativei m-am ocupat eu și dl Marinuța, ei nu pot fi făcuți responsabili», ne-a spus Tudor Tanasev.

Cât despre datorii, primarul spune că cele față de Inspectoratul Fiscal s-ar fi acumulat în urma unor «greșeli de contabilitate», iar cele față de Întreprinderea de Stat «Mecagro» s-ar fi format, la fel, nu din vina fondatorilor. Cooperativa a folosit tehnică agricolă contractată prin intermediul programului de stat de suport tehnic al agricultorilor 2KR. «Cei de la proiect trebuiau să vină și să ia tehnica agricolă înapoi peste 3 ani, ei însă eu venit peste 7 ani. Litigiul este în judecată acum», a mai spus primarul. 

El afirmă că întreprinderea a acumulat aceste datorii nu din rea-credința fondatorilor, ci din cauza secetelor: «În 2007 a fost cea mai mare secetă care ne-a falimentat și în anul 2012 din nou a fost secetă și din nou nu am avut niciun venit. Noi am încercat să salvăm ceva, dar nu a fost posibil, nu mai scăpam de credite». 

Două firme, niciun venit

Așa cum arată în declarația sa de avere, primarul deține 50% dintr-o altă firmă - «Tuvas-Com», la fel specializată în agricultură. Tudor Tanasev spune că nici de la această întreprindere nu a avut venituri și că ea nu funcționează în prezent. Datele de la CÎS o confirmă - în ultimii 3 ani pe întreprindere au fost puse mai multe interdicții de către executorii judecătorești. Totuși, ultimul raport financiar, cel pentru anul 2012, arată că întreprinderea a avut venituri din vânzări de 217 600 de lei. 

Urmărit de datorii

În baza de date a hotărârilor judecătorești emise de instanțele Republicii Moldova se găsesc mai multe decizii prin care Tudor Tanasev sau firmele la care este fondator a fost obligat de judecători să achite datoriile. Una dintre ele este de 45 de mii de lei față de un cetățean italian, Giuseppe Tartaro. Ultimul i-a împrumutat lui Tanasev prin procură 45 de mii de lei, în luna ianuarie 2011. Atunci, primarul a recunoscut  în instanță că a împrumutat banii și s-a angajat să îi restituie. 

De asemenea, în luna noiembrie 2013, Tudor Tanasev a fost condamnat de Judecătoria Dubăsari la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și uz de acte false. El a fost învinuit de faptul că împreună cu secretara primăriei a falsificat o decizie a consiliului local. Consiliul a decis vânzarea a 20 de hectare de teren unui agent economic, însă în realitate au fost înstrăinate 40 de hectare. Ulterior însă Curtea Supremă de Justiție l-a achitat.

Tudor Tanasev se află la al doilea mandat în funcția de primar al satului Holercani. La ultimele alegeri, din vara anului 2015, în turul doi el a acumulat cu un vot mai mult decât contracandidatul său, fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vitalii Evtodiev

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
1235
Arhiva

Profil candidat: Chiril Gaburici

Integritatea în activitatea politică

05 februarie 2019
1565
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
804
Arhiva

Profil candidat: Victor Său

Integritatea în activitate politică

25 ianuarie 2019
1217
Arhiva

Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există...

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.

24 februarie 2018
879
Arhiva

“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine

Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman. 

09 martie 2015
947